Όταν απουσιάζει η πολιτική, ακμάζει η παραπολιτική
Δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Οι αριθμοί που βλέπουν καθημερινά τη δημοσιότητα δεν λένε ψέματα. Με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, υπήρξε μία έντονη κοινωνική αντίδραση, που προσγείωσε απότομα την κυβέρνηση, η οποία αναπαυμένη στις δόξες του 41% του 2023 δεν αντιλήφθηκε το πρόβλημα, συνέχισε να πετάει στα σύννεφα και δεν αφυπνίστηκε ούτε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Επειδή, όμως, αν η κατάσταση στην κυβέρνηση είναι ψιλοχάλια, στην αντιπολίτευση η κατάσταση είναι μαύρα χάλια κι επειδή πραγματικός αντίπαλος απέναντι στον Μητσοτάκη ακόμα δεν υπάρχει, επανήλθαν τα σενάρια για τον αντίπαλο εκ των έσω. Νίκος Δένδιας ξανά, λοιπόν, με αφορμή μία εκδήλωση του ΥΕΘΑ στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων και οι Καραμανλής, Σαμαράς και Παυλόπουλος. Όταν απουσιάζει η πολιτική, ακμάζει η παραπολιτική. Κι όσο δεν πείθεται ο Τσίπρας να επιστρέψει για να σώσει τη χώρα από τον Μητσοτάκη, τότε θα πρέπει να πειστεί κάποια στιγμή επιτέλους ο Δένδιας να βγει μπροστά…
Τα κοιτάσματα της Αιγύπτου και οι αμερικανικοί κολοσσοί που κινητοποιούνται στη Μεσόγειο
Ας περάσουμε στα λίγο σοβαρότερα ζητήματα, διότι οι διεθνείς εξελίξεις δεν προσφέρονται για πλάκα. Η κινητοποίηση των δύο αμερικανικών κολοσσών των υδρογονανθράκων, της ExxonMobil και της Chevron, στη Μεσόγειο έρχεται να «κουμπώσει» με τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχουν περάσει ούτε οκτώ εβδομάδες από την ημέρα που η ExxonMobil ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από τη γεώτρηση Nefertari-1 που πραγματοποίησε στο οικόπεδο North Marakia της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Ο όμιλος έχει αναλάβει μαζί με την Helleniq Energy τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ακριβώς δίπλα βρίσκονται τα δύο «οικόπεδα» για τα οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον η Chevron, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για το τρίτο χτύπημα της Chevron στην ελληνική ΑΟΖ καθώς ήδη αναλαμβάνει και την περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Η Chevron επενδύει και στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni εκτελεί νέες έρευνες ανοιχτά της Αιγύπτου ενώ μαζί με τη Shell (έχουν από 35%) και τη NewMed (30%) συμμετέχει στην κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη στην Κύπρο. Επιπλέον έχει κυρίαρχο ρόλο και στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ.
Η κυβέρνηση βγαίνει δυνατά στην ΑΟΖ
Η επέκταση των ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή νοτίως της Κρήτης που ανακοινώθηκε χθες, ανοίγει μια νέα σελίδα όχι μόνο στα ενεργειακά, αλλά και στα εθνικά θέματα. Πλέον, δύο διαδοχικές εξελίξεις σε παράλληλα ενεργειακά μέτωπα μαρτυρούν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ασκήσει εμπράκτως τα δικαιώματα της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, ακυρώνοντας έτσι τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Η πρώτη κίνηση είναι η νέα έξοδος των ερευνητικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πιθανολογείται ότι θα λάβει χώρα ακόμα και εντός του Απριλίου και για την οποία αναμένεται να συνομιλήσουν κι εκ του σύνεγγυς Μητσοτάκης – Νετανιάχου. Ταυτόχρονα, οι έρευνες υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών πετρελαϊκών, επεκτείνεται νοτίως της Κρήτης. Έτσι, οι συγκεκριμένες δραστηριότητες καταλαμβάνουν πλέον μια μεγάλη γεωγραφική ζώνη στα νότια της χώρας μας και το μήνυμα της Αθήνας προς την Άγκυρα είναι σαφές: “Αν έχετε αντίρρηση, θα έρθετε αντιμέτωποι με τα συμφέροντα των ΗΠΑ”. Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και μια ακόμη θετική εξέλιξη για τα συμφέροντά μας: Ότι στον πρόσφατο αδειοδοτικό γύρο της Λιβύης για έρευνες υδρογονανθράκων, τα δύο οικόπεδα που συνορεύουν με την ελληνική ΑΟΖ χαράχτηκαν με τρόπο που συνάδει με τις ελληνικές θέσεις και όχι με το διαβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
«Γκάζια» Ντράγκι για τις αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ
Μένουμε στο πεδίο της γεωπολιτικής, για να δούμε πώς σχολίασε ο Μάριο Ντράγκι τις εξελίξεις γύρω από την σχεδιαζόμενη αμυντική θωράκιση της Ευρώπης. Το τι λέει ο Μάριο Ντράγκι έχει τη σημασία του γιατί και οι κυβερνώντες στην Ευρώπη, αλλά πολύ περισσότερο οι αγορές, τείνουν να τον ακούν με προσοχή, καθώς οι παρεμβάσεις του Ιταλού πολιτικού είναι πάντοτε στοχευμένες και ποτέ «στην τύχη». Στην τελευταία του τοποθέτηση, λοιπόν, ο Μάριο Ντράγκι, αρχικά αποκαλεί την απόφαση της Γερμανίας για αύξηση των αμυντικών δαπανών ως «σημείο καμπής» για όλη την Ευρώπη, αν και χτυπά πολλαπλά καμπανάκια όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής αυτής της «στροφής» πολιτικής από πλευράς της υπόλοιπης ΕΕ. O φόβος του Ντράγκι για την ΕΕ είναι να μην μείνει πίσω σε σχέση με την πρώτη της οικονομία, η οποία ούτως ή άλλως με τις μονομερείς ενέργειες της «χαράσσει» έναν πιο εθνικό δρόμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέγεθος της δέσμευσης της Γερμανίας και οι συνταγματικές αλλαγές που συνεπάγεται είναι μεταξύ των λόγων για τους οποίους συνιστά μια κίνηση… «game changer». Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας είναι ο τρόπος με τον οποίο η Κομισιόν θα χειριστεί την αλλαγή πολιτικής, καθώς αν δεν το πράξει σωστά «αυτό που θα συμβεί είναι ότι η Γερμανία θα επανεξοπλιστεί, αλλά οι άλλοι δεν θα το κάνουν», σχολίασε, καθώς το μήνυμα της κυβέρνησης Τραμπ από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι σαφές, «ή στρέφεστε στην άμυνα, ή μένετε ανυπεράσπιστοι». Τα σχόλια του Ντράγκι έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του στο ιταλικό κοινοβούλιο όπου συνέδεσε ρητά το άλμα στην ανταγωνιστικότητα με την ευρωπαϊκή άμυνα μέσω της ενοποίησης των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων και των κοινών δαπανών.
Άρχισαν οι επιπλέον ελαφρύνσεις λόγω ρήτρας διαφυγής πριν καν ενεργοποιηθεί;
Οσμή επιπλέον «δημοσιονομικού χώρου», πριν καν κλειδώσει το εύρος του μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες που προβλέπει η Λευκή Βίβλος της Κομισιόν για την άμυνα, είχαν οι χθεσινές (26.3.25) ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2025. Και αυτό γιατί η αύξηση που προκύπτει για τους δημοσίους υπαλλήλους ανήλθε, με βάση το νόμο Κεραμέως, τελικά στα 30 ευρώ μικτά το μήνα αντί για 20 ευρώ. Mπορεί για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, διεκδικώντας την επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, να μη λέει και… πολλά αυτή η θετική διαφορά των 10 ευρώ το μήνα, αλλά για τον προϋπολογισμό λέει. Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2024 προβλέπει δαπάνη στο 9μηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2025 ύψους 143 εκατ. ευρώ. Όμως, τελικά η συνολική δημοσιονομική δαπάνη δεν μπορεί παρά να είναι κατά 50% μεγαλύτερη και άρα στο 9μηνο του 2025 θα φτάσει στα 214 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 71 εκατ. ευρώ.
Πιερρακάκης – τραπεζίτες
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να παίξει το χαρτί της οικονομίας για να γυρίσει το κλίμα. Η επιλογή Πιερρακάκη άλλωστε εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Ο νέος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί το προσεχές διάστημα με τους επικεφαλής των τραπεζών, έχοντας προτεραιοποιήσει την επίσπευση της απορρόφησης κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι η μόνη τόσο μεγάλη και με χαμηλό κόστος «δεξαμενή» άντλησης χαμηλότοκων χορηγήσεων, κονδυλίων ικανών να δώσουν “ζωή” σε σημαντικό μέρος της οικονομίας/επιχειρηματικότητας. Για το 2025 μέσω της 6ης και 7ης δόσης αναλογούν 9,4 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Αύγουστο 2026 που λήγει το πρόγραμμα – εκτός εάν αλλάξει κάτι κεντρικά, από τις Βρυξέλλες – η κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει προκειμένου να απορροφήσει συνολικά 15 δισ.
1+1 ενθαρρυντικά νέα
Σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, κατά το δεύτερο 6μηνο του 2024, “μετρά” το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Ωστόσο, για το 45,5% των επιχειρήσεων η ρευστότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ για το 50,4% τα ταμειακά διαθέσιμα είναι μηδενικά ή επαρκούν για ένα μήνα. Το ενθαρρυντικό είναι πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το πρώτο 6μηνο, με τον Δείκτη να ανεβαίνει στις 59,3 μονάδες- δέκα παραπάνω απ’ ότι την περίοδο Ιανουαρίου -Ιουνίου. Το άλλο ενθαρρυντικό έρχεται από τον τουρισμό, με το Ινστιτούτο Τουριστικών Εκτιμήσεων & Προβλέψεων να καταγράφει βελτίωση της εποχικότητας στον ξενοδοχειακό κλάδο. Στο 5,9% του ΑΕΠ η (άμεση και έμμεση) συμβολή στο παραγόμενο προϊόν. Αύξηση 7,5% στα 302,2 εκατ. καταγράφηκε τον Ιανουάριο για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, σύμφωνα με (προσωρινά) στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Τι «βλέπει» η Alpha Bank
Ορισμένα άξια αναφοράς στοιχεία από την Alpha Bank, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Από την πλευρά της παραγωγής, η άνοδος της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) το 2024 προήλθε σε σημαντικό βαθμό από το δευτερογενή τομέα της οικονομίας και κατά βάση από τη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά από το 2017, δηλαδή από την επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης -με εξαίρεση το 2020 -, η συμβολή της βιομηχανίας ξεπέρασε αυτήν του τομέα των υπηρεσιών, παρά την επίδοση ρεκόρ του τουρισμού το 2024. Η σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας της βιομηχανίας τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα από το 2018 και μετά, έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της αναπτυξιακής δυναμικής του κλάδου.
Σε αναμονή η μαρίνα Αλίμου – Ένα ακόμα έργο σε «καθυστέρηση»
Ωστόσο, μια σειρά δομικών ζητημάτων παραμένουν άλυτα. Π.χ. η στασιμότητα στην αξιοποίηση της μαρίνας Αλίμου από τη Reds αποτελεί άλλη μία περίπτωση επένδυσης που βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω γραφειοκρατικών και πολεοδομικών εμποδίων. Με την έκδοση της άδειας δόμησης να εκκρεμεί, η μαρίνα συναντά προβλήματα στον όγκο δόμησης των υποδομών της, λόγω ΝΟΚ, προσθέτοντας το όνομά της στη μακρά λίστα των έργων που έχουν «παγώσει». Η περίπτωση της Αλίμου δεν είναι μεμονωμένη. Σε όλη τη χώρα, περίπου 14.000 οικοδομικές άδειες βρίσκονται στον αέρα, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ οι κατασκευαστές υποχρεώνονται σε ανασχεδιασμό και μείωση τετραγωνικών, σε μια εξέλιξη που επηρεάζει όχι μόνο τον τουριστικό κλάδο αλλά και ολόκληρη την κατασκευαστική αγορά. Παρά το γεγονός ότι ο φάκελος της επένδυσης είχε κατατεθεί στην ΕΥΠΑΤΕ από το 2024, η διαδικασία αδειοδότησης παραμένει στάσιμη, με το Υπουργείο Τουρισμού να μην έχει ακόμα εγκρίνει τις απαιτούμενες πολεοδομικές, χωροταξικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Το έργο λοιπόν, αντί να προχωρά, παραμένει σε μια ατέρμονη αναμονή – άλλο ένα θύμα ενός δυσκίνητου μηχανισμού που συνεχίζει να φρενάρει τις επενδύσεις.
Νέα παράταση για το Ποσείδι
Η μετάθεση της προθεσμίας για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό για την Ακτή και το Κάμπινγκ Ποσειδίου Καλάνδρας στις 8 Μαΐου δίνει μια «ανάσα» στους επενδυτές. Το Υπερταμείο επικαλείται την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος προετοιμασίας, όμως είναι σαφές πως το θέμα αγγίζει ευρύτερες διαστάσεις, καθώς ακόμη εκκρεμεί η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Η υπόθεση του Ποσειδίου δεν είναι απλή. Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) προκρίνει την τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου, με υψηλούς όρους δόμησης και την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων. Ο προτεινόμενος συντελεστής δόμησης 0,2 και η κάλυψη 20% μεταφράζονται σε 25.805 τ.μ. συνολικής δόμησης, δημιουργώντας χώρο για πάνω από 2.000 κλίνες σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. Η τελική έγκριση της ΣΜΠΕ και του ΕΣΧΑΔΑ θα δοθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος, όμως το διακύβευμα είναι σαφές: η επένδυση στο Ποσείδι καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην τουριστική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία μιας περιοχής ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία θα καθορίσει όχι μόνο την τύχη του ακινήτου, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα.
Γιατί ανεβαίνει το ΧΑ
Πράγματι ένα ικανό κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικότητας επιβιώνει, αναπτύσσεται γίνεται όλο και πιο εξωστρεφές, χαρακτηρίζεται δε από αξιοσημείωτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Κατά κάποιο τρόπο ο «καθρέφτης» της είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών. Νέα άνοδος εχθές, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.746,67 (1,17%)- υψηλό 14 ετίας και 7 μηνών- σε επίπεδα 4ης Αυγούστου 2010. Για ακόμη μία συνεδρίαση κλάδος οδηγός ο τραπεζικός, με άνοδο 2,17% στις 1.722,09 μονάδες. Στα 379,7 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών- με τα 46,3 εκατ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 217 εκατ. να πραγματοποιούνται σε μόλις τρεις μετοχές: Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς. Είναι το ενδεχόμενο αναβάθμισης του ΧΑ στην κατηγορία των Αναπτυγμένων από τον FTSE/Russell στην ενδιάμεση αξιολόγηση του οίκου, στις 8 Απριλίου, η μία εξήγηση που δίνεται από χρηματιστές. Είναι η αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s, μία άλλη εξήγηση παραγόντων της αγοράς. Παράλληλα, το ΧΑ είναι σε “watchlist” αναβαθμίσεων και του S&P DJI, για επικείμενη μετάταξη στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών. Η MSCI, ο μεγαλύτερος πάροχος, δεν έχει κάνει ακόμη παρόμοια ανακοίνωση. Όμως η πρόσφατη αναβάθμιση από τη Moody’s, μπορεί να “ξεκλειδώσει” και τη σταδιακή ένταξη της Εγχώριας Αγοράς σε “watchlist”, για αναβάθμιση από τον MSCI.
Είναι και τα αποτελέσματα 2024 και οι προοπτικές για τη διετία 2025/2026
Η άνοδος είναι αποτέλεσμα και των οικονομικών μεγεθών 2024, αυξημένων σε σχέση με το 2023 και τα προηγούμενα 12 χρόνια. Σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ Sec) παρά το γεγονός ότι απομένουν δεκάδες εισηγμένες που δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακόμη τη φετινή τους πολιτική χρηματικών διανομών, μέχρι σήμερα οι εταιρείες έχουν μοιράσει ή έχουν ανακοινώσει πως θα το πράξουν ένα συνολικό ποσό που προσεγγίζει τα 3,8 δισ. ευρώ, με την προοπτική οι χρηματικές διανομές να προσεγγίσουν τα 4,6 – 4,7 δισ. ευρώ στο τέλος της δημοσίευσης! Να σημειωθεί ότι το μέχρι τώρα ποσό των 3,8 δισ. ευρώ υπερβαίνει την επίδοση ολόκληρου του 2023 (2,95 δισ.), ενώ πέρυσι μοιράστηκαν 4,2 δισ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω είναι άκρως υποστηρικτικά καθώς, αφενός βελτιώνουν την ελκυστικότητα της Αγοράς, αφετέρου περιορίζουν τις πιέσεις σε ημέρες ρευστοποιήσεων. Και αυτό γίνεται ιδιαίτερα έντονο σε ημέρες που οι Ξένες Αγορές βρίσκονται σε αδυναμία”.
«Ημέρα της Απελευθέρωσης» στις ΗΠΑ – «Ημέρα FTSE/Russell» στο ΧΑ
Σε επιφυλακή οι όπου γης επενδυτές για την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» , όπως έχει αποκαλέσει την 2α Απριλίου ο Τραμπ. Είναι η ημέρα που οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με δασμούς σε κάθε εμπορικό εταίρο τους, είτε είναι «φίλος» είτε «εχθρός», που τυχαίνει να είναι πλεονασματικός έναντι της αμερικανικής οικονομίας. «Ημέρα FTSE/Russell» για τα ελληνικά assets η 8η Απριλίου, που ο οίκος στην ενδιάμεση ετυμηγορία του για την ελληνική κεφαλαιαγορά ενδέχεται να ανακοινώσει την ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των Developed Markets. Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό, από τον τραπεζικό κλάδο, τις μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι τα εταιρικά ομόλογα, κόστος χρηματοδότησης είναι προφανές. Εάν η αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s «έφερε» 3,7 δισ. (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας/εισροών ρευστότητας) ενδεχόμενη ένταξη στην κατηγορία των Αναπτυγμένων θα μπορούσε (δυνητικά) να αποφέρει Χ2 ή Χ3 φορές περισσότερα.
Τα 80 εκατ. που θέλει να αντλήσει από το Χ.Α. η Qualco
Η στήλη έγραφε χθες το σχεδιασμό του Ορέστη Τσακαλώτου της Qualco που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ελληνικό χρηματιστήριο την περασμένη Δευτέρα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Qualco επιδιώκει να αντλήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ και πως ο διεθνής επενδυτικός όμιλος PIMCO, που κατέχει μειοψηφικό μερίδιο, θα διατηρήσει ποσοστό και μετά την εισαγωγή των μετοχών. Το γράφουμε επειδή είχε κυκλοφορήσει πως η εισαγωγή στο Χ.Α. θα γίνονταν προκειμένου να αποχωρήσει η PIMCO. Όσο για τη γκρίνια ορισμένων σε σχέση με την αποτίμηση, η στήλη ήταν χθες σαφής. Στο Χ.Α. μπαίνουν οι τεχνολογικές δραστηριότητες και είναι θεμιτό για τους μετόχους να διεκδικούν αντίστοιχη αποτίμηση.
Εδώ, Λονδίνο
Στο Λονδίνο ήταν στραμμένη η προσοχή των επενδυτών χθες. Σε αναμονή των δηλώσεων της Ρέϊτσελ Ριβς, με την κοινότητα να προεξοφλεί πως η υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανακοίνωνε περικοπές δαπανών αξίας δισεκατομμυρίων λιρών ως ένα τρόπο για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό. Η «τρύπα» δημιουργήθηκε από την αύξηση του κόστους δανεισμού από το προηγούμενο δημοσιονομικό πρόγραμμα που η ίδια είχε ανακοινώσει το φθινόπωρο. Οπερ και εγένετο, η Ρέϊτσελ Ριβς ανακοίνωσε περικοπές ύψους 4,8 δισ. λιρών, την ίδια ώρα που ανέβαζε στο 2,5% του ΑΕΠ τις αμυντικές δαπάνες. Αυτές είναι εικόνες ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος για την Ευρώπη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο σε οικονομικό, όσο, κυρίως, σε κοινωνικό επίπεδο σε μία περίοδο που η αξιοπιστία συστημικών πολιτικών και θεσμών είναι στο ναδίρ. Και ακόμη δεν έχει αρχίσει να έρχεται ο “λογαριασμός” της ετεροβαρούς αύξησης των αμυντικών δαπανών σε επαγγελματίες και πολίτες.
Deja vu αλά Liz Truss;
Ήταν Οκτώβριος 2022 – όχι και τόσο πίσω- όταν η τότε πρωθυπουργός του Η.Β, Liz Truss εξωθείτο σε παραίτηση. Μετά από μία σύντομη θητεία μόλις 45 ημερών, στην διάρκεια της οποίας έχασε δύο βασικούς υπουργούς και την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ενός «μίνι προϋπολογισμού» για την ενίσχυση της ανάπτυξης, βασιζόμενος σε μειώσεις φόρων που θα χρηματοδοτούνταν από το χρέος. Στις αγορές επικράτησε πανικός, οι «τιμωροί ομολόγων» πούλησαν αγγλικό χρέος στέλνοντας τις αποδόσεις σε ιστορικά υψηλά, το χρηματιστήριο του Λονδίνου κινδύνευσε με κραχ, η στερλίνα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό. Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη σε παρέμβαση στην αγορά ομολόγων και συναλλάγματος (28 Σεπτεμβρίου). Στην πολιτική σκηνή ήρθαν τα πάνω-κάτω (σε δημοσκόπηση του YouGov οι Εργατικοί προηγούνταν κατά 33 μονάδες των Συντηρητικών) για να εξωθηθεί, δύο εβδομάδες αργότερα, η Liz Truss σε παραίτηση.