Site icon NewsIT
06:22 | 03.01.25

Οι ενεργειακές εκκρεμότητες που θα συζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης στο Κάιρο ^ το άλογο και οι αργές συνδέσεις στο Διαδίκτυο ^ τα οφέλη από την επένδυση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες και η δυσάρεστη λίστα για την ευρωπαϊκή οικονομία

Οι ενεργειακές εκκρεμότητες που θα συζητήσει ο Κ. Μητσοτάκης στο Κάιρο  το άλογο και οι αργές συνδέσεις στο Διαδίκτυο  τα οφέλη από την επένδυση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες και η δυσάρεστη λίστα για την ευρωπαϊκή οικονομία
Newsit Newsroom

Οι ενεργειακές εκκρεμότητες που θα συζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Κάιρο

Η ενεργειακή συνεργασία αναμένεται να απασχολήσει σοβαρά την Διάσκεψη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου που πραγματοποιείται την επόμενη Τετάρτη 8 Ιανουαρίου στο Κάιρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κοέν και την κοινή ανακοίνωση με την ελληνική πλευρά για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τη μεταφορά φυσικού αερίου. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος σχεδιάζουν την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών μέσω του σχεδίου που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου. Προβλέπεται διασύνδεση που θα μεταφέρει προς Ελλάδα και Ευρώπη πράσινη ενέργεια που θα παράγεται στην Αίγυπτο κυρίως από αιολικά, αλλά και φωτοβολταϊκά. Σε εξέλιξη είναι, επιπλέον, και η συζήτηση για συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται και η υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για συνεργασία στο συγκεκριμένο τομέα.

Το άλογο, η αργή σύνδεση στο Διαδίκτυο και τα ευρωπαϊκά telecoms

Μία από τις καλύτερες ιστορίες που διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες και δείχνει την υστέρηση της Ευρώπης στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων μιλάει για έναν Γερμανό φωτογράφο σε μια επαρχιακή πόλη νοτιοανατολικά του Ντόρτμουντ που θέλει να στείλει μια συλλογή ψηφιακών φωτογραφικών σε έναν εκδότη που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα μακριά. Το αρχείο ήταν 4,5 gigabytes (όσο μια κινηματογραφική ταινία). Ο φωτογράφος άρχισε να ανεβάζει τη φωτογραφία και στη συνέχεια μετέφερε τις φωτογραφίες σε ένα DVD, πήρε το άλογό του (όχι το αυτοκίνητο) και είκοσι λεπτά αργότερα ξεκίνησε για τα γραφεία του εκδότη. Το άλογο κέρδισε το Διαδίκτυο και μάλιστα όταν ο φωτογράφος επέστρεψε και το έδεσε στον στάβλο, το αρχείο των 4,5 gigabytes εξακολουθούσε να ανεβαίνει! Σε αυτό το κλίμα, διαβάζουμε πως οι μετοχές των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών ομίλων παρουσίασαν το 2024 τις καλύτερες επιδόσεις από το 2013 αφού ο δείκτης Stoxx 600 Telecommunications έκλεισε με κέρδη 16% μετά από πολλά χρόνια αρνητικής πορείας. Οι αναλυτές δείχνουν προς τα παχυλά μερίσματα που μοιράζουν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι. Κάποιοι άλλοι, όμως, επικαλούνται τις πρόσφατες εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι προς την Κομισιόν και τονίζουν ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να επιταχύνουν τις επενδύσεις στα δίκτυα οπτικών ινών και στην επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας για να προλάβουν τους διεθνείς ανταγωνιστές όπως η Κίνα. Φέτος η Κίνα ξεκινά τις επενδύσεις στην κινητή τηλεφωνία έκτης γενιάς (6G). Οι Λέτα και Ντράγκι προτείνουν συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιακών ομίλων για να αποκτήσουν οι ευρωπαϊκοί παίκτες την ισχύ των ανταγωνιστών από ΗΠΑ και Κίνα. Πολλές κυβερνήσεις της Ε.Ε. αντιδρούν σε αυτές τις προτάσεις όπως προκύπτει και από το τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών.

Τα οφέλη από την επένδυση της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

Οι αναλυτές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών δείχνουν προς μια κατεύθυνση που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για τη ΔΕΗ που αναπτύσσει ουδέτερο δίκτυο οπτικών ινών μέσω του οποίου θα παρέχει υπηρεσίες χονδρικής προς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θέλουν να προσφέρουν γρήγορες ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τους πελάτες τους. Ειδικοί όπως ο Innocenzo Genna, που μίλησε πριν από λίγες ημέρες στο Euractiv, πιστεύουν πως οι συγχωνεύσεις στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες θα ξεκινήσουν από την κινητή τηλεφωνία όταν, με το μηδενισμό του roaming στη χονδρική (του κόστους που πληρώνουν οι πάροχοι ώστε οι πελάτες τους να χρησιμοποιούν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μιας άλλης χώρας που επισκέπτονται), θα μπορεί μια εταιρεία από την Ισπανία να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα. Οι ίδιοι προβλέπουν πως η πανευρωπαϊκή σύγκλιση στη σταθερή τηλεφωνία θα αρχίσει σε πέντε – έξι χρόνια μέσω συγχωνεύσεων εταιρειών που διατηρούν ουδέτερα δίκτυα οπτικής ίνας και παρέχουν χονδρική πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακούς παίκτες που θα μετατραπούν σε εταιρείες υπηρεσιών αφού δεν θα κατέχουν την υποδομή. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα καμφθούν οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων που θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο των κρίσιμων κλάδων όπως οι τηλεπικοινωνίες. Υπενθυμίζουν πως πέρυσι η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε να πωληθεί το δίκτυο της Telecom Italia στην αμερικανική KKR έναντι 22 δισ. ευρώ. Το δημόσιο εξασφάλισε πως θα διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο στη θυγατρική οπτικών ινών της Telecom Italia, την Fibercop, που επίσης ελέγχεται από την KKR και άλλους επενδυτές. Κερδισμένοι από τέτοιους τύπου deals θα είναι μακροπρόθεσμα οι κάτοχοι της υποδομής όπως η θυγατρική της ΔΕΗ.

Η ευρωπαϊκή οικονομία σε μια (δυσάρεστη) λίστα!

Καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα που δημοσίευσε χθες στο Reuters με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία. Πρόκειται για άλλη μια λίστα που απεικονίζει γλαφυρά τη συνεχή υποχώρηση της Ευρώπης έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της, των ΗΠΑ και της Κίνας. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τις 17 από τις 20 θέσεις της λίστας με βάση τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Το μονοπώλιο των Αμερικανών το σπάνε η σαουδαραβική Aramco, η TSMC από την Ταϊβάν που κατασκευάζει μικροεπεξεργαστές και η κινεζική Tencent Holdings. Ενδεικτικό είναι, επίσης, το γεγονός πως στην πρώτη δεκάδα της λίστας περιλαμβάνονται εννέα αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Στην πρώτη θέση βρέθηκε στο τέλος του 2024 η Apple με χρηματιστηριακή αξία 3,78 τρισ. δολάρια ενώ ακολουθεί η NVIDIA με 3,29 τρισ. δολάρια και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Microsoft με 3,13 δισ. δολάρια. Η ιδιοκτήτρια της Google, η Alphabet, είναι στην τέταρτη θέση με 2,32 δισ. δολάρια και την πεντάδα κλείνει η Amazon με 2,3 δισ. δολάρια. Η Aramco, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, είναι έκτη με χρηματιστηριακή αξία 1,8 τρισ. δολάρια.

Τα στοιχεία που λείπουν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εμβρόντητη η στήλη, που όπως γνωρίζετε ασχολείται επισταμένα με το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς θεωρεί πως τα πολύτιμα κονδύλια πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διάβασε χθες τη δήλωση του διοικητή της αρμόδιας υπηρεσίας Ορέστη Καβαλάκη σύμφωνα με την οποία πέρυσι επιτεύχθηκε ο στόχος απορρόφησης του σκέλους επιχορηγήσεων «καθώς οι πληρωμές μέσω ΠΔΕ έφτασαν τα 3,4 δισεκ. ευρώ». Επειδή μέχρι το Νοέμβριο οι απορροφήσεις / πληρωμές δεν ξεπερνούσαν το 1,5 δισεκ. ευρώ μπορεί ο κ. Καβαλάκης να μας εξηγήσει που έχουν παρκαριστεί τα κονδύλια που εμφανίζονται ως απορροφημένα; Μήπως πλήρωσε δύο δίσεκ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο; Μακάρι να έφτασαν αυτά τα χρήματα στην αγορά, αλλά έχουμε τις αμφιβολίες μας.

Έρχονται μέτρα κατά της παρεμπόδισης του κλαδικού ανταγωνισμού

Επειδή πέρασε μάλλον στα…ψιλά, κατά τη διάρκεια των εορτών, η στήλη οφείλει να το τονίσει. Ο λόγος για το ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, για το 2025, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, την εισαγωγή κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών. Θα προηγηθεί «διενέργεια μελέτης για τον εντοπισμό ολιγοπωλιακών πρακτικών και ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών». Που θα επικεντρωθεί αυτή η μελέτη; «Ιδίως στις αγορές ιδιωτικής υγείας και τροφίμων, τηλεπικοινωνίες, ακτοπλοΐα, καύσιμα». Μόνο τυχαία σύμπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως τις ίδιες μέρες, δημοσιεύτηκε η ενδιάμεση νομισματική έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, η οποία αναφέρει πως είναι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, εκείνος ο οποίος «επιμένει» και αποτελεί «ουσιαστικά εμπόδιο για την ταχύτερη αποκλιμάκωση του γενικού πληθωρισμού». Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο κος Στουρνάρας, επισημαίνει «κάθε μικρή οικονομία (σ.σ. όπως η ελληνική) ολιγοπωλείται εύκολα», συμπληρώνοντας πως «αυτό συμβαίνει σε κάθε μικροοικονομία, δεν είναι μόνο στη δική μας και δεν είναι τωρινό πρόβλημα. Είναι πρόβλημα πολλών δεκαετιών. Εδώ χρειάζονται μέτρα. Να αφαιρεθούν όλα τα εμπόδια εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων από κλάδους και ειδικά από κρίσιμους κλάδους». Η δημόσια συζήτηση για τα «κλειστά επαγγέλματα» (εφόσον πράγματι ανοίξει φέτος) δεν θα είναι καινούρια. Ήταν πολύ έντονη στα μνημονιακά χρόνια, κατά τα οποία ελήφθησαν ορισμένα μέτρα «απελευθέρωσης» των αγορών υπηρεσιών. Ωστόσο, ουδείς ασχολήθηκε ιδιαίτερα τότε με το πως αυτά επέδρασαν στις τιμές, καθώς αυτές έπεφταν ραγδαία, ούτως ή άλλως, προπαντός λόγω της ύφεσης. Καθώς, η πτώση των τιμών στις μέρες μας, φαίνεται να έχει πιάσει «πάτο», χωρίς -όμως- να έχει φτάσει στο επιθυμητό 2%, η κυβέρνηση σχεδιάζει να πλήξει τα ολιγοπώλια και τις κλειστές αγορές.

… και ταυτόχρονα μέτρα αύξησης (;) των κλαδικών μισθών

Πιθανόν, ένα χτύπημα στα ολιγοπώλια και στις κλειστές αγορές, για λίγο (δηλαδή μέχρι νέα να αντικαταστήσουν τα… παλιά ολιγοπώλια) και… λίγο (καθώς υπάρχουν σήμερα άλλοι σοβαρότεροι παράγοντες που κρατούν ψηλά τις τιμές, πχ η ενέργεια, οι τιμές ακινήτων, κλπ) να έριχνε τις τιμές. Εκείνο, όμως, που η στήλη δεν θεωρεί και πολύ πιθανόν (για να μην πει ότι το θεωρεί απίθανο) είναι το εξής: Να συμβαδίσει μια κυβερνητική πολιτική ενάντια στα (υφιστάμενα) ολιγοπώλια με την πολιτική αύξησης των αμοιβών στα λεγόμενα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία -κατ’ ομολογία της ΤτΕ- έχουν μείνει έξω από το φάσμα των αυξήσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση, το γνωρίζει αυτό, γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, θα ετοιμάσει φέτος, μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, ένα «εθνικό σχέδιο» για την «ενθάρρυνση» των (κλαδικών) συλλογικών συμβάσεων, με στόχο την αύξηση των μισθών που βρίσκονται σε κλίμακες πάνω από τον κατώτατο. Μ΄άλλα λόγια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει να «ξεκλειδώσει» τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού σε μια σειρά κλάδους (κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μείωση αμοιβών στους εργαζομένους τους), σχεδιάζει να προωθήσει το «κλείδωμα» των μισθών και των όρων εργασίας. Φαίνεται, να υπάρχει αντίφαση μεταξύ των δύο κυβερνητικών σχεδιασμών ή μήπως όχι;

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version