Η κυβερνητική προσπάθεια να κλείσουν το εσωτερικά μέτωπα και να μπει τέλος στην άκρατη διαδοχολογία των τελευταίων ημερών φάνηκε να φέρνει κάποια πρώτα αποτελέσματα, ενώ εμφανής είναι και η προσπάθεια μιας μετρημένης και προσεκτικής «αντεπίθεσης» στο μέτωπο της υπόθεσης των Τεμπών, με «όπλο» μια σειρά από δηλώσεις συγγενών, δικηγόρων τους και πραγματογνωμόνων που φαίνεται ότι ακυρώνουν σενάρια ή και θεωρίες συνωμοσίας που έχουν κατά καιρούς διακινηθεί. Τώρα για την χυδαιότητα Βελόπουλου επί του θέματος (που έφτασε να εύχεται το θάνατο των παιδιών των πολιτικών του αντιπάλων), τι να πει κανείς. Ας τον χαίρονται όσοι τον αποθεώνουν. Φυσικά, τα εγχώρια μοιάζουν μικρά μπροστά στην παγκόσμια κοσμογονία που έχει επιφέρει η πολιτική δασμών του Τραμπ, όπου σε πρώτη φάση οι αγορές αντιδρούν με ακραίο τρόπο στα σενάρια για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, με τεράστιες απώλειες στις κεφαλαιοποιήσεις των χρηματιστηρίων.
Πάγο στις νέες εισαγωγές σε χρηματιστήρια βάζουν οι δασμοί Τραμπ
Μία από τις συνέπειες των δασμών σχετίζεται και με τις εισαγωγές εταιρειών που ετοιμάζονταν τόσο στο δικό μας όσο και σε διεθνή χρηματιστήρια. Στο πλαίσιο αυτό, ακυρώνονται η μία μετά την άλλη οι εισαγωγές εταιρειών στο αμερικανικό χρηματιστηρίο, αλλά και στην Ευρώπη. Ήδη, η γνωστή και στην Ελλάδα Clarna (που προωθεί το μοντέλο «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» χωρίς κάρτα) ακύρωσε την εισαγωγή των μετοχών της στη Νέα Υόρκη, ενώ τον ίδιο δρόμο παίρνουν και άλλες επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αναβολή εισόδου της Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου στο χρηματιστήριο που είχε προγραμματιστεί για λίγο πριν ή για λίγο μετά το Πάσχα. Η πλευρά Τσακαλώτου προσπαθούσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία ακόμα και πριν το Πάσχα, αλλά λογάριασε χωρίς τους δασμούς Τραμ. Μέτοχος μειοψηφίας της Qualco είναι ο επενδυτικός όμιλος PIMCO. Αλλά και αυτοί που πρόλαβαν να μπουν στο παραπέντε των ανακοινώσεων Τραμπ, όπως η Fais Group βλέπουν τις μετοχές τους να πιέζονται. Τι θα γίνει με όσους σχεδιάζουν εισαγωγές σε άλλα, ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (π.χ. METLEN); Ο καιρός θα δείξει! Η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις των δασμών στις οικονομίες του πλανήτη είναι η κύρια αιτία αναστάτωσης, ενώ οι αναλυτές δυσκολεύονται πλέον να προβλέψουν την επόμενη ημέρα καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανή κατάσταση.
Πώς θα βαρύνει ο πόλεμος των δασμών στην αξιολόγηση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας
Πριν από την «Ημέρα της Απελευθέρωσης», όποιον αναλυτή και αν ρωτούσε κάποιος, θα του έλεγε πως στις 18 Απριλίου έρχεται νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s, καθώς από τον Οκτώβριο 2024 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δίνει στην χώρα μας θετικό outlook, και έμοιαζε εκ των ων ουκ άνευ πως θα συνέχιζε στον ίδιο δρόμο που χάραξαν η Moody’s, κατά πρώτο λόγο, αλλά και νωρίτερα η DBRS. Πιθανότατα η πρόβλεψη αυτή να επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, είναι πολλοί λιγότεροι εκείνοι που θα έβαζαν το «χέρι τους στη φωτιά» υπέρ μιας απόδοσης ακόμα ανώτερης επενδυτικής βαθμίδες την επόμενη εβδομάδα. Και αυτό διότι οι Αμερικανοί της S&P αντέδρασαν άμεσα στις ανακοινώσεις Τραμπ για σαρωτικούς δασμούς, βγάζοντας ανακοίνωση που κάνουν λόγο για αυξημένη αδυναμία εκτίμησης για το πού πάει το πράγμα στην παγκόσμια οικονομία, ενώ προανήγγειλαν υποβάθμιση όλων των μακροοικονομικών τους προβλέψεων για το 2025, μεταξύ άλλων και για την Ευρωζώνη. Μπορεί το χρονικό διάστημα από τις 2 έως τις 18 Απριλίου να είναι μικρό για να έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία μας και στο αξιόχρεο της, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε ήδη μπει σε έναν νέο κύκλο, όπου όλες οι βεβαιότητες καταρρέουν, και που όπως λέει και η S&P, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια…
Τι σενάρια εξετάζουν στην Ομήρου
Το τι σημαίνουν οι δασμοί Τραμπ στα της εγχώριας οικονομίας, εξετάζουν υπουργεία, επιχειρηματικοί φορείς, επαγγελματικοί σύνδεσμοι κ.λ.π Το προφανές, δηλαδή. Ποια είναι μία πολύ πιθανή συνέπεια; Η αύξηση του πληθωρισμού, δηλαδή να μεγαλώσει ο παρονομαστής (του λόγου χρέους προς ΑΕΠ), που θα σήμαινε μείωση του δημοσίου χρέους. Με τον ΟΔΔΗΧ να έχει καλύψει (νωρίς-νωρίς) το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της χώρας (για πληρωμές τόκων, αναχρηματοδότηση κ.λ.π) μία σκέψη στην περίπτωση που αυξηθεί – ακριβύνει δραματικά το κόστος νέου δανεισμού είναι η αντιστάθμιση μέσω swaps (δλδ της ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μέσων για ορισμένο χρονικό διάστημα). Ποιο είναι το σκεπτικό των επιτελών του Οργανισμού; Όσο καταρρέουν οι αγορές μετοχών το χρήμα θα στρέφεται προς ασφαλέστερες τοποθετήσεις λ.χ. χρυσό, κρατικά ομόλογα κ.α. Αυτό εξηγεί και γιατί ανεβαίνουν οι τιμές (των ομολόγων). Τι θα συμβεί στο πιθανό ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού (λέγεται και πληθωρισμός προσφοράς, δηλαδή δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής, που μένει στάσιμη) ή και ύφεσης; Σε μία τέτοια περίπτωση θα υποφέρουμε λιγότερο από άλλους είναι η απάντηση.
Οι δασμοί ρίχνουν τις τιμές του φυσικού αερίου
Οι Ευρωπαίοι “φαγώθηκαν” τα τελευταία τρία χρόνια για το πώς θα καταφέρουν να ρίξουν τις τιμές του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, εφάρμοσαν πληθώρα έκτακτων και δομικών μέτρων, επέκτειναν τις πηγές εφοδιασμού και έκαναν συμφωνίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Εν τέλει, οι δασμοί του Τραμπ φαίνεται πως έχουν ίσως ακόμα μεγαλύτερη επίδραση στις τιμές του αερίου. Οι ανησυχίες για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη και για την οικονομική δραστηριότητα εν γένει, οδήγησαν το συμβόλαιο TTF σε πτώση 4-5 ευρώ μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Πλέον στην αγορά αερίου επικρατεί πεσιμισμός, καθώς βλέπουν τη ζήτηση να διαβρώνεται δομικά από έναν αστάθμητο παράγοντα.
Υπερπαραγωγή καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη, υπερπαραγωγή φυσικού αερίου στην Αμερική
Ως γνωστόν, στην Ελλάδα και την Ευρώπη υπάρχουν ώρες και ημέρες όπου η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τόσο μεγάλη που ξεπερνά τη ζήτηση. Έτσι, διαμορφώνονται αρνητικές τιμές στην αγορά και οι παραγωγοί επί της ουσίας πληρώνουν για να ξεφορτωθούν τις αχρείαστες μεγαβατώρες τους. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο συμβαίνει στις ΗΠΑ, αλλά στο φυσικό αέριο. Η παραγωγή κατά τόπους ξεπερνά τη ζήτηση και συχνά οι πετρελαϊκές αναγκάζονται να πληρώσουν για να το διαθέσουν. Καθώς η παραγωγή αερίου συχνά λαμβάνει χώρα στις ίδιες γεωτρήσεις που παράγουν πετρέλαιο, οι εταιρείες δεν έχουν τη δυνατότητα να την σταματήσουν, διότι χρειάζονται τα υψηλά κέρδη που τους εξασφαλίζει ο “μαύρος χρυσός”. Προκύπτει έτσι μια μάλλον σχιζοφρενική εικόνα δίχως προηγούμενο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Θα μπορούσε ο τυφώνας Τραμπ να σαρώσει και τα Σύμφωνα Σταθερότητας;
Σε ένα ενδεχόμενο που το ΑΕΠ της Γαλλίας και τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα των στόχων, θα χρειαστεί να αποδεχτούμε ένα δημοσιονομικό κενό ευρύτερο απ’ ότι αρχικά προγραμματιζόταν, σύμφωνα με δήλωση του Γάλλου Υπουργού Οικονομίας, Ερίκ Λομπάρ, την περασμένη Παρασκευή (4.4.25) και αφού στο Παρίσι «μετρούσαν» ήδη τις πρώτες βαθιές πληγές που άφηνε πίσω του ο τυφώνας της δέσμης δασμών Τραμπ. Προφανώς, ο Λομπάρ γνώριζε πολύ καλά τι έλεγε, δεδομένης της δυσχερούς θέσης που βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Πάνω από τα 3,2 τρις. ευρώ ανέρχεται το δημόσιο χρέος (στα 3,05 τρις. ευρώ το ΑΕΠ 2023), στο 5,8% το έλλειμμα προϋπολογισμού (στοιχεία Insee), ενώ τις τελευταίες εβδομάδες το Παρίσι γίνεται αποδέκτης συνεχών προειδοποιήσεων από τους οίκους αξιολόγησης. Τον Δεκέμβριο, η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγησή της και τόσο η S&P όσο και η DBRS έχουν θέσει αρνητικές προοπτικές από την αρχή του έτους.
Δηλώσεις Λομπάρ εις ώτα ακουόντων;
Με αυτή την υπόθεση, οι δηλώσεις Λομπάρ γίνονται τόσο προς το «εσωτερικό» με την κοινωνία της χώρας να “βράζει” όσο και προς το «εξωτερικό», στις Βρυξέλλες. Πριν την επιβολή δασμών Τραμπ η γαλλική κυβέρνηση είχε επαναβεβαιώσει ένα σχέδιο για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού στο 5,4% της οικονομικής παραγωγής, στόχος που είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό που είχε κατατεθεί με καθυστέρηση (τον Φεβρουάριο) απόρροια πολιτικών εξελίξεων που είχαν οδηγήσει σε παραίτηση την προηγούμενη κυβέρνηση. Μετά την επιβολή τι θα συμβεί; Ας ληφθεί υπόψη ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι της σκληρής γραμμής, δηλαδή της επιβολής αντιμέτρων. Εν των μεταξύ στο Παρίσι διοργανώθηκε (χθες Κυριακή) συγκέντρωση υπέρ της Λεπέν (και αντισυγκέντρωση Μελανσόν), με το “θερμόμετρο” να ανεβαίνει ξανά επικίνδυνα.
Μεταξύ ReArmEu και AfD ο Μερτς
«Ψυχρολουσία» για το CDU/CSU τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Και αυτό γιατί υποχωρεί το κόμμα του εν αναμονή καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς και ανεβαίνει η AfD, σε σημείο που η «ψαλίδα» περιορίζεται (δημοσκοπικά πάντα) στο μηδέν. Η ανατροπή έχει επέλθει μετά την έγκριση από την Bundestag του θηριώδους πακέτου (για χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών, υποδομών κ.λ.π), ενώ ακόμη δεν έχει σχηματισθεί κυβέρνηση (με το SPD) και με τον τραπεζικό κλάδο και την αυτοκινητοβιομηχανία να βρίσκονται στο στόχαστρο πωλήσεων από hedge funds.
Θα διαφοροποιηθεί, τελικά, η Ρώμη;
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και αντιτίθεται στην πρωτοβουλία Παρισιού και Βερολίνου να δοθεί ισχυρή απάντηση στον αποκαλούμενο «ανταποδοτικό δασμό» 20% που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον για τις εισαγωγές από την Ευρώπη. Η Γαλλία και η Γερμανία είναι μεταξύ των κρατών που καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πλήξει τις αμερικανικές εξαγωγές υπηρεσιών, όπως η τεχνολογία, ως απάντηση στα μέτρα του Τραμπ, που επηρεάζουν εξαγωγές αξίας πάνω από 360 δισ. ευρώ. Η Ιταλία, λόγω του μεγέθους της, θα είναι η καθοριστική χώρα στο στρατόπεδο του «όχι», το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη Ρουμανία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλούνται οι Financial Times. «Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η καλύτερη επιλογή είναι να απαντήσουμε στους δασμούς με άλλους δασμούς», είπε στην κρατική τηλεόραση (Rai) την Πέμπτη η Μελόνι, τονίζοντας ότι η Ιταλία επιθυμεί “την κατάργηση και όχι τον πολλαπλασιασμό” των δασμών. Και σε όλα αυτά, είδαμε και τις πρώτες συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις κατά του ReArmEu, από το κόμμα των “Πέντε Αστέρων” στην Ρώμη.
Ένας γνώστης, από τα παλιά, στην Νίκης
Τι μπορεί να ήθελε ο Βασίλης Καρατζάς στη Νίκης, πηγαίνοντας προς το γραφείο του Κυριάκου Πιερρακάκη; Ρωτώντας η στήλη, έμαθε ότι ο διακεκριμένος σε θέματα τραπεζών, κεφαλαιαγοράς, επενδύσεων είναι σύμβουλος του νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Ομολογούμε πως ήταν ευχάριστη έκπληξη γιατί ο υιός του εκλιπόντος Θεόδωρου Καρατζά έχει διατελέσει επί σειρά ετών επενδυτικός σύμβουλος, με το δικό του γραφείο (Levant Partners), στον ιδιωτικό τομέα και είναι από τα πιο έγκυρους στο αντικείμενο του. Κάποια στιγμή το όνομα του είχε ακουστεί για την ΕΧΑΕ. Η στήλη μαθαίνει ότι στο ΥΠΟΙΚ έχει αναλάβει ήδη συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ενώ έχει αρχίσει να περιοδεύει σε εποπτευόμενους φορείς με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ευρύτερα, δηλαδή και για το χρηματιστήριο – κεφαλαιαγορά.
Παράγων για τον οποίο ο Πρωθυπουργός τρέφει απεριόριστη εκτίμηση – άλλωστε επί ημερών του πατρός του – ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διατελέσει για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Από το καλοκαίρι του 2017 (Αύγουστος) που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περάσει ένα 3ήμερο στην κατοικία της οικογένειας Καρατζά στη Σίφνο ( στον Αρτεμώνα) οι δύο άνδρες είχαν συχνά -πυκνά συζητήσεις για θέματα που αφορούν οικονομία, επιχειρήσεις και αγορές. Από αυτή την άποψη, η παρουσία του Βασίλη Καρατζά στη Νίκης εξηγείται. Παράλληλα, το δικηγορικό γραφείο Καρατζά, από τα μεγαλύτερα των Αθηνών, που κρατά η αδελφή του Όλγα, έχει κλείσει μερικά από τα πιο γνωστά deals σε επιχειρηματικό επίπεδο. Να υποθέσει η στήλη ότι ο Βασίλης Καρατζάς ως βαθύς γνώστης της αγοράς, θα…ρίξει και μια ματιά προς όσα διαδραματίζονται στην Λεωφόρο Αθηνών 110; Καιρός είναι, το ζητάει και η επενδυτική κοινότητα.
Η νέα λίστα ανείσπρακτων εσόδων, αυτή τη φορά από το ΥΠΑΝ!
Από την εποχή που οι κ.κ. Στ. Μάνος και Γ. Στουρνάρας μας έλεγαν πως με την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων θα βγάλουμε από 100 έως 300 δισ. ευρώ και θα αποπληρώσουμε το δημόσιο χρέος έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια. Από τότε κυκλοφόρησαν και άλλες θαυματουργές λίστες εσόδων που υποτίθεται πως διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο και θα γέμιζαν τα κρατικά ταμεία. Όπως η λίστα με τους οφειλέτες του δημοσίου στην οποία εμφανίζονταν να χρωστούν εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν ούτε ευρώ (τουλάχιστον φανερά…)! Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί μια άλλη λίστα, αυτή τη φορά χωρίς ονόματα, γιατί δε θέλουμε να θίξουμε και ευυπόληπτους επιχειρηματίες! Η λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης με τις επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις για επενδύσεις χωρίς ποτέ να τις ολοκληρώσουν και συνεπώς θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα. Τα νούμερα ποικίλλουν ανάλογα με την ημέρα! Από τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που αναφέρονταν σε αρχικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκου έχουμε φτάσει σε κάτι δισεκατομμύρια! Βέβαια κανείς δεν έχει ψάξει να βρει αν αυτές οι επιχειρήσεις, που δεν ολοκλήρωσαν τις επενδύσεις που είχαν ενταχθεί π.χ. στον αναπτυξιακό νόμο το 2004 (προ 20ετίας!) είναι ακόμα ανοικτές! Και αν είναι ανοικτές, πόσες έχουν τα χρήματα για να τα επιστρέψουν; Και κανένας δεν έχει αναρωτηθεί γιατί χρειαστήκαμε 20 χρόνια προκειμένου να αναζητήσουμε τις επιδοτήσεις…
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δ. Μακεδονίας για τη ΔΕΗ
Σημαντικές συνέργειες εντοπίζει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία ανάμεσα στην παλαιά και τη νέα παραγωγή ενέργειας. Το γεγονός αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα κατά την παρουσίαση του μεγάλου επενδυτικού πλάνου των 5,7 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Οι γραμμές μεταφοράς και οι υποσταθμοί είναι ήδη έτοιμοι λόγω των μονάδων λιγνίτη. Παράλληλα, υπάρχουν τα κατάλληλα εδάφη στα πρώην λιγνιτωρυχεία, ώστε να γίνουν μονάδες αντλησιοταμίευσης. Οι “τρύπες” που έχουν γίνει ήδη, θα αξιοποιηθούν για να ανεβαίνει και να κατεβαίνει το νερό κατά το δοκούν σε αυτές τις φυσικές μπαταρίες. Έτσι, μειώνεται το κόστος για την επιχείρηση. Η ΔΕΗ, πάντως, δεν στέκεται εκεί και θα αναπτύξει περαιτέρω τις τοπικές υποδομές. Συγκεκριμένα, θα κατασκευάσει νέες τηλεπικοινωνιακές γραμμές για να συνδέσει το μεγάλο κέντρο δεδομένων με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα, προσθέτοντας έτσι περαιτέρω αξία στη Δ. Μακεδονία.
Πού θα κάνει ντεμπούτο το University of Nicosia
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας του πρώτου μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα ξεκίνησε και φέρει τη σφραγίδα του University of Nicosia. Από τον Σεπτέμβριο του 2025, το κυπριακό πανεπιστήμιο θα ανοίξει τις πύλες του σε ελληνικό έδαφος, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα. Η αρχή γίνεται εκτός των ορίων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, στις παλιές εγκαταστάσεις της Olympic Catering, οι οποίες μεταμορφώνονται σε σύγχρονο campus μέσω της σύμπραξης του πανεπιστημίου με το fund CVC Capital Partners. Το πρώτο κτίριο, που αναμένεται να είναι έτοιμο το φετινό καλοκαίρι, θα φιλοξενήσει σχολές υψηλής ζήτησης όπως η Ιατρική, η Νομική, η Φαρμακευτική, καθώς και τμήματα Οικονομικών και Πληροφορικής. Παράλληλα, στα σχέδια βρίσκεται ήδη και η δημιουργία ενός δεύτερου παραρτήματος εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με ορίζοντα λειτουργίας το φθινόπωρο του 2028. Η δυναμική είσοδος του University of Nicosia στη χώρα δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για την ίδρυση πανεπιστημιακών παραρτημάτων. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων προς το υπουργείο Παιδείας έληξε στις 31 Μαρτίου και κατατέθηκαν συνολικά 13 αιτήσεις – οι 12 αφορούν έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2025-26 και μία για το 2026-27.
Μήνας εξελίξεων για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, AKTOR ο Απρίλιος
Μπορεί η προηγούμενη εβδομάδα να ήταν για το Χρηματιστήριο Αθηνών η χειρότερη από πέρυσι τον Αύγουστο, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι συμφωνίες που έχουν δρομολογηθεί θα ματαιωθούν. Αντιθέτως, μόλις την Παρασκευή η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε πως η Reggeborgh θα αποκτήσει και το υπόλοιπο των μετοχών (5,2 εκατ. μετοχές, ήτοι το 1,493% του μετοχικού κεφαλαίου) από τη Motor Oil, στο πλαίσιο της άσκησης δικαιώματος προαίρεσης (call option). Η συναλλαγή θα γίνει μέχρι τις 18 Απριλίου. Παράλληλα, «τρέχει» η περίοδος αποκλειστικών συζητήσεων της πλευράς AKTOR (Αλέξανδρος Εξάρχου) με την πλευρά ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ενδεχόμενο απόκτησης της θυγατρικής Ακτωρ Παραχωρήσεις. Στην κοινότητα θεωρούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο να “κλείσει” η συμφωνία, έναντι ενός τιμήματος που θα μπορούσε να κυμανθεί λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Πάντως, με δεδομένο ότι τα έσοδα της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις έχουν «υποθηκευτεί» από την μητρική Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο του δανεισμού της για επιστροφή μετρητών/μερισμάτων στους βασικούς μετόχους, εύλογα στην κοινότητα αναμένουν απαντήσεις για το τι ακριβώς σημαίνει τελικά αυτό το deal για την πλευρά AKTOR.
Motor Oil, με ΔΕΗ και με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Το επόμενο μεγάλο επενδυτικό βήμα της Motor Oil στο «πράσινο υδρογόνο» ανέλυσε ο Πέτρος Τζαννετάκης στους επενδυτές, στο πλαίσιο της ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2024. Επενδυτικά projects 560 εκατ. σε διύλιση, φυσικό αέριο, νέα έργα, μεταξύ των οποίων το North-1. To συγκεκριμένο αναπτύσσεται από την Ηellenic Hydrogen (κοινοπραξία Motor Oil με συμμετοχή 51% και ΔΕΗ με συμμετοχή 49%) στο Αμύνταιο. Έργο που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο αναβάθμισης του ρόλου της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και της ίδιας της περιοχής, σύμφωνα με την παρουσίαση του προέδρου Γιώργου Στάσση στον πρώην λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Motor Oil έκανε αναφορά και στη νέα μονάδα αερίου (ισχύος 877 MW) στην Κομοτηνή που αναπτύχθηκε από κοινού με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
MIG: Δεν φεύγει από το ΧΑ. Μένει στην Κύρια Αγορά
Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ο Γιώργος Ευστρατιάδης στην ενημέρωση των αναλυτών. Το περιορισμένο ποσοστό ελεύθερης διασποράς στο 13% του μ.κ. (δηλαδή των μετοχών που δεν είναι υπό τον έλεγχο βασικού μετόχου και μετόχων μειοψηφίας, δηλαδή είναι ελεύθερο προς διαπραγμάτευση αγοράς-πώλησης) είχε σταθεί λόγος για σενάρια δημόσιας πρότασης και εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ενδεχόμενο που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο δεν υφίσταται, απεναντίας πρόθεση του βασικού μετόχου (Πειραιώς) είναι να διευρυνθεί το free float, ώστε η εταιρεία να παραμείνει στην Κύρια Αγορά.
ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Υποβιβάζεται ή φεύγει
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι βασικοί μέτοχοι της ιστορικής καπνοβιομηχανίας. Αυτό γιατί μεταξύ των δύο πλευρών βασικών μετόχων (μελών της οικογένειας Καρέλια) εξελίσσεται ένας Καλαματιανός «πόλεμος των…Ρόουζ» με συνέπεια η ελάχιστη ελεύθερη διασπορά (μόλις 5,5% του μ.κ.) να οδηγεί την εταιρεία είτε σε υποβιβασμό από την Κύρια Αγορά, είτε σε έξοδο από το ΧΑ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται με τις συνεχείς αναβολές που δίνονται για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου περί «ελεύθερης διασποράς» (πλέον μετατίθεται για το 2026), τελικά να εξευρεθεί κάποια λύση.