Δεν κόλλησε μόνο στην Πλατεία Συντάγματος ο συμβιβασμός ΕΤΑΔ – Μαντωνανάκη
Μερικοί από τους ανθρώπους που ασχολούνται τους τελευταίους μήνες με την προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και του ομίλου Παντελή Μαντωνανάκη (έχει κερδίσει διαιτησίες του Αρείου Πάγου συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ) υποστηρίζουν πως η υπόθεση κόλλησε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Κωστής Χατζηδάκης, λένε, μελετά προσεκτικά τη συμφωνία την ίδια στιγμή που κάποιοι άσπονδοι φίλοι του Π. Μαντωνανάκη προτρέπουν τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να προσέξει που θα βάλει την υπογραφή του! Αλλά και ο ξενοδόχος από την Κρήτη λέγεται πως έχει εγείρει συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη σύμβαση παραχώρησης του Grand Resort Lagonissi, που δεν τις βλέπουν με καλό μάτι ορισμένα κυβερνητικά στελέχη. Ταυτόχρονα και οι τράπεζες, που θα λάβουν από το δημόσιο τμήμα των απαιτήσεων που έχουν για τα δάνεια του ομίλου Μαντωνανάκη, ψάχνουν έναν τρόπο ώστε να εμφανίζονται ως νικήτριες σε μια πολυετή διαμάχη. Δύσκολο πράγμα ο τετραγωνισμός του κύκλου!
Η μάχη για το ταμείο του ΟΛΘ
Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο ταμείο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης ελέγχου μεταξύ του σημερινού βασικού μετόχου Ιβάν Σαββίδη και της γαλλικής οικογένειας Λουί Ντρέιφους. Γι’ αυτό το λόγο κάποιοι παρατηρητές θεωρούν πως η πλευρά του Ιβάν Σαββίδη ακόμα και αν συζητάει ήδη με τους Ντρέιφους, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα θέλει σίγουρα «να βάλει χέρι» (με την καλή έννοια) στο ταμείο του ΟΛΘ και θα επιδιώξει μια επιστροφή κεφαλαίου ή κάτι αντίστοιχο, πριν συμφωνήσει ή δεν συμφωνήσει σε μια μεταβίβαση. Αυτή την εβδομάδα θα γίνουμε σοφότεροι, όχι επειδή θα εμφανιστεί ο Ιβάν Σαββίδης, αλλά επειδή ακούγεται πως θα έρθει στην Αθήνα ο Κύριλος Λουί Ντρέιφους, ο άνθρωπος που φαίνεται να κινεί τα ηνία πίσω από τη δημόσια προσφορά για τις μετοχές του ΟΛΘ.
Η επανεμφάνιση Στ. Θωμαδάκη και το Χρηματιστήριο
Ο Σταύρος Θωμαδάκης διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Απρίλιο του 2004. Ο άνθρωπος έζησε από πρώτο χέρι ολόκληρη την ιστορία του φούσκας του ελληνικού χρηματιστηρίου και μετά την αποχώρησή του απέφευγε να μιλήσει δημοσίως για εκείνη την περίοδο. Τώρα, με αφορμή τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, έγραψε ένα άρθρο στο συνδρομητικό KReport. Το άρθρο καταλήγει μάλιστα πως «όσοι δεν υπέκυψαν σε πανικούς καταστροφολογίας και κράτησαν τις μετοχές τους ωφελήθηκαν από μία μακρά ροή αξιόλογων μερισμάτων που αντάμειψαν την υπομονητική τους επένδυση»! Βέβαια ο κ. Θωμαδάκης δεν είχε ακούσει για τα Λαναρόχαρτα ή το πλήθος των εργολάβων που κατέρρευσαν την περίοδο της θητείας του και οι μικρομέτοχοι ακόμα περιμένουν. Όσα και να γράψει ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι αρχές ολιγώρησαν εκείνη την περίοδο. Και αυτό το πληρώνει ακόμα και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο από το οποίο απουσιάζουν οι Έλληνες!
Κουμπάρος δύο υπουργών ο νέος γενικός γραμματέας Βιομηχανίας
Στη θέση της Βίκυς Λοϊζου, που παραιτήθηκε πρόσφατα από τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας τοποθετείται ο Γιώργος Λαρίσης. Τον έχει παντρέψει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και έχει βαπτίσει ένα από τα παιδιά του ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Είναι τοπάρχης του Τ. Θεοδωρικάκου στα νότια προάστια και έχει περάσει από διάφορα γραφεία υπουργών ενώ ήταν και υποψήφιος δήμαρχος Νέας Σμύρνης. Η στήλη του εύχεται καλή επιτυχία γιατί η βιομηχανία, ειδικά στη χώρα μας, είναι πολύ δύσκολο σπορ!
Η παράταση για τα πτυχία των εργολάβων
Αυτονόητη είναι η παράταση της διαδικασίας επανάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων για τις 30 Ιουνίου που περιλαμβάνεται στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών. Το σχέδιο νόμου συζητήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει πως η προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανάκρισης των εργοληπτικών πτυχίων μετατίθεται από τις 3 Φεβρουαρίου στις 30 Ιουνίου. Και μπορεί στην κορυφή του κλάδου να μην προκαλείται μεγάλη αναστάτωση, αφού στην ανώτατη τάξη (7η) υπάρχουν πέντε πτυχία που μπορεί να γίνουν έξι αν διεκδικήσει ανώτερο πτυχίο η ΕΚΤΕΡ (σήμερα στην 6η τάξη), αλλά στις κατώτερες τάξεις η επανάκριση θα προκαλέσει μεγάλο χαμό. Και το τεχνολογικό σύστημα που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα 71 / 2019 επί θητείας Χρήστου Σπίρτζη υπολειτουργεί. Σε πρόσφατη εκδήλωση του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος παραδέχθηκε πως αντιμετωπίστηκαν τεχνικά προβλήματα αλλά και έγιναν πολλές διορθώσεις, αφού η μετάπτωση των αρχείων που υπήρχαν στη Γενική Γραμματεία δεν ήταν τόσο εύκολη υπόθεση. Εξάλλου, όπως σημείωσε, στο υπουργείο έχει συσταθεί ομάδα που προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν.
Ένα πρόγραμμα στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία
Το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων το οποίο δημοσιεύεται σήμερα, δεν είναι άλλο ένα πρόγραμμα «από τον σωρό». Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα φρόντισε με νόημα να τονίσει πως το οικονομικό επιτελείο ξεχωρίζει την συγκεκριμένη δράση ανάμεσα σε όλες τις άλλες. Και αυτό γιατί, είναι γνωστή η αναγκαιότητα ενός άλλου παραγωγικού μοντέλου για την ελληνική οικονομία, η οποία μάλιστα παίρνει και τα χαρακτηριστικά ενός, τρόπον τινά, do or die, εάν η χώρα δεν θέλει να επιστρέψει στον εφιάλτη των δίδυμων ελλειμμάτων. Βήματα έχουν γίνει. Από το 2019 η χώρα έχει αυξήσει τις εξαγωγές της κατά πάνω από 50%. Αλλά το εμπορικό έλλειμμα αντί να στενεύει, διευρύνεται, όχι μόνο λόγω της κατανάλωσης αλλά και λόγω της αυξανόμενης εισαγωγής στοιχείων για την υλοποίηση των επενδύσεων. Το τελευταίο καταδεικνύει πως η ελληνική οικονομία δεν έχει «αλλάξει» επαρκώς έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτει μόνη της κάποιες βασικές, παραγωγικές, ανάγκες, που θα της επιτρέψει να μπορεί να ελπίζει σε βιώσιμη και μακροχρόνια βάση πως θα αποφύγει τις «κακοτοπιές» μελλοντικά. Και ο χρόνος δεν είναι άπλετος. Η ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ακόμα δύο χρόνια ζωής, και μια διάδοχη λύση, από όσες έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι, δεν έχει ακόμα αποδώσει καρπούς.
Πώς θα πάμε από το Σπίτι μου 2 στο Σπίτι μου 3;
Το μαζικό πλήθος των αιτήσεων ενδιαφέροντος (1.000 κάθε ώρα!) για το Σπίτι μου 2, η πλατφόρμα για τις οποίες άνοιξε μόλις πριν 5 μέρες, έχει ανοίξει τη δημόσια συζήτηση για το Σπίτι μου…3. Ερωτηθείσα, την περασμένη εβδομάδα, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη για το ενδεχόμενο αυτό απάντησε πως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια πρόβλεψη τουλάχιστον στο δημοσιονομικό κομμάτι. Μακάρι να βρεθεί περιθώριο και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ανάλογα». Η στήλη πληροφορείται πως η τελευταία δυνατότητα «πρόβλεψης» στο «δημοσιονομικό κομμάτι», δηλαδή όσον αφορά τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους, εξαντλήθηκε για φέτος με την αύξηση 100 ευρώ στους ενστόλους μέσω του επιδόματος επικινδυνότητας εργασίας το οποίο θα καταβληθεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.
Από εκεί και πέρα, σε πρόσφατη τοποθέτηση του στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ξεκαθάρισε με βάση τις δυνατότητες αύξησης των δημοσιονομικών δαπανών το 2026, υπάρχει ένα ποσό 500 εκατ. ευρώ το οποίο θα μπορούσε «προφανώς» για μειώσεις φόρων. Άρα ούτε το 2026, μπορεί κανείς να ελπίζει πολύ σε μία τέτοια «δημοσιονομική πρόβλεψη». Κοινώς άλλα (εθνικά) λεφτά -δεν – υπάρχουν. Εκτός αν η κυβέρνηση φτιάξει ένα εθνικό «κουμπαρά» για το στεγαστικό, συγκεντρώνοντας πόρους που μπορεί να μένουν ανεκμετάλλευτοι από άλλους σκοπούς ή άλλα έσοδα, όπως έχει αρχίσει να συζητείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Υπάρχουν, όμως, σε κάθε περίπτωση, ακίνητα. Του δημοσίου. Τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της στέγης. Ωστόσο, εκεί το πρόβλημα είναι πρωτίστως «οργανωτικό», αναφέρει πηγή της στήλης στο οικονομικό επιτελείο. Και αυτό θα πάρει χρόνο για να λυθεί. Τουλάχιστον ένα χρόνο. Κοινώς, καλό 2026.