Το τρενάκι του τρόμου συνεχίζει τις καθημερινές του ανώμαλες διαδρομές στις αγορές ανά τον κόσμο, σε μία περίοδο ακραίων διακυμάνσεων κι αστάθειας που δύσκολα θα βρει σημείο ισορροπίας. Μετά το ράλι της Τετάρτης (9.4.2025), χθες Πέμπτη η Wall Street υπέστη νέο χτύπημα λόγω της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας.
Στα δικά μας, τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Τοξική αντιπαράθεση, εκφυλισμός του δημόσιου διαλόγου και κάποια συμπεράσματα για την εικόνα της στιγμής από το νέο κύκλο δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Τα βασικά συμπεράσματα, λοιπόν, που προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι ότι η ΝΔ σταμάτησε να πέφτει κι ίσως και κάτι να τσιμπάει επιστρέφοντας στα (χαμηλά) ποσοστά των ευρωεκλογών, η Πλεύση Ελευθερίας παγιώνεται στη δεύτερη θέση και με διαφορά πλέον από το ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να πιέζεται, ενώ ο κόσμος σιγά σιγά και χωρίς να ξεχνάει τα Τέμπη ασχολείται πλέον με τα προβλήματα της καθημερινότητάς του, με κυρίαρχο την ακρίβεια.
Έκρηξη στα κενά σπίτια την ίδια στιγμή που κάποιοι δεν βρίσκουν στέγη!
Σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας και η αναζήτηση προσιτής κι αξιοπρεπούς στέγης. Μια αθέατη, αλλά κρίσιμη πτυχή της ελληνικής στεγαστικής πραγματικότητας έρχεται στο φως, καθώς όπως μαθαίνουμε, η Ελλάδα καταγράφει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό κενών κατοικιών στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, από τα 2,3 εκατομμύρια κενές ιδιωτικές κατοικίες που υπάρχουν στη χώρα, ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει ακατοίκητο, αποκαλύπτοντας μια βαθιά και σύνθετη κρίση στη διαχείριση του οικιστικού αποθέματος.
Οι αιτίες πίσω από το φαινόμενο είναι πολυδιάστατες. Η αστικοποίηση και η μαζική μετακίνηση πληθυσμών προς τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλές μικρότερες πόλεις και χωριά, αφήνοντας πίσω άδεια σπίτια και ολόκληρους οικισμούς σε μαρασμό. Επιπλέον, η ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων με την εξοχική κατοικία έχει οδηγήσει σε χιλιάδες σπίτια που χρησιμοποιούνται μόνο εποχικά, συμβάλλοντας στο φαινόμενο των ακατοίκητων ακινήτων. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το ποσοστό ακινήτων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα λόγω της συσσώρευσης στα χέρια τραπεζών, κυρίως ως αποτέλεσμα χρεών και κατασχέσεων. Αυτά τα σπίτια δεν αξιοποιούνται ούτε για κατοίκηση ούτε για ενοικίαση, με αποτέλεσμα να παραμένουν «σκιές» μέσα στον αστικό ιστό.
Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο δυσάρεστη στην Αττική, όπου πέντε περιοχές συγκεντρώνουν σχεδόν το 24% όλων των άδειων κατοικιών της χώρας. Στην ίδια την Αθήνα, το 27% των σπιτιών -περίπου 117.000 κατοικίες- είναι κενές. Από αυτές, μόλις 4.500 χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb, γεγονός που δείχνει πως, παρά τη δημοσιότητα γύρω από την τουριστική αξιοποίηση των κατοικιών, δεν πρόκειται για τη βασική αιτία της στεγαστικής κρίσης.
Νέα επιδότηση ενοικίου
Νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για νέους ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Πολύ ωραίο και χρήσιμο. Μήπως όμως πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί ο τρόπος να μην χρειάζονται οι νέοι μας επίδομα για να πληρώσουν το νοίκι τους; Και εδώ δεν θίγουμε καν τα (καίρια) ζητήματα της ανεργίας ή των χαμηλών μισθών, αλλά τον παραλογισμό του κόστους των ενοικίων. Τον Μάρτιο, «τσίμπησαν» για άλλη μια φορά πάνω κατά 10%, σε συνέχεια αλλεπάλληλων αυξήσεων. Όσα μέτρα έχουν εφαρμοστεί έως τώρα αποδεικνύονται ατελέσφορα κι αδύναμα να αντιστρέψουν μια δραματική κατάσταση. Για παράδειγμα, παράγοντες της αγοράς ακινήτων επισημαίνουν πως έτσι όπως «έτρεξε» το Σπίτι Μου 2, ούτε ο κόσμος βρίσκει σπίτια να αγοράσει και οι τιμές λόγω ζήτησης αυξήθηκαν «στο θεό», δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από το ζητούμενο…
Το «μανιφέστο» Πιερρακάκη
Πρέπει να χτίζεις δεσμούς, παρά να βάζεις δασμούς. Αυτό είναι το οποίο θέλουμε να πετύχουμε και αυτή είναι η αρχή μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολιάζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού για μία λύση win-win με τις ΗΠΑ. Ο κ. Πιερρακάκης, εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους η Ελλάδα δεν δέχεται ισχυρή επίδραση από τις αλλαγές στο οικονομικό παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο δήλωσε ανήσυχος και προβληματισμένος για τις δευτερογενείς επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να προκύψουν. Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η οποία βασίζεται στο δίπτυχο «δημοσιονομική σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις» και αποδίδει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 1% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ έστειλε το μήνυμα: «Οι κυβερνήσεις του «δώστα όλα» πέρασαν τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά. Εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό».
Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και η τεχνολογία του εστιασμένου υπερήχου
Στο διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής εταιρείας Delsona Therapeutics συμμετέχει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Εχει μεγάλο ενδιαφέρον η σύνθεση αυτού του διοικητικού συμβουλίου γιατί μπορεί κάποιος να δει πως οι Έλληνες του εξωτερικού αναπτύσσουν δεσμούς και συμμετέχουν από κοινού σε τολμηρές ερευνητικές προσπάθειες. Πίσω από την Delsona Therapeutics βρίσκεται η καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια Ελίζα Κονοφάγου. Με την τεχνολογία της εταιρείας οι ασθενείς νευρολογικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον ή καρκίνων στο κεφάλι ή στο στήθος θα κάθονται σε μια καρέκλα και με το ειδικό μηχάνημα θα «καυτηριάζεται» η προβληματική περιοχή μέσω εστιασμένου υπερήχου. Συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Delsona Therapeutics είναι ο ελληνικής καταγωγής Σίμος Συμεωνίδης, με μακρά παράδοση ως αναλυτής και επενδυτής στον κλάδο φαρμάκων. Στο Δ.Σ. συμμετέχουν επίσης αρκετοί ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες, επενδυτές ή στελέχη εταιρειών όπως ο Κων/νος Αλατάρης, η Σύνθια Δρίβα και η Βαρβάρα Γιαννή πρώην ανώτατο στέλεχος της Merck & Co.
Δέκα χρόνια αναμονής για μια στρατηγική επένδυση
Συνολικά σχεδόν δέκα χρόνια θα έχουν περάσει μέχρι να λειτουργήσει η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση της Grivalia Development στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, στη Νότια Εύβοια, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πάνος Παναγιωτίδης, στο συνέδριο των Δελφών. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 250 εκατ. ευρώ, που προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς θερέτρου σε έκταση 550 στρεμμάτων, εντός μιας αχαρτογράφητης τουριστικά περιοχής 17.000 στρεμμάτων που είναι η Μεγαλόνησος του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών Ευβοίας. Το εγχείρημα έχει ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων, ωστόσο η πορεία του έως την υλοποίηση μοιάζει να αντικατοπτρίζει τις παθογένειες που εξακολουθούν να ταλανίζουν το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτίδης, από την έγκριση της ένταξης στο στρατηγικό πλαίσιο απαιτούνται περίπου 12 μήνες για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, επτά μήνες για την Κοινή Υπουργική Απόφαση και άλλοι τρεις μήνες για την πρώτη οικοδομική άδεια. Ακολουθούν τουλάχιστον τρία χρόνια κατασκευής. Αν συνυπολογιστεί ο χρόνος που ήδη έχει μεσολαβήσει μέχρι την ένταξη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, ο συνολικός ορίζοντας αγγίζει αισιόδοξα τα οκτώμισι χρόνια και πιο ρεαλιστικά τη δεκαετία. Η περίπτωση των Πεταλιών αναδεικνύει – για άλλη μια φορά – την απόσταση ανάμεσα στη βούληση για προσέλκυση επενδύσεων και την εφαρμογή της στην πράξη. Ακόμα και οι πιο αποφασισμένοι επενδυτές, φαίνεται πως οφείλουν να οπλιστούν με επιμονή, υπομονή και κυρίως αντοχές απέναντι σε έναν πολύπλοκο, συχνά αποθαρρυντικό διοικητικό μηχανισμό.
Αρχικά η ExxonMobil, τώρα το ΚΥΣΕΑ…
Όταν αρχές εβδομάδας η ExxonMobil επικαλούμενη τα τελευταία σεισμικά δεδομένα ζητούσε παράταση μέχρι τον Απρίλιο 2026 για την διενέργεια επιπλέον ερευνών για το μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης» φάνηκε να ενισχύονται οι πληροφορίες για soft «πάγωμα» από την πλευρά του αμερικανικού κολοσσού. Προέκυψαν οι αμφίσημες δηλώσεις Γεραπετρίτη πως η πόντιση του καλωδίου (για το project Great Sea Interconnector) θα προχωρήσει σε κατάλληλο χρόνο, σχεδόν παράλληλα με τις νέες απειλές της Αγκύρας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ, με συνέπεια το νέο «χώσιμο» στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ για να περιπλακεί, εκ νέου, η κατάσταση. Στην χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο δεν ακολούθησε την θεαματική αντίδραση των άλλων 45 των δεικτών FTSE25 και FTSEMidCap, αλλά από τα υψηλά των 2,94 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης διολίσθησε έως τα 2,755 για να διαμορφωθεί, τελικά, στα 2,785 ευρώ.
Το τέλος της US AID επηρεάζει τα χρηματιστήρια ενέργειας στα Βαλκάνια
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να δώσει τέλος στη «σπάταλη», όπως την χαρακτήρισε, US AID, οδηγεί σε μειωμένη χρηματοδότηση σε τομείς που ίσως δεν περίμενε κανείς. Όπως ανέλυσε χθες στους Δελφούς ο επικεφαλής του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, η αμερικανική υπηρεσία παρείχε μέχρι πρότινος χρήματα για την ανάπτυξη των χρηματιστηρίων της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, το 2023 είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ της US AID και του ελληνικού χρηματιστηρίου για τη συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες. Τώρα, όμως, η στήριξη αυτή έληξε, γεγονός που επηρεάζει τους υπολογισμούς αυτών των οργανισμών.
Ήταν οι «τιμωροί ομολόγων» ή ο Σι Ζινπίνγκ, υπεύθυνοι για την…ντρίμπλα Τραμπ;
Εάν υπάρχει κάποιος που μπορεί να φοβίσει τους πολιτικούς είναι η αγορά ομολόγων. Δεν την υπολόγισε η Λιζ Τρας και εξωθήθηκε σε παραίτηση μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τον Οκτώβριο 2022, όταν οι «τιμωροί ομολόγων» με στοχευμένο μαζικό ξεπούλημα χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασαν στα όρια της χρεοκοπίας το ασφαλιστικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Η πιο σύντομη θητεία πρωθυπουργού στην ιστορία της Βρετανίας, αν μη τι άλλο θα όφειλε να έχει καταστήσει πιο προσεκτικό το σύστημα του προέδρου των ΗΠΑ. Για να υποχωρήσει η απόδοση του 10ετούς από το 4,615% στο 3,95% χρειάστηκαν τακτικισμοί, σχεδόν, δύο μηνών. Για να επιστρέψει ξανά από το 3,95% στο 4,35% ήταν αρκετό ένα 3ήμερο (Παρασκευή 4/4 – Τρίτη 8/4) με ό,τι αυτό μπορούσε να σημαίνει για τον ενδεχόμενο κίνδυνο εκτροχιασμού. Τον είχε προειδοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ -μία Κυριακή πριν- ο Μπιλ Άλκμαν, από τους πιο διαδραστικούς hedge fund managers της Wall Street.
H απάντηση (υποταγής;) της Ευρώπης
Ο Φρίντριχ Μερτς ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πρόθυμος για συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε μία συγκυρία που η AfD ξεπερνούσε (δημοσκοπικά) το κυβερνόν CDU/CSU, η Ούρσουλα δήλωνε την ικανοποίηση της (sic) για το «πάγωμα» 90 ημερών στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ, και η Αγκελα Μέρκελ εμφανιζόταν διαπρύσια υπέρ αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής. Όταν κάνουν στροφή 180 μοιρών στο Βερολίνο, δικαιολογείται η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Breitbart…
Οι megathreats Ρουμπινί και η αθυρόστομη προειδοποίησή του
Ως πολύπλευρη αναμέτρηση ισχύος χαρακτήρισε την εμπορική σύγκρουση ο Ναριέλ Ρουμπινί. Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος περιγράφει την στρατηγική δύο στόχων των ΗΠΑ, από τη μία την ολοκληρωτική σύγκρουση με την Κίνα και από την άλλη μία πιεστική («εκβιαστική») αλλά εφικτή συμφωνία με την Ευρώπη στο διάστημα των 90 ημερών. Ο Ρουμπινί μιλά για μεγακινδύνους (megatrheats) σε έναν κόσμο που αλλάζει ολοκληρωτικά για μία Ευρώπη που θα πρέπει να συμφωνήσει (με τους όρους των ΗΠΑ) γιατί αλλιώς την…γ@μησε.
Τί λένε οι Κινέζοι
Στην ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ αναφέρεται ο Χένρυ Χουϊάο Γουάνγκ, ιδρυτής και πρόεδρος του CCG (Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση). Ως πρώην επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου (της Κίνας) είναι σε θέση να γνωρίζει και μέχρι ποιου σημείου φτάνουν οι αντοχές του Πεκίνου, αλλά κυρίως πώς θα παραμείνει εξαγωγική η κινεζική οικονομία. Κοινή εκτίμηση παραγόντων αμφοτέρων των πλευρών πως αυτή η σύγκρουση, όσο μακροχρόνια και αν είναι, αναγκαστικά θα καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία.
Στην πρέσα ο Στάρμερ
Παράλληλα με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ εκτινάχθηκε και αυτή του αντίστοιχου του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε μόλις μία συνεδρίαση (8/4) το 4,5% έγινε 4,85%, πλησιάζοντας απειλητικά το 4,92% (υψηλή απόδοση 52 εβδομάδων). Μάλλον θα κάνει την ανάγκη φιλοτιμία ο Εργατικός πρωθυπουργός του Η.Β. και θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε περικοπές, για να μην υποστεί ό,τι η Συντηρητική προκάτοχος του, το 2022. Ήδη στον Τύπο (10/4) γίνεται λόγος για ανάγκη αύξησης του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ και άλλων επιβαρύνσεων ταυτόχρονα με περαιτέρω περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και τα συναφή.
Υψηλές πτήσεις της Aegean το πρώτο 3μηνο
Αύξηση της επιβατικής κίνησης καταγράφηκε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Στους συνολικά 3,093 εκατ. οι επιβάτες που προτίμησαν τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, με ενδιαφέρουσα την αύξηση της κίνησης από/προς προορισμούς του εξωτερικού. Διψήφιο το ποσοστό αύξησης 11,7%, μεταφέροντας 1,913 εκατ. επιβάτες, ένδειξη πως η προσεκτικά επιθετική πολιτική των Ευτύχη Βασιλάκη – Δημήτρη Γερογιάννη, με άνοιγμα νέων προορισμών κι ευρύτερη διασυνδεσιμότητα περιφερειακών αεροδρομίων (Ηρακλείου, Ρόδου, Κέρκυρας κ.α. ) λειτουργεί αποτελεσματικά.
Motor Oil: Παρουσιάζει μεγέθη 2024 στην ΕΧΑΕ
Σήμερα (πρωί Παρασκευής) η Motor Oil παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα 2024, στα κεντρικά της ΕΧΑΕ (αίθουσα Ερμής). Πέτρος Τζαννετάκης-(Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος), Στράτος Πατσατζής (Γενικός Διευθυντής Οικονομικών) και Μαίρη Ψυλλάκη (Επικεφαλής Επενδυτικών Σχέσεων) εκτός των άλλων θα κληθούν να σχολιάσουν ζητήματα που αφορούν ευρύτερα τον κλάδο διύλισης. Η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs, που μεταξύ διάφορων ενδεχομένων εξετάζει και ένα με τιμές πετρελαίου στα 40$/βαρέλι, πυροδότησε αρκετές συζητήσεις.