Site icon NewsIT
06:18 | 11.02.25

Σήμερα οι τοποθετήσεις στο Υπερταμείο ^ το Μαξίμου και η μάχη εξουσίας στον ΟΛΘ ^ τρία deal σε δύο μήνες για την CVC ^ οι αργές ταχύτητες υλοποίησης κάποιων οδικών έργων και το σήριαλ των φορολογικών δηλώσεων

Φωτογραφία: iStock

Newsit Newsroom

Σήμερα οι τοποθετήσεις στο Υπερταμείο

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) Γιάννης Παπαχρήστου αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του στις 4 Μαρτίου, με τετραετή θητεία. Σήμερα, όμως, όπως πληροφορείται η στήλη, θα κριθεί ποιες θέσεις θα αναλάβουν κάποια στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΕΣΥΠ. Για παράδειγμα, αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα αν ο μέχρι πρότινος εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης θα διατηρήσει την ίδια θέση και στην ΕΕΣΥΠ μετά τη συγχώνευση των δύο φορέων. Ο Π. Σταμπουίδης είναι αρμόδιος για τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) και τρέχει και δεν φτάνει. Σήμερα θα γνωρίζουμε, επίσης, αν ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης θα αποχωρήσει εντελώς ή θα αναλάβει επικεφαλής του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου που συστήνεται υπό την αιγίδα της ΕΕΣΥΠ. Θα επισημοποιηθεί, τέλος, η αποχώρηση του Δημήτρη Πολίτη, που τα τελευταία χρόνια ήταν διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ από το νέο διοικητικό σχήμα. Ή θα αναλάβει και αυτός μια άλλη θέση; Η στήλη δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες, αλλά ποιος ξέρει; Ο Γ. Παπαχρήστου μπορεί να προέρχεται από τα καταναλωτικά προϊόντα (πριν αναλάβει επικεφαλής στον όμιλο ΑΝΤ1) αλλά μαθαίνει γρήγορα, λένε όσοι τον γνωρίζουν.

Τι γνωρίζει το Μαξίμου για τη μάχη εξουσίας στον ΟΛΘ;

Έγραφε χθες η στήλη για τη μάχη εξουσίας στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και προέβλεπε πως οι νέες κινήσεις της οικογένειας Ντρέιφους θα γίνουν, όπως είναι λογικό, μετά τις 20 Φεβρουαρίου που λήγει η δημοσία προσφορά για το 21% της εισηγμένης. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει το Υπερταμείο που διατηρεί γύρω στο 7% του ΟΛΘ. Η στάση του δημοσίου θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει το Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει πως ενώ σύντομα θα κλείσουμε επτά χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΘ δεν έχει υλοποιηθεί ούτε το 20% των επενδύσεων, ύψους 180 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε. Και όπως φαίνεται, δύσκολα θα υλοποιηθούν με δεδομένο πως ο βασικός μέτοχος …αγνοείται! Ο Ιβάν Σαββίδης δεν εμφανίζεται πλέον στην Θεσσαλονίκη, ενώ από τον πάγο στις άλλες επενδύσεις του, όπως στο Πόρτο Καρράς, καταλαβαίνει κάποιος πως δεν του περισσεύει ρευστότητα. Τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και παράγοντες της Θεσσαλονίκης εκτιμούν πως η οικογένεια Ντρέιφους έχει ήδη κάνει επαφές με την πλευρά Σαββίδη και πως προς τα τέλη του μήνα θα γνωρίζουμε πως θα κινηθεί. Και να το Μέγαρο Μαξίμου πιέσει εμμέσως προς μια λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη συμπρωτεύουσα. Λέτε να είναι τυχαία τα δημοσιεύματα, όπως το πρόσφατο του EU Observer, με «ανησυχίες του ΝΑΤΟ» για τους ιδιοκτήτες των δύο μεγάλων ελληνικών λιμανιών;

Τρία deal σε δύο μήνες για την CVC Capital

Πριν το τέλος του μήνα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί αρκετά στοιχεία της συμφωνίας, όπως η σχέση που θα διατηρήσει η Εθνική Τράπεζα μετά την πώληση κ.α., όλα δείχνουν πως οι δύο πλευράς προχωρούν κανονικά και αυτές τις ημέρες συζητούνται οι λεπτομέρειες. Ετσι η CVC Capital θα έχει πραγματοποιήσει τρία deals μέσα σε δύο μήνες στην Ελλάδα. Ξεκίνησε με την πώληση της Μπάρμπα Στάθης στην Ιντεάλ Συμμετοχών, ακολούθησε η πώληση πλειοψηφικου πακέτου της Hellenic Healthcare Group (HHG) στην Pure Health από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το δίμηνο θα κλείσει με την Εθνική Ασφαλιστική. Επειδή ωριμάζουν και άλλες επενδύσεις της CVC τώρα όλοι ψάχνουν την επόμενη συμφωνία.

Γιατί μπορεί να μπει φρένο στις αυξήσεις τιμών στα ακίνητα

Οι αλλαγές στη Χρυσή Βίζα και η μεγάλη αναταραχή στο εγχώριο real estate μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) έχουν προκαλέσει μια κάποια παγωμάρα σε ξένους επενδυτές ακινήτων. Η πολιτική αστάθεια (ή, για να μην αδικούμε την κυβέρνηση, η ανησυχία για την κυβερνητική σταθερότητα λόγω Τεμπών, κ.λπ.) προκαλεί, επίσης, ένα μούδιασμα στην ευρύτερη αγορά. Αυτοί οι τρεις λόγοι θεωρούνται από ορισμένους παράγοντες του real estate, μαζί με τη μεγάλη άνοδο τιμών των τελευταίων ετών, ως ικανοί να οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση των αυξήσεων στα ακίνητα. Ταυτόχρονα, όμως, κάποια άλλοι παράγοντες, εκτιμούν πως θα συνεχιστούν οι αγορές από ξένους που βλέπουν την Ελλάδα ως μια φθηνή λύση για αγορά δεύτερης κατοικίας (ή μόνιμης κατοικίας για συνταξιούχους) σε σύγκριση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Οι ταχύτητες υλοποίησης (ορισμένων) δημοσίων έργων προκαλούν ανησυχία

Το σίγουρο είναι πως από τις περισσότερες συμβάσεις δημοσίων έργων απουσιάζει ο ρεαλισμός! Και γι’ αυτό δεν φταίνε οι κατασκευαστές, όσο και αν θέλουμε να φορτώσουμε «στους ιδιώτες» τις αμαρτίες και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Είναι δυνατόν να υπογράφεις σύμβαση ΣΔΙΤ που να προβλέπει διετή περίοδο μελετών και τριετή περίοδο κατασκευής όταν δεν έχουν γίνει οι αρχαιολογικές εργασίες; Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει με τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη που βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο από την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – AKTOR λόγω διαφόρων προβλημάτων που έχουν ανακύψει. Είναι δυνατόν να υπογράφεις σύμβαση χωρίς να έχεις εκ των προτέρων λύσει τα θέματα με τις απαλλοτριώσεις όπως συμβαίνει σε τμήματα του ΒΟΑΚ; Βέβαια για πολλά έργα τα προβλήματα προκύπτουν όταν υπογραφεί η σύμβαση γιατί τότε τα διάφορα μικροσυμφέροντα θεωρούν πως θα πιέσουν περισσότερο ώστε να ικανοποιηθούν αιτήματά τους όπως π.χ. για αλλαγές χάραξης, για πρόσθετα τούνελ, κ.α. Με αυτά και με αυτά προσπαθούμε να καταλάβουμε πότε θα ολοκληρωθούν κρίσιμα έργα, όχι με ευθύνη των εργολάβων πάντα. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσεις, όπως στη γραμμή 4 του μετρό Αθήνας, που και ο εργολάβος θα μπορούσε να βάλει ένα χεράκι για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εργασίες!

Αλλαγές ημερομηνιών με το «καλημέρα» για τις φορολογικές δηλώσεις

Το ότι ο κλάδος των φοροτεχνικών-λογιστών δεν υποδέχτηκε με απόλυτα θετικό τρόπο το νέο χρονοδιάγραμμα των φορολογικών δηλώσεων και το «απαγορευτικό» στις παρατάσεις είναι γνωστό. Αλλά τώρα η ΑΑΔΕ τους δίνει άλλον ένα λόγο να διαμαρτύρονται, καθώς από ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο έτσι και αλλιώς τους φαινόταν «στενό», τους αφαιρούνται και 2 ημέρες. Το παραπάνω προκύπτει από σαββατιάτικη τηλεοπτική εμφάνιση του διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος προανήγγειλε πως η πλατφόρμα υποβολής θα ανοίξει στις 17 Μαρτίου, αντί για τις 15 Μαρτίου που πέφτει Σάββατο. Το παραπάνω δεν έπεσε από τον ουρανό, άλλωστε το προβλέπει ο νόμος. Όμως, όπως πληροφορείται η στήλη, στον κλάδο των λογιστών διατυπώνουν κάποια εύλογα ερωτήματα. Κατά πρώτον, εφόσον η πλατφόρμα είναι ηλεκτρονική και τα λογιστικά γραφεία δουλεύουν και Σάββατο, τι εμποδίζει το άνοιγμα της στην ώρα της αντί να χαθούν δύο ημέρες; Κατά δεύτερον, θα υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου χρόνου τον Ιούλιο, δηλαδή αντί να υποβάλλονται δηλώσεις έως την Τρίτη 15 Ιουλίου, να υποβάλλονται έως την Πέμπτη 17 Ιουλίου (κάτι το οποίο, προφανώς, ακυρώνει την απαγόρευση των παρατάσεων με το «καλημέρα» του νέου νόμου…); Τέλος, στον κλάδο διερωτούνται το εξής: Εφόσον το ημερολόγιο του 2025, αλλά και της κάθε χρονιάς, ήταν διαθέσιμο στα χέρια των νομοθετών για να γνωρίζουν ποιες ημέρες πέφτουν Σαββατοκύριακο, γιατί δεν υπήρξε ρητή πρόβλεψη για το πώς θα αναπληρωθούν οι χαμένες ημέρες; Για την παράταση της έναρξης εάν πέφτει Σαββατοκύριακο, υπήρξε η προσθήκη της παραγράφου 8 στο άρθρο 67 του ΚΦΕ, αλλά για την αντίστοιχη παράταση της λήξης δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη…

Μισθολογική αύξηση ή μεγαλύτερη ασφαλιστική κάλυψη;

Mε πολύ ενδιαφέρον βλέπει η στήλη το «προσύμφωνο» το οποίο πληροφορούμαστε πως έχουν κάνει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων από τη μια μεριά και των εργοδοτών από την άλλη στα ξενοδοχεία. Όχι μόνο προβλέπουν αυξήσεις στους κλαδικούς μισθούς 8% το 2025 – 2026, αλλά και μία ρήτρα: Οι εργοδότες θα πληρώσουν εισφορές 2% υπέρ ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) των εργαζομένων στον τουρισμό από το 2026. Η ένταξη των εργαζομένων σε αυτό το ΤΕΑ θα είναι προαιρετική. Όποιος εργαζόμενος αποφασίσει να μην ενταχθεί στο ΤΕΑ στον τουρισμό, θα πρέπει να λάβει μισθολογική αύξηση 2% από τον εργοδότη του το 2026 (επιπλέον της αύξησης 5% το 2025 και 3% το 2026). Η στήλη πληροφορείται πως όποιος εργοδότης δεν καταβάλλει την αύξηση, θα υποστεί διοικητικές κυρώσεις. Αν ενθυμούμαστε καλά, είναι η πρώτη φορά που θα τεθεί σε κλαδική συλλογική σύμβαση, η δυνατότητα επιλογής στον εργαζόμενο μεταξύ μισθολογικής αύξησης και (μεγαλύτερης) ασφαλιστικής κάλυψης. Παραπέρα, η ίδρυση ενός ΤΕΑ και μάλιστα σε ένα τόσο ανθηρό κλάδο για την ελληνική οικονομία, όσο ο τουρισμός, θα δώσει “ανάσα” στον 2ο πυλώνα ασφάλισης, ο οποίος πιέζεται μετά την αλλαγή της φορολογικής αντιμετώπισης των παροχών του, αν και ελπίζει σε καλύτερες μέρες, ειδικά σε περίπτωση που δικαιωθεί η προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πολλές αλλαγές ταυτόχρονα στην εστίαση

Ανεξάρτητα πάντως από το περιεχόμενο της κλαδικής σύμβασης στον τουρισμό (η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες), αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την παραπέρα «κανονικότητα» στον κλάδο αυτό. Σε αυτή την κανονικότητα θα συμβάλλει φυσικά και η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης στην εστίαση, η οποία αναμένεται γύρω στον ερχόμενο Ιούνιο. Η συγκεκριμένη σύμβαση λήγει στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Η στήλη πληροφορείται πως, μετά θα ισχύσει τρίμηνη μετενέργεια. Ενώ θα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης στην εστίαση και θα έχει υπογραφεί η σύμβαση στον τουρισμό, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας από την 1η Μαρτίου 2025 και στους δύο αυτούς κλάδους. Χθες δόθηκε σε δημοσιότητα μία αναλυτικότατη εγκύκλιος από πλευράς του γενικού γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Νίκου Μηλαπίδη. Την ίδια ώρα, η στήλη επιβεβαίωσε από υψηλόβαθμη πηγή της στο Υπουργείο Εργασίας πως επίκειται πολύ σύντομα και συγκεκριμένα, πριν ξεκινήσει η «σεζόν» στον τουρισμό, δηλαδή πριν το Πάσχα, πακέτο παρεμβάσεων για τη μείωση των εισφορών σε όλες τις μορφές υπερωριακής απασχόλησης, έχοντας κλειδώσει πως θα είναι οριζόντια (δηλαδή για όλους τους κλάδους και όχι μόνο για τον τουρισμό και την εστίαση), αλλά όχι ίδια για όλες. Και πάνω από όλα: θα αφορά μόνο τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, αναμένεται το τελικό πράσινο φως για τις συμβάσεις on demand απασχόλησης. Η στήλη θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις ταυτόχρονες αυτές εργασιακές μεταρρυθμίσεις στη «βαρια βιομηχανία» της χώρας, ειδικά καθώς οι δασμοί Τραμπ προμηνύουν πως ίσως το φετινό καλοκαίρι τόσο θετικό για την εστίαση όσο το προ-προηγούμενο, γιατί θυμίζουμε κατά το προηγούμενο είχαμε σημάδια κάμψης σε κάποιες περιοχές

«Drill them yourself» λένε οι πετρελαϊκές στον Τραμπ μετά τους δασμούς στο χάλυβα

Σε σημαντική άνοδο του κόστους νέων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να οδηγήσουν οι δασμοί που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον εισαγόμενο χάλυβα. Ως γνωστόν, ο πετρελαϊκός κλάδος χρησιμοποιεί σημαντικές ποσότητες χάλυβα για τους σωλήνες και τον εξοπλισμό του. Οι ανατιμήσεις που θα προκαλέσουν οι δασμοί αναμένεται να δυσκολέψουν τις προσπάθειες για άνοδο της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ήδη εταιρείες του χώρου παραπονέθηκαν ότι ο Τραμπ δεν πράττει σύμφωνα με τα λεγόμενά του και το “drill baby, drill” μπορεί να μετατραπεί σε κενό σύνθημα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version