Τα απανωτά ρεκόρ στις ηλεκτρονικές πληρωμές στριμώχνουν τα τραπεζικά συστήματα
Δεν περνούν ευχάριστες ημέρες οι υπεύθυνοι για τα τεχνολογικά συστήματα των τραπεζών καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται απανωτά ιστορικά ρεκόρ στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Γι’ αυτό το λόγο και καταγράφονται δυσκολίες, μικρής διάρκειας, για τη σύνδεση στις εφαρμογές τραπεζικών συναλλαγών μέσω Διαδικτύου και στις διαδικτυακές τράπεζες. Επειδή τρέχουν και δεν φτάνουν οι υπεύθυνοι για τα τεχνολογικά συστήματα, τα προβλήματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Τα ρεκόρ είναι φυσικό επακόλουθο της συνεχούς ανόδου των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα με την προσθήκη και άλλων επαγγελματιών στους υπόχρεους για συναλλαγές με POS, όπως για παράδειγμα οι ταξιτζήδες. Σημειώστε πως από το 2022 η αξία των εγχώριων πληρωμών μέσω ελληνικών καρτών έχει ξεπεράσει το αντίστοιχο σύνολο των αναλήψεων μετρητών. Η δε μέση αξία μιας συναλλαγής με κάρτα που το 2004 έφτανε τα 110 ευρώ έχει πλέον περιοριστεί σε επίπεδα κάτω των 30 ευρώ και κινείται συνεχώς προς τα κάτω.
Διαψεύδει αλλά συζητάει ο Γ. Μασούτης με Κρητικό
Όταν πριν από λίγες ημέρες είχε διαρρεύσει η πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Γιάννης Μασούτης συζητάει την εξαγορά της αλυσίδας super markets Κρητικός, ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη είχε σπεύσει να διαψεύσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο! Μάλλον είχε πιαστεί απροετοίμαστος αφού ως συνήθως «ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι»! Οι Άγγελος, Δημήτριος και Νεκτάριος Κρητικός πέτυχαν τα τελευταία χρόνια να δώσουν μεγάλη ώθηση στην αλυσίδα που ξεκίνησε από την Αίγινα το 1948. Την τελευταία δεκαετία η Κρητικός έχει πραγματοποιήσει και σειρά εξαγορών που της επέτρεψαν να επεκταθεί σε τοπικές αγορές. Για φέτος προβλέπεται πως ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ με περισσότερα από 900 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ολόκληρος ο όμιλος Μπάρμπα Στάθη στην Ideal Συμμετοχών
Σχεδόν σίγουρο θεωρείται από την αγορά πως η «Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ Τροφίμων», η γνωστής Χρυσή Ζύμη, περιλαμβάνεται στη συμφωνία εξαγοράς της Μπάρμπα Στάθης από την Ideal Συμμετοχών. Ούτως ή άλλως η Χρυσή Ζύμη ανήκει στον όμιλο της Μπάρμπα Στάθης, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν η συμφωνία Ideal – CVC θα γίνει σε ένα ή δύο στάδια. Αν, δηλαδή, θα αποκτηθεί με τη μία ολόκληρος ο όμιλος Μπάρμπα Στάθη ή θα αποκτηθεί πρώτα η μητρική και στη συνέχεια η Χρυσή Ζύμη. Η τελευταία είχε το 2023 κύκλο εργασιών 134,7 εκατ. ευρώ και σοβαρά κέρδη που έφτασαν τα 21 εκατ. ευρώ. Βελτίωσε και τα μερίδιά της σε κάποιες κατηγορίες κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης όπως οι πίτσες.
Το Project Skyline και ο Δημήτρης Ράπτης
Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πολυετή καριέρα σε ισχυρούς ομίλους του εξωτερικού ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ρουμανικής εταιρείας ακινήτων Globalworth Δημήτρης Ράπτης ως διευθύνων σύμβουλος της Skyline της κοινής εταιρείας Dimand, Premia, EBRD και Alpha Bank που θα διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο 460 ακινήτων. Ο Δημήτρης Ράπτης είχε συνιδρύσει μαζί με τον επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα την Globalworth την οποία μέσα σε λίγα χρόνια μετέτρεψαν από μια μικρή εταιρεία κτιρίων γραφείων με περιουσία μόλις 53 εκατ. ευρώ σε έναν κολοσσό του real estate με ακίνητα αξίας τριών δισεκ. ευρώ σε Ρουμανία και Πολωνία. Το 2020 οι Παπαλέκας και Ράπτης πώλησαν το πλειοψηφικό πακέτο της Globalworth, που ήταν ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο CPI Property Group του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Ράντοβαν Βίτεκ και στη γερμανική επενδυτική εταιρεία Aroundtown. Ο Δημ. Ράπτης παρέμεινε ως διευθύνων σύμβουλος της Globalworth μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 οπότε και ανέλαβε ο επίσης Έλληνας Ντένης Σελήνας. Πριν από τις επιτυχίες στη Ρουμανία ο Ράπτης ήταν επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα επενδύσεων σε ακίνητα της γερμανικής Deutsche Bank.
Το σοβαρό (αρχικό) ενδιαφέρον για το πρώην Στρατόπεδο Γκόνου
Ισχυρά ονόματα κατέβηκαν στο διαγωνισμό, που προχωρά από τη μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στην Θεσσαλονίκη. Η Goldair σε κοινοπραξία με την AKTOR, ο όμιλος Φουρλή με την ΙΝΤΕΡΚΑΤ της οικογένειας Παπαϊωάννου, η Noval του ομίλου Βιοχάλκο και ο ΟΛΘ. Επειδή έχει ξαναγίνει διαγωνισμός για το Στρατόπεδο Γκόνου (πριν βγουν οι ξεχασμένες νάρκες από το ακίνητο!) υπάρχει ελπίδα πως το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει τη διαδικασία καλύτερα από την ΓΑΙΑΟΣΕ που είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου των 672 στρεμμάτων. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να μελετήσει, χρηματοδοτήσει και κατασκευάσει επιχειρηματικό πάρκο και να το διαχειριστεί για τουλάχιστον 30 χρόνια. Τώρα πως θα λειτουργήσει επιχειρηματικό πάρκο ή εμπορευματικό χωρίς σύνδεση με το τρένο, ένας Θεός ξέρει! Από την άλλη πλευρά, ακόμα περιμένουμε το άλλο εμπορευματικό κέντρο, στο ακίνητο της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο. Σε εκείνο το διαγωνισμό είχε επικρατήσει μια κοινοπραξία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με την Goldair εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια. Ακόμα είναι στα σχέδια!
Προς παράταση των μειωμένων τιμών στα super market
Στην παράταση ισχύος της λίστας των προϊόντων με μειωμένες τιμές προσανατολίζονται όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως πληροφορείται η στήλη. Η παράταση αυτή θα είναι -για όλες- για ένα μήνα, δηλαδή θα ισχύει μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2025. Πολλοί προμηθευτές, όμως, πιθανό είναι να κρατήσουν τις μειωμένες τιμές για περισσότερο χρόνο στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Λέγοντας «περισσότερο χρόνο», εννοούν οι ίδιες πηγές, πάνω από ένα μήνα, δηλαδή ενδεχομένως να κρατήσουν τις μειωμένες τιμές και το Φεβρουάριο και πιθανόν το Μάρτιο, δηλαδή παραμονές των διακοπών του Πάσχα, οι οποίες το 2025 ξεκινούν στα μέσα Απριλίου.
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί;
Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και από την κρίση με το «μπλοκάρισμα» των ουκρανικών σιτηρών, που εκτόξευσε τις τιμές στους φούρνους. Το ψωμί έγινε… είδος πολυτελείας, αλλά ευτυχώς η κατάσταση εξισορρόπησε έκτοτε και βρέθηκαν λύσεις από την πλευρά της προσφοράς για να ικανοποιηθεί η ζήτηση. Τώρα όμως το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων επανέρχεται. Όπως αναφέρει δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς για τις τιμές διεθνών αγροτικών εμπορευμάτων, το σιτάρι και το καλαμπόκι αναμένεται να πάρουν και πάλι την ανηφόρα, ως συνάρτηση μιας σειράς παραγόντων, με προεξάρχουσες τις καιρικές συνθήκες αλλά και παράγοντες που αφορούν το status της Ρωσίας. Σιτάρι και καλαμπόκι είναι δύο βασικά συστατικά που μας δίνουν τα άλευρα που χρησιμοποιούμε στην παρασκευή του ψωμιού. Δεν είναι παρακινδυνευμένο να πούμε πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για υψηλότερες τιμές στο ψωμί και στα αρτοσκευάσματα, αν και κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί φυσικά και από την διάρκεια των φαινομένων, και από τα αποθέματα που έχει η Ελλάδα σε πρώτη ύλη, σε άλευρα κοκ.
Πικρή η σοκολάτα φέτος
Ωστόσο, καθόλου υποθετικό δεν είναι το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στη σοκολάτα, καθώς είναι ήδη εδώ, στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το ΙΕΛΚΑ σε χθεσινό (23.12.2024) δελτίο του για τις τιμές στο Καλάθι των Χριστουγέννων, ενώ καταγράφει μία μέση μείωση 3% σε σχέση με πέρυσι, παρατηρεί πως η σοκολάτα έχει ακριβύνει κατά 11% σε σχέση με την περσινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, διάστημα κατά το οποίο η ζήτηση του συγκεκριμένου προϊόντος ανεβαίνει κάθετα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η τιμή της πρώτης ύλης, του κακάο δηλαδή, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εκτοξευθεί στα ύψη φέτος, ενώ και η συνέχεια αναμένεται να φέρει ακραία αστάθεια στις τιμές, όπως επισημαίνουν αναλυτές. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 250% μέσα σε ένα χρόνο ενώ είχε ήδη αυξηθεί κατά 200% το προηγούμενο έτος. Έτσι, αν σας φανούν τσιμπημένες οι τιμές της σοκολάτας φέτος να γνωρίζετε που οφείλεται. Και μην ξεχνάτε πως σε λίγους μήνες έρχεται και το Πάσχα με τα σοκολατένια του αυγά!
Από τις ανταποδοτικές συντάξεις στα ανταποδοτικά επιδόματα ανεργίας και στα πλαφόν
Μία ιστορική τομή επιχειρεί να φέρει το Υπουργείο Εργασίας στα επιδόματα ανεργίας με την απόφαση την οποία δημοσίευσε χθες. Ο λόγος, κατά πρώτον, γίνεται για τη «διάσπαση» του έως τώρα «ενιαίου» επιδόματος ανεργίας σε τρία σκέλη: Το «σταθερό», το «μεταβλητό» και το «προσαυξημένο». Η στήλη θα επικεντρωθεί στο «σταθερό» και στο «μεταβλητό» επίδομα. Το «σταθερό» θα εισπράττουν όλοι οι άνεργοι με τουλάχιστον 7 μήνες (αντί 5 που είναι σήμερα) απασχόλησης στο τελευταίο 14μηνο πριν την απόλυση. Το «μεταβλητό» ή αλλιώς το επιπλέον ποσό θα το λαμβάνουν όσοι έχουν πάνω από 4 έτη ασφάλισης και θα είναι ακόμα υψηλότερο αν ο μισθός ήταν υψηλότερος από τον κατώτατο. Μ΄άλλα λόγια, το «μεταβλητό» σκέλος του επιδόματος είναι ανταποδοτικό. Η (πιλοτική) αυτή μεταρρύθμιση γίνεται στα «πρότυπα» της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που ισχύει από το 2016. Κατά δεύτερον, ο λόγος περί ιστορικής τομής γίνεται για το ότι μπαίνει πλαφόν το ύψος του επιδόματος: «Το άθροισμα του σταθερού, του μεταβλητού και του πρόσθετου μέρους της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει μηνιαίως το διπλάσιο του μηνιαίου επιδόματος που αντιστοιχεί στο πρώτο τρίμηνο του σταθερού μέρους αυτής». Το πόσο είναι το ανώτατο πλαφόν δεν έχει τόσο…σημασία, μπροστά στο γεγονός ότι εισάγεται (πλαφόν). Η στήλη έχει …προειδοποιήσει έγκαιρα πως το επίδομα ανεργίας δεν θα είναι μόνο επίδομα στο οποίο (εξετάζεται να) μπει πλαφόν στο επόμενο διάστημα. Έπεται συνέχεια (στα πλαφόν).