ΑΚΤΩΡ: Νέα για τις παραχωρήσεις υποσχέθηκε ο Αλ. Εξάρχου
Για μια ακόμη φορά ο διευθύνων σύμβουλος της AKTOR Αλέξανδρος Εξάρχου ανακοίνωσε πως σύντομα θα υπάρχουν νέα για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στις παραχωρήσεις. Πριν από λίγους μήνες ο Αλ. Εξάρχου είχε υποστηρίξει πως η AKTOR είναι σε συζητήσεις με δύο ενδιαφερόμενα μέρη, το ένα από τα οποία αφορά σε εν λειτουργία παραχώρηση. Τις συζητήσεις για τις παραχωρήσεις επιβεβαίωσε εκ νέου πριν από δύο – τρεις μήνες όταν είχε ανακοινωθεί και η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας. Προς το παρόν δεν υπάρχουν νεότερα, όπως δεν υπάρχουν νεότερα και για τις συζητήσεις που είχε ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της AKTOR με εταιρεία catering. Στον τομέα των παραχωρήσεων, αρκετοί πίστευαν πως ο όμιλος συζητά με την Hochtief που αποχώρησε από την Ολυμπία Οδό αλλά παραμένει μεγαλύτερος μέτοχος της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που διαχειρίζεται το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί. Όμως, ακόμα και αν φύγει η Hochtief, το ποσοστό της πιθανώς θα μοιραστεί στους υφιστάμενους μετόχους. Μια πιο καλή λύση θα ήταν η απόκτηση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις που παραμένει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Όμως η διοίκηση του τελευταίου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις υπάρχει και η εκκρεμότητα με τη λύση της Αττική Οδός ΑΕ, δηλαδή της προηγούμενης εταιρείας που διαχειρίζονταν την Αττική Οδό πριν την αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
O Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς και η πώληση της Nova
Στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Σέρβος δισεκατομμυριούχος και μέτοχος μειοψηφίας της United Group Ντράγκαν Σόλακ θα πάρει πίσω το πλειοψηφικό πακέτο που ελέγχει σήμερα η βρετανική BC Partners και έτσι θα αποκτήσει και τον έλεγχο της Nova. Άλλα λέει, όμως, δημοσίως, ο ορκισμένος εχθρός του Σόλακ και πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς! Ο Βούτσιτς, που θεωρεί πως ο Σόλακ βρίσκεται πίσω από το μεγάλο κύμα διαδηλώσεων που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην Σερβία, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες πως ο δισεκατομμυριούχος πουλάει το ποσοστό του και θα συγκεντρώσει αρκετά δισεκατομμύρια! Η βεντέτα του Βούτσιτς με τον Σόλακ κρατάει πάρα πολλά χρόνια. Τώρα που η ένταση με τις διαδηλώσεις στη Σερβία κορυφώνεται τα συμπολιτευόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης στολίζουν καθημερινά με πλήθος «αποκαλύψεων» τον μέτοχο της United Group. Μέχρι και πως ετοιμάζει έκτακτο στρατοδικείο για τον Βούτσιτς και τους συνεργάτες του γράφουν τα φιλικά μέσα προς τον πρόεδρο της Σερβίας.
Το δίδαγμα της Κύπρου για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
Παρά τους θριαμβευτικούς τόνους που συνόδευσαν την είσοδο της Chevron στις ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων, τις τελευταίες ημέρες προέκυψε μια αρνητική εξέλιξη στην Κύπρο που θα πρέπει να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να επαναφέρει τον ρεαλισμό. Οι μεγάλες πετρελαϊκές Eni και Total έδωσαν τέλος στις έρευνές τους σε τρία οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς παρά τις δύο ερευνητικές γεωτρήσεις, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες. Το άδοξο τέλος των προσπαθειών στην Κύπρο μας θυμίζει ότι η κάθε γεώτρηση έχει χαμηλό ποσοστό επιτυχίας που δεν ξεπερνά συνήθως το 15-20%. Για αυτό και στον τομέα των υδρογονανθράκων όλοι ξεκινούν με πολύ μικρές προσδοκίες, ελπίζοντας να διαψευστούν στην πορεία.
Πως γίνεται ένα έργο τεχνολογίας στο ελληνικό δημόσιο;
Ένα χρόνο μετά την ημερομηνία που ανέφερε η αρχική σύμβαση παραδόθηκε η τεχνολογική υποδομή που υποστηρίζει την περίφημη πλατφόρμα OpenBusiness του υπουργείου Ανάπτυξης. Και πάλι η πλατφόρμα καθυστέρησε αλλά λειτουργεί πλέον. Στο μεσοδιάστημα η ανάδοχος εταιρεία (Byte) έχασε τον υπεργολάβο που είχε αναλάβει να υλοποιήσει το έργο και αναγκάστηκε όπως – όπως να προσπαθήσει να το ολοκληρώσει. Στην αγορά κυκλοφορεί πως ήταν τέτοια η ένταση και η πίεση που ένας από τους υπευθύνους έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης! Σημειώστε πως υπήρχε γραπτή δέσμευση από την Byte πως η νέα έκδοση του OpenBusiness θα λειτουργούσε την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου αφού έπρεπε την Παρασκευή να κλείσει το υφιστάμενο σύστημα. Γενικά η κατάσταση με τα έργα τεχνολογίας είναι πολύ δύσκολη. Είναι τόσο πολλά που ούτε οι φορείς προλαβαίνουν να τα διαχειριστούν, ούτε οι ανάδοχοι να τα παραδώσουν στους συμφωνημένους χρόνους και στη συμφωνημένη ποιότητα. Το 2025 θα είναι πολύ δύσκολο για τον κλάδο της πληροφορικής και όχι μόνο.
Ο «πόλεμος με τα καρτέλ» και «η μάχη με το βαθύ κράτος»
Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα επαναπροσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Είπε πως ο προσανατολισμός πρέπει να μεταφερθεί από τα «μάκρο» στα «μίκρο», δηλαδή να δώσει έμφαση σε επενδύσεις, εξαγωγές, ανταγωνιστικότητα αλλά και στον «πόλεμο με τα καρτέλ». Στο ίδιο… πολεμικό κλίμα, ο υπουργός αναφέρθηκε και σε μια άλλη «μάχη» που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην έκθεση Πισσαρίδη, και πως πολλές από τις προτάσεις της έχουν υλοποιηθεί, επεσήμανε πως απομένουν πολλά ακόμα να γίνουν σε ό,τι αφορά το λεγόμενο βαθύ κράτος, και πολλές μάχες που πρέπει ακόμα να δοθούν σε κρίσιμους τομείς. Δύο είναι τα κλειδιά για τον υπουργό: το πώς εκσυγχρονίζεται το κράτος, η δημόσια διοίκηση, οι δημόσιοι οργανισμοί, ο ΟΣΕ κοκ, αλλά και πώς αλλάζουν νοοτροπίες δεκαετιών. «Αλλά αν πρέπει να επιλέξω ένα πράγμα, θα διάλεγα το βαθύ κράτος», τόνισε ο υπουργός, συμφωνώντας με τον συνομιλητή του πως ένα καλό παράδειγμα που ενισχύει τα λεγόμενά του, είναι ο ΕΦΚΑ. Μια ριζική μεταρρύθμιση ενός φορέα που τον άλλαξε πρόσωπο και διευκόλυνε κατά πολύ την λειτουργία του υπό τον κ. Βαρβέρη. Δεν ξέρουμε αν ήταν τυχαία η αναφορά του υπουργού. Αλλά εφόσον προέρχεται από τα χείλη του «τσάρου της Οικονομίας» κάποιος, ίσως, θα μπορούσε να την εκλάβει ως προμήνυμα για επέκταση των παρεμβάσεων και σε άλλους δημόσιους φορείς.
Οι υπερωρίες, οι «απαλλαγές» από τις εισφορές και άλλες …παρεξηγήσεις
Ξέκοψε χθες ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων, ο Πάνος Τσακλόγλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τα διάφορα σενάρια που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας περί “απαλλαγής” από εισφορές στις υπερωριακές αμοιβές. Επίσης, διευκρίνισε πως μία παρέμβαση στις εισφορές στις υπερωριακές αμοιβές (σ.σ. κάποια μείωση) δεν μπορεί να αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένα μόνο την εστίαση και τον τουρισμό, στους οποίους θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας από 1η Μαρτίου 2025. Το σίγουρο είναι πως ειδικά στην εστίαση το ζήτημα των υπερωριών και της ψηφιακής κάρτας «καίει». Η στήλη πληροφορείται από πολύ αρμόδιους παράγοντες πως στην εστίαση, δύο στις τρεις συμβάσεις είναι δηλωμένες ως …μερικής απασχόλησης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 60% το 2024 σε σχέση με το 2023! Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει σαφές πως οι υπερωρίες αφορούν μόνο όσους είναι δηλωμένοι για 8ωρο/5ήμερο. Αυτό σημαίνει πως για να ωφεληθεί κάποιος από τους 35.000 εργοδότες της εστίασης (οι οποίοι απασχολούν πάνω από 242.000 εργαζομένους) από μία πιθανή μείωση στις εισφορές των υπερωριακών αμοιβών, θα πρέπει να έχει δηλωμένο τον εργαζόμενο του ως πλήρως απασχολούμενο και όχι ως μερικώς. Το λέμε αυτό για να μην υπάρχει κάποια “παρεξήγηση” καθώς πλησιάζει η νέα τουριστική σεζόν, ότι θα μπορεί ένας εργοδότης να απασχολεί κάποιον εργαζόμενο με σύμβαση μερικής απασχόλησης και να δηλώσει τις επιπλέον ώρες ως υπερωρίες για να λάβει την σχεδιαζόμενη έκπτωση στις εισφορές…
Το «προσέχουμε για να έχουμε» δεν τηρείται για την υγεία των Ελλήνων
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat σχετικά με το πόσα δαπανούνται ετησίως για προληπτικές πολιτικές υγείας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του 2022 δείχνουν πως η μέση ετήσια δαπάνη για κάθε κάτοικο της Ελλάδας για πρόληψη, δηλαδή για την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και προβλημάτων υγείας όπως είναι ο καρκίνος, ανήλθε σε μόλις 75,84 ευρώ, με την χώρα μας να κατατάσσεται μόλις στην 18η θέση από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ… Φυσικά, η διαφορά είναι χαώδης σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Η μέση δαπάνη στην Ευρωζώνη ανήλθε την ίδια χρονιά σε 241,68 ευρώ, ενώ η δαπάνη στην ΕΕ των 27 ανήλθε σε 202,15 ευρώ. Ούτε συζήτηση για την διαφορά μας από τα πλουσιότερα κράτη. Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η Γερμανία με 458 ευρώ, ακολουθούμενη από την Αυστρία με 411 ευρώ και την Ολλανδία στα 312 ευρώ. Σε ελαφρώς καλύτερη κατάταξη, αν και πάλι κάτω από τους μέσους όρους της Ευρώπης, βρίσκεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά το ποσοστό των δαπανών πρόληψης ως προς τις συνολικές δαπάνες υγείας ανά κάτοικο, όπου δαπανάται το 4,51%. Στην ΕΕ κατά μέσο όρο δαπανάται το 5,49%, με τις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν και πάλι η Γερμανία (7,85%) και η Αυστρία (7,44%).
Οι δασμοί Τραμπ στην Ε.Ε. μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία
Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης προς τις ΗΠΑ κινούνται γύρω στο 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ενώ οι εισαγωγές είναι γύρω στο 2% και συνεπώς οι οικονομικές επιπτώσεις από επιβολή δασμών, που έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ, θα είναι εκ πρώτης όψεως σχετικά μικρές. Η UBS υποστηρίζει σε χθεσινή της έκθεση πως οι δασμοί προς την Ευρώπη θα επιβληθούν σίγουρα αφού ο αμερικανός πρόεδρος κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των δασμών σε Καναδά, Μεξικό και Κίνα. Η έκθεση προειδοποιεί πως οι επιπτώσεις από τους δασμούς στην Ευρώπη μπορεί αν είναι πολύ πιο σημαντικές σε σύγκριση με τα ποσοστά εισαγωγών και εξαγωγών. Αν για παράδειγμα οι επιχειρήσεις περιορίσουν τις επενδύσεις ή τις προσλήψεις. Στην UBS θεωρούν πως οι δασμοί θα επιβληθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.