Τα πακέτα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα υψηλά 25ετίας
Το 40% προσεγγίζει η άνοδος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο ΧΑ κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο αλλά αυτό δεν εμπόδισε χθες (11.12.2024) τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας να τοποθετηθούν στη μετοχή, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σε υψηλά 25ετίας. Ο επικεφαλής του ομίλου Γ. Περιστέρης και άλλα ανώτερα στελέχη και ξένοι επενδυτές αγόρασαν τις μετοχές ενώ στους πωλητές περιλαμβάνεται το family office της Μαριάννας Λάτση που αποκόμισε πολύ μεγάλα κέρδη από τη συμμετοχή του. Χθες μεταβίβασε πολύ μικρό τμήμα της συμμετοχής του καθώς προχωρά στη νέα του επένδυση, την απόκτηση του 10% στην «Νέα Αττική Οδό» που διαχειρίζεται τον πλέον κερδοφόρο οδικό άξονα της χώρας. Οι χθεσινές τοποθετήσεις στη μετοχή ήρθαν ταυτόχρονα με ανάλυση της Παντελάκης Χρηματιστηριακή, που ξεκίνησε να καλύπτει τη μετοχή, και δίνει τιμή στόχο τα 27 ευρώ με επίκεντρο την παρουσία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις παραχωρήσεις. Τονίζει πως η αξία του χαρτοφυλακίου των παραχωρήσεων του ομίλου εκτιμάται στα 1,7 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών η τρέχουσα αξία της μετοχής περιλαμβάνει μόνο 0,3 δισ. ευρώ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει στρατηγικά εστιάσει στον τομέα των παραχωρήσεων και έχει εξασφαλίσει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο συμβάσεων με μέση υπολειπόμενη διάρκεια ζωής άνω των 25 ετών.
Μεγάλο μπλέξιμο μετά την απόφαση ΣτΕ για το μπόνους του ΝΟΚ
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που δημοσιοποιήθηκε χθες, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για το μπόνους (σε ύψος και επιφάνεια) που προέβλεπε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) για «πράσινα κτίρια» προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους σε πλήθος κατασκευαστών. Μπορεί η απόφαση να μην είναι πλήρως αναδρομική, αφού αν έχεις οικοδομική άδεια με μπόνους και έχεις βάλει έστω ένα τούβλο, τότε μπορείς να συνεχίσεις την κατασκευή των διαμερισμάτων. Όμως πολλοί κατασκευαστές έχουν άδειες και δεν έχουν προλάβει να ξεκινήσουν τις εργασίες με αποτέλεσμα να τινάζεται το έργο στον αέρα. Και υπάρχουν περιπτώσεις που τα διαμερίσματα έχουν προπωληθεί, που έχει υπάρξει συμφωνία για αντιπαροχή με τον οικοπεδούχο, κ.α. Τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις; Άγνωστο! Όπως άγνωστη είναι και η τύχη κατασκευαστών που έχουν άδεια, και έχουν ήδη ξεκινήσει να κτίζουν, αλλά έχουν φάει προσφυγή από κατοίκους ή δημάρχους. Στις περιπτώσεις αυτές, δηλαδή των αδειών εναντίον των οποίων έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προσφυγές, επικεντρώνεται και η ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών. Τι θα αποφασίσουν άραγε τα δικαστήρια; Από την άλλη πλευρά, δε σας φαίνεται λίγο παράτολμη η πρόβλεψη του ΝΟΚ σύμφωνα με την οποία η πισίνα ισοδυναμούσε με φυτεμένη επιφάνεια και μετρούσε στο μπόνους;
Οι συνεχείς ανατροπές στην ιδιωτική εκπαίδευση
Μια νέα εταιρεία που συνδέεται με το City College, University of York Europe Campus, της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε αυτές τις ημέρες. Το City College «είναι το ευρωπαϊκό campus του βρετανικού Πανεπιστημίου του York και προσφέρει προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα και σε άλλες 8 χώρες. Η ίδρυση της Holco Συμμετοχική Εκπαιδευτική Βορείου Ελλάδος, με μοναδικό μέτοχο την «Σίγμα» της οικογένειας Στρατηγάκη, δείχνει πως πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις και σε σχέση με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα καταθέσει άδεια για τη λειτουργία μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης. Χθες το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που έχει ανακοινώσει πως θα ιδρύσει μη κρατικό πανεπιστήμιο και στη χώρα μας (Ιατρική σχολή, Φαρμακευτική, Νοσηλευτική και Νομική), εντός του Ελληνικού, προχώρησε και στην ίδρυση της εταιρείας που θα αναλάβει να κατασκευάσει τις φοιτητικές εστίες εντός του πρώην αεροδρομίου. Πρόκειται για την Unic Ellinikon Campus Residences στην οποία είναι διευθύνων σύμβουλος ο επικεφαλής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αντώνης Ποταμίτης ενώ στο Δ.Σ. συμμετέχει και ο γνωστός δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης.
Το τρίτο εργοστάσιο της Dardanel
Έχει περάσει, εν πολλοίς, κάτω από το ραντάρ της αγοράς, παρότι η είδηση όχι μόνο έχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αλλά έχει απήχηση και σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων που καταναλώνουν… σούσι. Η Dardanel λοιπόν, μητρική της Καλλιμάνης (την εξαγόρασε το 2021) δημιούργησε στην Ελλάδα το τρίτο της εργοστάσιο που καταλαμβάνει 2.200 τετραγωνικά μέτρα και έχει ετήσια δυνατότητα παραγωγής 15 εκατ. τεμαχίων σούσι. Την ολοκλήρωση της νέας μονάδας ανακοίνωσε επίσημα η Dardanel, κάνοντας λόγο για επένδυση που θα της αποφέρει, ετησίως, τζίρο της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ από πωλήσεις στην Ελλάδα και τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Όπως, δε ανέφερε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dardanel Niyazi Onen, η συγκεκριμένη επένδυση είναι σημαντικό βήμα της εταιρείας για την ανάπτυξή της στις διεθνείς αγορές, σε μία συγκυρία που η ζήτηση για το παραδοσιακό ιαπωνικό φαγητό που έχει ως βάση το ξυδάτο ρύζι και βέβαια τα θαλασσινά και ψάρια, αναπτύσσεται αλματωδώς.
Ο τραγέλαφος με την επέκταση του μετρό στο Μενίδι!
Η φιέστα που διοργανώθηκε, κυρίως με πρωτοβουλία του υφυπουργού Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου, αλλά και με συμμετοχή του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου και του επικεφαλής της Ελληνικό Μετρό Νίκου Κουρέτα, για τη δήθεν επέκταση του μετρό στις Αχαρνές προκαλεί τριβές στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στην εκδήλωση της Δευτέρας με τη συμμετοχή και του δημάρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού, καλλιεργήθηκαν ελπίδες πως δήθεν το μετρό θα φτάσει στο Μενίδι όταν ακόμα δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σχεδιασμός για το έργο! Ούτε μελέτη σκοπιμότητας, ούτε μελέτη βιωσιμότητας, τίποτα. Προσπάθησε κάτι να πει ο Ν. Ταχιάος αλλά ποιος τον άκουγε μέσα στους πανηγυρισμούς; Οι κάτοικοι της περιοχής που ταλαιπωρούνται με τα λεωφορεία άκουσαν πως το μετρό στο Μενίδι θα αποτελέσει τον τερματικό σταθμό της επέκτασης της γραμμής 2 που θα έχει τέσσερις – πέντε πρόσθετους σταθμούς. Θα φτάνει στο Ζεφύρι όπου σχεδιάζεται σύνδεση με τον προαστιακό οπότε καταλαβαίνετε πόσο πιο σύνθετο και ακριβότερο γίνεται το έργο. Κεφάλαια προς το παρόν δεν υπάρχουν. Στο μεταξύ, εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο καθυστερεί ο διαγωνισμός της Ελληνικό Μετρό για την επέκταση της γραμμής 2 από Ανθούπολη προς το Ίλιον, κόστους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Είναι αλήθεια πως στην φιέστα της Δευτέρας είχε προσκληθεί και ο ένας υπουργός ο οποίος κατάλαβε πως πρόκειται για ευχολόγιο και τελικά δεν εμφανίστηκε;
Επεκτάσεις μετρό χωρίς κεφάλαια δεν γίνονται!
Οι περιορισμένοι πόροι και η αργή τεχνική ωρίμανση (ολοκλήρωση μελετών, εκτίμηση απαλλοτριώσεων, κ.α.) αποτελούν τις κύριες αιτίες για τις οποίες έχουν μείνει στα χαρτιά σχεδόν όλες οι επεκτάσεις του μετρό Αθήνας που έχουν ανακοινωθεί τα τελευταία χρόνια. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η σύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με μέσο σταθερής τροχιάς, πέραν του τραμ, που υποτίθεται πως αποτελούσε και δέσμευση της τότε κυβέρνησης προς την οικογένεια Νιάρχου όταν έκανε τη δωρεά. Ακόμα διαβάζουμε για την επέκταση της γραμμής 1, με νέο υπόγειο κλάδο από το Θησείο μέχρι το ΚΠΙΣΝ με τους τέσσερις σταθμούς με εκτιμώμενο κόστος 400 εκατ. Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν, όμως, πως είναι προτιμότερο να σχεδιαστεί μια σοβαρότερη επέκταση προς την πυκνοκατοικημένη Καλλιθέα παρά μια επέκταση που θα πηγαίνει παράλληλα με τη γραμμή 1 και σε μικρή απόσταση… Πιέσεις ασκούνται από δημοτικούς άρχοντες – και όχι μόνο – για την επέκταση της γραμμής 2 προς Γλυφάδα αλλά και σε αυτή την περίπτωση το σχέδιο σκοντάφτει στην έλλειψη πόρων. Οι περίφημες επεκτάσεις της γραμμής 4 προς τα βόρεια (από Γουδή προς Μαρούσι και αργότερα προς εθνική οδό μέσω Πεύκης και Λυκόβρυσης) πάνε για επόμενες δεκαετίες!
«Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» χωρίς επαρκείς επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη;
Η στήλη θέλει να είναι δίκαιη: Οι επενδυτικές δαπάνες της χώρας μας σε R&D (Research & Development – Έρευνα και Ανάπτυξη) την τελευταία δεκαετία έχουν πάρει την ανιούσα, μαζί με τα επίπεδα των επενδύσεων, γενικά. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που ανακοίνωσε χθες, η Ελλάδα μεταξύ 2013 και 2023 βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ με την μεγαλύτερη αύξηση σε επενδύσεις R&D, με τις μεγαλύτερες ανοδικές μεταβολές να καταγράφονται στο Βέλγιο (1 ποσοστιαία μονάδα), στην Πολωνία (0,7 ποσοστιαίες μονάδες) και την Ελλάδα (0,7 ποσοστιαίες μονάδες). Φυσικά, η αφετηρία της εξεταζόμενης περιόδου είναι το 2013, όταν η Ελλάδα «βολόδερνε» σε βαθιά ύφεση και οι επενδύσεις είχαν πιάσει πάτο. Είναι λογικό, τώρα που η χώρα επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση των επενδύσεων, να έχουμε μεγάλη ποσοστιαία άνοδο και στις δαπάνες R&D. Η πραγματικότητα λέει πως η χώρα μας παραμένει πολύ χαμηλά στη λίστα των χωρών της ΕΕ στις σχετικές δαπάνες. Μόλις το 1,49% του ΑΕΠ κατευθύνεται σε επενδύσεις R&D κατατάσσοντας την χώρα μας στην 16η θέση, αισθητά κάτω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και σε Ευρωζώνη (2,25%) και σε ΕΕ (2,22%). Άρα σημαντική η πρόοδος που έχει επιτελεστεί, αλλά δεν αρκεί, και κάθε κουβέντα για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, μοιάζει ευχολόγιο. Γιατί χωρίς R&D, εν έτει 2024, δεν μπορεί κάποιος να μιλά για ανάπτυξη, σχεδιασμό ή βελτίωση νέων ή παλαιών προϊόντων, υπηρεσιών, τεχνολογιών ή γενικά καινοτομιών, που με την σειρά τους οδηγούν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας μιας οικονομίας. Καλά τα ακίνητα και ο τουρισμός αλλά…
«Γκάζια» από το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας
Παρόμοιους προβληματισμούς με την στήλη εκφράζει στην ετήσια έκθεση του και το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας η οποία παρουσιάστηκε χθες. Οι προτάσεις του για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπου πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να προσελκύουμε επενδύσεις. Το Συμβούλιο κρίνει πως δεν γίνονται αρκετά για να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, σε υποδομές, σε τεχνική εκπαίδευση και καινοτομία, ούτε και επαρκείς παραγωγικές επενδύσεις. Καμπανάκι κρούει και για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Εκτιμά πως αποτελεί πρόβλημα η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα αγαθά, είτε για την ιδιωτική κατανάλωση, είτε ως υλικά υλοποίησης των επενδύσεων, με αποτέλεσμα ενώ αυξάνονται και οι εξαγωγές το εμπορικό έλλειμμα να διευρύνεται. Στην μάχη των μεταρρυθμίσεων, η έκθεση του Συμβουλίου προτείνει την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στη Δικαιοσύνη για να ξεπεραστούν οι παθογένειες της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων που οδηγούν στο να χρονίζουν οι υποθέσεις, μπλοκάροντας έτσι και τις υλοποιήσεις επενδύσεων. Τέλος, όσον αφορά την Παιδεία, υπογραμμίζεται πως οι Έλληνες μαθητές κατατάσσονται χαμηλά σε βασικές δεξιότητες με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν υψηλούς μισθούς όταν βγαίνουν στην αγορά εργασίας. Συνθήκη που πρέπει να αλλάξει καθώς χωρίς αυξημένες δεξιότητες δεν μπορεί να υπάρξει και αυξημένη παραγωγικότητα. Πάντως, το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας, είναι ένας μόνο από μία σειρά από φορείς που εν μέσω ευσήμων για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, βάζει αστερίσκους για επενδυτικά και παραγωγικά κενά.