Site icon NewsIT
06:45 | 27.08.24

Τα σενάρια για το «κόμμα» Κασσελάκη, έρχεται με φόρα η Πόπη, το «φάντασμα» του Τσίπρα, κακά μαντάτα φέρνουν οι δημοσκοπήσεις, oι παραγωγικές επενδύσεις που λείπουν, τα funds που φεύγουν, οι ανατροπές στη Λεωφόρο Συγγρού

Τα σενάρια για το «κόμμα» Κασσελάκη, έρχεται με φόρα η Πόπη, το «φάντασμα» του Τσίπρα, κακά μαντάτα φέρνουν οι δημοσκοπήσεις, oι παραγωγικές επενδύσεις που λείπουν, τα funds που φεύγουν, οι ανατροπές στη Λεωφόρο Συγγρού

Doctor fills out the medical survey paperwork and checking mark on checkboxes.

Newsit Newsroom

Με φόρα η Πόπη

Οριστικό τέλος μπαίνει στα σενάρια που ήθελαν τον Στέφανο Κασσελάκη, να μπαίνει στη Βουλή μετά την παραίτηση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και καθηγητή του Χάρβαρντ Όθωνα Ηλιόπουλου.

Αύριο ανοίγει η Βουλή και την Παρασκευή ορκίζεται η πρώτη επιλαχούσα και στενή συνεργάτρια του Αλέξη Τσίπρα Πόπη Τσαπανίδου.

Ο διχασμός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και σε αυτό το θέμα. Μόνον 20 βουλευτές από τους 36, υπέγραψαν κείμενο με το οποίο επισήμαναν την ανάγκη ο Στέφανος Κασσελάκης να μπει στη Βουλή (Πέτρος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασσιμάτη, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, κ.α).

Έωλα επιχειρήματα

Για την ιστορία, όταν εξελέγη ο Κασσελάκης ούτε ο Όθωνας Ηλιόπουλος είχε την πρόθεση να παραιτηθεί από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να ανοίξει τον δρόμο για να μπει στη Βουλή ο νέος πρόεδρος. Το ξεκαθάρισε με δήλωση του, όπως και η Έλενα Ακρίτα. «Σκοπεύω να τιμήσω την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα και την εντολή των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας» διεμήνυε στις 21/9/2023. Αν παραιτήθηκε τώρα ο καθηγητής, δεν το έκανε για τον Κασσελάκη αλλά γιατί έθεσε ως προτεραιότητα το ερευνητικό του έργο στο Χάρβαρντ. Όσον αφορά στο επιχείρημα ότι την θέση την δικαιούται απόδημος είναι επίσης έωλο διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόεδρος όλων και αυτών που ζουν στην Ελλάδα και αυτών που ζουν στο εξωτερικό και ψηφίζουν το κόμμα της πάλαι ποτέ αριστεράς. Οι «87» χαρακτήρισαν στην Πολιτική Γραμματεία «αντισυνταγματικό» να ζητείται η παραίτηση των επιλαχόντων για να μπει στην Βουλή ο Κασσελάκης. Το διά ταύτα είναι ότι πολύς χρόνος ξοδεύτηκε και πολλές αντιδράσεις προκάλεσε ένας στόχος που ήταν χαμένος εξαρχής.

Το «φάντασμα» του Τσίπρα

Διάφορες συζητήσεις γίνονται μεταξύ των βουλευτών που στηρίζουν το Στέφανο Κασσελάκη ως προς το αν θα έπρεπε να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, επί των ημερών του οποίου η Πόπη Τσαπανίδου διετέλεσε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να της ζητήσει να παραιτηθεί και να μην ορκιστεί βουλευτής. Δεν θα το έκανε ακόμη και αν είχαν καλές σχέσεις με τον νυν πρόεδρο. Χώρια που και η Πόπη Τσαπανίδου είναι αυτόνομη προσωπικότητα και δύσκολα θα δεχόταν τέτοιου είδους υποδείξεις, πολύ περισσότερο που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται και εκτός του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Έκανε μία πολιτική επιλογή και μέσα σ’ αυτήν ήταν και η υποψηφιότητα της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ με την προσδοκία να εκλεγεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, υπέστη πανωλεθρία και εξέλεξε μόνο τρεις βουλευτές Επικρατείας ενώ εκείνη ήταν στην τέταρτη θέση. Τώρα είναι η ευκαιρία της και δεν θα την χάσει.

Το …τσιπριόμετρο!

Πολλές συζητήσεις γίνονται στο ΣΥΡΙΖΑ και κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας και συνεργάτες του στελεχώνουν το πολιτικό γραφείο της Τσαπανίδου. Επισήμως διαψεύδεται αυτό το σενάριο. Κακώς, πάντως, δαιμονοποιείται μία τέτοια επιλογή καθώς η νέα βουλευτής στο πολιτικό γραφείο που θα συγκροτήσει προφανώς δεν θα επιλέξει στελέχη προσκείμενα στον Κασσελάκη. Ήδη ακούγονται διάφορα ονόματα στελεχών που είχαν συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά την ορκωμοσία της Τσαπανίδου όταν θα κάνει την τελική επιλογή των συνεργατών της, θα μπεί και το …τσιπριόμετρο!

Φρένο σε σπασμένα φρένα!

Σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο «στον νοσηρό λόγο που πυροδότησε η τελευταία Πολιτική Γραμματεία του κόμματος» από την οποία αποχώρησαν οι «87» και ο Παύλος Πολάκης άνοιξε θέμα μομφής κατά του προέδρου, ο Στέφανος Κασσελάκης με SMS

που έλαβαν οι βουλευτές στα κινητά τους, ξαφνικά το απόγευμα της Δευτέρας, συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις έξι σήμερα το απόγευμα, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. «Να είστε όλοι παρόντες» είναι η οδηγία. Θα λείπουν ο Παύλος Πολλάκης που έχει διαγραφεί από τον Κασσελάκη και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν συμμετέχει στις εσωκομματικές διαδικασίες. Το αντικείμενο της ΚΟ είναι το κοινοβουλευτικό έργο καθώς η Βουλή ανοίγει μετά τις διακοπές του Καλοκαιριού. Στις αρχές Αυγούστου με εντολή Κασσελάκη, ο πρόεδρος της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος και η συντονίστρια των τομεαρχών Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησαν από τους βουλευτές να τους παρουσιάσουν έναν απολογισμό από τις ερωτήσεις που έκαναν, τις παρεμβάσεις τους στην ολομέλεια της Βουλής, την συμμετοχή τους σε επιτροπές κλπ. Θα είναι κι ένας πήχυς αξιολόγησης της κοινοβουλευτικής τους δραστηριότητας. Η πρώτη ημερομηνία που δόθηκε στους βουλευτές να παρουσιάσουν τον απολογισμό τους ήταν η 20η Αυγούστου αλλά δόθηκε παράταση μέχρι τις 30. Οι πληροφορίες του newsIT αναφέρουν ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ίδιος θα ρίξει τους τόνους και θα εστιάσει στην αντιπολίτευση καταγγέλοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θέλει να αφήσει πίσω του, τους διαφωνούντες να αναλίσκονται σε «προσχηματικές αψιμαχίες» όπως τονίζουν συνεργάτες του. Όμως όσα φρένα κι αν επιχειρεί να βάλει ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ, το κόμμα του μοιάζει με αυτοκίνητο που τρέχει με σπασμένα τα φρένα και είναι απίθανο να αποφύγει την μοιραία σύγκρουση.

Με τηλεδιάσκεψη

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους οποίους μίλησε το Newsit είχαν την αίσθηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα έρθει να κάνει την ομιλία του στην ΚΟ από τα Χανιά όπου βρίσκεται με τον σύζυγό του Tyler καθώς 28 – 30 Αυγούστου έχουν το γαμήλιο πάρτυ τους. Δεν έχει, όμως, αυτήν την πρόθεση. Θα βγει μέσω τηλεδιάσκεψης – κάτι που συνηθίζει άλλωστε. Δίνει αυτή την δυνατότητα η Βουλή. Αναμένονται, όμως, και νέες αντιδράσεις καθώς η ΚΟ βρίσκεται στα όρια νευρικής κρίσης.

Η τελική αναμέτρηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε πορεία τελικής αναμέτρησης. Απομένουν 10 μέρες για την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή (7-8/9) στην οποία θα φανεί εάν ο Παύλος Πολάκης πραγματοποιήσει την απειλή του και καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου. Κάποιοι βουλευτές οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τις ραγδαίες εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν. Αναρωτιούνται μάλιστα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει στην ΚΕ με το ηλεκτρισμένο κλίμα που υπάρχει.

Στο όριο!

Ακόμη κι αν ο Πολάκης δεν καταθέσει πρόταση μομφής η καταθέσει αλλά δεν περάσει, μία νέα διάσπαση βρίσκεται προ των πυλών. Μια ανάσα από την τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τους 47 βουλευτές που εξελέγησαν τον Ιούνιο του 2023, οι 11 αποχώρησαν για τη Νέα Αριστερά, οπότε έμειναν 36. Μετά την διαγραφή Πολάκη έπεσαν στους 35. Μόνο 3 βουλευτές χωρίζουν

πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ. Εάν χάσει άλλους 4 τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση γίνεται το ΠΑΣΟΚ. Δεν μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση η οποία υπολογίζεται ανάλογα με τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά υπάρχει μία μεγάλη απώλεια προσωπικού και μέσων που διευκολύνουν το κοινοβουλευτικό έργο, ενώ πέφτει κόφτης και σε όλη την κοινοβουλευτική δραστηριότητα του κόμματος (επιτροπές, χρόνος ομιλίας στην ολομέλεια κλπ). Ένα τέτοιο σενάριο βέβαια θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ήδη υπάρχουν μυστικές διεργασίες με υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Το δίλημμα για Λινού 

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει να λύσει ένα ακόμη δύσκολο σταυρόλεξο. Αντιμετωπίζει το δίλημμα εάν θα ζητήσει την παραίτηση της βουλευτή Αθηνάς Λινού, μετά τις καταγγελίες του Πολάκη για την ΜΚΟ «Prolepsis». Στις τελευταίες του αναρτήσεις την χαρακτήρισε διεφθαρμένη και άτιμη.

Ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Καπνισάκης παρέλαβε από την Λινού 459 σελίδες με στοιχεία για την δράση της «Prolipsis» που ζήτησε ο Κασσελάκης και τις μελετάει. Θα κυριαρχήσουν όμως και πολιτικά κριτήρια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί να διαγράψει μία βουλευτή – και να μειωθεί κι άλλο η ΚΟ- γιατί του το ζητάει ο Πολάκης ο οποίος ετοιμάζεται να καταθέσει μομφή εναντίον του; Όταν έφτανε στα Χανιά ο Κασσελάκης έφευγε ο Πολάκης και όλα δείχνουν μέχρι τώρα ότι το διαζύγιο είναι οριστικό.

Κόμμα Κασσελάκη

Το τοπίο είναι ζοφερό για τον Στέφανο Κασσελάκη. Έκανε κι εκείνος λάθη αλλά δεν τον άφησαν να πάρει μια ανάσα. Ο ίδιος διαμηνύει «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω». Δεν είναι τυχαίο όμως ότι βουλευτές που τον στηρίζουν αλλά και το γνωστό τρολ Πεν Νταλαούρα, τον παροτρύνουν να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει δικό του κόμμα. Σε κάθε περίπτωση στο τέλος αυτού του δρόμου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ. Και το ερώτημα το οποίο θα απαντηθεί θα είναι εάν θα πρόκειται για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη ή για ένα κόμμα Κασσελάκη.

Προίκα;

Ένα βασικό επιχείρημα που ακούγεται από τους υποστηρικτές της δημιουργίας κόμματος Κασσελάκη είναι ότι το 15% των ευρωεκλογών το κέρδισε μόνος του μια και τα περισσότερα στελέχη έκαναν λευκή απεργία και αυτοί οι ψηφοφόροι θα τον ακολουθήσουν σε όποια κίνηση κάνει. Δεν είναι βέβαια τόσο απλά τα πράγματα. Η ιστορία έδειξε ότι και άλλοι σταρ (Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Ντόρα, Γιώργος Παπανδρέου) ενώ έπαιρναν υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις στην αρχή τελικά δικαιώθηκε η ρήση του Αβέρωφ ότι οποίος φύγει από το μαντρί, τον τρώνε οι λύκοι. Βέβαια είναι διαφορετική η σημερινή πολιτική συγκυρία. Γενικώς ευνοείται ο κατακερματισμός. Εάν ο Κασσελάκης αποφασίσει τελικά να κάνει δικό του κόμμα θα πρέπει να το ψάξει πολύ και όχι να λειτουργήσει παρορμητικά. Προς το παρόν παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τελικής πτώσεως.

Δημοσκοπήσεις

Άρχισαν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το Καλοκαίρι. Κανένα κόμμα δεν φαίνεται να παίρνει τα επάνω του. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προβλήματα και ακολουθεί μία στρατηγική ανάκαμψης με το βλέμμα στραμμένο στην ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει πολλές εξαγγελίες. Έχει τεθεί το ερώτημα και για το ενδεχόμενο ενός κόμματος Κασσελάκη. Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό αν και κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει η μοναδική επιλογή για την θέση του πρωθυπουργού.

Τέσσερις σταθμοί

Οι σταθμοί που έχουν μπροστά τους οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι η 3η Σεπτέμβρη που θα εορταστούν τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, η 9η Σεπτεμβρίου που θα εγκριθούν οι τελικές υποψηφιότητες, η 15η Σεπτεμβρίου όπου οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες στην κεντρική επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το debate όπου ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει ή να χάσει το παιχνίδι των εντυπώσεων ενόψει των εκλογών στις 6 και 13 Οκτωβρίου που θα βγάλουν τον ή την νέα πρόεδρο του πολύπαθου Κινήματος. Μετά το Ζάππειο θα παίξουν όλοι και όλες τα ρέστα τους. Με ότι συνεπάγεται αυτό!

Οι παραγωγικές επενδύσεις που λείπουν

Όταν το 2019 ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πολλοί πίστευαν πως έπειτα από μια δεκαετία κρίσης η Ελλάδα μπορούσε να προσελκύσει κάποιες παραγωγικές επενδύσεις από ξένα κεφάλαια. Το δήλωναν με κάθε ευκαιρία και τα κυβερνητικά στελέχη εξάλλου. Έπειτα από πέντε χρόνια, όμως, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά αφού οι ελάχιστες ξένες παραγωγικές επενδύσεις που ανακοινώθηκαν, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ (ας κάνουμε πως δε θυμόμαστε το περίφημο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων από γερμανική εταιρεία, σκοπιανών συμφερόντων!), είτε καθυστερούν επί χρόνια όπως το data center της Microsoft που ούτως ή άλλως έχει περιορισμένο αποτύπωμα στην οικονομία. Σήμερα, ακόμα και άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση παραδέχονται πως πρέπει επιτέλους να υπάρξουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση σοβαρών ξένων επενδυτών που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις μέσω των οποίων θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς προστιθέμενης αξίας. Το πρόβλημα, όπως λένε, είναι πως εδώ και 15 χρόνια δεν δημιουργήθηκαν ούτε μηχανισμοί υποδοχής, ούτε διαδικασίες επιτάχυνσης τέτοιων επενδύσεων. Ποτέ δεν είναι αργά!

Τα funds φεύγουν

Η στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην αναμενόμενη έξοδο funds που έχουν επενδύσει αρ διαφορους τομείς στην Ελλάδα, οπως πχ στο χώρο των υπηρεσιών υγείας. Αρκετά ξένα funds που ήρθαν στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, τώρα θέλουν να αποχωρήσουν, από κάποιες επενδύσεις εκείνης της εποχής, με πολύ σοβαρά κέρδη. Ήδη έχουν αποχωρήσει κάποιοι, ενώ εξετάζουν το ίδιο ενδεχόμενο ορισμένοι άλλοι. Ειδικά στο real estate, από όπου ήρθε και το πρώτο κύμα κερδοσκοπικών κεφαλαίων στη χώρα μετά το 2015, οι αποχωρήσεις είναι συνεχείς. Πρόσφατο παράδειγμα η βρετανική London & Regional που μεταβίβασε το ξενοδοχείο Titania.

Οι ανατροπές στη Λεωφόρο Συγγρού

Μεταξύ των ξένων επενδυτών της προηγούμενης δεκαετίας που τώρα ετοιμάζονται να φύγουν για να γράψουν και τα κέρδη τους περιλαμβάνεται και η κοινοπραξία της αμερικανικής Hines με την Henderson Park που είχε αγοράσει το κτίριο στη Λεωφόρο Συγγρού που φιλοξενεί το ξενοδοχείο Grand Hyatt. Μεγαλύτερος μέτοχος της κοινοπραξίας είναι η Henderson που φέρεται να βρίσκεται πριν από την οριστική συμφωνία για μεταβίβαση του ξενοδοχείου – που τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε γειτονικό κτίριο – στην Blackstone. Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος, αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού, θα διαθέτει οκτώ τουριστικές μονάδες στην Ελλάδα. Την αρχή έκανε το 2019 όταν εξαγόρασε, με όχημα την ισπανική HIP, πέντε ξενοδοχεία του ομίλου Louis Hotels σε Κρήτη, Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

Η τύχη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου

Η στήλη αδυνατεί να κατανοήσει πως ακριβώς θα βγει από το τέλμα το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, το έργο Great Sea Interconnector. Οι απανωτές συσκέψεις, οι εκατέρωθεν πιέσεις, οι επιστολές από Βρυξέλλες, οι δηλώσεις και οι διαρροές δεν έχουν οδηγήσει σήμερα σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα για το φιλόδοξο έργο. Διαφορετικοί αναλυτές έχουν διαφορετικές απόψεις για τους λόγους που έχουμε φτάσει σε αυτό το τέλμα. Όμως δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: Η σκληρή αλήθεια είναι πως το έργο παραπαίει επειδή το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο της Κύπρου δεν παρέχει την απαραίτητη στήριξη. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν αν το θέλουν ή αν δεν το θέλουν. Στην περίπτωση που δεν το θέλουν ας εξηγήσουν και τους λόγους στις Βρυξέλλες που φαίνεται πως το θέλει!

Η μάχη για την παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης

Επειδή θέλουμε να αποφύγουμε κάθε συνειρμό περί αντιπολιτευτικής εμμονής επανερχόμαστε για το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης και την ανάγκη για παράταση που τονίζει η ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της σε αυτή τη μάχη, όταν ανοίξει το θέμα και αφού λειτουργήσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν και άλλες χώρες, με κυρίαρχη την Ιταλία, στις οποίες καταγράφονται καθυστερήσεις στην απορρόφηση, πολύ μεγαλύτερων είναι αλήθεια, κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσοι θεωρούν πως πρέπει να δοθεί παράταση επικαλούνται το σοκ της πανδημίας που αποδιοργάνωσε κρατικούς μηχανισμούς και υπηρεσίες, αύξησε το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών και καθυστέρησε διαγωνισμούς.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version