Τα χοντρά «ζόρια» των υπουργών προκαλούν θυμηδία
Μέχρι να αποφασίσει ο πρωθυπουργός αν και πότε θα κάνει τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό, ένα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βαρεθούμε. Υπουργοί που ανησυχούν για τη θέση τους, αλλά και βουλευτές που πολύ θα ήθελαν να δουν το φως το αληθινό ενός υπουργικού θώκου (άντε, έστω υφυπουργικού) έχουν επιδοθεί σε έναν πρωτοφανή αγώνα δημοσιότητας που ενίοτε προκαλεί θυμηδία. Και τι δεν έχουμε διαβάσει τις τελευταίες ημέρες, ειδικά από «διαρροές» από υπουργούς που φέρονται να βρίσκονται στην πρωθυπουργική black list. Θα μου πείτε τι να κάνουν οι άνθρωποι, το παλεύουν όπως μπορούν. Σύμφωνοι, αλλά πώς είναι σίγουροι ότι το «γράμμα» πηγαίνει πράγματι στον παραλήπτη του; Εκτός αν πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει και όλη μέρα διαβάζει σχόλια και πολιτικά παρασκήνια. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν διαβάζει τα πάντα, εντύπωση έχει προκαλέσει η ξαφνική ανάγκη που αισθάνονται ορισμένοι υπουργοί του να θυμίσουν (σε ποιον άραγε;) πόσο έντιμοι κι αδιάφθοροι είναι. Θα μπορούσε δηλαδή να ισχύει κάτι διαφορετικό, αναρωτιόμαστε εμείς οι αφελείς ιθαγενείς. Και μετά διερωτώνται οι πολιτικοί μας γιατί έχουν πέσει τόσο χαμηλά στην συνείδηση της κοινωνίας.
Μπαράζ επισκέψεων Μητσοτάκη σε εργοτάξια
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δείξει ότι το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται κανονικά και ταυτόχρονα να αλλάξει την σχεδόν μονοθεματική ατζέντα της επικαιρότητας γύρω από την υπόθεση του δράματος των Τεμπών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ επισκέψεων σε εργοτάξια, ξεκινώντας προχθές από τον Πειραιά, επιθεωρώντας την κατασκευή του νέου δικαστικού Μεγάρου και του νέου Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, σε μια πολιτικά πολύ ευαίσθητη περιοχή, όπου μεταξύ άλλων θα επισκεφτεί τα εργοτάξια του FlyOver, καθώς και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο (στο Φίλυρο).
Το νέο φλερτ AKTOR – Άκτωρ Παραχωρήσεις
Είπαμε να χρησιμοποιήσουμε δύο διαφορετικές γραφές προκειμένου οι μη ενημερωμένοι αναγνώστες μας να αντιληφθούν ότι μιλάμε για δυο διαφορετικές εταιρείες, την AKTOR των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου και την Άκτωρ Παραχωρήσεις της Ελλάκτωρ (κι εδώ – άκτωρ). Η στήλη έχει αναφερθεί και στο παρελθόν στην επιθυμία της τριανδρίας να προσθέσουν στη συλλογή των αποκτημάτων τους και την Άκτωρ Παραχωρήσεις. Προφανώς όχι για να μην μπερδεύεται ο κόσμος με τους πολλούς Άκτωρες, αλλά γιατί από τον νέο AKTOR λείπει κάτι ουσιαστικό στον τομέα των παραχωρήσεων. Συζητήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν, ειδικά πριν χαθεί η Αττική Οδός, και από ό,τι μαθαίνουμε ξαναγίνονται κι αυτή την περίοδο. Εξάλλου, έχει πλημμυρίσει η πιάτσα με προαναγγελίες μεγάλης κίνησης από τους ιδιοκτήτες της AKTOR. Το αν τελικά θα υπάρξει deal ή όχι εξαρτάται από τις τελικές αποφάσεις των Holtermann – Βαρδινογιάννη και από το πόσο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη (ξανά) οι νέοι μέτοχοι της AKTOR. Πάντως, οι μετοχικές κινήσεις των τελευταίων ημερών και οι συνεχείς προαναγγελίες ότι κάτι μεγάλο έρχεται δείχνουν ότι μάλλον υπάρχει και φωτιά εκτός από καπνό.
Μια αστραπιαία μεταγραφή στα λιμάνια!
Μένουμε (εμμέσως) σε κλίμα επιχειρηματικών εξελίξεων, καθώς η κινητικότητα γύρω από τα λιμάνια της χώρας έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις και σε επίπεδο στελεχών. Κι εξηγούμε: Δεν πρόλαβε να φύγει από τη θέση της Γενικής Εμπορικής Διευθύντριας και Διευθύντριας Στρατηγικής Επικοινωνίας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και βρέθηκε, μέσα σε λίγες ημέρες, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας (ΟΛΚ). Πρόκειται για την κα Θεοδώρα Ρήγα που είναι και πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Κρουαζιέρας Μεσογείου (MedCruise), ενώ στο παρελθόν υπήρξε ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Η Θεοδ. Ρήγα είναι και εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας. Στην Θεσσαλονίκη δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι συνέβη και το γνωστό στέλεχος του ΟΛΘ βρέθηκε ξαφνικά εκτός πλοίου. Κάποιοι θεωρούν πως αναμένονται και άλλες αλλαγές στα ηγετικά κλιμάκια του ΟΛΘ όσο θα κορυφώνεται η μάχη με την οικογένεια Ντρέιφους για τον έλεγχο του λιμανιού.
Η πορεία της Alter Ego Media επιβεβαιώνει τους long
Στο ΧΑ, η μέχρι τώρα πορεία της μετοχής Alter Ego Media επιβεβαιώνει τους long, διασκεδάζοντας παράλληλα την επιφυλακτικότητα μερίδας επενδυτών για τον κλάδο των Media. Όντως, από την εισαγωγή της ΑΕΜ (27/1) μέχρι και χθες η φορά είναι ανοδική, με διακύμανση από τα 4 έως τα 4,60 με ενδιάμεση διόρθωση/συσσώρευση στα 4,40-4,45 ευρώ. Με σταθερά αυξημένες συναλλαγές- που σημαίνει ότι ένας επενδυτής μπορεί να “μπει”-“βγει” σε εύλογες τιμές και δίχως volatility. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών – πριν την εισαγωγή – “τιμολογούσαν” το fair value στα 5,25 ευρώ, με τις Πειραιώς ΑΕΠΕΥ- Eurobank Equities ειδικούς διαπραγματευτές, ενώ από την 30/1 ανέλαβε και η Euroxx Χρηματιστηριακή.
To νέο επεισόδιο του Folli Folie Group
Πάμε τώρα σε μια ιστορία που ακόμα ταλανίζει την αγορά και ταλαιπωρεί πολλαπλώς. Άλλο ένα επεισόδιο έχουμε, λοιπόν, στο σήριαλ του Folli Follie Group: για σήμερα έχει οριστεί η εξ’ αναβολής γενική συνέλευση μετόχων, εάν και εφ’ όσον παρευρεθεί ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος (κάτοχος μετοχών για το 37% του μ.κ), θυμίζοντας πως στην προηγούμενη δεν παρέστη. Έτσι, οι αιτιάσεις του για κακοδιαχείριση της νέας διοίκησης έμειναν στον «αέρα» – αναπάντητες. Μαθαίνουμε ότι, η πλευρά Σάμιου – που ουσιαστικά κρατά σε λειτουργία τη νέα εταιρεία – είναι έτοιμη να απαντήσει στον Δ.Κ. έχοντας και 2-3 εκπλήξεις να ανακοινώσει. Για τις 9 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση στο Εφετείο Αθηνών της νέας αίτησης αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, μετρητά) αξίας 33 εκατ. Στην ίδια ακροαματική διαδικασία θα εκδικασθεί και το νέο αίτημα αποφυλάκισης που έχει υποβάλλει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Τα ρεκόρ στις μετοχές και το μούδιασμα στην οικονομία
Μένουμε σε κλίμα αγορών και δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την σχετική αδιαφορία που επέδειξαν στην αρχή της εβδομάδας οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά τις οξείες (γεω)πολιτικές εξελίξεις Ούτε η άτυπη συνάντηση στο Παρίσι, ούτε η αδυναμία ουσιαστικής αντιπαράταξης των ηγετών της Ε.Ε στην επελαύνουσα νέα διοίκηση της Ουάσιγκτον έδειξαν να επηρεάζουν τους traders. Αντιθέτως στόχευσαν προς νέο πεδίο λαμπρών χρηματιστηριακών υπεραξιών με ενδεικτική την υπεραπόδοση για τη μετοχή της Rheinmetall με 14,03% στα 931,60 ευρώ ή της Siemens Energy με 3,35% στα 63,60 ευρώ. Να υποθέσει κάποιος πως, για τους traders μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Ριάντ, χθες Τρίτη, ότι business as usual ή ακόμη πως στην περίπτωση που εξευρεθεί λύση στο Ουκρανικό πολύ πιθανά να μειωθούν τα ενεργειακά κόστη; Άξια μνείας η περίπτωση της Coca Cola Hellenic- εισηγμένης στο LSE/FTSE100- όπου οι εισροές των τελευταίων συνεδριάσεων είναι απόρροια περισσότερο προεξόφλησης (πως θα μπορούσε να…ξανά ανοίξει η ρωσική αγορά) παρά οικονομικών δεδομένων. Το γεωπολιτικό ντόμινο που ενεργοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει να θολώνει τα νερά και στην πραγματική οικονομία της χώρας μας όπου καταγράφεται ένα μούδιασμα. Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να προσαρμοστούν επιχειρήσεις και άλλοι στη νέα κατάσταση!
Πώς οι τράπεζες στηρίζουν τον τουρισμό παρά το «στραβοπάτημά» του
Παρά το «μούδιασμα» που εύλογα υπάρχει στον τουριστικό κλάδο, το «προϊόν» δεν παύει να έχει ζήτηση επενδυτικά. Τι εννοώ, η διοίκηση του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει υπογράψει συμφωνία με την Alpha Bank για δάνειο 800 εκατ. ευρώ. Το rating του ΔΑΑ είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ) άρα σίγουρη πηγή εσόδων – τόκων για μία τράπεζα. Παράλληλα ο κλάδος των «υποδομών» όπου εντάσσεται το ΔΑΑ «τιμολογείται» ως χαμηλού ρίσκου. Τα ανωτέρω ίσως εξηγούν το ενδιαφέρον ξένων τραπεζών, που έκαναν κρούση στην Alpha Bank για να αναλάβουν την σύμβαση στην περίπτωση που – κάποια στιγμή – το δάνειο μοιραστεί σε περισσότερους μέσω κοινοπραξίας. Όμως, είναι και η πρόθεση της διοίκησης της Πειραιώς να ενισχύσει τις χρηματοδοτήσεις προς εταιρείες του τουριστικού – ξενοδοχειακού κλάδου. Γνωστό πως η τράπεζα συνεργάζεται με περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις, έχει δανειακά υπόλοιπα 2,5 δισ. ενώ για το 2025 προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη κατανομή. Η (υπο)στήριξη είναι ουσιαστική, όπως φάνηκε με τις φυσικές καταστροφές στην Ρόδο (χορηγήθηκαν δάνεια 800 εκατ.) και τώρα με την Σαντορίνη.
Οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό λόγω Σαντορίνης
Στελέχη του ελληνικού τουρισμού προβλέπουν πως φέτος θα κινηθούμε στα περυσινά επίπεδα, στην περίπτωση, βέβαια, που δεν υπάρξει κάποια πιο δυσάρεστη εξέλιξη στη Σαντορίνη. Η Σαντορίνη και η Μύκονος αποτελούν σημαντικό τμήμα των τουριστικών μας εσόδων, τόσο για τα ξενοδοχεία, όσο και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Ειδικά για τις ακτοπλοϊκές, η Σαντορίνη ήταν από τις ναυαρχίδες, αφού πολλοί τουρίστες πήγαιναν μια – δύο ημέρες στο νησί προκειμένου στη συνέχεια να επισκεφτούν ένα ή δύο άλλα νησιά των Κυκλάδων. Αυτό μεταφράζονταν σε δύο και τρία εισιτήρια για κάθε τουρίστα! Δεν χρειαζόμασταν βεβαίως τους σεισμούς για να μικρύνουν την αγορά της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Το είχαμε ήδη καταφέρει με τις απίστευτες τιμές, την ανεξέλεγκτη δόμηση, την εγκατάλειψη του δημόσιου χώρου και άλλες αμαρτίες. Όμως οι απανωτοί σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν προκαλέσει ένα κάποιο πάγωμα, όπως ξεκαθάριζε ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες του τουρισμού πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.
Η γιγάντια «ψαλίδα» Ευρώπης – ΗΠΑ (και) σε επίπεδο αμοιβών στελεχών
Το ότι η «ψαλίδα» Ευρώπης – ΗΠΑ έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε βάρος της πρώτης δεν χρειάζεται καν αναφοράς. Όμως, πρόκειται για τάση που αποτυπώνεται σε-σχεδόν- όλα τα μέτωπα και τα επί μέρους. Με αφορμή την ανακοίνωση των μεγεθών του ομίλου JPMC η επιβεβαίωση της «ψαλίδας» είναι εντυπωσιακή. Θα αναφερθώ στις αμοιβές των ceo’s, cfo’s κλπ. του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού. Jamie Dimon, David Salomon πήραν περί τα 39 εκατ. δολάρια (2024), κοντά και ο Brian Moynihan της BofA με 35 εκατ. δολ. (αύξηση 21% σε σχέση με το 2023). Αλλά και ο Ted Pick στην πρώτη του χρονιά στη Morgan Stanley είχε αμοιβές 34 εκατ. ευρώ. Η διαφορά με τους ομολόγους τους σε ευρωπαϊκούς ομίλους ενδεικτική: ο Sergio Ermotti- θα έχει (σύμφωνα με τους Financial Times) απολαβές 15,9 εκατ. δολαρίων. Ο επικεφαλής του ελβετικού ομίλου UBS είναι ο καλύτερα αμειβόμενος τραπεζίτης στην Ευρώπη (για το 2024), η «ψαλίδα» είναι κλιμακωτά μεγαλύτερη για άλλους επικεφαλής τραπεζών του EuroStoxx Banks.
Ο βραχνάς του ενεργειακού κόστους για την Ευρώπη
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει άλλους πονοκεφάλους πάντως. Είχε υποσχεθεί πως μέχρι το τέλος του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη μείωση τιμών στην ενέργεια. Δεν ξέρουμε αν θα τηρηθούν οι υποσχέσεις μετά την αναστάτωση που προκαλούν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας. Το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank μας υπενθυμίζει πως «οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν υψηλές, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και μάλιστα, εν όψει της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, παρά το γεγονός ότι οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη (Dutch TTF Natural Gas) έχουν αποκλιμακωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022, το 2024, εξακολουθούσαν να είναι διπλάσιες (€47,87 ανά μεγαβατώρα, στις 30 Δεκεμβρίου 2024), συγκριτικά με τον 5ετή μέσο όρο τους, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη αύξηση στην αρχή του έτους, την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές αποκλιμακώθηκαν πέριξ των 50 €/Mwh, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, όμως, ότι «η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι περίπου διπλάσια απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, συνεπώς το υψηλό ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να πιέζει τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, αποδυναμώνοντας την οικονομία της Ευρώπης».
«Καλό κλίμα» για περαιτέρω μείωση των τιμών βασικών ειδών κατανάλωσης (αλλά μόνο στις προθέσεις)
Στα δικά μας, η μάχη των τιμών συνεχίζεται, αλλά δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα έχει. Κι αυτό καθώς δεν φαίνεται – όπως πληροφορείται η στήλη – να έχει ιδιαίτερη ανταπόκριση το νέο αίτημα του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου προς σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες τροφίμων και πολυεθνικές για να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος, ώστε να διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα ο χαμηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διαβίωσης. Σύμφωνα με παράγοντες αλυσίδων λιανεμπορίου τροφίμων, καλές προθέσεις» εκ μέρους των επιχειρηματιών υπάρχουν, αλλά ιδίως ο «εξωτερικός παράγοντας», δηλαδή προπαντός οι διεθνείς τιμές ενέργειας, δεν βοηθούν. Υπάρχει, όμως, και ένας άλλος παράγοντας που δεν βοηθά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Το πλαφόν στο περιθώριο του κέρδους. Το μέτρο αυτό, αν και επιβλήθηκε εκτάκτως λόγω πανδημίας, μοιάζει πλέον «μόνιμο», μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις με την τελευταία να λήγει στο τέλος Απριλίου 2025, την ίδια ώρα που έχει πάψει να ισχύει η λίστα των προϊόντων με τις μειωμένες τιμές. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν στη στήλη πως το πλαφόν αυτό εμποδίζει τον ανταγωνισμό και την αυξομείωση των τιμών. Παρεμπιπτόντως, εκείνο το οποίο ζήτησε ο κος Θεοδωρικάκος από την αγορά είναι να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις στα προϊόντα του κακάο, του χυμού πορτοκαλιού και του βοδινού κρέατος με μειώσεις σε άλλα προϊόντα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές απορούν πως θα συνέφερε τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ (οι οποίες εμφανίζουν κέρδη μόλις 1,5%) να το κάνουν αυτό, δεδομένης του πλαφόν που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στο περιθώριο κέρδους.