Η φορολογία μειώνεται αλλά τα φορολογικά βάρη αυξάνονται

«Σημαία» της κυβέρνησης έχει γίνει η αύξηση των φορολογικών εσόδων με παράλληλη μείωση αρκετών συντελεστών. Βασικό όπλο για αυτό ήταν και είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά όχι και το μόνο, καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το προηγούμενο φορολογικό έτος ραγδαία ήταν η άνοδος και στο φορολογητέο εισόδημα λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Τα τεκμήρια διαβίωσης στη συνείδηση του κόσμου θεωρούνται, εν πολλοίς, άδικα, γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα μειώσει (με κάποιες διαρροές να αφήνουν να εννοηθεί ακόμα και πλήρη κατάργησή έως το 2027). Ωστόσο, μέχρι τότε, το κράτος συνεχίζει να εισπράττει πολλά χρησιμοποιώντας αυτό το όπλο, καθώς ενώ «μειώνεται η φορολογία» ο φόρος που βεβαιώθηκε το 2024 σε μισθωτούς, αγρότες, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους ανήλθε σε 12,27 δισ. ευρώ, δηλαδή με αύξηση κατά 2,22 δισ. ευρώ ή 22,1% από το 2023. Για φέτος δε, αναμένεται να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω περιουσιακών στοιχείων, αγορών, και τεκμαρτών δαπανών, ενώ λαμβάνονται υπόψη ακόμα και τα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια. Θα κάνει πράξη ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ την μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης ή θα συνεχιστεί η αφαίμαξη;

Πού πήγαν όλοι οι τριαντάρηδες;

«Κόλαφος» για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος, ήταν ο επικεφαλής του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε τηλεοπτική του εμφάνιση. Η γήρανση του πληθυσμού πλήττει ιδιαίτερα την αγορά εργασίας, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η απασχόληση μειώνεται επικίνδυνα στην ηλικιακή ομάδα 30-40 ετών. Οι λόγοι είναι, αφενός, η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού, και, αφετέρου, το γεγονός πως το brain drain των ημερών της κρίσης, δεν αντιστράφηκε παρά μόνο εν μέρει. Οι λύσεις που προτείνει ο κ. Λιαργκόβας ξεκάθαρες: Να έρθουν στη χώρα περισσότεροι ξένοι εργαζόμενοι για να καλυφθούν οι «τρύπες» στην αγορά εργασίας, και –τι άλλο- να αυξηθούν οι μισθοί έτσι ώστε η χώρα να γίνει ξανά ελκυστική για τους νέους που έφυγαν, καθώς οι Έλληνες παραμένουμε ανάμεσα στους πιο κακοπληρωμένους Ευρωπαίους.

Τελικά τι συμβαίνει με το Costa Navarino;

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να διαπιστώσει πως η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, που έχει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino στη Μεσσηνία μέσω της ΤΕΜΕΣ, χρειάζεται σημαντικά νέα κεφάλαια για να ολοκληρώσει το σχεδιασμό που έχει εξαγγείλει. Συνεπώς είναι λογικό να συζητά με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ταυτόχρονα, η ΤΕΜΕΣ έχει και άλλα φιλόδοξα σχέδια, στο Ελληνικό και στο πρώην Χίλτον, που απαιτούν, επίσης, σημαντικότατα κεφάλαια. Έτσι, δεν θα ήταν έκπληξη να συζητά η ΤΕΜΕΣ την απαγκίστρωση από μια εκ των επενδύσεων, στη συγκεκριμένη περίπτωση το Costa Navarino, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια που θα στηρίξουν τις νέες επενδύσεις. Είναι κοινό μυστικό στην ξενοδοχειακή αγορά πως η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για το Costa Navarino. Απλά κάποιοι θεωρούν πως συζητά την πώληση ολόκληρου του συγκροτήματος και κάποιοι άλλοι πως παζαρεύει την είσοδο επενδυτών. Συμμετοχή στην ΤΕΜΕΣ έχει και η οικογένεια Olayan από τη Σαουδική Αραβία, από τους ισχυρότερους επενδυτικούς ομίλους διεθνώς.

Όλα καλά στην Export Credit Greece;

Την ώρα που (και) οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται στον κλοιό του διεθνούς δασμολογικού πολέμου, η στήλη πληροφορείται για εσωτερικά, διοικητικά προβλήματα στη Export Credit Greece (ECG). Ο λόγος για τον κρατικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων που μετασχηματίσθηκε σε ΑΕ το 2022 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων εξαγωγέων. Το Σεπτέμβριο του 2024 παραιτήθηκε ξαφνικά ο τότε CEO και ο Οργανισμός έμεινε χωρίς επικεφαλής για 3 μήνες, μέχρι που ορίστηκε νέα διοίκηση από τον τότε υφΥΠΕΞ. Ωστόσο, η στήλη πληροφορείται πως αυξάνονται οι επιφυλάξεις σε σχέση με τη διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν από την καθημερινότητα του οργανισμού μέχρι τις αναθέσεις έργων.

Ένας στους δύο μένει έξω από τα προγράμματα εξοικονόμησης

Τα κεφάλαια δεν επαρκούν για να καλύψουν το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών για τα δύο προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων και αντλιών θερμότητας. Παρά τους ογκώδεις προϋπολογισμούς ύψους 396 εκατ. (Εξοικονομώ 2025) και 223 εκατ. ευρώ (Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα), εκτιμάται ότι ένας στους δύο υποψήφιους θα μείνει τελικά εκτός στήριξης. Στόχος για τα αρμόδια υπουργεία είναι να εξασφαλιστούν στο εξής επιπλέον πόροι, ώστε να χωρέσουν περισσότεροι αιτούντες και να μη χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τα επόμενα προγράμματα.

Πόσο μας επηρεάζει η τιτανομαχία ΗΠΑ – Κίνας;

Κάθε άλλο παρά πρέπει κανείς στην Ελλάδα να καθησυχαστεί από το γεγονός ότι ο διεθνής δασμολογικός πόλεμος έχει επικεντρωθεί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Τουλάχιστον, αυτό κάνουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες. Φυσικά η έκθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι εξαιρετικά μικρότερη από εκείνη των Γερμανών, αλλά είναι μεγάλη (η έκθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών) στη Γερμανία. Έτσι αξίζει να μάθουν οι Έλληνες επιχειρηματίες πως σχεδόν 9 στις 10 γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα αισθάνονται τις επιπτώσεις των πρόσφατων αμοιβαίων αυξήσεων δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό απόσπασμα από έρευνα που διεξήχθη από το Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα (AHK Greater China). Οι αντιδράσεις των εταιρειών στις εμπορικές διαμάχες μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ποικίλλουν αντίστοιχα: Συνολικά το 38% των γερμανικών εταιρειών προκρίνουν την παραπέρα επέκταση τους στην Κίνα ως το πιο σημαντικό μέτρο, ενώ στην αυτοκινητοβιομηχανία το ποσοστό είναι 48%. Σε όλους τους τομείς, περίπου οι μισές εταιρείες ακολουθούν μια προσέγγιση αναμονής.

Στο τραπέζι νέα μεταρρύθμιση -γερμανικού τύπου- στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας

Μία «καθαρή λύση» στο ζήτημα του Συμφώνου Σταθερότητας προτείνει το «θεσμικό» think tank των Βρυξελλών, το Bruegel, σε μελέτη την οποία δημοσίευσε με θέμα «Το δίλημμα των δημοσιονομικών κανόνων της Γερμανίας». Το Bruegel, λαμβάνοντας υπόψιν το πακέτο 1,1 τρισ. ευρώ το οποίο πέρασε στο Βερολίνο, για την αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα και τις υποδομές, προτείνει «τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για άλλη μια φορά – προς όφελος όχι μόνο της Γερμανίας αλλά όλων των άλλων χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα εκείνων που σχεδιάζουν επί του παρόντος σκληρές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις. Για παράδειγμα, μια τέτοια μεταρρύθμιση μπορεί να λάβει τη μορφή αποκλεισμού εγκεκριμένων από την ΕΕ αυξήσεων στις δαπάνες υποδομής από την αρχική εφαρμογή των κανόνων, μέχρι κάποιο όριο». Και συμπληρώνει λέγοντας πως «μια εναλλακτική, πιο ριζοσπαστική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι η αύξηση της τιμής αναφοράς του χρέους της Συνθήκης ΕΕ από το 60% στο 90% του ΑΕΠ, με ταυτόχρονη κατάργηση των «διασφαλίσεων ανθεκτικότητας του ελλείμματος». Το Bruegel επισημαίνει πως «το γεγονός ότι μια μεταρρύθμιση προς αυτή την κατεύθυνση θα συνέβαινε τόσο σύντομα μετά την τελευταία μεταρρύθμιση δεν είναι ευχάριστο. Αλλά οι εναλλακτικές λύσεις – το να θέσουμε έναν οικονομικά αδικαιολόγητο περιορισμό στις γερμανικές δαπάνες ή να αφήσουμε τη Γερμανία να αναδειχθεί ως η μόνη χώρα που επιτρέπεται να παραβεί τους κανόνες – είναι πολύ χειρότερες…», καταλήγει η ίδια μελέτη.

Γερό μπάσιμο της Κίνας για να καλύψει το κλιματικό κενό που άφησαν οι ΗΠΑ

Να εκμεταλλευτεί πλήρως την οπισθοχώρηση των ΗΠΑ από επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράσινες τεχνολογίες και κλιματικές χρηματοδοτήσεις, θα επιχειρήσει η Κίνα στο εξής. Ήδη, ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, φρόντισε να στείλει το μήνυμα, στηρίζοντας μάλιστα τον ΟΗΕ ενόψει της κλιματικής συνόδου που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Βραζιλία. «Αν και ορισμένες χώρες επιδιώκουν τον προστατευτισμό και τη μονομερή δράση, κάτι που οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες για τους διεθνείς κανόνες και την τάξη, η ιστορία πάντα προχωρά… Όσο πιο χαοτική γίνεται η διεθνής κατάσταση, τόσο πιο σταθερά πρέπει να στηρίξουμε το διεθνές σύστημα με τον ΟΗΕ στο επίκεντρο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος στο μήνυμά του ενόψει της διάσκεψης. Έτσι, το Πεκίνο δηλώνει έτοιμο για διεθνείς συνεργασίες και η φετινή COP αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις για το WEF (Φόρουμ Νταβός)

Ομολογουμένως εντυπωσιακός ήταν ο συγχρονισμός των αποκαλύψεων για το World Economic Forum και την παραίτηση του ιδρυτή του Klaus Schwab, καθώς συμπίπτει (;) με την δεύτερη προεδρία Τραμπ. Αιφνιδιαστική ήταν η αποκαθήλωση του ιδρυτή του Φόρουμ και επικεφαλής του από το 1971 μέχρι και τελευταία. Εύλογα είναι τα ερωτήματα γιατί βγήκε τώρα (για την ακρίβεια, την Δευτέρα ) η Wall Street Journal να αποκαλύψει ζητήματα κακοδιαχείρισης, χρηματοδότησης από την UsAid. Εξίσου εύλογα είναι τα ερωτήματα για το εάν οι ραγδαίες εξελίξεις οδηγούν στο «κλείσιμο» του κύκλου για το Φόρουμ – σημείου αναφοράς του «γκλομπαλισμού», και σηματοδοτούν την απαρχή ενός επόμενου (κύκλου). Σημειωτέον πως η πρώτη συνεδρίαση του WEF πραγματοποιήθηκε την χρονιά που καταργούνταν το Σύστημα Σταθερών Ισοτιμιών, όταν ο -τότε- πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον προχωρούσε στη μονομερή αναστολή του συστήματος (Μπρέτον Γουντς) που είχε λειτουργήσει το 1944, από τις νικήτριες δυνάμεις του Β’ ΠΠ.

Τι «δείχνει» η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων

Η δημοσιοποίηση της έρευνας του IfO, όπου καταγράφεται βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος για την Γερμανική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, στο 2,48%. «Ανάσα» για το σύνολο των ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης, με την απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού να υποχωρεί στο 3,35%, η δε διαφορά με το bund μειώθηκε στις 85 μονάδες. Στροφή προς θεωρούμενα ασφαλέστερα καταφύγια, μετά από μεγάλο διάστημα εκροών από τίτλους κρατικού χρέους. Ένδειξη πως οι traders ομολόγων διαβλέπουν άμβλυνση της κρίσης, ή πρόκειται για ένα από τα σύντομα διαστήματα νηνεμίας μέχρι την επόμενη καταιγίδα.

Η Coca Cola HBC πάει και με την…εκεχειρία; 

Σηματωρός και (γεω)πολιτικών εξελίξεων ο όμιλος; Οι συνεχείς εισροές κεφαλαίων στην Coca Cola Hellenic- εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE/FTSE100) συνεχίζονται αδιάλειπτα από την στιγμή που ο Τραμπ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για ενδεχόμενη εκεχειρία στο ουκρανικό μέτωπο. Αποτέλεσμα; πέρα από την καταγραφή συνεχών νέων υψηλών για τη μετοχή της CCH, «ουρά» εντολών αγοράς φτάνει μέχρι και την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Coca Cola HBC με την τιμή της μετοχής να φτάνει χθες σε ακόμη ένα all time high, στα 44,78 ευρώ. Ο λόγος; το 21% των κερδών (ebitda) του ομίλου πραγματοποιείται στις αγορές της Ρωσίας/Ουκρανίας, που σε περίπτωση εξεύρεσης κάποιου διεξόδου θα αρχίσει να επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα. Ενδεχόμενο που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) βέβαια, πλην όμως οι αγοραστές έχουν φτάσει τη μετοχή του ομίλου 34,15% υψηλότερα (από την αρχή του έτους) όταν η άνοδος για τον δείκτη MSCI EU Beverages είναι μόλις 3% (στο ίδιο διάστημα). Απόδοση της «ελληνικής» Coca Cola HBC 10πλάσια έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, άνευ λόγου και αιτίας; ή μήπως οι insiders ξέρουν κάτι παραπάνω;

Σύσκεψη για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία

Αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση ήταν η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με επιχειρηματίες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην (ευρύτερα εννοούμενη) εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Η πρόσκληση αφορούσε τις κυριότερες αμυντικές εταιρείες και αποτελεί τη συνέχεια που δόθηκε από την πλευρά Μητσοτάκη στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε πριν περίπου δύο μήνες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται πως όταν ο επιχειρηματικός κόσμος και η κυβέρνηση αποφασίζουν να συνεργαστούν μπορεί να παραχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Έργο πνοής στην Πελοπόννησο

Σε λειτουργία τέθηκε η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας, σηματοδοτώντας την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου, βιώσιμου συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο. Η εγκατάσταση εντάσσεται στο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο έχει υλοποιήσει και λειτουργεί ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επένδυση ύψους συνολικά 167 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, με τη μεγαλύτερη ΜΕΑ στην Αρκαδία (Παλαιόχουνη) και τις άλλες δύο στη Σκάλα Λακωνίας και τη Μεσσηνία. Δυναμικότητα διαχείρισης 60.000 τόνων αστικών στερεών απορριμμάτων το χρόνο, περιορίζοντας σημαντικά τον όγκο που καταλήγει προς υγειονομική ταφή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία.

ΑΕΜ: Τι ειπώθηκε στην ενημέρωση των επενδυτών

Στο τρίπτυχο οργανική ανάπτυξη, βελτίωση των περιθωρίων και συνεπής μερισματική πολιτική δίνει έμφαση ο Όμιλος Alter Ego Media, σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο που παρουσίασαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Βρέντζος, και ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών & Επιχειρησιακών Λειτουργιών, κ. Γιώργος Καραμανωλάκης. Στην διάρκεια της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Ερμής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Γιάννης Βρέντζος εστίασε στο προτεινόμενο προς τους μετόχους μέρισμα ύψους 0,10 ανά μετοχή για τη χρήση του 2024, η οποία διαμορφώνει μια μερισματική απόδοση 2,4% με βάση την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εκτίναξη κερδών αλλά η αντιπαράθεση των μετόχων συνεχίζεται

Πωλήσεις μεγαλύτερες του 1,5 δισ. ευρώ, κέρδη 143,7 εκατ. με αύξηση πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων (τσιγάρο, καπνός για στριφτό τσιγάρο). Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η διοίκηση αυξημένες ήταν οι εξαγωγές προς τις αγορές χωρών της Βαλκανικής και Δυτικής Ευρώπης υπερκαλύπτοντας μάλιστα τη μείωση στην Ανατολική Ευρώπη και Αίγυπτο. Πάνω από τα 740 εκατ. ευρώ το «καθαρό ταμείο» (αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών) με το «χαρτοφυλάκιο» να περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε μετοχές, μερίδια αμοιβαίων, προθεσμιακές καταθέσεις), καλύτερα και από τράπεζα. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 14 ευρώ ανά μετοχή αυξημένο κατά 12,9% σε σχέση (με τη χρήση 2023) με τη μερισματική απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,16% (με βάση την τιμή κλεισίματος 31/12/2024). Ωστόσο, την ίδια ώρα δεν διαφαίνεται λύση στο αδιέξοδο που υφίσταται λόγω της ελάχιστης ελεύθερης διασποράς και της διαμάχης των αντίπαλων πλευρών μελών της οικογένειας, διαμάχη που κρατά από το 2008 (!). 

Αλλαγές σε μπόνους και αμοιβές τραπεζικών στελεχών

Έρχονται αλλαγές σε μπόνους, ανταμοιβή/επιβράβευση στελεχών κ.λ.π τραπεζών. Από μία άποψη εύλογα, αλλά τα μεγέθη των τραπεζών ελαφρύνονται είτε με εγγυήσεις του Δημοσίου (Ηρακλής Ι, ΙΙ…) είτε μέσω «παρκαρίσματος» των NPLs/NPEs σε servicers, ή και χαριστικών προνοιών για το DTC/απαιτήσεις από αναβαλλόμενη φορολογία. Για αυτό καλό είναι ότι είναι να γίνει, να γίνει με μέτρο. Αυξημένες αμοιβές σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά 20% με 25%, ώστε το επίπεδο αποδοχών να συνάδει με τη συνήθη πρακτική της αγοράς, προωθεί η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, που προφανώς δεν είναι η μόνη. 

Lavipharm: Συνεχίζεται σταθερά το turn around story

Πωλήσεις 61 εκατ., προσαρμοσμένα ebitda 10,39 εκατ. καθαρά κέρδη 8,98 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Lavipharm, το 2024. Η μοναδική εκπρόσωπος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πετυχαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρήση ουσιαστική βελτίωση των μεγεθών της, αποτέλεσμα της νέας γραμμής παραγωγής διαδερμικών συστημάτων στις εγκαταστάσεις στην Παιανία ολοκληρώθηκε, επιτυγχάνοντας υπερδιπλασιασμό της παραγωγικής της ικανότητας. Σημαντική επίσης η στρατηγική συμφωνία με την INOVA για τα δικαιώματα εμπορικής διάθεσης ενός μη συνταγογραφούμενου (OTC) φαρμακευτικού σκευάσματος σε 60 χώρες. Όμως, το στοίχημα για την συνέχεια θα κριθεί και από την πορεία ανάπτυξης του τομέα φαρμακευτικής κάνναβης, όπου η εταιρεία επεκτείνει την συνεργασία με την Tikun Olam, τον στρατηγικό εταίρο της Lavipharm στην κατηγορία, για 10 συνολικά χρόνια. Παράλληλα μέσα στο 2025 θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο με επιπλέον προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης σε μορφή ξηρού ανθού καθώς και σε μορφή σταγόνων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
αποCRYPTOγράφος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας