Site icon NewsIT
07:00 | 04.04.25

Το διπλό μέτωπο Μητσοτάκη κι η επιστροφή Τσίπρα ^ το μοντέλο για φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ^ το νέο αναπτυξιακό δόγμα της κυβέρνησης ^ οι πρώτες συνέπειες των ανακοινώσεων Τραμπ ^ τα σενάρια για την πορεία του ΧΑ εν μέσω θύελλας ^ έρχεται κι άλλη κρίση στη Μέση Ανατολή

Industrial Shipping Port

Φωτογραφία: iStock

Newsit Newsroom

Ανδρουλάκης τέλος – Στόχος πλέον η Ζωή

Αφού με την βοήθεια του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως πιθανό αντίπαλον δέος, τώρα – με προφανώς διαφορετικό τρόπο – επιχειρείται να «μαζευτεί» το φαινόμενο Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η στήλη το έχει εντοπίσει κι επισημάνει εδώ και καιρό. Το θέμα είναι αν ο (πολύς) κόσμος νοιάζεται περισσότερο να στείλει μήνυμα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του ή να διασφαλίσει μία σχετική ασφάλεια για την επόμενη ημέρα της χώρας. Τα προ δεκαετίας γεγονότα δεν μας γεμίζουν με σιγουριά για το τι θα πράξει ο πάνσοφος ελληνικός λαός. Το λέμε και το ξαναλέμε κι ίσως γινόμαστε και λίγο γραφικοί, αλλά η ομορφότερη χώρα του κόσμου με τον εξυπνότερο λαό του κόσμου μερικές φορές κάνει κι αποκοτιές…

Έρχεται απάντηση στους δελφίνους

Το επόμενο μέτωπο – όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει – που θέλει να κλείσει ο πρωθυπουργός είναι αυτό της εσωκομματικής αμφισβήτησης ή έστω γκρίνιας με φόντο την επόμενη ημέρα. Η στήλη επιμένει από την πρώτη στιγμή ότι οι πιθανότητες να αλλάξει πιλότο εν πτήση το κυβερνητικό αεροσκάφος είναι από ελάχιστες έως μηδενικές. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να φέρει η ζωή, αλλά ο στρατηγικός στόχος του Μητσοτάκη είναι – κατά την εκτίμησή μας – να οδηγήσει τη Ν.Δ. αυτός στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Ο ίδιος φέρεται να συνεχίζει να προκρίνει τη λύση της εξάντλησης της τετραετίας. Εμείς κρατάμε μία «πισινή» περιμένοντας να δούμε τις συνθήκες που θα επικρατούν το προσεχές φθινόπωρο.

Ανδρουλάκης – Τσίπρας, πορείες αλληλένδετες

Στην κεντροαριστερά όλοι αναμένουν με κομμένη την ανάσα (λέμε τώρα…) τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα και με λιγότερο κομμένη την ανάσα τις προσπάθειες του Ανδρουλάκη να ξαναπάρει τα πάνω του. Για τον δεύτερο η στήλη έχει αναφέρει την άποψη της. Ο ίδιος φαίνεται πλέον να αναγνωρίζει τα λάθη των τελευταίων μηνών υπό την επήρεια της πρόσκαιρης δημοσκοπικής ανόδου. Για τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένουμε να δούμε τι πραγματικά σκέφτεται. Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να υποκύψουμε στον πειρασμό του να (του) θυμίσουμε το «παράδειγμα» του Κωνσταντίνου Καραμανλή (της Ραφήνας) που όλο επέστρεφε και τελικά, δεν….

Το μοντέλο για τις επιδοτήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθεί το μοντέλο με βάση το οποίο θα επιδοτηθούν φέτος οι οικογένειες που θα ταξιδέψουν με πλοία στα ελληνικά νησιά. Η στήλη πληροφορείται πως πραγματοποιήθηκε και μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα προκειμένου να εξεταστούν τα κριτήρια, ο τρόπος με τον οποίο θα επιδοτούνται οι οικογένειες με παιδιά, κ.ά. Φαίνεται πως το κύριο βάρος των επιδοτήσεων θα πέσει στα (ακριβότερα) εισιτήρια του Αιγαίου και στα συμβατικά πλοία που επιβαρύνονται από την κοινοτική νομοθεσία που επιβάλλει να χρησιμοποιούν ακριβότερα / καθαρότερα καύσιμα. Οι δικαιούχοι με βάση εισοδηματικά κριτήρια θα λαμβάνουν κάποιον κωδικό τον οποίο και θα βάζουν όταν προχωρούν στην κράτηση των εισιτηρίων. Ο συγκεκριμένος κωδικός θα συνδέεται με συγκεκριμένο ποσό επιδότησης που θα αφαιρείται από το λογαριασμό που θα καλούνται να πληρώσουν για τα εισιτήρια. Οι επιδοτήσεις θεωρούνται μονόδρομος γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι αυξήσεις των εισιτηρίων θα ήταν μεγάλες λόγω των κοινοτικών κανονισμών για τα καθαρότερα καύσιμα.

Σιωπηρά, αλλάζει το αναπτυξιακό δόγμα της κυβέρνησης

Χωρίς ανακοινώσεις και ηχηρές δηλώσεις, τον τελευταίο καιρό καταγράφεται μια στροφή στις επενδύσεις που έχει αποφασίσει να στηρίξει η κυβέρνηση μέσω των διαφόρων προγραμμάτων, του οργανισμού Enterprise Greece. Μια ιδέα πήραν οι ξενοδόχοι που είδαν να βγαίνουν εκτός αναπτυξιακού δεκάδες αιτήσεις ένταξης επενδύσεων, ειδικά σε πλούσιες περιφέρειες όπως τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη. Επιτέλους, αποφασίστηκε να μπει ένα μέτρο στις επιδοτήσεις κατασκευής ξενοδοχείων, ακόμα και σε κορεσμένες χωροταξικά περιοχές. Έβαλαν το χεράκι τους και οι κάτοικοι κάποιων νησιών που από πέρυσι είναι στα κάγκελα λόγω της τσιμεντοποίησης και της κατασκευής νέων τουριστικών μονάδων χωρίς να υπάρχουν οι άλλες υποδομές, από αεροδρόμια μέχρι δίκτυα αποχέτευσης. Η στήλη πληροφορείται πως το νέο αναπτυξιακό δόγμα με τη στροφή προς την ενίσχυση επενδύσεων σε βιομηχανικές μονάδες θα αποτυπωθεί σε ανακοινώσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επόμενες εβδομάδες. Θα επικεντρώνονται σε μισή ντουζίνα επενδύσεις για νέα εργοστάσια στην Ελλάδα, τα περισσότερα από Έλληνες επιχειρηματίες.

Μετά την πρώτη μέρα της έναρξη του δασμολογικού πολέμου – αστραπή

Εκτός από το προφανές, τις απώλειες τρις δολαρίων στις αγορές, η πρώτη διαπίστωση από την χθεσινή πρώτη ημέρα μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ είναι πως η αντίδραση των διαφόρων χωρών και περιοχών δεν είναι ομόθυμη, καταδεικνύοντας ότι ο Τραμπ επιχειρεί – σε πρώτη φάση – να στήσει διάφορα «τραπέζια διαπραγματεύσεων» προσφέροντας διμερείς συμφωνίες, εκμεταλλευόμενος τη μόχλευση της εμπορικής και στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ. Έτσι προσδοκά να περιορίσει την δυνατότητα συγκρότησης ενιαίων μετώπων.

«Ετοιμοπόλεμοι» στις Βρυξέλλες, διαλλακτικοί στο Λονδίνο

Την ώρα που στις Βρυξέλλες εμφανίζονταν έτοιμοι για την ενεργοποίηση αντίμετρων, στο Λονδίνο ήταν διαλλακτικοί και με πρόθεση να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ποια ήταν η πρώτη δήλωση της επικεφαλής της Κομισιόν; Αντίμετρα αλλά εφ’ όσον αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, με τη διαφορά, όμως, πως διαπραγματεύσεις Κομισιόν-Ουάσιγκτον δεν… υφίστανται, ούτε έχει εκφρασθεί κάτι τέτοιο έστω ανεπισήμως, μέχρι αργά το απόγευμα Πέμπτης. Η Ούρσουλα της Κομισιόν εμφανίστηκε αποφασιστική αλλά και διαλλακτική, πλην όμως ούτε συζητήσεις, ούτε αντίμετρα στην πρώτη δέσμη δασμών της Ουάσιγκτον έχουν ανακοινωθεί. Άραγε πότε; Ίσως στην δεύτερη (δέσμη δασμών) θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος. Κοινή εκτίμηση είναι πως στην δημιουργικά ασαφή τοποθέτηση της Ε.Ε αποτυπώνεται η ανυπαρξία (ουσιαστικά) ενιαίας έκφρασης όλων των μελών. Η πολυδιαίρεση, ο κατακερματισμός, οι διαχρονικές παθογένειες που έχουν διαποτίσει τον πολιτικό ιστό – με κορυφαία την Κομισιόν – αναδεικνύονται ακριβώς τώρα.

Συνέπεια 1η: Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Στις 16-17 Απριλίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την εκτίμηση των αναλυτών ως προς το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάση να έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με την προ δύο εβδομάδων, σχεδόν, βεβαιότητα ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα χαμήλωνε και άλλο το βασικό. Έτσι θα αμβλύνονταν το κόστος δανεισμού για κράτη, επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις μετοχών εταιρειών – πέραν των αυτοκινητοβιομηχανιών – που ξεπουλήθηκαν χθες στην Φρανκφούρτη: Siemens AG, BASF, SAP, Heidelberg Materials, Airbus group, Siemnes Energy κλπ. Πρόκειται για ομίλους και επιχειρήσεις που στην «τελική γραμμή» του ισολογισμού τους εμφανίζουν αυξημένα ανοίγματα και υψηλά κόστη χρηματοδότησης. Ωστόσο, ποιες ήταν οι δύο που ξεχώρισαν με θεαματική άνοδο; Η αμυντική βιομηχανία Rheinmetall και η Vonovia, όμιλος που δραστηριοποιείται στο real estate, με έδρα το Μπόχουμ (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία).

Συνέπεια 2η: Πόσα «όχι» θα εισπράξουν οι Βρυξέλλες

Εκ προοιμίου γνωστή είναι η αρνητική στάση κυβερνήσεων χωρών-μελών της ΕΕ να «φορέσουν» τον δημοσιονομικό «κορσέ» που φέρνει η «ρήτρα διαφυγής». Ήδη, ο αριθμός των οκτώ που αντιτίθεντο- πριν την 2α Απριλίου- έχει γίνει διψήφιος, και θα αυξάνεται όσο οι Βρυξέλλες δεν πείσουν ότι έχουν και το «μηχανισμό» να ανταπαντήσουν και το «δίχτυ προστασίας» που χρειάζεται κάθε μία οικονομία ξεχωριστά.

Ποιοι G20, G2 βλέπει ο Τραμπ…

Εξ’ αρχής είναι γνωστό πως, με την πολιτική του προτεραιοποιούσε τη μείωση των ελλειμμάτων και το «κάψιμο» χρέους συνδυαστικά με την εξαγωγή μέρους του προς τους εταίρους των ΗΠΑ, αδιακρίτως εάν είναι «φίλοι» ή «εχθροί». Για τους μεν πρώτους επιφύλαξε χαμηλότερο ποσοστό δασμών, για τους δεύτερους μεγαλύτερο, με την δε επιβολή επιπλέον 34% στο υφιστάμενο 20% (δλδ 54%) σε βάρος του Πεκίνου να «δείχνει» ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος. Έχει ειπωθεί πως για τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν υφίσταται ούτε G20 ούτε G7 κλπ παρά μόνο G2, δηλαδή ΗΠΑ vs Κίνα, και αυτό επιδιώκει να πετύχει, την συνολικότερη διαπραγμάτευση (ενδεχομένως με νέα…Γιάλτα; θα φανεί…) Ουάσιγκτον – Πεκίνου.

Είδες η Stellantis;

Δευτέρα βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis Τζον Έλκαν, ο οποίος ζητά μείωση των δασμών για τα οχήματα που εισάγονται από το Μεξικό και τον Καναδά. Σύμφωνα με το CBS o Έλκαν, η εταιρεία του οποίου κατασκευάζει μεταξύ άλλων τις μάρκες αυτοκινήτων Jeep, Dodge και Ram, συναντήθηκε με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον «για να συνεχίσουν τον διάλογο με τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του, σε αυτήν τη σημαντική χρονική στιγμή για το μέλλον της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας» . Χθες ανακοινώθηκε το προσωρινό (;) κλείσιμο ενός εργοστασίου του ομίλου στον Καναδά. Παράλληλα εξετάζεται το κλείσιμο μονάδων στο Μεξικό. Επί της ουσίας το μήνυμα είναι το εξής: «κόψε τους δασμούς στα προϊόντα μου, άσε με να διαχειρίζομαι εγώ την ισοτιμία και το εμπόριο, και δεν θα βάλω κι εγώ δασμούς” ή «έλα να παράξεις τα προϊόντα σου στις ΗΠΑ».

Ελληνικές εξαγωγές

Σε ό,τι μας αφορά ως ελληνική οικονομία, εξάγουμε προϊόντα αξίας 2,2 δις. ευρώ προς τις ΗΠΑ, με αυξητική τάση για το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, αλλά και τυροκομικά (κυρίως φέτα). Αυτό που θα πρέπει (και μπορεί) να διεκδικήσει η Αθήνα είναι το ποσοστό δασμών 20% να μειωθεί στο 10%, άλλωστε για αρκετά προϊόντα είχε γίνει και στην πρώτη θητεία Τραμπ. Σωστά (και ψύχραιμα) ο Κυριάκος Πιερρακάκης εκτιμά πως «αυτό που βλέπουμε δεν είναι στατική αλλά δυναμική, διαμορφούμενη εικόνα». Εκτίμηση μας πως ο νέος υπουργός Οικονομικών είναι πιο «πραγματιστής» και…αγοραίος από τον προκάτοχο του. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται (και δικαιώνεται) πλήρως ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, καθώς από Μάρτιο μήνα ο Δημήτρης Τσάκωνας κάλυψε τις ετήσιες υποχρεώσεις της χώρας (για αποπληρωμές κ.λ.π).

Κάγια Κάλας: Παραδοχή αδυναμίας

Έχει συνέχεια το θέμα που ανέδειξε η στήλη για το διπλωματικό “φάουλ” που διέπραξε ο σύμβουλος του Επιτρόπου Ενέργειας. Η Κομισιόν έσπευσε να διαχωρίσει την θέση της και πάλι καλά. Πλην όμως, σε κλειστή συνάντησή της με μεγάλη ομάδα ευρωβουλευτών, υπήρξε σχετική ερώτηση από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, που έλαβε ολίγον… σοκαριστική απάντηση. Με παρέμβασή του στη συζήτηση (που κατά την πάγια πρακτική της Εσθονής περιστρεφόταν γύρω από τα ουκρανο-ρωσικά), ο Έλληνας ευρωβουλευτής τη ρώτησε γιατί η ΕΕ δεν αντιδρά στην παρεμπόδιση των ερευνών για το καλώδιο, εκ μέρους της Τουρκίας. «Βεβαίως και αντιδρούμε», φέρεται να του απάντησε ευθαρσώς η Εσθονή πολιτικός. «Έχω μιλήσει η ίδια τρεις φορές με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, για να σταματήσει η παρεμπόδιση, αλλά τα αποτελέσματα είναι αυτά που ξέρετε». Κατά το λαϊκώς λεγόμενο, ο Φιντάν γείωσε την Επίτροπο κανονικότατα. Κάτι που αφ’ ενός δείχνει το ειδικό διπλωματικό βάρος που (δεν) έχει η ίδια, αφ’ ετέρου επιβεβαιώνει την επιρροή που (δεν) μπορεί να ασκήσει η Κομισιόν (εκεί που δεν την παίρνει, πάντα κατά το λαικώς λεγόμενο).

Έρχεται νέα θύελλα στη Μέση Ανατολή;

Μπορεί να έχει περάσει στα ψιλά εδώ στην Ελλάδα, αλλά κάτι μεγάλο “ψήνεται” στη Μέση Ανατολή. Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, οι ΗΠΑ μετέφεραν δύο αεροπλανοφόρα στην Ερυθρά Θάλασσα, έξι βομβαρδιστικά stealth Β2 στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, όπως και αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot και THAAD από την Ασία στη διοίκηση Μέσης Ανατολής. Στο επίκεντρο βρίσκονται όχι μόνο οι Χούθι, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Τεχεράνη πλέον τοποθετείται ώστε να μπορεί να κάνει το τελευταίο βήμα εμπλουτισμού ουρανίου για παρασκευή ατομικής βόμβας μέσα σε μερικές εβδομάδες, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Τις προηγούμενες ημέρες η Τεχεράνη δήλωσε πρόθυμη να προβεί σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για μια νέα συμφωνία, όμως το κλίμα είναι τεταμένο. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γάλλου ΥΠΕΞ ότι αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, τότε είναι σχεδόν αναπόφευκτη η σύγκρουση. Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχουν στόχο να στείλουν μήνυμα αποτροπής στο Ιράν, όπως και να υπάρχει ετοιμότητα για τυχόν ένοπλη αντιπαράθεση.

BrQ Properties: Στρατηγική ανάπτυξη με επιλεκτικές κινήσεις

Η BrQ Properties εισέρχεται σε μια νέα φάση επενδυτικής επέκτασης, ισορροπώντας ανάμεσα σε νέες αναπτύξεις, αποεπενδύσεις και χρηματοοικονομικές κινήσεις που ενισχύουν τη ρευστότητα και την αποδοτικότητα του χαρτοφυλακίου της. Το βιοκλιματικό κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και η τουριστική ανάπτυξη στην Πάρο αποτυπώνουν τη στρατηγική της εταιρείας να ενισχύσει την αξία των περιουσιακών της στοιχείων με πράσινες και αποδοτικές επενδύσεις. Παράλληλα, η αποεπένδυση από μη στρατηγικά ακίνητα, όπως τα διαμερίσματα στον Πύργο Αθηνών, δείχνει μια σαφή προσήλωση στη διαχείριση ρίσκου και στη βέλτιστη τοποθέτηση κεφαλαίων. Η προετοιμασία του script dividend, σε συνδυασμό με τη φιλοδοξία αύξησης του χαρτοφυλακίου στα 400-500 εκατ. ευρώ, υποδηλώνει μια προσεκτική αλλά φιλόδοξη επενδυτική πολιτική. Το στοίχημα για την BrQ Properties είναι αν θα μπορέσει να διατηρήσει αυτήν την ισορροπία ανάπτυξης και αποδοτικότητας, ειδικά σε μια αγορά που απαιτεί ταχύτατη προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

ΧΑ: Με ΑΜΕΜ για καλό και για κακό

Με ενεργοποίηση του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας για μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση. Ο ΑΜΕΜ είναι μηχανισμός που τίθεται σε λειτουργία, όταν παρατηρείται πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ μίας εντολής πώλησης και μίας εντολής αγοράς ή όταν δίνεται απότομα μία εντολή (προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση) και δεν υπάρχει – επί της ουσίας – αντικρυστής/αντισυμβαλλόμενος σε κοντινές τιμές.

Θα λειτουργήσουν θετικά FTSE-Russell και Standard Poor’s;

Δύο ημερομηνίες «κυκλώνουν» όσοι προσβλέπουν σε ενδεχόμενη διαφοροποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έναντι των κύριων ευρωπαϊκών. Η πρώτη είναι την προσεχή Τρίτη 8 Απριλίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς. Σε μία τέτοια περίπτωση, μετά την λήξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί μερική αναδιάταξη θέσεων και σταδιακή αποχώρηση των funds που δραστηριοποιούνται στις Αναδυόμενες Αγορές. Η δεύτερη, στις 18 Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή) οπότε είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Standard & Poor’s για το αξιόχρεο της οικονομίας, με σημαντικές – μέχρι τώρα – πιθανότητες για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση.

«Πλάτες» από Coca Cola HBC, και ΟΤΕ

Μόλις 3 από τις 25 μετοχές του δείκτη FTSELarge Cap25 ξεχώρισαν με θετικό πρόσημο, χθες. Κατ’ αρχήν η μετοχή της Coca Cola HBC με άνοδο 2,67% στα 43,14 ευρώ – που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό – και αντιστοιχεί σε χρηματιστηριακή αξία 16,1 δισ., ακολούθησε του ΟΤΕ με 1,92% στα 15,91 ευρώ (χρηματιστηριακή αξία 6,565 δισ.). Aμφότερες (υπό)στηρίχθηκαν από την ανοδική τάση των “μητρικών” στα χρηματιστήρια Λονδίνου και Φρανκφούρτης. Στον δείκτη FTSE100/LSE η Coca Cola Hellenic, στον δείκτη DAX η Deutsche Telekom βασικός μέτοχος του ΟΤΕ/T.

Είδες η Mevaco; – Ασπίδα Naval

Για την small cap Mevaco αναφερόταν χθες η στήλη, που και λόγω της συμφωνίας που έχει υπογράψει (από το 2022) με τον γαλλικό όμιλο έχει «κλεισμένα» συμβόλαια. Μία από τις αρκετές περιπτώσεις ελληνικών εταιρειών που θα μπορούσαν να ευνοηθούν, εάν όντως αρχίσουν να υλοποιούνται οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί συμπαραγωγής. Αναφέρονται συνοπτικά: περισσότερες από 100 παραγγελίες αγοράς έχουν υπογραφεί με 30 ελληνικές εταιρείες για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα της Naval Group: ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (προκατασκευασμένα μπλοκ κύτους για ελληνικές και γαλλικές FDI), MALLIONDA (σωληνώσεις και ηλεκτρολογικές εργασίες στο ναυπηγείο του Lorient), METKA και MEVACO (μηχανολογικός εξοπλισμός), AKMON, SSMART, PRISMA, MAREL και SIMON TECHNOLOGIES (ηλεκτρονικός εξοπλισμός), EMMIS, KASSIDIARIS και KAFKAS (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός), FARAD (εξοπλισμός HVAC), VIKING NORDSAFE HELLAS και MARITA HELLAS (φουσκωτά σκάφη άκαμπτου κύτους και εξοπλισμός ασφαλείας), κ.λ.π.

Τελευταίες ειδήσεις

Το πολιτικό σύστημα (και η κοινωνία) σε vertigo το «χαρτί» της ΔΕΗ παίζει στη Δ. Μακεδονία η κυβέρνηση το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με τις τιμές των ακινήτων το «τσεκούρι» στις αμοιβές των μεγαλοσυμβούλων «σετάρει» το χαρτοφυλάκιο της εστίασης με στόχο την πώληση η CVC τί λείπει στην Ελένη Βρεττού
Η διόλου κολακευτική εικόνα της κυβέρνησης και το χάλι της αντιπολίτευσης περί τουρκικών εξαγορών στη Θράκη σε κίνδυνο το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» φωτοβολταϊκά και στα μπαλκόνια (;) τα πολλαπλά μηνύματα του προστίμου στην ΕΧΑΕ και ο μυστηριώδης αγοραστής στον ΟΛΠ
Η πολιτική ένδεια φέρνει γκρίνια η (δήθεν αντισυστημική) Ζωή τραβά την ανηφόρα το ΥΕΘΑ κι η φάμπρικα με τις πολλές μικρές συμβάσεις της ΓΔΟΣΥ οι καθυστερήσεις που σκιάζουν τις θετικές εξελίξεις με τους υδρογονάνθρακες το στοπ Τσάφου στα σενάρια για πυρηνικά η νέα Elpedison δια χειρός Σιάμισιη
Exit mobile version