Το καλώδιο, η κακή διαχείριση των προσδοκιών και οι «τουρκοφάγοι»
Με την επιβεβαίωση όσων γράφαμε εδώ κι ημέρες για την τύχη του καλωδίου GSI Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και το «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών κι Άμυνας για τους χειρισμούς να συνεχίζεται στο παρασκήνιο, η χώρα εισέρχεται σιγά σιγά στο κατανυκτικό κλίμα που επιβάλουν οι μέρες μέχρι το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης. Ας μας επιτραπεί ένα σχόλιο σε ό,τι αφορά τους μέχρι τώρα χειρισμούς και την άγνωστη τύχη που επιφυλάσσει το μέλλον για το καλώδιο. Στην πολιτική ειδικά, αλλά και γενικότερα στη ζωή, υπάρχει αυτό που λέμε «διαχείριση προσδοκιών». Όταν βγαίνεις με ενθουσιασμό να διατυμπανίσεις κάτι μεγαλεπήβολο, αγνοώντας τις δυσκολίες με τις οποίες θα έρθεις αντιμέτωπος, μάλλον η διαχείριση προσδοκιών ξεκινά λάθος και με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Αν δεν έχεις συνυπολογίσει και τη ζημιά που θα σου κάνουν οι γνωστοί εκ του ασφαλούς «τουρκοφάγοι», τότε μάλλον δεν έχεις διδαχθεί τίποτα.
Οι Ιταλοί επιχειρούν ξεκαθάρισμα στην Hellenic Train
Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Η διοίκηση της ιταλικής FS, που ελέγχει την Trenitalia αλλά και την Helleniq Train, εμφανίζεται αποφασισμένη να βάλει τέλος σε νοοτροπίες που δεν ταιριάζουν σε μια σοβαρή σιδηροδρομική εταιρεία ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι οι μέχρι πρόσφατα σύμμαχοί της, οι συνδικαλιστές των μηχανοδηγών οι οποίοι, μετά την τραγωδία των Τεμπών, είχαν παίξει άμυνα δίπλα στους Ιταλούς, με συνεχείς επιθέσεις κατά του ΟΣΕ ως κύριο υπεύθυνο για το δυστύχημα. Οι συμπεριφορές των μηχανοδηγών, μαζί με τα προβλήματα του δικτύου που διαχειρίζεται ο ΟΣΕ, φαίνεται πως είναι δύο από τους κυριότερους παράγοντες αύξησης της πιθανότητας για δυστυχήματα στα τρένα! Θυμίζουμε πως μετά τα Τέμπη είχαν δημοσιευθεί τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες αποφύγαμε το δυστύχημα στο παρά πέντε! Μέχρι στιγμής τέσσερις συνδικαλιστές των μηχανοδηγών έχουν πάει στο πειθαρχικό από τη διοίκηση της Hellenic Train και αναμένεται συνέχεια. Το σωματείο των μηχανοδηγών, από την πλευρά του, καταγγέλλει τους Ιταλούς που έχουν προτείνει στο υπουργείο να αφαιρεθεί από την καμπίνα μηχανοδήγησης των τρένων ο δεύτερος μηχανοδηγός.
Τα IPOs του Λονδίνου πάνε προς τα πίσω
Οι νέες εισαγωγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μετατίθενται προς τα τέλη του χρόνου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ήδη, οι μέτοχοι της Shawbrook Bank μετέθεσαν προς τα τέλη του έτους την εισαγωγή στο βρετανικό χρηματιστήριο, ενώ προς τα πίσω πήγε το IPO της εταιρείας πληρωμών Klarna, της πλατφόρμας συναλλαγών eToro, της εταιρείας εισιτηρίων StubHub και του ομίλου ιατρικής τεχνολογίας Medline. Προς τα τέλη του έτους επιδιώκει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και η Metlen η οποία θα προχωρήσει κανονικά στην παρουσίαση που έχει προγραμματίσει για τις 28 Απριλίου. Μη νομίζετε πως γενικά υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων εισαγωγών ακόμα και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πέντε IPOs έγιναν στο πρώτο τρίμηνο του 2025.
Tι γίνεται με την «τρύπα» στις επενδυτικές δαπάνες;
Όλα καλά κι όλα ωραία με τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που παρουσιάζει η εκτέλεση προϋπολογισμού πρώτου τριμήνου. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στις δαπάνες, και δη στις επενδυτικές. Μια προσεκτική ματιά αποκαλύπτει υστέρηση έναντι του στόχου. Συγκεκριμένα, οι πληρωμές ανήλθαν στα 1,791 δισ. ευρώ, 696 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο που έχει περιληφθεί στην έκθεση προϋπολογισμού 2025. Λιγότερες κατά παραπάνω από 1 δισ. ευρώ είναι οι επενδυτικές δαπάνες και έναντι του 2024. Και αυτή η υστέρηση σε επίπεδο τριμήνου, έρχεται την στιγμή που το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να υλοποιήσει μεγαλύτερο ΠΔΕ φέτος σε σχέση με το 2024, καθώς από τα 13,1 δισ. ευρώ θέλει να το ανεβάσει στα 14,5 δισ. ευρώ και το 2026 στα 16,5 δισ. ευρώ. Θα πρέπει στα επόμενα τρίμηνα η κυβέρνηση να αποδείξει πως μπορεί να γυρίσει την παρτίδα των επενδύσεων, ιδιαίτερα καθώς έχουμε ήδη μπει στα πολύ κρίσιμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ενδεχόμενο παράτασης πλέον «μας τελείωσε» και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ δηλώνει με σιγουριά πως «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί ούτε ένα ευρώ» για επενδύσεις. Ας ελπίσουμε να μην διαψευστεί.
Τι δουλειά θα κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων των ταμείων;
Μπορεί η κυβέρνηση να μην το έχει (ακόμα) διαλαλήσει, αλλά καθώς μπαίνει στο «αυλάκι» η υπόθεση «πάταξη της φοροδιαφυγής» θα ασχοληθεί με την υπόθεση πάταξη των… κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτών, αρχικά στα ασφαλιστικά ταμεία και έπειτα, ενδεχομένως, στην εφορία. Η διάταξη που πέρασε προ ημερών, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών αποτελεί τη νομική βάση για το ξεδίπλωμα μίας εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης όσων έχουν χρέη στα ταμεία, μπορούν να τα πληρώσουν, αλλά δεν τα πληρώνουν. Συγκεκριμένα, η στήλη πληροφορείται πως όχι μόνο η διαχείριση των οφειλετών θα μοιάζει με εκείνη που ασκούν οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων τραπεζών, αλλά μπορεί οι εν λόγω εταιρείες να εξετάζουν και τη συμπεριφορά των οφειλετών των ταμείων και προς άλλες πλευρές, στις οποίες χρωστάνε, πλην δημοσίου…
Χωρίς τα μπόνους του ΝΟΚ προχωρούν Μαρίνα Αλίμου και Apollo Hills
Χωρίς τα μπόνους του ΝΟΚ συνεχίζονται τελικά οι κατασκευές τόσο στη Μαρίνα Αλίμου όσο και στο έργο Apollo Hills. Οι Δήμοι Αλίμου και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, σηκώνοντας στους ώμους τους την υπόθεση και καταφέρνοντας να μπλοκάρουν την πρόσθετη δόμηση. Όπως φαίνεται, τα νέα πολυτελή ακίνητα της Hines που θα χτιστούν στα έξι από τα επτά οικοδομικά τετράγωνα, δεν θα επωφεληθούν από τις ευνοϊκές προβλέψεις του ΝΟΚ. Τα μόνα που διατηρούν τα προνόμια αυτά είναι τα αρχικά συγκροτήματα, εκ των οποίων κάποια διαμερίσματα έχουν ήδη πωληθεί. Παράλληλα, στη Μαρίνα Αλίμου, οι μελέτες τροποποιήθηκαν και οι σχετικές προβλέψεις εξαλείφθηκαν, με αποτέλεσμα να αναμένεται η οικοδομική άδεια.
Στο σφυρί το εργοστάσιο φωτοβολταϊκών της Ηλιόσφαιρας στην Τρίπολη
Κάποτε η χώρα μας διέθετε δικό της εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών, προτού οι Κινέζοι “καταβροχθίσουν” όλο τον ανταγωνισμό και γίνουν μονοπώλιο στον κλάδο. Πρόκειται για τη γνωστή Ηλιόσφαιρα, η μονάδα της οποίας στην Τρίπολη βγαίνει στο “σφυρί” με τιμή έναρξης τα 17 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά οκτώ περίπου χρόνια μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας.
ΕΚΤ: Δεν αποκλείει την έκπληξη η SoGen
Σήμερα ξεκινά – αύριο ολοκληρώνεται η συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, με τους επενδυτές να θεωρούν «κλειδωμένη» νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Για τη «Μεγάλη Πέμπτη» της ΕΚΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ, κάνουν λόγο αναλυτές με ορισμένους να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο η επικεφαλής να ανοίξει “παράθυρο” σε ενδεχόμενο χαλάρωσης της ποσοτικής σύσφιξης. Πρακτικά η ΕΚΤ θα μπορούσε, συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις αγορές από τις 2 Απριλίου και μετά, να αφήσει να εννοηθεί ότι στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο επαναγοράς μεγαλύτερου μέρους κρατικών ομολόγων (που λήγουν μέσα στο 2025). Πρόσφατα, η MorningStar DBRS εκτίμησε πως το βασικό ευρω-επιτόκιο θα μπορούσε να μειωθεί έως το 1,75% ή και το 1,50% μέχρι τέλος του 2025. Μάλιστα, εχθές η Societe Generale δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η μείωση που θα ανακοινωθεί αύριο (Πέμπτη) να είναι ακόμη και 50 μ.β. Σε μία τέτοια περίπτωση, σημειώνουν οι αναλυτές του γαλλικού οίκου, θα δινόταν πιο ξεκάθαρο μήνυμα εξόδου από την περιοριστική νομισματική πολιτική.
SoGen: Απρόθυμη για αντίποινα η Ευρώπη
Ενδιαφέρουσα η έκθεση σε ότι αφορά στον εμπορικό «πόλεμο», καθώς η Societe Generale υπενθυμίζει πως πριν από τρεις εβδομάδες, θεωρούσε ότι η ΕΕ θα ήταν απρόθυμη να αντιδράσει εναντίον των αμερικανικών δασμών. Εκτιμούσε ότι η Ευρώπη θα εξέφραζε την πρόθεση να αντεπιτεθεί και θα προετοίμαζε τις νομικές προϋποθέσεις γι’ αυτό, αλλά δεν θα ανταπέδιδε αμέσως. Επιπλέον, τα αντίποινα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε αγαθά σε μεγάλη κλίμακα και είναι επίσης οικονομικά δαπανηρά. Προτεραιότητα θα ήταν η επίτευξη συμφωνίας.
DBRS: Τι βλέπουν οι Καναδοί για τις ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες
Παρά το «πάγωμα» 90 ημερών στην επιβολή επιπλέον δασμών από τις ΗΠΑ, οι αναλυτές της DBRS θεωρούν ως πιθανότατο ενδεχόμενο τη συντήρηση της αβεβαιότητας σε υψηλά επίπεδα, με συνέπεια για το κόστος κινδύνου να καταγράφεται αυξητική τάση. Το λεγόμενο Cost of Risk/CoR θα επιβαρυνθεί για το ευρωπαϊκό banking, με αναθεωρημένη μάλιστα την πρόβλεψη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη. Η ανάλυση της DBRS βασίστηκε σε δείγμα 50 τραπεζών από Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ισπανικές επηρεάζονται κυρίως από την έκθεση των Banco Santander και BBVA σε διεθνείς αγορές (κυρίως Λατ. Αμερικής). Στη Γερμανία, η αύξηση του COR προήλθε κυρίως από την DZ Bank λόγω αυξημένων προβλέψεων σε καταναλωτικά δάνεια, εμπορικά ακίνητα και εταιρικά δάνεια. Για τις ελληνικές τράπεζες η μείωση του κόστους κινδύνου ήταν σημαντική. Ειδικότερα, για την Τράπεζα Πειραιώς η μείωση του CoR ήταν 90 μ.β, ενώ για την Alpha Bank, παρότι αυξήθηκε το πρώτο 6μηνο- λόγω συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων- διαμορφώθηκε τελικά χαμηλότερα χάρη στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της.
Πειραιώς – Μεγάλου: Επιτεύξιμοι οι στόχοι του 2025
Τη διανομή μετρητών, από τα κέρδη του 2024, στους μετόχους, την εφαρμογή προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών αλλά και την παροχή δωρεάν μετοχών σε στελέχη της τράπεζας ως πρόσθετη αμοιβή αποφάσισε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Piraeus. Από την ενημέρωση των μετόχων κρατήσαμε δύο σημεία/δεσμεύσεις του Χρήστου Μεγάλου: η Πειραιώς είναι ο βασικός συνεργάτης και υποστηρικτής των πιο παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων, που οδηγούν σταθερά μπροστά την χώρα. Χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως: η νέα περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης, η νέα γραμμή του μετρό στην Αθήνα, η Αττική Οδός, το Ελληνικό, η ανάπλαση του χώρου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα, η κατασκευή μεγάλων data centers, το Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, η κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ιταλία και στην Ρουμανία. ΚΑΙ, βασικός πυλώνας είναι η κερδοφόρα ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων των πελατών, οι διατηρήσιμες αποδόσεις σε επίπεδο 15% προκειμένου να διανεμηθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ στους μετόχους σωρευτικά ως μερίσματα μέχρι το 2028.
Στις ΗΠΑ για απευθείας «διάγνωση» της μετά δασμών κατάστασης ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ
Χρήσιμα τα νούμερα, οι οικονομικές εκτιμήσεις και οι προβλέψεις, αλλά χρειάζεται και «αυτοψία». Και είναι για αυτό το λόγο που, όπως πληροφορείται η στήλη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, κος Συμεών Διαμαντίδης, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ μεταξύ 24 Απριλίου και 3 Μαΐου 2025. Στόχος της επίσκεψης του κου Συμεωνίδη είναι να γίνει μία «διάγνωση» από κοντά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά μετά την επιβολή δασμών 10% στις εισαγωγές από την ΕΕ, μαζί και την Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνουν ραντεβού με τους εισαγωγείς των ελληνικών προϊόντων αλλά και επισκέψεις σε αμερικανικά σούπερ μάρκετ.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις «βλέπουν» ΗΠΑ
Τον δρόμο των ΤΙΤΑΝ, Cenergy Holdings, Flexopack, Alumil κ.α. με παρουσία στις ΗΠΑ, σχεδιάζουν να ακολουθήσουν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Εκτίμηση του Νικόλαου Μπακατσέλου, με αφορμή την ίδρυση παραρτήματος του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΑΕΕ παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την οικονομική αστάθεια, η συγκυρία για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις είναι ευνοϊκή, με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, και δύο κυβερνήσεις που θέτουν ως προτεραιότητα τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία. Να σημειωθεί πως η λειτουργία του παραρτήματος προετοιμάζεται από τις αρχές 2023, με τα εγκαίνια του να προγραμματίζονται για τις 22 Μαϊου.
Η DCOop δείχνει τον δρόμο
Στο πλαίσιο της (μετα)στροφής πολλών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενδεικτική είναι η περίπτωση της DCOop. Από τους μεγαλύτερους ελαιουργικούς ομίλους της Ευρώπης, είναι έτοιμη να ακυρώσει τον σχεδιασμό για νέες επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, και να τις μεταφέρει στις ΗΠΑ.
Τελικά το CVC Capital βάζει «πωλείται» και στην Ελληνική Ζύμη
Όπως είχαμε αποκαλύψει την περίοδο της συμφωνίας CVC Capital-Ideal Holdings για την Μπάρμπα Στάθης, σειρά θα έπαιρνε και η Ελληνική Ζύμη, παρά τις -τότε- διαψεύσεις. Το fund ζητά 400 εκατ. για την πώληση της εταιρείας-ηγέτη στον κλάδο ζύμης – σφολιάτας δηλαδή 13 φορές τα κέρδη (ebitda) του 2025. Ο ιδρυτής της ΕΖ, Μιχαήλ Αραμπατζής έχει κρατήσει ένα 25% (που θα πουλήσει με το 75% που έχει το fund) ενισχύοντας έτσι χρηματοδοτικά το νέο εγχείρημά του Αραμπατζής Arzy Baker, μέσω του οποίου θα επεκταθεί και στον κλάδο «αρτοσκευασμάτων». Δεν είναι δε τυχαίο πως τα τελευταία 24ωρα έχουν πληθύνει οι πληροφορίες για mega deal στον ευρύτερο κλάδο. Ενδεχομένως να «ζυμώνεται» παράλληλα.
Ο… γνωστός μας Τζιανλουϊτζι και το deal με τον Tycoon του Χονγκ-Κονγκ
Από το Bloomberg η πληροφορία, για τον…γνωστό μας από τις μετοχικές εξελίξεις στον ΟΛΠ. Ο λόγος για τον Τζιανλουϊτζι Απόντε, τον ιταλοελβετό bilionnaire βασικό μέτοχο του ομίλου MSG αλλά και της Terminal Investment. Η δεύτερη, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Απόντε, διεκδικεί από κοινού με την Black Rock και την Global Infrastructure Partners ένα χαρτοφυλάκιο 43 λιμένων που ελέγχονται από τον Li Ka-Shing, μεγιστάνα του Χονγκ-Κονγκ. Συμφωνία που εάν έκλεινε, εύλογα θα αποτελούσε «καρφί στο μάτι» του Πεκίνου για αυτό και η κινεζική κυβέρνηση πιέζει τον 96ετή tycoon να μην υπογράψει. Προφανές πως ένα deal done θα πρόσφερε στρατηγικής σημασίας (λιμενικά) σημεία στο σύστημα Τραμπ, με τον ιταλοελβετό πάντως να έχει «καθαρίσει» ήδη, για τα δύο λιμάνια στην διώρυγα του Παναμά.
Φρένο στο «drill baby, drill» βάζουν οι δασμοί
Η επίδραση του εμπορικού πολέμου στη ζήτηση και παραγωγή αργού πετρελαίου είναι ήδη εμφανής διεθνώς. Τόσο ο ΟΠΕΚ, όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, έσπευσαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για το φετινό έτος. Στις ΗΠΑ διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πτώση στις γεωτρήσεις. Πρόκειται για μια τάση που αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Έτσι, πολλοί άνθρωποι του κλάδου μιλάνε πλέον για μια ιστορική καμπή στην αμερικανική παραγωγή αντί για drill baby, drill.
Γιατί δεν αρκούν μόνο τα λεφτά για την άμυνα
Όποιος, στις Βρυξέλλες ή στην Αθήνα, νόμιζε πως αρκούν «απλά» και «μόνο» τα χρήματα για να αντικατασταθεί η αμερικανική στρατιωτική προστασία της ΕΕ από μία ευρωπαϊκή, μάλλον πρέπει να το σκεφτεί πάλι. Όχι ο,τι τα χρήματα είναι… δεδομένα -κάθε άλλο, μάλιστα, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι φαίνεται να πηγαίνει πίσω η συγκεκριμενοποίηση του πακέτου των 800 δισ. ευρώ- αλλά δεν είναι λιγότερο εύκολο, να λυθούν μια σειρά «τεχνικά» θέματα, αλλά και υπάρξει συντονισμός με τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που δημοσίευσε χθες το Ινστιτούτο της γερμανικής Οικονομίας (IW) για το θέμα αυτό, αναφέρεται πως «το σύστημα προμηθειών της Bundeswehr (σ.σ. Ομοσπονδιακό Στρατός Γερμανίας) πρέπει επίσης να απλοποιηθεί και να επιταχυνθεί» κατά το πρότυπο της στήριξης της Ουκρανίας. Επίσης επισημαίνει πως «η αντικατάσταση των δυνατοτήτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη στη συμβατική περιοχή θα απαιτούσε πιθανότατα ένα χρονικό πλαίσιο 10 έως 12 ετών, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο». Επίσης «για να καταστεί ρεαλιστικός ο σχεδιασμός, πρέπει να συνεχιστεί ο στενός συντονισμός με τις ΗΠΑ προκειμένου να οργανωθεί η μεταφορά της ευθύνης στη Γερμανία και την Ευρώπη». Η στήλη πάντως δεν βλέπει κάποια διάθεση… «στενού συντονισμού» από πλευράς ΗΠΑ, σε κανένα πεδίο.
Αφρική δεν είναι μόνο οι θαλάσσιες ΑΟΖ στα νότια της χώρας
Αν και αγκαλιάζει τα νότια (θαλάσσια) σύνορα της χώρας μας, ελάχιστα απασχολεί το δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα για οικονομικά θέματα, παρά μόνο σε σχέση με ό,τι έχει να κάνει με θέματα Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Ο λόγος για την Αφρική. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατακτά ολοένα και πιο σημαντική θέση στην ατζέντα της συζήτησης για θέματα, όπως όχι μόνο η μετανάστευση, αλλά και η επένδυση κεφαλαίων. Εξάλλου, ήταν η Ευρώπη που είχε παραδοσιακά προνομιακή οικονομική και πολιτική σχέση (λόγω αποικιών) με την ήπειρο αυτή και όχι οι ΗΠΑ, αν και η Κίνα διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα. Και τώρα, στην «εποχή Τραμπ» που ξαναμοιράζεται η τράπουλα της διεθνούς ισχύος, η Αφρική «σηκώνεται» πιο ψηλά από πλευράς Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), δηλαδή στον εργασιακό «βραχίονα» του ΟΗΕ, εκλέχθηκε Αφρικανός, επισημαίνει στέλεχος του οργανισμού στη στήλη. Ο λόγος για τον Gilbert F. Houngbo, ο οποίος έχει καταγωγή από το Τόγκο (τέως γερμανική αποικία).