Site icon NewsIT
05:51 | 18.11.24

Το παρασκήνιο της σύσκεψης του Μαξίμου για την αποπομπή Σαμαρά, ποια είναι τα τρία πρόσωπα που επιχείρησαν προσέγγιση Σαμαρά – Μητσοτάκη, θα κάνει κόμμα ο πρώην πρωθυπουργός; Οι συνεχείς αναβολές στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι Τούρκοι που καραδοκούν, ο Μυστακίδης και η αύξηση κεφαλαίου στην ABBank και η δικαστική μάχη για τα SMS μεταξύ Ούρσουλας και Μπουρλά

Το παρασκήνιο της σύσκεψης του Μαξίμου για την αποπομπή Σαμαρά, ποια είναι τα τρία πρόσωπα που επιχείρησαν προσέγγιση Σαμαρά – Μητσοτάκη, θα κάνει κόμμα ο πρώην πρωθυπουργός; Οι συνεχείς αναβολές στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι Τούρκοι που καραδοκούν, ο Μυστακίδης και η αύξηση κεφαλαίου στην ABBank και η δικαστική μάχη για τα SMS μεταξύ Ούρσουλας και Μπουρλά
Newsit Newsroom

Το παρασκήνιο της ρήξης

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποπομπής». Η αντίστροφη μέτρηση για την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού στην πραγματικότητα ξεκίνησε όχι από την εκδήλωση με Καραμανλή, στο Πολεμικό Μουσείο, στην οποίαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για μία ατζέντα θεμάτων. Μεγαλύτερη οργή προκάλεσε η ομιλία Σαμαρά σε εκδήλωση γυναικείου περιοδικού στην Λευκωσία που βράβευσε στο πρόσωπο της συζύγου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, τις ηρωίδες γυναίκες της Κύπρου με αφορμή τα 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα. Η κατηγορία Σαμαρά ότι «ακούγεται ότι μαγειρεύονται καταστροφικές λύσεις» σε Κύπρο και Αιγαίο, προκάλεσε σφοδρή ενόχληση σε Αθήνα και Λευκωσία. Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για την Σύνοδο Κορυφής, ότι δεν θα άφηνε αναπάντητες κατηγορίες περί «μειοδοσίας» που αφορούν είτε τον ίδιο είτε τον υπουργό Εξωτερικών τον κ. Γεραπετρίτη. Άφησε αιχμές για «πατριώτες της φακής» αν και είπε ότι δεν αναφέρεται στον πρώην πρωθυπουργό αλλά στα μικρά δεξιά κόμματα. Η συνέντευξη Σαμαρά στο «Βήμα» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έπεσαν και τυπικά οι τίτλοι τέλους.

Η σύσκεψη και τα πρόσωπα

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Σάββατο, η οποία ήταν προγραμματισμένη με άλλη ατζέντα, μπήκε πρώτο το θέμα Σαμαρά. Συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί, Παύλος Μαρινάκης και Γιώργος Μυλωνάκης, ο γραμματέας νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων του γραφείου του πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής, ο γενικός διευθυντής τύπου και ενημέρωσης, Πάνος Αμυράς, ο διευθυντής του γραφείου τύπου Χρήστος Ζωγράφος και η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη. Ο πρωθυπουργός γύρω στις 3.30 μ.μ. αποχώρησε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την σύνταξη της δήλωσης για την διαγραφή Σαμαρά και στις 4:30 το απόγευμα πήρε την εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την δώσει στην δημοσιότητα.

Η απόφαση

Η κοινή διαπίστωση ήταν ότι «την επόμενη φορά, τι άλλο θα πει! Δεν υπάρχουν περιθώρια κι άλλης ανοχής». Κανείς δεν έκανε δεύτερες σκέψεις. Η απόφαση της διαγραφής ήταν ομόφωνη. Κρίθηκε σκόπιμο ο πρωθυπουργός να απαντήσει με μια ηγετική κίνηση η οποία έχει ρίσκο αλλά αφορά την προσωπική και πολιτική αξιοπρέπεια του, όπως και το κύρος του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, την παραίτηση του οποίου ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, σε μία κρίσιμη περίοδο που συζητιούνται τα εθνικά μας θέματα και ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι σε εξέλιξη. Σχολιάστηκε το γεγονός ότι σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπό διάλυση και το ΠΑΣΟΚ ανασυντάσσεται, προκύπτει πρόβλημα συνοχής στην ΝΔ και το πλήγμα το επιφέρει ο πρώην πρωθυπουργός. Η συνέντευξη Σαμαρά προκάλεσε και βροχή μηνυμάτων στελεχών από όλη την Ελλάδα στο Μαξίμου και στο κόμμα με το αίτημα «φτάνει πια» το οποίο επίσης λήφθηκε υπόψιν.

Τρεις διαμεσολαβητές

Το newsit αποκαλύπτει σήμερα (18.11.2024) ένα ακόμη παρασκήνιο το οποίο αφορά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες που έγιναν προκειμένου Μητσοτάκης και Σαμαράς να έρθουν πιο κοντά. Τα πρόσωπα είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου. Επί μήνες υπήρξαν συναντήσεις και τηλεφωνήματα με τον πρώην πρωθυπουργό τις οποίες έκαναν ο καθένας χωριστά. Ο Αντώνης Σαμαράς επέμενε ότι έχει τις δικές του απόψεις και θα τις λέει. Εξέφραζε πικρία για την στάση Μητσοτάκη. Του έλεγαν πως η δημοσιοποίηση των απόψεων του κάνει ζημιά σε όλους. Προσπάθειες έγιναν και προς την πλευρά του πρωθυπουργού προκειμένου να σπάσει ο πάγος. Έκανε το γνωστό τηλεφώνημα στους δυο πρώην πρωθυπουργούς για να τους προσκαλέσει στο πάρτι της Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της ΝΔ. Δεν ανταποκρίθηκαν και αντί να απαντήσουν στο δικό του γραφείο, όπως του υποσχέθηκαν, ενημέρωσαν την γραμματέα του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα.

Ήταν αποφασισμένος

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν φαινόταν θετικός σε κανένα βήμα προσέγγισης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για παράδειγμα για το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό είπε ότι δεν ήταν ζεστός ο Μητσοτάκης. Δεν έλαβε υπόψιν του ούτε την απόφαση να πέσουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis (ήταν βασικό αίτημα του), μετά από ρύθμιση Φλωρίδη με εντολή Μητσοτάκη, ούτε την κυβίστηση του πρωθυπουργού για την woke ατζέντα και του ακραίου δικαιωματισμού,

Υπενθυμίζεται ότι μίλησε για την «τυραννία της μειοψηφίας» ενώ πριν λίγους μήνες αναφερόταν στην «τυραννία της πλειοψηφίας» που επιχειρεί να επιβάλει την άποψη της με επιθετικό τρόπο. Και σ’ αυτό η αντίδραση Σαμαρά ήταν ότι εκείνος δεν αλλάζει τις αρχές του ανάλογα με την συγκυρία. Η εκτίμηση που έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης είναι ότι ο Σαμαράς επεδίωκε την διαγραφή του.

Θα κάνει κόμμα;

Υπάρχουν κι άλλες απόψεις ότι ο πρώην πρωθυπουργός υποεκτίμησε την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ίσως πίστευε ότι δεν θα έφτανε σε αυτήν την ακραία απόφαση να διαγράψει έναν πρώην πρωθυπουργό. Συνομιλητές του είπαν στο newsIT ότι χθες, ήταν πολύ στεναχωρημένος με τις εξελίξεις. Ο εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του Νίκος Τσιούτσιας, μιλώντας στη Νατάσα Γιάμαλη στο Mega είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Σαμαράς δεν θα μείνει αμέτοχος και σιωπηλός» μετά την διαγραφή του. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει δικό του κόμμα. Για το μόνο που μπορεί να πει με σιγουριά είναι ότι ο κ. Σαμαράς φεύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Λατινοπούλου

Διάφορα σενάρια κυκλοφόρησαν σχετικά με την επόμενη μέρα. Θα παραδώσει την έδρα του στην ΝΔ ή θα παραμείνει ως ανεξάρτητος; Το άλλο ερώτημα είναι τι θα κάνει στον προϋπολογισμό. Στο «Βήμα» είπε ότι και βέβαια θα τον ψηφίσει αλλά ακολούθησε η διαγραφή του που ενδεχομένως να επηρεάσει την απόφαση του.

Η δεξιά πολυκατοικία

Το σταυρόλεξο στην δεξιά πολυκατοικία δεν είναι απλό. Ο Σαμαράς σαφώς και είναι μία εμβληματική πολιτική προσωπικότητα που την εκφράζει. Αυτή τη φορά βέβαια τον έδιωξε ο Μητσοτάκης. Ο ίδιος έχει πολλές φορές αναφερθεί στο 18-20% που είναι κατακερματισμένο στα δεξιά της ΝΔ. Και να θέλει να εκφράσει αυτόν τον πόλο, θα δεχθούν να μπουν υπό τον Σαμαρά ο Κυριάκος Βελόπουλος που σήμερα είναι ο απόλυτος άρχων στο κόμμα του ή ακόμη η Αφροδίτη Λατινοπούλου την οποία στηρίζει υπογείως ο πρώην πρωθυπουργός αλλά έχει πετύχει από τις εμφανίσεις της – δεν εμφανίζονται στελέχη της – να της δίνουν οι δημοσκοπήσεις πάνω από 8%; Ή θα δεχθεί ο Σαμαράς να μπει υπό την κυρία Λατινοπούλου; Ας σημειωθεί επίσης ότι μόνον δυο από την δεξιά πολυκατοικία κατέκριναν την διαγραφή του, η Λατινοπούλου και ο Νατσιός της Νίκης.

Σενάρια!

Το αφήγημα ότι μία ισχυρή προσωπικότητα της δεξιάς θα μπορούσε να ενοποιήσει αυτόν το χώρο δεν μοιάζει να έχει ρεαλιστική βάση, καθώς ο κατακερματισμός οφείλεται στο ότι όλοι θέλουν να είναι αρχηγοί. Επίσης ένας πρώην πρωθυπουργός που έριξε μία φορά την κυβέρνηση της ΝΔ και έφυγε για να κάνει δικό του κόμμα εάν το επιχειρήσει ξανά θα παραπέμπει στην φράση ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.

Επαφές με επιτελείο Τραμπ;

Ο Αντώνης Σαμαράς πέταξε χθες το απόγευμα για την Νέα Υόρκη. Έχει προσκληθεί στην ετήσια εκδήλωση αναγνώρισης δωρητών του Columbia στην οποία φέτος θα τιμηθεί ο Ανδρέας Δρακόπουλος για την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου στο Centre for Precision Psychiatry. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κάνει επαφές με στελέχη της ομογένειας τα οποία έχουν γέφυρες με το επιτελείο του εκλεγμένου πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συνεχείς αναβολές και τα «γεωτρύπανα που παίρνουν φωτιά»!

Τον Απρίλιο του 2022, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συμμετάσχει σε μεγάλη σύσκεψη για τα τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση του πρώτου γύρου όλων των σεισμικών ερευνών μέχρι τον Μάρτιο του 2023 και εκτέλεση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης πριν το τέλος του 2023. Αυτό το σχεδιασμό είχε κληθεί να υλοποιήσει η διοίκηση της ΕΔΕΥ (σήμερα ΕΔΕΥΕΠ) εν μέσω παιάνων, σύμφωνα με τους οποίους η παγκόσμια αναταραχή στην ενέργεια αποτελούσε ευκαιρία για το ελληνικό πρόγραμμα ερευνών για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Μάλιστα είχαν οριστεί και συγκεκριμένα ορόσημα για τους παραχωρησιούχους των θαλασσίων «οικοπέδων» σε Κρήτη, Ιόνιο και στο ηπειρωτικό «οικόπεδο» στα Ιωάννινα.

Από τότε πέρασαν κάτι χρόνια αλλά φως στον ορίζοντα δεν υπάρχει αν και κάποιοι βλέπουν πως «παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα»! Η διοίκηση της Helleniq Energy, που συμμετέχει στην κοινοπραξία υπό την αμερικανική ExxonMobil στην οποία έχουν παραχωρηθεί οι δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, είπε πως οι αποφάσεις για ερευνητική γεώτρηση θα ληφθούν «μέσα στο 2025». Με το που το είπε, άρχισαν τα πανηγύρια και ας μην υπάρχουν νεότερα από τον αμερικανικό όμιλο που έχει και την πλειοψηφία στην κοινοπραξία.

Οι πλέον απαισιόδοξοι δείχνουν και προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που καραδοκούν. Ποιο λιμάνι θα αξιοποιηθεί ως «βάση» ώστε να προχωρήσει η γεώτρηση και οι άλλες που θα ακολουθήσουν; Υπάρχει προετοιμασία; Οι τοπικές κοινωνίες τι λένε; Οι συζητήσεις με την Τουρκία επηρεάζουν ή όχι τον σχεδιασμό για γεωτρήσεις; Σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον και τις ανατροπές που φέρνει η προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ μήπως προχωρήσουν ταχύτερα; Ψιλά γράμματα θα μου πείτε όταν «παίρνουν φωτιά τα γεωτρύπανα»!

Καραδοκούν οι Τούρκοι ενώ ετοιμάζονται νέες έρευνες για το καλώδιο με Κύπρο

Μέσα στο Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεχιστούν οι ερευνητικές εργασίες για τις μελέτες που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου και στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός. Αυτό τον καιρό πραγματοποιούνται έρευνες εντός της κυπριακής Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) που βρίσκονται εκτός τουρκικών αμφισβητήσεων. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα φοβούνται επανάληψη του επεισοδίου που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο ανοικτά της Κάσου, όταν το ιταλικό πλοίο που πραγματοποιούσε τις ερευνητικές εργασίες παρενοχλήθηκε από τουρκικά πλοία. Τα ανοικτά μέτωπα με την Άγκυρα στο Αιγαίο είναι πολλά και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες (βλέπε διαγραφή Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ μετά τις επιθετικές δηλώσεις κατά του πρωθυπουργού) δεν συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι τουρκικές κινήσεις θα εμποδίσουν ουσιαστικά τις έρευνες για το καλώδιο. Ήδη φαίνεται πως έχουν σοβαρό αποτύπωμα στο σχεδιασμό ξένων ομίλων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα μας…

Ο Μυστακίδης ετοιμάζει αύξηση κεφαλαίου στην ABBank στις αρχές 2025

Το επόμενο βήμα του δισεκατομμυριούχου, Τέλη Μυστακίδη, στην Aegean Baltic Bank (ABBank) μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της εξαιρετικά κερδοφόρας τράπεζας είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η αύξηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους και εκεί θα δούμε τα τελικά ποσοστά με τα οποία θα μείνουν (αν μείνουν) στην ABBank οι μικρότεροι μέτοχοι πλην Μυστακίδη. Σήμερα δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας είναι η οικογένεια Αφθονίδη η οποία προς το παρόν διατηρεί και το management. Μάλιστα κατά τη διαδικασία εισόδου του Έλληνα κροίσου η πλευρά Μυστακίδη πήρε και κάποιες μετοχές από μικρομέτοχους της ABBank. Έτσι αν και πώλησε ποσοστό μετοχών στον Μυστακίδη παρέμεινε στη δεύτερη θέση, μπροστά από τον εφοπλιστή Νίκο Τσάκο ο οποίος ενώ στην αρχή έλεγε πως θα είναι στην πλευρά των πωλητών, τελικά διατήρησε το 24% που είχε στην ABBank. Το ερώτημα είναι αν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου ή θα δει το ποσοστό του να υποχωρεί στις αρχές του 2025.

Ισχυρό οπλοστάσιο ετοιμάζει η CVC για νέο γύρο επενδύσεων σε υποδομές

Όχι ένα, αλλά δύο, νέα funds που θα επικεντρωθούν στις υποδομές ξεκινά η CVC μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 και περιμένουμε με ανυπομονησία να διαπιστώσουμε αν ο μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στη χώρα μας θα προχωρήσει σε κινήσεις εντός ελληνικών συνόρων. Τα δύο νέα funds, το DIF VIII και το Value Add IV, θα αρχίσουν τις επενδύσεις μέχρι τον επόμενο Ιούνιο. Σε μια από τις τελευταίες διεθνείς κινήσεις της CVC στις υποδομές , ο διεθνής όμιλος εξαγόρασε την ECO από τη Σιγκαπούρη που ειδικεύεται στη διαχείριση απορριμμάτων. Στην Ελλάδα συμμετέχει ήδη με 10% στην ΔΕΗ αλλά μέχρι στιγμής απείχε (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έδειξε αρχικό ενδιαφέρον) από τους μεγάλους διαγωνισμούς για παραχωρήσεις ή άλλες υποδομές.

Η μάχη για τα SMS μεταξύ Μπουρλά και φον ντερ Λάιεν κορυφώνεται

Συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση με αφορμή τα περίφημα SMS που έστειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν στον επικεφαλής της Pfizer Αλβ. Μπουρλά την περίοδο τω διαπραγματεύσεων για την εξασφάλιση εμβολίων κατά του Covid – 19 για όλα τα κράτη – μέλη. Μετά από μήνυση που είχαν καταθέσει οι New York Times κατά την Κομισιόν που αρνήθηκε να τους διαθέσει αυτά τα SMS την Παρασκευή ένα μέλος του δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση αναρωτήθηκε κατά πόσο οι αξιωματούχοι μπορούν να αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση εγγράφων μέσω επικοινωνίας με SMS ή γενικά μηνύματα κειμένου σε άλλες εφαρμογές όπως το Whatsap. Οι δικηγόροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν υποστηρίξει πως δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν τα συγκεκριμένα μηνύματα κειμένου μεταξύ της φον ντερ Λαίεν και του Μπουρλά γιατί η ύπαρξή τους δεν έχει επιβεβαιωθεί από την πρόεδρο της Κομισιόν. Την Παρασκευή το πήγαν πιο κάτω και υποστήριξαν πως ακόμα και αν είχαν ανταλλαγεί τέτοια μηνύματα, δεν θα είχαν αποθηκευτεί λόγω «του εφήμερου χαρακτήρα τους» και συνεπώς δεν θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν. Η δικαστική υπόθεση συνεχίζεται πάντως.

Οι ακάλυπτες θέσεις στο Δημόσιο και τα κίνητρα προσέλκυσης εξειδικευμένου προσωπικού

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της ακραίας εργασιακής ανασφάλειας των μνημονίων και παρά την κατάργηση των Δώρων, μια θέση στο δημόσιο θα μπορούσε να θεωρηθεί σχεδόν συνώνυμη της εργασιακής …ευτυχίας: Μόνιμη δουλειά, μισθός μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει κλπ. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του δημοσίου, ιδίως από εκείνους τους εργαζομένους ή υποψήφιους εργαζομένους, έχει αλλάξει πολύ από τότε και πιο συγκεκριμένα, η στήλη πληροφορείται πως θέσεις στο δημόσιο για μηχανικούς και πληροφορικάριους, ειδικά σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές, κάθε άλλο παρά ελκυστικές είναι. Κατά συνέπεια, όχι μόνο οι θέσεις αυτές, αλλά και ολόκληρες υπηρεσίες στις οποίες υπάγονται να μένουν “κενές”, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις συναλλαγές μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων από τη μια μεριά και της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης από την άλλη. Το ζήτημα απασχολεί σοβαρά τα συναρμόδια υπουργεία και έχει δύο πλευρές: Το ένα είναι το στεγαστικό (όπου θα “τρέξει” μία νέα στρατηγική αντιμετώπισης του) και το άλλο το μισθολογικό. Σε σχέση με το μισθολογικό, η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα μόνιμο μηχανισμό αυξήσεων μετά το 2025 και έπειτα κατά το ποσό της εκάστοτε αύξησης του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές, δεν αναμένεται να φέρουν τα κάτω – πάνω στις αμοιβές στο δημόσιο, οι οποίες θα συνεχίσουν να υπολείπονται σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά για τους πιο εξειδικευμένους εργαζομένους. Έτσι η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά την παροχή κινήτρων προσέλκυσης στο δημόσιο συγκεκριμένων εξειδικευμένων εργαζομένων σε συγκεκριμένες δύσκολα προσβάσιμες -και συνεπώς με ακάλυπτες θέσεις- περιοχές της χώρας. Τα υπό εξέταση κίνητρα αυτά σχετίζονται με τη δυνατότητα όσων απασχολούνται στο δημόσιο, να μπορούν να απασχολούνται παράλληλα και τακτικά στο ίδιο εξειδικευμένο αντικείμενο, υπό αυστηρούς όρους, όπως πχ γεωγραφικής απόστασης.

Ημιαγωγούς αυτοί, μελέτες εμείς!

Ιδιαίτερη σημασία έχει το εθνικό πρόγραμμα για τους ημιαγωγούς, τα γνωστά chips των οποίων την παραγωγή μονοπωλεί η Κίνα. Πρόσφατα, το έργο, αξίας 37,2 χιλ. ευρώ, της εκπόνησης μελέτης με αντικείμενο την καταγραφή των τάσεων και των προκλήσεων της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς για τους ημιαγωγούς και την τωρινή θέση της Ελλάδα στο εν λόγω πεδίο εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025. Σκοπός είναι η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για τους ημιαγωγούς προκειμένου να προσελκύσει η Ελλάδα σχετικές επενδύσεις. Το ζητούμενο βέβαια, είναι να μην μείνουμε στις μελέτες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version