Το βάζο και η Prodea!
Γνωρίζετε υποθέτουμε το γνωστό ανέκδοτο με τους δύο φίλους και το βάζο. Ο Γιάννης πάει στο σπίτι του Άρη βλέπει ένα καινούργιο βάζο στη γωνία, του αρέσει και το ζητάει. «Είναι της μάνας μου που χάσαμε πρόσφατα, δεν το δίνω» λέει ο Άρης. Με τα πολλά ο Γιάννης τον καταφέρνει, του δίνει ένα κάρο λεφτά και παίρνει το βάζο. Δύο μήνες μετά πάει ο Άρης στο σπίτι του Γιάννη. «Θέλω το βάζο, δίνω όσα – όσα γιατί βλέπω τη μάνα μου στον ύπνο μου» λέει. Πληρώνει ένα μάτσο λεφτά και παίρνει πίσω το βάζο. Σε τρεις μήνες πάλι ο Γιάννης στο σπίτι του Άρη. «Αν σου δώσω τα τριπλά θα μου δώσεις πίσω το βάζο και θα αφήσεις τα κακομοίρικα με τη μάνα σου;» ρωτάει. Τον καταφέρνει, παίρνει το βάζο και επιστρέφει. Η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι την ημέρα που ο Γιάννης μπαίνει στο σπίτι του Άρη και βλέπει πως το βάζο λείπει από το τραπέζι. «Ασε, μου έδωσαν πολλά λεφτά και το πούλησα μια για πάντα» λέει ο Άρης. «Καλά, είσαι ηλίθιος; Ενα βάζο είχαμε και βγάζαμε λεφτά και πήγες και το πούλησες;» ξεσπαθώνει ο Γιάννης. Κάπως έτσι και με την Prodea. Πάνε και έρχονται τα ακίνητα.
Μετά τη συμφωνία για την πώληση 57 ακινήτων στην AKTOR έναντι περίπου 600 εκατ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Prodea απέκτησε και η Trastor με τίμημα γύρω στα 70 εκατ. Ακούγεται πως και η Alpha Bank ετοιμάζεται να αγοράσει ακίνητα από την Prodea ακολουθώντας το δρόμο της Εθνικής Τράπεζας που αγόρασε κτίρια τα οποία είχε πωλήσει προ ετών στην ΑΕΕΑΠ… Χθες μάθαμε πως ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαλέκας, μέτοχος με περίπου 4,95% της Prodea, αγόρασε το «Αθηνών Αρένα» στην Πειραιώς από την ΑΕΕΑΠ και θα το μετατρέψει σε κτίριο γραφείων.
Elpedison: Οι Ιταλοί παίρνουν τα λεφτά αλλά κλαίνε!
Δεν έχει ξαναγίνει, αλλά κάποιοι σύμβουλοι είπαν στους Ιταλούς της Edison, που πωλούν το 50% της Elpedison στη Helleniq Energy, να διαρρεύσουν πως τα λεφτά είναι πολλά, αλλά – τι να κάνουν; – αναγκαστικά θα τα πάρουν! Ναι, η Helleniq Energy τους δίνει 164 εκατ. ευρώ για το 50% που κατέχουν στην Elpedison, συν άλλα 30 εκατ. ευρώ αν η εταιρεία πληρωθεί για απαιτήσεις 60 εκατ. που έχει (από ρευματοκλοπές, κ.α.), αλλά στην Edison διαρρέουν πως η αποτίμηση που αγοράζει η Helleniq Energy είναι υψηλή! Για να δικαιολογήσουν μάλλον τα στελέχη του ιταλικού ομίλου στην Ελλάδα το γεγονός πως έχασαν μέσα από τα χέρια τους την Elpedison για την οποία νωρίτερα διέρρεαν πως αποτελεί «στρατηγική επένδυση», κ.α. Χθες, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε πως το τίμημα είναι εύλογο και πως η αξία της Elpedison (που θα αλλάξει όνομα) θα είναι σύντομα πολύ μεγαλύτερη.
Ο όμιλος θα εκμεταλλευθεί τις συνέργειες με τις ΑΠΕ και τις άλλες δραστηριότητες. Ο Ανδρ. Σιάμισιης θεωρεί πως ένα μερίδιο κοντά στο 10% στην αγορά λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια είναι εφικτό μέχρι το τέλος του 2025, με οργανική ανάπτυξη. Ο επικεφαλής του ομίλου έδωσε χθες αρκετές ειδήσεις όπως και τα σχέδια επέκτασης στην αγορά ΑΠΕ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας μετά την Ρουμανία και την Κύπρο. Για το θέμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας είπε πως κλείνει εντός των προσεχών ημερών με το ΤΑΙΠΕΔ να αγοράζει το 35%. Τα έσοδα, γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, θα δοθούν κατά 50% ως προμέρισμα στους μετόχους και κατά 50% θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις του ομίλου.
Οι αριθμοί και το Χ.Α.
Ωραία τα είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος στην προχθεσινοβραδινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους στην οποία συμμετείχε και ο Αλέξης Πατέλης, που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού. Ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια ο τζίρος του ελληνικού χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί 90%, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς καταγράφει άνοδο 54% από το 2021, ενώ έχουν γίνει και 14 νέες εισαγωγές επιχειρήσεων και δύο μετατάξεις εταιρειών από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια. Μόνο κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, τα placements έφτασαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Κατά σύμπτωση, την ίδια ημέρα το Χ.Α. ήταν κλινικά νεκρό με ελάχιστες συναλλαγές και η κατάσταση είχε σωθεί λόγω των οκτώ πακέτων μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ. Κάτι περισσότερο χρειάζεται το ελληνικό χρηματιστήριο για να ξυπνήσει. Ούτε το μέγεθός του, ούτε η «γεωγραφία» των εισηγμένων βοηθάει, όταν έχουν προβλήματα ισχυρότερα χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. Όσο για το ρυθμιστικό πλαίσιο, γιατί καθυστερεί συνεχώς το σχετικό σχέδιο νόμου
Οι εξαγγελίες για ΒΟΑΚ και το νέο τμήμα Άγιος Νικόλαος – Σητεία
Κόντρα στα όσα δυσάρεστα κυκλοφορούν για το χρονοδιάγραμμα του βασικού τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο (μαζί με το τμήμα Κίσαμος – Χανιά), ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες πως εντός του Ιανουαρίου θα έχει συμβασιοποιηθεί. Οι δηλώσεις έγινε στο πλαίσιο της χθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη. Για το κεντρικό τμήμα που θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από τη χθεσινή επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Κρήτη προκύπτει, όμως, και κάτι άλλο. Πως η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει τον οδικό άξονα και προς τα ανατολικά, εντάσσοντας σε αυτόν και το τμήμα Άγιος Νικόλαος – Σητεία. Ήδη το εν λόγω τμήμα μελετάται και η υλοποίηση του θα βάλει επιτέλους τέλος στην απομόνωση του ανατολικού νομού της Κρήτης. Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα των μελετών για το κρίσιμο έργο με το οποίο θα ολοκληρωθεί πράγματι ο ΒΟΑΚ.
Στη Ρόδο η νέα κίνηση των Ισραηλινών της ORC Group
Μετά τα δύο ξενοδοχεία στην Κέρκυρα (City Marina Hotel και Ray Hotel) ο ισραηλινός όμιλος ORC Group του Rad Oded κινείται και στη Ρόδο όπου πρόσφατα ίδρυσε θυγατρική εταιρεία. Η ORC Group διαχειρίζεται σήμερα περίπου 16.000 διαμερίσματα, και 1.000 δωμάτια ξενοδοχείων κυρίως στην παραλιακή ζώνη του Τελ Αβίβ. Διαχειρίζεται, επίσης, κτίρια γραφείων καθώς και καταστημάτων ενώ συμμετέχει στην ICR (πρώην Minrav Projects), μια ιστορική εταιρεία του Ισραήλ στην ανάπτυξη κατοικιών. Συμμετέχει επίσης στο όμιλο REM που δημιουργήθηκε το 2014 σε συνεργασία με τις Jordache Israel και A.G. Investment Development και σήμερα έχει παρουσία σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το 2022 η Bank Hapoalim εξαγόρασε το 20% του REM Group μέσω του επενδυτικού βραχίονα Poalim Equity.
Νέα ευκαιρία για την ελληνική αλιεία;
Μετά από 10 χρόνια, επανήλθε στην Κομισιόν, αυτόνομη θέση Επιτρόπου για την αλιεία και τη γαλάζια οικονομία. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει στη φαρέτρα την ένα «μικρό ΕΣΠΑ” για επενδύσεις στην αλιεία ύψους 1 δισ. ευρώ (360 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους και 640 εκατ. Ευρώ από εθνικούς πόρους). Ο ελληνικός στόλος αλιεία, από τους μεγαλύτερους στην Ε.Ε. αριθμεί σε 12.000 πλοία. Ωστόσο, το 94% είναι κάτω από 12 μέτρα σε μήκος, γεγονός που καθιστά την αλιεία στην Ελλάδα να ονομάζεται στην διεθνή οικονομική ορολογία ως μια τοπική ” κοινωνική οικονομική βιομηχανία”(social economy fabric). Παρόλα αυτά η παραγωγή είναι στάσιμη. Τα προϊόντα της Αλιείας, όμως, είναι το 2ο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας στον ευρύτερο γεωργικό κλάδο (400 εκατ. Ευρώ). Όλα αυτά, βέβαια, πληροφορείται η στήλη από κοινοτικούς παράγοντες, θα τεθούν σε νέα βάση, πχ σε σχέση με τους στόχους της πράσινης μετάβασης ,οι οποίοι δεν λαμβάνοντας υπόψη πριν δέκα χρόνια. Μαζί θα τεθεί το χωροταξικό ζήτημα, κάτι που φαίνεται να προκαλεί κάποιες αντιδράσεις στους αλιείς. Το τι θα γίνει δεν θα κρίνει μόνο το μέλλον της ελληνικής αλιείας, αλλά και το μέλλον της οικονομικής επιβίωσης των τοπικών παράκτιων περιοχών της χώρας μας, πέρα από την ανάπτυξη του τουρισμού. Το 40% του πληθυσμού ζει σε πρακτικές περιοχές. Αυτό λέει πολλά..
Το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ για τις τραπεζικές προμήθειες
Έρευνα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ η οποία συγκεντρώνει πλήθος πληροφοριών ενώ παρουσιάζει αποκαλυπτικά ευρήματα. Πέραν του, εν γένει γνωστού, γεγονότος ότι τα επιτοκιακά περιθώρια μεταξύ δανείων και καταθέσεων, των ελληνικών τραπεζών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ εμφανίζουν και ένα άλλο μέγεθος: Aφορά τον ρόλο που παίζουν τα έσοδα των προμηθειών για τις ελληνικές τράπεζες, σε σχέση με συνολικά λειτουργικά τους έσοδα. Μάλιστα, το ποσοστό, τα τελευταία χρόνια, αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Το ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η ποσοστιαία συμμετοχή των εσόδων από προμήθειες στα συνολικά λειτουργικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών το 2022 ανήλθε σε 14,9%, το 2023 αυξήθηκε σε 16,2% και το 2024 έφτασε το 17,2%. Την ίδια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν ταχύτερα με ρυθμό 15,9% έναντι των συνολικών λειτουργικών εσόδων πέρυσι την ίδια περίοδο όταν και ανήλθαν σε 10,8%. Συμπερασματικά, η ΕΣΣΕ τονίζει πως η διευρυνόμενη αυτή «ψαλίδα» μεταξύ των εσόδων από τόκους και των εσόδων από προμήθειες συνεχίζει να μειώνεται υπέρ των προμηθειών δείχνοντας έτσι το πόσο επιβαρύνονται επιπλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις χρόνο με το χρόνο.
Φυσικές καταστροφές: Εκτινάσσονται οι ανάγκες, βαλτώνουν οι δαπάνες
Στο 57% έφτασε φέτος το χάσμα μεταξύ των αναγκών του πλανήτη για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων παντός τύπου, μαζί και λόγω και φυσικών καταστροφών, και χρηματοδότησης. Για να μιλήσουμε με νούμερα, καταγράφηκαν ανάγκες 56,1 δισ. ευρώ ενώ η χρηματοδότηση ανήλθε μόλις στα 23,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το χάσμα μεταξύ αναγκών – χρηματοδότησης αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, λόγω της εκτίναξης των αναγκών και της σχετικής στασιμότητας των δαπανών. Η εικόνα αυτή δεν είναι διαφορετική για την Ε.Ε. και στήλη μαθαίνει πως δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Δηλαδή θα συνεχίσει να υπάρχει αυτό χάσμα, με την κυρία ευθύνη για την αντιμετώπιση (και) των φυσικών καταστροφών (πχ πλημμύρες, πυρκαγιές) να βαραίνει τα κράτη -μέλη. Κοινώς, ο Θεός να μας…φυλάει, καθώς ούτε ο χειμώνας έχει ακόμα τελειώσει, ενώ έρχεται και καλοκαίρι.
Καινοτομία: Λεφτά… υπάρχουν, αλλά ζητούνται (από τις Βρυξέλες) κατάλληλοι φορείς προώθησης
Για την καινοτομία και τις start ups γίνεται πολύς λόγος τελευταία και στη χώρα μας. Στα ευρωπαϊκά ταμεία, υπάρχουν και σχετικά κονδύλια για τις ενδιαφερόμενους. Ωστόσο η στήλη πληροφορείται πως οι αιτήσεις είναι λίγες, ενώ ακόμη και εκείνες που εγκρίνονται, δεν φαίνεται -όλες- να μπορούν να περπατήσουν. Την ίδια ώρα ένας από τους κύριους φορείς για την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα, ο (κρατικός) Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), δεν φαίνονται να ενθουσιάζονται ιδιαίτερα με τις υφιστάμενες δυνατότητες του εν λόγω φορέα βλέποντας τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως πχ στην Πορτογαλία. Επίσης, στην έδρα της Κομισιόν, δεν θεωρούν ότι αυτός ένας τέτοιος φορέας πρέπει να είναι «απαραίτητα δημόσιος».