Site icon NewsIT
12:24 | 04.01.25

Μαθηματική εξίσωση η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Μαθηματική εξίσωση η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

EUROKINISSI

Ευαγγελία Τσικρίκα

Σε… «γρίφο» για γερούς λύτες εξελίσσεται το θέμα του προσώπου που θα προταθεί από την κυβέρνηση για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ακούσει εισηγήσεις για διάφορα πρόσωπα, από διάφορους χώρους, και όχι μόνο πολιτικούς, όμως φέρεται να μην έχει μοιραστεί με κανέναν τις σκέψεις του, τις οποίες θα κοινοποιήσει μετά τα μέσα Ιανουαρίου.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι το προτεινόμενο, όχι μόνο να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση – κάτι που ο ίδιος σε συνέντευξη έχει δηλώσει πως είναι ζητούμενο – αλλά και να μη διχάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και να δώσει «αέρα στα πανιά» της κυβέρνησης.

Όλο και αυξάνεται ο αριθμός αυτών που πιστεύουν ότι αποτελεί ίσως «μονόδρομο» η επιλογή του προσώπου να είναι από τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Η συλλογιστική αυτή στηρίζεται σε απλή αριθμητική.

Η μαθηματική εξίσωση

Για να δούμε την εξίσωση…

Για να εκλεγεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή να λάβει 200 ψήφους.

Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, πέντε ημέρες μετά ακολουθεί δεύτερη ψηφοφορία, όπου και πάλι απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.

Αν δεν συγκεντρωθεί και αυτή τη φορά ο αριθμός αυτός, ο συνταγματικός νομοθέτης, προκειμένου να αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, έχει προβλέψει τη διενέργεια άλλων 3 ψηφοφοριών. Στη τρίτη χρειάζονται 180 ψήφοι, στην τέταρτη 151 ψήφοι και στην πέμπτη ψηφοφορία απαιτείται η σχετική πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, δηλαδή λιγότεροι και από 151 θετικές ψήφοι.

Δεδομένου ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αριθμεί 156 βουλευτές, μπορεί και μόνη της να εκλέξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα ήταν αρνητική για την εικόνα της κυβερνητικής παράταξης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Μονόδρομος» μια κεντροδεξιά υποψηφιότητα;

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι μια κομματική υποψηφιότητα δεν μοιάζει να έχει πολλές πιθανότητες… Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξει πρόσωπο από την κυβερνητική παράταξη, ενώ ακόμη και αν δώσουν θετική ψήφοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες ή οι βουλευτές της Νίκης, τα νούμερα… δεν βγαίνουν.

«Μονόδρομος». λένε κάποιοι, να επιλεγεί πρόσωπο από την κεντροαριστερά «για να υπερψηφιστεί τουλάχιστον και από τη Χαριλάου Τρικούπη».

Σε αυτή την περίπτωση, η αριθμητική πράξη (156 από τη Ν.Δ. + 31 από το ΠΑΣΟΚ) βγάζει 187 θετικές ψήφους.

Αυτό σημαίνει ότι πιο πιθανή μοιάζει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την τρίτη ψηφοφορία, στην οποία ο πήχης είναι στις 180 ψήφους.

Επιπλέον, μια επιλογή προσώπου από τον χώρο της κεντροαριστεράς, εκτιμάται σε Μαξίμου και Πειραιώς ότι θα σηματοδοτούσε ότι ο Πρωθυπουργός παραμένει ο κυρίαρχος στο χώρο του κέντρου.

Βενιζέλος και Στουρνάρας ψηλά στο τραπέζι των συζητήσεων

Το ποιο μπορεί να είναι αυτό το πρόσωπο παραμένει ένα πολιτικό κουίζ…

Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Στουρνάρας φέρονται να είναι ψηλά στο σημειωματάριο του πρωθυπουργού και συζητούνται εσχάτως σταθερά στα «γαλάζια πηγαδάκια».

Εισηγήσεις φέρεται να έχουν γίνει και για τον Λουκά Παπαδήμο, τη Λίνα Μενδώνη, τη Μαρία Ευθυμίου αλλά και για την Άννα Διαμαντοπούλου και τη Μαρία Δαμανάκη.

Πιθανή η υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου;

Ισχυρά παραμένει στο τραπέζι και το όνομα της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να σκέφτεται σοβαρά την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Παρ’ ότι κάποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές δηλώνουν αντίθετοι – λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους κυρίως την ενόχληση στο δεξιό ακροατήριο για την παρουσία της στο πάρτυ μετά την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια – στην Πειραιώς υπάρχει η βεβαιότητα ότι εφόσον προταθεί, όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνταχθεί με την απόφαση του Πρωθυπουργού.

Επιπλέον στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς που τη στήριξαν να εκλεγεί το 2020 με 266 ψήφους, θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν γιατί θα αλλάξουν τώρα στάση.

Μπορεί να είναι η κ. Σακελλαροπούλου πρόσωπο που να μπορεί να εκλεγεί ξανά με τόσο ευρεία πλειοψηφία;

Αυτό είναι ένα ερώτημα δύσκολο να απαντηθεί αυτή τη στιγμή…

Ο παράγοντας ΣΥΡΙΖΑ

Βέβαια, το «μαχαίρι και το πεπόνι» το κρατά ο πρωθυπουργός.

Αν επιλέξει πρόσωπο που θα στηριχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με επιπλέον 26 ψήφους, τότε «λευκός καπνός» μπορεί να βγει και από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή.

Η Κουμουνδούρου έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι θα καταθέσει δική της πρόταση άμεσα.

Ως τις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του νέου ή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 32), η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του / της εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας (λήγει 13 Μαρτίου).

Με άλλα λόγια, θα πρέπει η πρώτη ψηφοφορία να γίνει το αργότερο έως τις 13 Φεβρουαρίου κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version