Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για την απεξάρτηση, στο μέγιστο βαθμό, της Γηραιάς Ηπείρου από τις ΗΠΑ, στην εποχή της νέας διοίκησης από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά το «αγουροξύπνημα» των Ευρωπαίων ηγετών, που επιτέλους αντιλήφθηκαν ότι η Ευρώπη, παράλληλα με την συμμετοχή στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, πρέπει να προχωρήσει και στην στρατηγική της αυτονομία, φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ΤΩΡΑ και η οικονομική – νομισματική μας αυτονομία.
Ήρθε η ώρα οι «27» να απαντήσουν με το δικό τους… «νόμισμα» στον οικονομικό πόλεμο με τον οποίο απειλεί τα κράτη – μέλη ο Αμερικανός πρόεδρος;
«Τι θα γίνει αν αύριο το πρωί ο Τραμπ δημιουργήσει τεχνητά εμπόδια στις συναλλαγές με τις Visa και τις Mastercard;».
«Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της εναλλακτική, δική της ψηφιακή πλατφόρμα πληρωμών!».
Αυτοί ήταν οι προβληματισμοί και οι τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων σε συζητήσεις που είχαμε μαζί τους πρόσφατα στις Βρυξέλλες.
Το ψηφιακό ευρώ η απάντηση της ΕΕ στον Τραμπ
Μιλάμε για το ψηφιακό ευρώ (digital euro)!
Η συζήτηση δεν είναι καινούργια, η προετοιμασία του ξεκίνησε τον Νοέμβριο το 2023, αλλά οι διαβουλεύσεις αναζωπυρώνονται σημαντικά τώρα, μετά τις απειλές της επιβολής δασμών του Ντ. Τραμπ, που σηματοδοτεί οικονομικό – εμπορικό πόλεμο.
Η κινητικότητα σήμερα στις Βρυξέλλες προς αυτή την κατεύθυνση είναι μεγάλη
Το θέμα συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, παράλληλα με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην ΕΚΤ και την Κομισιόν.
Τα «αγκάθια»
Πόσο εύκολη είναι η απεξάρτηση από τις αμερικανικές πλατφόρμες πληρωμών (κάρτες Visa, Mastercard, ακόμη και από το PayPal;).
Είναι χαρακτηριστικό ότι 2023, Visa και Mastercard εκκαθάρισαν πληρωμές συνολικού όγκου 4,7 τρισ. δολαρίων στην Ευρώπη (ποσοστό 45% των πληρωμών στην ΕΕ).
Για την υποδομή του ψηφιακού ευρώ απαιτείται επένδυση πολλών δις, ώστε να είναι θωρακισμένο και σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας, για την προστασία τόσο των προσωπικών δεδομένων, όσο και για την ιδιωτικότητα των χρηστών.
«Αγκάθι» αναμένεται να αποτελέσει και ο συντονισμός των χωρών της ευρωζώνης για την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος.
«Οι δυσκολίες είναι μεγάλες αλλά η ανάγκη για απεξάρτηση από τις αμερικανικές πλατφόρμες πληρωμών ακόμη πιο μεγάλη» μας λέει πηγή των Βρυξελλών.
Όπως μας εξηγούν, την ανάγκη η Ευρώπη να «τρέξει» για την υιοθέτηση νέων μορφών πληρωμών, προκαλεί και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προωθούν καινούργια νομίσματα (ebook coin) που θα μπορούν να λειτουργούν και στην Ευρώπη, κάτι που δημιουργεί κινδύνους… «να εκτοπιστεί το ευρώ, να αποδυναμωθεί η πολιτική ισχύς και η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ,και κατά συνέπεια να μειωθεί και η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τι είναι το ψηφιακό ευρώ;
Το ψηφιακό ευρώ (digital euro) θα είναι ένα καθαρό, νόμιμο ψηφιακό νόμισμα – εγγυημένο από την Ε.Κ.Τ. – στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού μας (εφαρμογή / app), με δυνατότητα να γίνονται οι συναλλαγές ακόμη και όταν δεν έχουμε σήμα.
Δυνατότητα χρήσης θα έχουν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης και δεν θα υπάρχει χρέωση για καμία από τις δύο πλευρές (ούτε για τον χρήστη, ούτε για την επιχείρηση).
Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ψηφιακές όσο και σε φυσικές συναλλαγές και θα συνυπάρχει με τα υπάρχοντα χαρτονομίσματα και κέρματα.
Από την πλευρά της Ελλάδας, εισηγητής του σχετικού νόμου που συζητείται αυτή την περίοδο στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, ως Εκπρόσωπος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη διαδικασία.
Το ψηφιακό ευρώ σχεδιάζεται να εφαρμοστεί πιλοτικά μέσα στο 2025 και το 2026, με στόχο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εντός της δεκαετίας.
Θα πετύχει η «βραδυκίνητη» Ευρώπη να ολοκληρώσει εντός του χρονοδιαγράμματος αυτό το ψηφιακό… άλμα προς την… ανεξαρτησία της;
Κοντός ψαλμός…!