Site icon NewsIT
06:38 | 16.12.24

Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ ^ οι ειδήσεις από τα πηγαδάκια της Βουλής στην ψήφιση του προϋπολογισμού ^ η απουσία Σαμαρά ^ το ραντεβού του ΣΥΡΙΖΑ τον Φλεβάρη

Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη και ΝΔ  οι ειδήσεις από τα πηγαδάκια της Βουλής στην ψήφιση του προϋπολογισμού  η απουσία Σαμαρά  το ραντεβού του ΣΥΡΙΖΑ τον Φλεβάρη

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Χριστίνα Κοραή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακόπηκε πάνω από 30 φορές από χειροκροτήματα της ΚΟ της ΝΔ

Πολιτική κυριαρχία!

Συμπαγής και χωρίς ίχνος κριτικής διάθεσης έστω από κάποιους βουλευτές, εμφανίστηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2025. Η γκρίνια στους γαλάζιους που υπήρχε δεν ακούστηκε ούτε στους διαδρόμους της Βουλής. Ο πρωθυπουργός διακόπηκε πάνω από 30 φορές από χειροκροτήματα της ΚΟ της ΝΔ. Στις εξαγγελίες για τις τράπεζες, τους συνταξιούχους και τους ένστολους σηκώθηκαν όρθιοι βουλευτές και υπουργοί και τον χειροκροτούσαν παρατεταμένα. Έδωσε περισσότερα από όσα περίμεναν. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντόπουλου (με στενό εντυπωσιακό κόκκινο φόρεμα) που συχνά διέκοπτε την ομιλία Μητσοτάκη, εισέπραξε το σκωπτικό χιούμορ του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα «ησυχάστε γιατί θα εξαγγείλει κι άλλα» όπως την… απείλησε. Ο προϋπολογισμός πέρασε με 159 ψήφους μαζί με του Λευτέρη Αυγενάκη που επιστρέφει στη ΝΔ αλλά και τους προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες ανεξάρτητους βουλευτές Χάρη Κατσιβαρδά, Γιώργο Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη. Τους 258 έφτασαν οι βουλευτές που ψήφισαν τις αμυντικές δαπάνες.

Ποιο δίπολο;

Η χθεσινή συζήτηση στη βουλή έδειξε ότι ισχυρό δίπολο Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση. Παρά το γεγονός ότι ήταν η πρεμιέρα του ΠΑΣΟΚ στο ρόλο της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η ομιλία και η πολιτική εμφάνιση του προέδρου του πέρασε κάτω από τον πήχη.
«Η καλύτερη διαφήμιση της κυβέρνησης είναι οι ομιλίες της Αντιπολίτευσης» σχολίασε δεικτικά κορυφαίος υπουργός στο newsit. Πανηγυρισμοί στη ΝΔ, αμήχανοι στο ΠΑΣΟΚ, παγωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται.

Αλώβητος ο Κυριάκος

Άλλο ένα γεγονός είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά βγήκε αλώβητος αλλά και πιο ισχυρός παρά την βαριά κριτική που του άσκησαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής. Ειδικά ο Σαμαράς τις τελευταίες βόμβες που αποδείχτηκαν γκαζάκια, τις πέταξε την ημέρα που άρχισε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή. Τον κατηγόρησε για εξωτερική πολιτική του κατευνασμού και χρησιμοποίησε όρους που δεν χρησιμοποιεί ούτε η πιο ακραία αντιπολίτευση. Η πολιτική του μοναξιά προκαλεί θλίψη σε μερικούς βουλευτές. Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε στο newsit ότι ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει πως κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψει στη ΝΔ. Στην τετραήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν εμφανίστηκε καθόλου στη βουλή  και βέβαια δεν τον καταψήφισε. Στενός του συνεργάτης σχολίασε πάντως ότι η τροπολογία για την απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από την συμμετοχή στα φάρμακα που έγινε αποδεκτή ήταν του Μίλτου Χρυσομαλλη, στενό φίλο του Σαμαρά. «Στη Μεσσηνία θα πανηγυρίζουν» είπε. Και όχι μόνο. Ήταν ένα δίκαιο αίτημα.

Επιστρέφει αλλά όχι σήμερα

Έγινε η συνεννόηση αλλά η επιστροφή του Λευτέρη Αυγενάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αποφασίστηκε τελικά να μην ανακοινωθεί σήμερα όπως διέρρευσε την Παρασκευή. Εξέτισε την ποινή του   για την απρεπή συμπεριφορά του σε εργαζόμενο του αεροδρομίου (του άρπαξε το κινητό διότι έχανε την πτήση του).  Ψήφισε όλα τα νομοσχέδια της ΝΔ και τον προϋπολογισμό. Στο Ρέθυμνο τα είπαν και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Πέμπτη. Κρίθηκε όμως ότι το διήμερο μετά τον προϋπολογισμό θα έπρεπε να εστιαστεί στις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Οπότε μέσα στα επόμενα 24ωρα θα σταλεί η επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης επανεντάσσεται στην ΚΟ της ΝΔ. Δηλαδή είναι τυπική η διαδικασία.

Ο Γερουλάνος

Με δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  συζητούσαμε στο καφενείο της Βουλής τις πιθανότητες ενοποίησης του κεντροαριστερού χώρου που φαίνεται όνειρο απατηλό. Και οι δύο συμφώνησαν ότι θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί οι ψήφοι του εκλογικού ακροατηρίου στο οποίο απευθύνεται διασπάστηκαν ανάμεσα στον ίδιο και την Άννα Διαμαντοπούλου. Τυχαία περνούσε από εκεί ο Γερουλάνος με τον Παναγιώτη Δουδωνή. Του μεταφέραμε τη συζήτηση και εκείνος απάντησε χαμογελώντας ότι «λειτουργούμε θεσμικά».

Ο Δουδωνής έκανε πάντως την… πρόσκληση στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Γερουλάνος είναι πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος οπότε πάλι μπορείτε να έρθετε»…

Ο Πολάκης

Πολύ συζήτηση έγινε για την απουσία Πολάκη από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου. «Τι θα κάνετε μαζί του;» τον ρώτησα. « Έχουμε μια καλή συνεργασία» απάντησε ο Φάμελλος. «Τα είπαμε και πριν» συνέχισε. «Θα ψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες. Δεν έχουμε κάποια διαφωνία». Πηγές της Κουμουνδούρου αργότερα δήλωσαν ότι ο Παύλος Πολάκης θα ψηφίσει σύμφωνα με την εισήγηση του κόμματος με επιστολική ψήφο, λόγω ιατρικών υποχρεώσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε αν χειρουργούσε στα …απογευματινά χειρουργεία τα οποία έχει επικρίνει σφόδρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παρών ο Αλέξης

Στην ομιλία Φάμελλου ήταν παρών ο Αλέξης Τσίπρας. Καθόταν δίπλα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Καραμέρο. Ήρθε αθόρυβα και έφυγε αθόρυβα. Σε άλλο πηγαδάκι σχολιάστηκε το ενδεχόμενο επιστροφής του αλλά πολλοί βάζουν χαμηλά τον πήχη διότι δεν βρίσκουν ακροατήρια να προσθέσουν.

«Ηρεμήσαμε»

Για τα νέα της Α’ Θεσσαλονίκης όπου θέλουν αρκετοί βουλευτές να κατεβούν, ρώτησα την Κατερίνα Νοτοπούλου.  «Ηρεμήσαμε» απάντησε τουλάχιστον σε ότι αφορά στην αποχώρηση Κσσσελάκη. Τα όσα έγιναν στο συνέδριο  του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι έχουν πληγώσει πολλούς και κυρίως τη βάση. Βουλευτής που μένει στο κόμμα – δεν είναι δηλαδή από αυτούς που σκέφτονται να αποχωρήσουν – έλεγε στο newsit ότι «αφού μαγείρεψαν που μαγείρεψαν τους συνέδρους και τους έφτασαν στις 4.500 ας έστηναν κάλπες κι ας κατέβαινε ο Κασσελάκης. Θα έχανε! Ο αποκλεισμός του θα μας βαραίνει. Ήταν ντροπή αυτό που έγινε.»

Ραντεβού τον Φλεβάρη

Γενικώς υπάρχει μία αμηχανία και αναμονή μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν στραμμένο το βλέμμα στο συνέδριο του Φεβρουαρίου και ελπίζουν να ξεφύγουν από τα μονοψήφια στις δημοσκοπήσεις και να αρχίσουν να χτυπούν κάποια διψήφια. Το ηθικό είναι πεσμένο. Το συνέδριο θα είναι ο κρίσιμος σταθμός που είτε θα αναπτύξει μία δυναμική είτε νέες φυγόκεντρες δυνάμεις.

Διαπιστευτήρια Στέφανου

Μέχρι τότε θα έχει φανεί πως πάει και το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη. Παρουσίασε την διακήρυξη και το όνομα, έφυγε στην Αμερική όπου θα λείπει περίπου δύο εβδομάδες και όμως το κόμμα του κινείται γύρω στο 5% χωρίς ακόμη να έχει παρουσιάσει ένα πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι μία βάση εκλογικού ακροατηρίου την έχει.

Θα φανεί όταν παρουσιάσει τα διαπιστευτήρια του εάν το αναπτύξει  ή το χάσει.

Κοντά και μακριά!

Ο Βασίλης Κόκκαλης είναι έντονα προβληματισμένος ως προς το εάν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα κατευθυνθεί στο κόμμα Κασσελάκη. « Εγώ ποτέ την λέξη αριστερά δεν την χρησιμοποίησα» έλεγε σε πηγαδάκι. Στον νέο χρόνο θα πάρει τις αποφάσεις του. Η Νίνα Κασιμάτη ξιφουλκούσε στα τηλεπαράθυρα υπέρ του Κασσελάκη αλλά μετά εξαφανίστηκε. «Θα μιλάω όποτε το κρίνω απαραίτητο. Εγώ ποτέ δεν είπα ότι θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε στο NEWSIT.

Υπερκομματικό!

Στο καφενείο της Βουλής σε ένα τραπέζι κάθονταν ο Ευάγγελος Αποστολάκης και η Κυριακή Μάλαμα από το κόμμα του Κασσελάκη, η Ρένα Δούρου και ο Χρήστος Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρέα προστέθηκε και ο Βασίλης Κόκκαλης. Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Η επαφή με τους ψηφοφόρους στις εκλογικές περιφέρειες την περίοδο των εορτών, πιθανό να βοηθήσει κάποιους να πάρουν τις αποφάσεις τους το 2025. Σε άλλο τραπέζι  κάθονταν ο Αλέκος Αυλωνίτης που ήδη έχει ενταχθεί στο κόμμα του Κασσελάκη και ο Πέτρος Παππάς που μάλλον κλίνει στην σοσιαλδημοκρατία.

Διακοπές

«Είστε πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ;» ρώτησα την ανεξάρτητη βουλευτή που διαγράφηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού. «Πρώτα θέλω να ξεκουραστώ, να κάνω διακοπές με τα παιδιά μου στις ΗΠΑ και μετά θα αποφασίσω» απάντησε. «Δεν είναι ωραίο να είσαι ανεξάρτητος, να λες ελεύθερα τη γνώμη σου;».

Καλβινισμός

Πιο τυχεροί οι βουλευτές μπορούν να κάνουν και λίγες διακοπές. Οι υπουργοί  ελάχιστες. «Καλβινισμός, πολύ δουλειά». Έτσι περιέγραψε την καθημερινότητα του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος παραμένει στις πρώτες 2-3 θέσεις της δημοφιλίας αν και δεν εμφανίζεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Πρώτος παραμένει ο Δένδιας και τελευταία ανέβηκε πολύ και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version