Προβληματισμό στην κυβέρνηση προκάλεσε η λαοθάλασσα που ξεχύθηκε για την τραγωδία των Τεμπών στο Σύνταγμα, τη Θεσσαλονίκη και σε 176 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τόσος κόσμος δεν βγήκε στους δρόμους ούτε επί μνημονίων. Την Κυριακή διαδήλωσαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες για τα αναπάντητα «γιατί» στην εθνική τραγωδία των Τεμπών που επιφύλαξε μαρτυρικό θάνατο σε 58 άτομα, ηλικίας 20-25 χρόνων τα περισσότερα. «Δεν έχω οξυγόνο» ήταν το κεντρικό σύνθημα. Η αγωνία για τις εθνικές εκλογές του 2023 οδήγησε την κυβέρνηση σε λάθη και αστοχίες. Δύο χρόνια μετά δεν κατάφερε να πείσει ότι δεν προχώρησε στη συγκάλυψη. Το πρώτο κόστος το πλήρωσε εκ των υστέρων στις ευρωεκλογές του 2024. Αιφνιδιάστηκαν αρκετοί υπουργοί. Δεν περίμεναν τέτοια μαζικότητα στις διαδηλώσεις. Ξεπέρασε τις κομματικές ταμπέλες. Οι πληγές των συγγενών των θυμάτων που είναι και πληγές των Ελλήνων παραμένουν ανοιχτές. Τα Τέμπη είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης και θα την συνοδεύουν πιθανόν και στις εκλογές του 2027.
Δύο «όχι» από ΠΑΣΟΚ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση για τα Τέμπη, στη Βουλή. «Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συνεννόησης με όλα τα προοδευτικά κόμματα για την προάσπιση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών και του κράτους Δικαίου μέσα και έξω από τη Βουλή» τόνισε. Η πρωτοβουλία αφορά το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές. Η πρώτη απάντηση ήρθε από το ΠΑΣΟΚ: Μπορεί και μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, δεν χρειάζεται άλλες υπογραφές, είναι θετική πρωτοβουλία, εφόσον προγραμματιστεί, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μιλήσει. Ο Φάμελλος ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει στις επόμενες ψηφοφορίες για την Προεδρία της Δημοκρατίας την Λούκα Κατσέλη που πήρε στην πρώτη 40 ψήφους, ενώ ο Τάσος Γιαννίτσης 34. Η απάντηση ήταν «όχι». Ο Ανδρουλάκης αρνήθηκε να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή και μετά το τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτακη για Τασούλα, πρότεινε τον Τάσο Γιαννίτση. Με την ίδια υποψηφιότητα θα πάει και στις επόμενες τρεις ψηφοφορίες 31/1, 6/2 και 12/2 οπότε και θα εκλεγεί ΠτΔ ο Τασούλας διότι απαιτούνται 151 ψήφοι (στην 1η πήρε 160).
Τρεις προσχωρήσεις
Το ΠΑΣΟΚ μετά το αλαλούμ των δηλώσεων περί συνεργασιών και την κόκκινη κάρτα Ανδρουλάκη, στέλνει σαφή μηνύματα ότι θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία έως τις εκλογές. Κρατάει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ που πάντως προηγείται στις πρωτοβουλίες. Ο Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις τώρα να ανακοινώσει τις προσχωρήσεις του Πέτρου Παππά, της Ράνιας Θρασκιά και του Μπουράν Μπουρχάν (τον είχε διαγράψει) και να μην περιμένει το πολιτικό συνέδριο του Μαΐου που ήταν να σηματοδοτήσει και την αμφίπλευρη διεύρυνση. Οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές ψήφισαν τον Τάσο Γιαννίτση. Η τελευταία που πείστηκε ήταν η προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο Παππάς, Ράνια Θρασκιά. Εάν κάνει το βήμα ο Ανδρουλάκης θα φτάσει τους 34 βουλευτές.
Ξανά μαζί;
Ήταν αναμενόμενο ότι στο πεδίο των εντυπώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιζε το χαρτί της Λούκας Κατσέλη που πήρε περισσότερες ψήφους από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσει ξανά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο που τον αέρα έδωσαν οι 11 ψήφοι της Νέας Αριστεράς, της Αθήνας Λινού, του Γιάννη Σαρακιώτη και της Αρετής Παπαϊωάννου η οποία ανάρρωνε από γρίπη αλλά τελικά ήρθε από την Θεσσαλονίκη και πρόλαβε οριακά την ψηφοφορία. Λινού και Παπαϊωάννου συζητιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ. Για την Λινού υπάρχει το βέτο Πολάκη. Ο Σαρακιώτης δήλωσε ότι δεν επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον προς το παρόν. Παντού υπάρχει μια κινητικότητα.
Ποιοι αντιδρούν στους «11»
Από τη Νέα Αριστερά συζητούν το ενδεχόμενο επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στους 6-7. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακοπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος και Σία Αναγνωστοπούλου είναι έντονα προβληματισμένοι και κοντά στο όχι. Άρα το «προοδευτικό μέτωπο» παραμένει στον αέρα. Θέλει πολύ δουλειά ακόμη και αφορά μόνο δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά. Ούτε το ΠΑΣΟΚ θέλει, ούτε η Πλεύση Ελευθερίας.
Ο Πολάκης
Επειδή πολλά σενάρια κυκλοφόρησαν ως προς το τι θέλει ή δεν θέλει ο Παύλος Πολάκης που κρατάει πάνω στο τραπέζι το 40% που πήρε στις εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το ξεκαθάρισε ο ίδιος. «Φάνηκε ποιος είναι η πραγματική Αξιωματική Αντιπολίτευση καθώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λούκα Κατσέλη συγκέντρωσε περισσότερους ψήφους από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον κατακρεουργητή του Ασφαλιστικού Τάσο Γιαννίτση» δήλωσε.
«Πρέπει να πυροδοτηθούν εξελίξεις για την προοδευτική συμμαχία με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ που θα ανατρέψει την κυβέρνηση της ΝΔ!». Δηλαδή βλέπει συνεννόηση με την Νέα Αριστερά αλλά σε καμία περίπτωση με το ΠΑΣΟΚ. Γενικά η χημεία στον ευρύτερο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ατού του. Η αριθμητική μόνο δεν μπορεί να αποτελεί κίνητρο.
Κλείνουν τα μικρόφωνα
Μετά τα δύο επεισόδια που έγιναν στη Βουλή με την πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας να διαπληκτίζεται με τον Δημήτρη Καιρίδη και τον Νίκο Βλαχάκο, φαίνεται ότι ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Καιρίδης πήγε στο γραφείο του Νικήτα Κακλαμάνη και του ζήτησε να κλείνουν τα μικρόφωνα και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των συνεδριάσεων όταν εξαντλείται ο χρόνος ομιλίας. Το θέμα του χρόνου των ομιλιών συζητήθηκε και στην σύσκεψη των προέδρων.
Σόου!
Βουλευτές θεωρούν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου «ακολουθεί αυτήν την τακτική – σόου διότι ποντάρει στο αντισυστημικό ακροατήριο» όπως τονίζουν. Ο Καιριδης προειδοποίησε τον πρόεδρο της Βουλής ότι πιθανόν να υπάρχουν και μαζικές αποχωρήσεις βουλευτών όταν η Κωνσταντοπούλου θα ξεφεύγει. Στην εννιακομματική βουλή πρέπει να μιλάνε περισσότεροι για λιγότερο. Οπότε η διευθέτηση του κοινοβουλευτικού χρόνου θα διέπεται πολύ σύντομα από αυστηρούς κανόνες όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του newsit. Ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος θεωρεί ότι θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στους βουλευτές να λαμβάνουν μέρος στις συνεδριάσεις και να μην αποτελούν τους «φτωχούς συγγενείς». Στο ευρωκοινοβούλιο ήδη τηρείται αυτό. Κλείνουν τα μικρόφωνα.
Ασπίδα!
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κλινικής του στο Escoba της Κηφισιάς έκοψε ο καθηγητής Σπύρος Πνευματικός και πέρασαν από εκεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Θανάσης Πλεύρης, ο Κωστής Χατζηδάκης, η Ζωή Ράπτη και πολλοί άλλοι. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Θέλω φωτογραφία με τον Μίλτο Χρυσομάλλη για να τον έχω ασπίδα» είπε χαμογελώντας. Ο Χρυσομάλλης βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Ο Άδωνις λέτε να τον θέλει «Ασπίδα» στον Σαμαρά που είναι δυσαρεστημένος με όσους ψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;
Ευδιάθετος
Αίρεται σιγά σιγά η απομόνωση του Αντώνη Σαμαρά, μετά την διαγραφή του από την ΝΔ με απόφαση Μητσοτάκη. Στην ψηφοφορία για πρόεδρο Δημοκρατίας – ψήφισε Τασούλα – πήγαν να τον χαιρετήσουν στα ορεινά των εδράνων όπου καθόταν, πολλοί βουλευτές και κάποιοι υπουργοί. Ο Θεοδωρικάκος του ζήτησε να τα πούνε και θα του στείλει μήνυμα.