Site icon NewsIT
06:51 | 28.04.25

Καραμανλής, Καραγιάννης στο δρόμο Τριαντόπουλου για τα Τέμπη ^ στο υπουργικό το νομοσχέδιο Κυρανάκη για τα τρένα ^ το παρασκήνιο των VIP στο Βατικανό ^ άγνωστοι διάλογοι και η ψυχρή Μελάνια 

Κώστας Καραμανλής

O Κώστας Καραμανλής / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Newsit Newsroom

Είναι θέμα ημερών να φτάσουν στη Βουλή δικογραφίες για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη και ίσως και για τον πρώην υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του newsit.gr και της στήλης. Διευθυντικά στελέχη φέρονται να κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία του υπ. Μεταφορών για επαπειλούμενους κινδύνους ασφάλειας πριν την τραγωδία των Τεμπών αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Άλλες απολύτως έγκυρες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι υπήρξε και συνεννόηση Μαξίμου και Κώστα Καραμανλή ότι στην περίπτωση που υπάρξει τέτοια δικαστική εξέλιξη η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού κατευθείαν στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως συνέβη και με τον Χρήστο Τριαντόπουλο για το μπάζωμα. Ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να απάντησε ότι συμφωνεί με αυτήν την διαδικασία. Δεν θ´ αντιδράσει.

Βέβαια το κατηγορητήριο μπορεί να μην είναι για πλημμέλημα αλλά για κακούργημα. Αν η Εξεταστική για τα Τέμπη είχε πάρει τον δρόμο της Προανακριτικής, θα είχε καθαρίσει το τοπίο νωρίτερα στον καταμερισμό των ευθυνών και δεν θα αιωρούνταν επί δύο χρόνια η βαριά κατηγορία περί συγκάλυψης. 

Και ο Σπίρτζης;

Μεταξύ των προσώπων που μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών είναι και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. Κάποια αδικήματα έχουν παραγραφεί. Η διαδικασία που αφορά πολιτικά πρόσωπα είναι: η Εισαγγελία Λάρισας στέλνει τις δικογραφίες στον Άρειο Πάγο, ο Άρειος Πάγος στο υπ. Δικαιοσύνης και από εκεί φτάνει στη Βουλή.

Εφόσον έρθουν αυτές ή άλλες δικογραφίες ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, την επόμενη μέρα θα κάνει την ανακοίνωση στο σώμα και τα κόμματα θα αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν Προανακριτική.

Στο υπουργικό

Σήμερα στις 11 το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το νομοσχέδιο για τα τρένα του Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Όπως αποκάλυψε η εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου, τα βασικά σημεία είναι:

  • Μοντέλο ΔΕΗ Χατζηδάκη στην εξυγίανση και την πρόσληψη προσωπικού από την αγορά με light ΑΣΕΠ.
  • Συγχώνευση ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ κάτω από την εταιρεία « Σιδηρόδρομοι Ελλάδος».
  • Ξένος στρατηγικός επενδυτής με διακρατική συμφωνία.
  • Ενίσχυση Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).
  • Ψηφιακή καταγραφή ενεργειών και παραβάσεων.
  • Υπερσύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης με προσομοιωτές για σταθμάρχες και μηχανοδηγούς

Δυο συστήματα και ποινές για το προσωπικό

Δύο θα είναι τα συστήματα ασφάλειας στην λειτουργία των τρένων. Το ένα είναι σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών ETCS. Αφορά την εγκατάσταση εξοπλισμού τόσο στη γραμμή όσο και στους συρμούς. Όταν θα ανεβαίνει η ταχύτητα πάνω από το κανονικό ή έρχεται τρένο από την άλλη πλευρά το τρένο σταματάει αυτόματα. Πριν το καλοκαίρι, θα λειτουργήσει και το ενιαίο σύστημα εντοπισμού τρένων με ακρίβεια 5 εκατοστών που θα το «βλέπουν» όλοι. Όχι μόνο κεντρικά αλλά θα υπάρχει εφαρμογή από την οποία όποιος ενδιαφέρεται (συγγενείς επιβατών, κλπ (θα βλέπουν στο κινητό τους την πορεία του τρένου σε πραγματικό χρόνο).

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη στήλη ότι θα απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ που ακούγονται στους διαλόγους της ντροπής και της ανευθυνότητας, πριν την σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, ηλικίας 18-28 χρόνων στην πλειονότητα τους. Στο εξής θα υπάρχει αυστηρό ποινολόγιο:

  • Πρώτο σφάλμα, απομάκρυνση από τη θέση και επανεκπαίδευση.
  • Δεύτερο σφάλμα, αυστηρή προειδοποίηση και επανάληψη αυστηρότερης επανεκπαίδευσης.
  • Τρίτο σφάλμα απόλυση.

Νέο μοντέλο αξιολόγησης προσωπικού σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία με στόχο την αυστηρή πειθαρχία διότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές.

Η ιταλική κυβέρνηση έλαβε μήνυμα από την ελληνική ότι η Hellenic Train πρέπει να ενισχύσει τη γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης με τουλάχιστον δύο νέα και σύγχρονα τρένα έως το 2027.

Candid camera

Μπορεί όλα τα διεθνή ΜΜΕ να μας βομβάρδισαν για το sitting στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου και να τοποθετούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ στην τρίτη θέση ανάμεσα σε αρχηγούς αφρικανικών κρατών αλλά τελικά άλλο ήταν το πρωτόκολλο του Βατικανού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φυσικά και ήταν στην πρώτη σειρά με άλλους προέδρους και βασιλείς χριστιανικών κρατών, και τον Μακρόν. Στην δεύτερη κάθονταν βασιλείς αραβικών χωρών, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Γουίλιαμ, δούκες και στην τρίτη πρωθυπουργοί, αξιωματούχοι διεθνών Οργανισμών κλπ.

Επειδή έχω μάτια και αυτιά που φτάνουν παντού σας έχω πλούσιο παρασκήνιο.

Μπαϊντενόπουλος

Τα «πηγαδάκια» στήθηκαν στο τεράστιο σαλόνι του Αγίου Πέτρου όπου έγινε και το τετ α τετ Τραμπ – Ζελένσκι. Εκεί περίμεναν οι επίσημοι να τους οδηγήσουν στις θέσεις τους 100 άτομα με λιβρέες και τα εμβλήματα του Βατικανού.

Ένα τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν είχε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόδωρος Ρουσόπουλος.

«Να σας συστηθώ, πρώτα απ´ όλα είμαι Έλληνα» του είπε πριν αναφέρει το αξίωμα του. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ενθουσιάστηκε. Αναφέρθηκε στον ελληνοαμερικανή κοινότητα που τον στήριξε από την πρώτη του εκλογή, στα 28 του χρόνια. Και βέβαια αναφέρθηκε και στο παρατσούκλι που απέκτησε το «Μπαϊντενόπουλος».

Με Καραμανλή το 2007

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος του θύμισε ότι το 2007, με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον ίδιο ως υπουργό Επικρατείας συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον όταν ο Μπάιντεν ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Κογκρέσο.

«Θυμάμαι πόσο καλή εικόνα είχατε για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας» του είπε ο Ρουσόπουλος. «Και τώρα συνεχίζω να ασχολούμαι» απάντησε. «Μ´ ενδιαφέρει πολύ». Συζήτησαν για τις «αλλαγές διεθνώς». Χωρίς αναφορά σε πρόσωπα. Ούτε στον Τραμπ που ήταν λίγο πιο πέρα. «Ο κόσμος έγινε σύνθετος και απαιτεί σύνθετες λύσεις» τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που ήταν υπό την συνεχή διακριτική επίβλεψη της συζύγου του Τζιλ.

Εύσημα

Στον Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου Ερρίκο με τον οποίο έχουν αναπτύξει φιλικές σχέσεις σύστησε ο Ρουσόπουλος τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που παραβρέθηκε στην κηδεία του Πάπα με την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

«Έχετε εξαιρετικό πρόεδρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης» είπε ο Δούκας στον πρωθυπουργό.

«Ναι, το ξέρω» απάντησε χαμογελώντας ο πρωθυπουργός.

Ψυχρή με τον Ντόναλντ

Η ωραία των ωραίων ήταν η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας που έκλεψε τα βλέμματα όλων. Η μαύρη δαντέλα έκρυβε το μισό πρόσωπο της Μελάνια που δεν ήταν στα καλύτερα της. 

Είπε στον σύζυγό της πλανητάρχη «πρέπει να το κάνεις αυτό» όταν εκείνος επιχείρησε να αποφύγει το τελετουργικό του «σημείου της ειρήνης», στην κηδεία σύμφωνα με το οποίο έπρεπε οι παριστάμενοι να ανταλλάξουν χειραψίες με τους γύρω τους.

Ο Τραμπ έδειξε να μη θέλει να χαιρετίσει τον Μακρόν αλλά μετά την παραίνεση της πρώτης κυρίας έδωσε το χέρι του πρώτα στον πρόεδρο της Εσθονίας Άλαρ Κάρις, στον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε και τη βασίλισσα Λετίθια, και μετά με απροθυμία στον Γάλλο πρόεδρο. Ο Τραμπ όλο και κάτι της ψιθύριζε στο αυτί της Μελάνια αλλά εκείνη δεν γυρνούσε το κεφάλι της να τον δει.

Έκλεισε τα 55 της το Σάββατο και ο Ντόναλντ της έκανε πάρτι στο Air Force One, στο ταξίδι της επιστροφής στην Ουάσινγκτον. 

Παρών στην κηδεία του Πάπα ήταν και ο Δούκας του Λίχτενσταϊν. Η δούκισσα όταν ρωτήθηκε εάν έχει αεροδρόμιο το κρατίδιο απάντησε: «Θα σας πω τι απαντούσε η γιαγιά του συζύγου μου.

Έπρεπε να απαντήσουμε στο δίλημμα εάν θα διαλέγαμε κράτος ή αεροδρόμιο. Επιλέξαμε το κράτος!»

Briefing στα social media

Τα εγκαίνια ενός διαφορετικού briefing έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Τις ερωτήσεις δεν υπέβαλλαν διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι αλλά πολίτες. Κατέβηκε από το βήμα του briefing και απάντησε μέσω των social media επιδιώκοντας μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία (grass root).

Στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα που δεν βρίσκονται απλά επικαιρότητα, αλλά αποτελούν καθημερινό άγχος για τους πολίτες. Τον ρώτησαν για το στεγαστικό και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βοηθήσει τους νέους να αποκτήσουν σπίτι, την ασφάλεια αλλά για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ.

Δέχτηκε πάνω από 50 ερωτήσεις ο Παύλος Μαρινάκης. Ομαδοποίησε κάποιες. Στα θεάματα που κυριάρχησαν ήταν το αίτημα για μειώσεις φόρων. Δέχτηκε όμως και ερωτήσεις όπως ποιο είναι το ύψος του – είναι 2 μέτρα και 5 εκατοστά- επίσης για την Eurovision, τι τραγούδια του αρέσουν, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

Μετά την επιτυχία που είχε το briefing των social media καθιερώνεται για κάθε 15 ημέρες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version