Σε 177 πόλεις της χώρας και σε 52 του εξωτερικού διοργανώνονται συλλαλητήρια με σύνθημα «Δικαιοσύνη μέχρι τέλους», «Δεν έχω οξυγόνο», για τις 28 Φεβρουαρίου, που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών όπου χάθηκαν 57 άνθρωποι, ηλικίας 19-25 χρόνων στην πλειονότητα τους.

Ο κατάλογος των συγκεντρώσεων που ανανεώνεται συνεχώς – οι 229 πόλεις είχαν καταγραφεί μέχρι τις 8 χθες το βράδυ- έχει ανεβεί στην ιστοσελίδα των συγγενών στα social media, tempi2023.gr/sygkentroseis .Το εθνικό τραύμα παραμένει ανοιχτό. Οι μέρες και οι μήνες που ακολουθούν θα είναι πολύ φορτισμένες. Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη σε μια μονοθεματική ατζέντα διέρχεται την δυσκολότερη περίοδο της. Η πίεση που δέχεται είναι ασφυκτική.

Μετά την επέτειο

Για μια φορά ακόμη αλλάζει ο προγραμματισμός για να μην ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Η συζήτηση και ψηφοφορία για την πρόταση για Προανακριτική κατά Τριαντόπουλου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, την Τρίτη 4 Μαρτίου όπως αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη του Μαξίμου. Εξαντλήθηκε και η τελευταία μέρα της κοινοβουλευτικής προθεσμίας. Για την επόμενη μέρα, Τέταρτη 5/3 προγραμματίζεται η προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε για τα Τέμπη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παραμονή των συλλαλητηρίων;

Ένα ερώτημα είναι πότε θα καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ που θα στηρίξουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας κα. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι μπορεί να γίνει η κίνηση, την παραμονή των συλλαλητηρίων, στις 27 Φεβρουαρίου για να στείλει μήνυμα, τότε σταματούν όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ξεκινάει η τριήμερη συζήτηση που θα συνεχιστεί και την Κυριακή των Απόκρεων. Πυρά πανταχόθεν δέχεται η κυβέρνηση. Το πως θα διαχειριστεί το τσουνάμι, εξελίσσεται σε δύσκολο γρίφο.

Στο κόκκινο

Η τοξικότητα στην πολιτική σκηνή χτυπάει κόκκινο. Στόχος είναι όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η Δικαιοσύνη. Στον πόλεμο επιστρατεύτηκε και το θρίλερ του θανάτου του Βασίλη Καλογήρου, γιου της προϊσταμένης της εισαγγελίας Εφετών στη Λάρισα, Σοφίας Αποστολάκη. Εξαφανίστηκε από τη Λάρισα στις 30 Δεκεμβρίου 2024 και βρέθηκε τυχαία η σορός του σε αγροτική περιοχή του Τυρνάβου στις 17 Φεβρουαρίου. Αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση. Φουντώνουν οι θεωρίες για την σύνδεση του θανάτου του με την τραγωδία των Τεμπών.

«Αστάθεια» και «διχασμός»

Το διαδίκτυο εισχώρησε και στη βουλή. «Τί συσχέτιση μπορεί να υπάρχει με την έρευνα των καταγγελιών συγγενών και συνηγόρων; Εμείς μόνο ερωτήματα καταθέτουμε. Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος την Βουλή χθες για τον θάνατο του 39χρονου.«Κι έρχεται εδώ ο κ. Φάμελλος και αφήνει υπαινιγμούς κατά της κυβέρνησης» αντέδρασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Τί υπονοείτε κ. Φάμελλε σαν να είστε οι χυδαιότεροι των χυδαιότερων τρολ του διαδικτύου; Υπάρχει όριο στην κατρακύλα σας; Έχετε δηλητηριάσει την κοινωνία με αβάσιμες θεωρίες». «Τη μία μας λέτε παιδεραστές, την άλλη λαθρέμπορους, τώρα δολοφόνους – Ως εδώ» τόνισε και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο Μαξίμου για την έκταση που μπορεί να πάρει η τοξικότητα και τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει: από αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό που ήδη μοιάζει με κινούμενη άμμο μέχρι διχασμούς στην κοινωνία.

Εκρηκτικό κοκτέιλ

Οργή για τα αναπάντητα «γιατί», εργαλειοποίηση, αστοχίες και καθυστερήσεις κάνουν το τοπίο εκρηκτικό. Μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη που δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ακριβώς τα ίδια στη Βουλή χθες και ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη να απαντήσει στην Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας που ανέφερε σε δημοσίευσή της για τον θάνατο του παιδιού της «εσείς που με πετάξατε στα βουνά με τα άγρια ζώα καθώς και το κακόψυχο αφεντικό σας, άραγε τί τέλος θα έχετε;». «Γιατί σιωπά;» αναρωτιέται ο Κασσελάκης.

Νεύρα

Είχε προηγηθεί η απαξιωτική και σεξιστική επίθεση βουλευτών του ΚΚΕ κατά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου με φράσεις «μαζεύτε την», «κυρά μου», «τι ξέρεις από αγώνες εσύ, δεν έφαγες ούτε χαστούκι» κλπ. Να τις κάνουν σκληρή πολιτική κριτική.

Αλλά αυτού του είδους οι πολιτικές συμπεριφορές είναι παραδείγματα προς αποφυγήν. Προσβάλλουν το γυναικείο φύλο, τους ίδιους, τα κόμματα που εκπροσωπούν και τον χώρο της Βουλής. Τα νεύρα βλάπτουν την υγεία, στέλνουν αρνητικά μηνύματα και προδίδουν ανασφάλεια. Όλοι εναντίον όλων. Όμως δεν μπορεί να πάει έτσι μακριά η βαλίτσα. Η απαξίωση του πολιτικού προσωπικού είναι το πρώτο βήμα για την τροφοδότηση της αντισυστημικής ψήφου.

Έξοδος!

Όποια δήλωση ή διαρροή από έγκυρη πηγή γίνεται μέσα στο παρών πολιτικό σκηνικό, αφήνει χώρο για ερμηνείες που σε άλλες πολιτικές στιγμές δεν θα συνδέονταν με την επόμενη μέρα. Μία φράση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, όταν παρουσίασε σε πίτα τις νεοδημοκρατικές του αναφορές, ήταν αρκετή για να φουντώσουν τα σενάρια. «Υπήρξα» υπουργός είπε και όχι «είμαι υπουργός». Βλέπει την έξοδο του από την κυβέρνηση; πολλοί αναρωτήθηκαν στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Ανασχηματισμός

Ο λόγος είναι ότι κυκλοφορούν φήμες ότι ο πρωθυπουργός στον επόμενο ανασχηματισμό σκέφτεται να τον βγάλει από το υπουργείο Άμυνας και να τον μετακινήσει στο υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, καθώς ο Κωστής Χατζηδάκης παίζει για το Εξωτερικών εφόσον ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιστρέψει στο Μαξίμου πιθανόν ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Δεν φαίνεται διατεθειμένος να το δεχθεί, λένε κάποιες πηγές. Θα πάει σπίτι του. Για την ακρίβεια στο νομικό του γραφείο, όπου τον περιμένουν ζάμπλουτοι πελάτες του. Κάποιοι βουλευτές βέβαια θέτουν το ερώτημα με ποιο επιχείρημα θα αρνηθεί το ισχυρό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για να μην έχει φθορά; αναρωτιούνται. Ο Δένδιας είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός εδώ και χρόνια. Και σίγουρα έχει στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και αυτός θα πάρει τις αποφάσεις όταν έρθει η ώρα αν και είναι πιθανό να μη μετακινήσει τον υπουργό Άμυνας.

Θωράκιση

Έμφαση στην εξωτερική πολιτική της χώρας (τυχαίο;) έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο Eurogroup και το ECOFIN, στις Βρυξέλλες. Το μήνυμα που έστειλε ήταν ότι η Ελλάδα λέει ναι στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά επιμένει και στη θωράκιση της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και την δήλωση της για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής ως προς τις αμυντικές επενδύσεις σε σχέση με την εφαρμογή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. «Οι πρωτοβουλίες αυτές θωρακίζουν την αμυντική μας ικανότητα και στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους απειλούν την ασφάλειά μας. Και πρέπει να υιοθετηθούν χωρίς καθυστέρηση», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Χατζηδάκης είναι μητσοτακικός και επίσης παίζει το όνομα του για την επόμενη μέρα.

Με το γάντι
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας