Αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα. Η Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου που οδηγεί στην Ανάσταση. Τα κόμματα ζουν τα δικά τους πάθη. Χωρίς η ανάσταση να είναι κοντά. Στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί η συζήτηση για το πειθαρχικό που συνεδριάζει αύριο Μ.Τρίτη για να αποφασίσει την ποινή που θα επιβάλει στην Κατερίνα Μπατζελή διότι κατηγορείται ότι άφησε αιχμές για τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι τον τραβούν από το πέτο -είναι εκβιαζόμενος – συμφωνώντας με τον Νίκο Παππά. Η κυρία Μπατζελή αρνείται ότι εννοούσε αυτό που της χρεώνουν. Αλλά και να είπε κάτι που κρίθηκε προσβολή στο πρόσωπο του προέδρου, της είναι συναισθηματικά αδύνατο να δεχθεί ότι τα 45 χρόνια της μάχιμης πολιτικής συμπεριφοράς της να κριθούν από τα 6 δευτερόλεπτα τηλεοπτικού χρόνου, σύμφωνα με πηγές του newsit.gr και της στήλης.
Το δίλημμα
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σημείο καμπής. Αντί να ανεβαίνει, δείχνει να είναι σε ελεύθερη πτώση. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από το Πάσχα, κινείται κάτω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Είναι λάθος αν κάποιοι θεωρούν στην Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Ανδρουλάκης θα κερδίσει πόντους διαγράφοντας την Μπατζελή για έξι μήνες ή ένα χρόνο από το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι πειστικό για πολλούς. Το μόνο της …αμάρτημα ήταν ότι στήριξε τον Χάρη Δούκα στην κούρσα για την ηγεσία, ψιθυρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ούτε ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται να είναι των διαγραφών (αν και δεν ρωτήθηκε από κανένα. Ο Χάρης Δούκας από την αρχή μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Επίδειξή πυγμής ή φόβου;
Άλλοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Βενιζέλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την Φώφη Γεννηματά, άκουσαν πολύ χειρότερα και γύρισαν σελίδα. Δεν έστειλαν στο πειθαρχικό στελέχη με το κατηγορητήριο μομφή για προσβολή. Οι διαγραφές δείχνουν και φοβικότητα. Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές αλλά με πρωτοβουλίες και πολιτικές.
Μάχη με την καθημερινότητα
Η ένταξη του Κωστή Χατζηδάκη στο δυναμικό του Μαξίμου, στη θέση αντιπροέδρου, έφερε μια σειρά από αλλαγές τόσο στην άσκηση του κυβερνητικού έργου όσο και στην επικοινωνιακή του στρατηγική. Η οικονομία πάντα παίζει τον κυρίαρχο ρόλο, ιδιαίτερα σε δύο χρονιές (2025, 2026) που αποτελούν το δεύτερο μισό της δεύτερης κυβερνητικής θητείας και οδηγούν στις εκλογές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, κλείνοντας τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Ανηφόρα!
Μπορεί να σταμάτησε η πτωτική στάση της ΝΔ που κράτησε μήνες (και λόγω των λαθών και αστοχιών στην εθνική τραγωδία των Τεμπών) αλλά η μικρή δυναμική που παρουσίασε στις πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν το Πάσχα ((Metron Analysis, MRB, Prorata, Interview, Real Polls) δεν προδιαθέτει για ανατροπές. Έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της για να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 30-31% και να αρχίσει να ελπίζει ότι θα ξανακυβερνήσει αυτοδύναμη ή από θέση ισχύος, πρώτη με υψηλό ποσοστό, (γύρω στο 35%).
Μεγάλα και μικρά!
Το πιο κρίσιμο στοίχημα είναι η καθημερινότητα. Πώς θα γίνει η ζωή των αδύναμων πολιτών και της μεσαίας τάξης καλύτερη. «Να μου προτείνετε μικρά πράγματα που σας ταλαιπωρούν» φέρεται να λέει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνομιλητές του επιχειρηματίες. «Θα είμαι πιο ευχαριστημένος να λύσω πολλά μικρά προβλήματα παρά ένα μεγάλο που μπορεί να οφελήσει λίγους» τονίζει. «Αυτή είναι η στρατηγική που θέλουμε να ακολουθήσουμε σε ανοιχτή γραμμή με τον Κωστή Χατζηδάκη». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα δώσει μάχη με το «βαθύ κράτος». Βέβαια και η ΝΔ ευθύνεται για το βαθύ κράτος οπότε ο πόλεμος θα έχει αντιστάσεις εκ των έσω και η προσπάθεια πρέπει να είναι διπλή.
ν.μ καθημερινής τρέλας
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε και κάνει έξαλλους τους πολίτες είναι οι Κτηματικές Υπηρεσίες, είναι οι πολεοδομίες κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις δημόσιες υπηρεσίες εντοπίστηκαν καραμπινάτα σκάνδαλα εκβιασμών και δωροδοκιών (Ρόδος). «Υπάρχει πρόοδος (ΔΕΗ, ΕΦΚΑ αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην ψηφιοποίηση του κράτους κλπ)» τόνισε ο αντιπρόεδρος. «Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν πτυχές της καθημερινότητας όπου οι πολίτες αισθάνονται ότι βασανίζονται από το κράτος». Προανήγγειλε ότι «σε τακτά χρονικά διαστήματα θα έρχονται νομοσχέδια που θα αφορούν σε «ιστορίες καθημερινής τρέλας». Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού σε όλους τους υπουργούς του. Να συγκεντρώνουν τα μικρά προβλήματα και να τα λύνουν χωρίς ολιγωρία.
Τρεις συσκέψεις την ημέρα
Ο πρωινός καφές του Μαξίμου με τα 19-20 άτομα δεν υπάρχει πια. Και έχει λογική αυτό. Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει. Τα περισσότερα άτομα αξιοποιούνται εκεί όπου μπορούν να προσφέρουν. Τώρα πλέον γίνονται τρεις συσκέψεις τύπου «πρωινού καφέ» την ημέρα.
Ο πρώτος πρωινός καφές συνεδριάζει με την παρουσία του πρωθυπουργού και συμμετέχουν ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Άκης Σκέρτσος, ο Παύλος Μαρινάκης, ο Γιώργος Μυλωνάκης, ο Πάνος Αμυράς, ο Γιώργος Ευθυμίου, ο Νίκος Ρωμανός, ο Χρήστος Ζωγράφος, η Κύρα Κάπη και η Αριστοτελία Πελώνη.
Ακόμη δύο συσκέψεις, στη διάρκεια της ημέρας, γίνονται στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου με την επικοινωνιακή ομάδα. Συμμετέχουν οι Αμυράς, Ευθυμίου, Ζωγράφος, Ρωμανός και η νέα εκπρόσωπος του κόμματος Αλεξάνδρα Σδούκου. Εξετάζουν την ροή της επικαιρότητας και την γραμμή.
Οι 40ρηδες
«Ψυχή» και συντονιστής της επικοινωνίας του Μαξίμου είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο πρωθυπουργός πήρε το ρίσκο, τον εμπιστεύτηκε αν και ήταν μόλις 35 χρόνων και του βγήκε. Εκείνος με την σειρά του έδωσε την ευκαιρία στον Γιώργο Ευθυμίου και στον Νίκο Ρωμανό, επίσης από την γενιά των 40άρηδων που ίδρωσαν την φανέλα. Η Αλεξάνδρα Σδούκου κάνει …εντατικά για το νέο της ρόλο. Ο Ζωγράφος είναι ο άνθρωπος του πρωθυπουργού που κάνει τις επαφές με τα παραδοσιακά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Ομάδα Στρατηγικής
Κάθε δύο εβδομάδες – ή πιο σύντομα εάν προκύπτουν θέματα- συνεδριάζει η Ομάδα Στρατηγικής υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκτός από τα μέλη του «πρωινού καφέ» συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιάννης Βλαστάρης. Προσκαλούνται και επικοινωνιολόγοι. Η στρατηγική που εκπονείται έχει κορύφωση την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί η κυβέρνηση θα παίξει τα ρέστα της με στόχο να αποκτήσει σταθερή δυναμική.
Άνθρακας ο θησαυρός
Το «λαϊκό μέτωπο» προς το παρόν θέλει μόνη της την Νέα Αριστερά. Τσακαλώτος και Σακελλαρίδης απέρριψαν όχι μόνο την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ – καρικατούρα την ονόμασε ο Γαβριηλ- αλλά και το ενδεχόμενο να συνεργαστούν σε μια σειρά προγραμματικών θέσεων, στη χθεσινή ΚΕ που υπερψήφισε την θέση τους. Τα 10 στα 1 σημεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τέθηκαν καν σε συζήτηση. Οπότε η προσδοκία της διεύρυνσης στο συνέδριο της Κουμουνδούρου, τέλη Μαΐου, διαψεύδεται. Η προϋπόθεση που θέτει η Νέα Αριστερά είναι ότι αν συγκροτηθεί λαϊκό μέτωπο να συμμετέχουν κι άλλες δυνάμεις, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις. Οπότε μόνη θα συνεχίσει η αριστερά, μόνος ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο το ΠΑΣΟΚ κλπ. Καλό Πάσχα.