Τρίτη θητεία!

Τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έδειξαν ότι ακόμη κι ένα κακόγουστο ανέκδοτο το οποίο ταλαιπώρησε για δεκαετίες την ψυχική ηρεμία και το ηθικό της πόλης, όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Είναι ένα έργο που θα εξυπηρετεί 250.000 επιβάτες την ημέρα και θα αποτελεί σύμβολο υπερηφάνειας καθώς θεωρείται σήμερα το πιο σύγχρονο και καλαίσθητο μετρό στην Ευρώπη. Το δέος που προκαλεί, όπως δηλώνουν μάρτυρες, ο σταθμός Βενιζέλου όπου η μαγεία της βυζαντινής πόλης ζωντανεύει, κάτω από την πολύβουη σύγχρονη πόλη, διέψευσε άλλη μία ανυπόστατη κατηγορία για την κακοποίηση των αρχαιοτήτων. Όταν η αλήθεια είναι τόσο ηχηρή, οι μειοψηφίες της μιζέριας σβήνουν μέσα στην ματαιοδοξία τους. Έκτός απροόπτου οι εθνικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον Μάρτιο του 2027, ώστε να υπάρχει δυνατότητα και για δεύτερες εκλογές, καθώς η χώρα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ για το Β εξάμηνο (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2027).

Το στοίχημα

Ο κωδικός ότι «τα σχέδια μετατρέπονται σε εργοτάξια και στη συνέχεια σε έργα», ή το πιο απλό «το είπαμε, το κάναμε» είναι ένα διαρκές στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αναστρέψει τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα που τον κρατούν μακριά από την αυτοδυναμία. Όταν αφήνει να τον τραβούν προς τα πίσω υπουργοί τους οποίους δεν επαναφέρει στην τάξη, θα συνεχίσει να κινείται γύρω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών. Όταν μένει σταθερός στον στόχο, ξαναγεννά την προσδοκία που τον οδήγησε στην πρωθυπουργία δύο φορές μέχρι τώρα και φιλοδοξεί να διεκδικήσει και μια τρίτη θητεία όπως δήλωσε από την Θεσσαλονίκη.

Απώλειες σε τα δεξιά

Το μετρό Θεσσαλονίκης που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών το υποδέχθηκε με ενθουσιασμό, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση ανάκαμψης την οποία επιδιώκει η ΝΔ ειδικά στην βόρεια Ελλάδα. Στην Α Θεσσαλονίκης η ΝΔ από τις εθνικές εκλογές του Μαιου του 2023 (35,28%) έχασε πάνω από 10 μονάδες μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024 (24,33%). Στην Β Θεσσαλονίκης η δυσαρέσκεια ήταν μεγαλύτερη έχασε περίπου 13 μονάδες (έπεσε από το 40,17% στο 27,15%). Η άνοδος των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ στα οποία δίπλα στην Ελληνική Λύση και την Νίκη και τα άλλα μικρά δεξιά κόμματα προστέθηκε η Φωνή της Λογικής της εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενης Αφροδίτης Λατινοπούλου, παραμένει μία εκλογική απειλή την οποίαν η ΝΔ θα πρέπει να διαχειριστεί αναζητώντας τρόπους επαναπατρισμού ψηφοφόρων της.

Η διαγραφή Σαμαρά

Η διαγραφή Σαμαρά όπως δείχνουν ποιοτικές έρευνες που βρίσκονται στα συρτάρια του Μαξίμου δεν έδειξε μόνο αποφασιστικότητα που ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του Μητσοτάκη. Από ένα πολύ υψηλό ποσοστό εκλήφθηκε ο πατριωτισμός του Σαμαρά ως μέσον υπονόμευσης της κυβέρνησης και της ΝΔ, γεγονός που αποδυνάμωσε το κύρος του, όπως τον κατηγορούν. Η διαγραφή Σαμαρά αναμφισβήτητα αποτελεί μία πληγή στο σώμα της παράταξης. Μέχρι αυτήν τη στιγμή ούτε ένας δικός του άνθρωπος δεν βρέθηκε δημοσίως να τον υπερασπιστεί γεγονός που δείχνει την πολιτική του μοναξιά.

Κρύο πιάτο!

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που αποτελεί μία εμβληματική προσωπικότητα του κοινοβουλίου, ήταν από τους πρώτους οι οποίοι στήριξαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όταν διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ακόμη τότε να είναι γνωστές οι μικρές συνέπειες που θα είχε μία τέτοια πολιτική κίνηση. Εσύ εκφραστής της λαϊκής δεξιάς πώς το έκανες αυτό; τον ρώτησαν αρκετοί συνάδελφοι του. « Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο» τους απάντησε. Και τους θύμισε την δική του διαγραφή από τον Αντώνη Σαμαρά στις 31 Μαρτίου 2014 όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει – ψήφισε «παρών» στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που αφορούσε την εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ. «Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας» δήλωσε τότε. «Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κων. Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς». Μάλιστα την διαγραφή Κακλαμάνη την έγραψε ο τότε πρωθυπουργός σε ένα χαρτί και το έδωσε στον Γιάννη Τραγάκη να το διαβάσει στην ολομέλεια!

Έξω από το κάδρο

Από το κάδρο βγαίνει πλέον και ο Κώστας Καραμανλής. Αν και μίλησε γενικώς για πειθαρχικά μέτρα που δεν βοηθούν στην ενότητα και την ομοψυχία, εννοώντας την διαγραφή Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι διαφωνεί και μαζί του. Ήταν κατηγορηματικός ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν, διότι το θεωρεί προσβλητικό, να αφήνει υπονοούμενα ότι ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είναι μειοδότες. Βέβαια, δύσκολα ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην διαγραφή Σαμαρά δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν εμφανιστεί να κινούνται στην ίδια γραμμή. Ο νυν πρωθυπουργός όμως θα απαντάει ευθαρσώς τους πάντες χωρίς καμία εξαίρεση, αν και διαχωρίζει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Το γεύμα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί βρίσκονται πλέον σε μία σχετική απόσταση. Δεν τους χαρακτηρίζει η ταύτιση που τους ένωνε για περίπου δύο χρόνια. Όλα θα φανούν βέβαια στην πράξη. Πριν την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα όπου χρησιμοποίησε αρκετά ήπιους τόνους σε όλες τις αναφορές του, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι είχε γευματίσει με τον πρώην πρόεδρο Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στην αθηναϊκή λέσχη. Ο κ.Παυλόπουλος πιθανόν να ήταν και ο πρώτος ο οποίος έμαθε την απόφαση Καραμανλή να βάλει τέλος στα σενάρια που τον έφεραν μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ίδιο βράδυ δήλωσε ότι δεν τον αφορούν ούτε τον ενδιαφέρον.

Δύο τετ α τετ με Φιντάν

Ο διπλωματικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανεξαρτήτως του αν υπάρχουν ελάχιστες οι πιθανότητες να καταλήξουν στο δικαστήριο της Χάγης, συνεχίζονται κανονικά κι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην στρατηγική των ήρεμων νερών. Αυτήν την εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν μπορεί να έχουν δύο τετ-α-τετ, τα οποία δεν έχουν προγραμματιστεί αλλά οι σχέσεις των δύο αντρών είναι τέτοιες που συχνά δημιουργούνται τέτοιες ευκαιρίες. Στις 3 – 4 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η υπουργική συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και ακολουθεί του ΟΑΣΕ στη Μάλτα 4 – 6 Δεκεμβρίου. Η γραμμή συνεργασίας που έχει αποφασιστεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι η Ελλάδα να στηρίξει τον Τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου για την θέση του γγ του ΟΑΣΕ και η Τουρκία την υποψηφιότητα της έγκριτης νομικού Μάνιας Τελαλιάν για την θέση της επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας Τουρκίας μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μεμάτ Κεμάλ Μποζάι και συζητήσεις για την θετική ατζέντα του υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη με τον Μεμέτ Μποζάι.

Μητσοτάκης – Ερντογάν

Φαίνεται ότι τρέχει το διπλωματικό παρασκήνιο και σε ό,τι αφορά στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου το οποίο θα συνεδριάσει στην Τουρκία. Οι τελευταίες ημερομηνίες οι οποίες ήρθαν σε γνώση του newsIT είναι για τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Μετά τις 15 Ιανουαρίου και έως τέλος Μαρτίου πιθανόν να πραγματοποιηθεί και η πενταμερής συνάντηση για το κυπριακό. Πυρετός!

Με το γάντι
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας