Ένα από τα σενάρια που έπαιζαν στο νεοδημοκρατικό μικρόκοσμο ήταν ότι ο ανασχηματισμός σχεδόν βρίσκεται προ των πυλών. Θα είναι το επόμενο βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την προεδρική εκλογή. Όλα όμως δείχνουν ότι αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. «Από το Καλοκαίρι και βλέπουμε» μου έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού. Πάει για μετά το Πάσχα (Ιούνιο) ή τέλη Αυγούστου για να εμφανιστεί με δυναμική ανανέωσης στο βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο που αποτελεί πολιτικό βαρόμετρο.
Συσπείρωση
Οι λόγοι που δεν θα γίνει στους επόμενους μήνες δεν είναι ότι δεν έχει διαπιστώσει κενά και μειωμένες επιδόσεις υπουργών. Στην παρούσα φάση όμως η ΚΟ της ΝΔ με τις επιλογές Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και του Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής είναι ενθουσιασμένη που δεν έκανε το χατήρι του ΠΑΣΟΚ για μια κεντροαριστερή λύση. Παράλληλα και ο ίδιος βλέπει βουλευτές και τους ακούει σημειώνοντας ονόματα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει στο επόμενο κυβερνητικό του σχήμα.
Ρεκόρ Νικήτα
Περίπου 250 βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν για πρόεδρο της Βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη. Η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι. Θεωρείται υψηλός αριθμός μετά την πολιτική κόντρα που προκλήθηκε από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Τασούλα, έναν πολιτικό που δεν προέρχεται από την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μόλις χθες αποφάσισε το «ναι» στον Κακλαμάνη. Η εισήγηση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη ήταν θετική, αν και δεχόταν εισηγήσεις από βουλευτές να ψηφίσουν «παρών». «Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη ΝΔ στην καταπάτηση των θεσμικών παραδόσεων» τόνισε στην Κ.Ο. «Εισηγούμαι να ψηφίσουμε Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής αναδεικνύοντας την διαφορετική αντιμετώπιση των θεσμών μέρους του ΠΑΣΟΚ».
Πώς θα ψηφίσουν τα κόμματα
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε η στήλη προκύπτει ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης θα ψηφιστεί από τα κόμματα ως εξής.
«ΝΑΙ»
- ΝΔ συν τον Σαμαρά 157 ψήφοι.
Ο διαγραμμένος – ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς ενώ σχεδόν αμέσως απάντησε ότι θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι χθες δεν αποκάλυψε αν θα ψηφίσει «ναι» και για Κακλαμάνη.
- Από το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν και οι 31 βουλευτές «ναι» όπως και ο ανεξάρτητος (διαγράφηκε) Μπουρχάν Μπουράν.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ από την Παρασκευή αποφάσισε ότι θα λειτουργήσει θεσμικά και θα ψηφίσει «ναι» (26 ψήφοι).
- Η ΕΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του Βελόπουλου λέει «ναι» στον Κακλαμάνη (11 βουλευτές).
- «Ναι» και από τους Σπαρτιάτες (5).
- Το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη (5 βουλευτές που εντάχθηκαν) συν τον Ευάγγελο Αποστολάκη ψηφίζουν Κακλαμάνη.
- Από τους ανεξάρτητους που είναι 23 τουλάχιστον οι 16 (συμπεριλαμβάνονται και οι βουλευτές του Κασσελάκη) είναι υπέρ.
Ανάμεσα στους ανεξάρτητους είναι και οι: Αθηνά Λινού, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Ράνια Θρασκιά, Αρετή Παπαϊωάννου, Μιχάλης Χουρδάκης, Παύλος Σαράκης, Χάρης Κατσιβαρδάς, Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης κ.α
«ΠΑΡΩΝ»
Το ΚΚΕ (21 βουλευτές) θα πάει στο «παρών» αν και είχε ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για αντιπρόεδρο. Θεωρεί όμως ότι η θέση του προέδρου της βουλής είναι πολιτική θέση και γι’αυτό δεν ψηφίζει ποτέ, όποιο κι αν είναι το πρόσωπο. Η Νέα Αριστερά (11) αποφάσισε χθες να μην ψηφίσει τον Κακλαμάνη και να πάει στο «παρών». Η Νίκη του Δημήτρη Νάτσιου εξαρχής ήταν αρνητική όχι λόγω του προσώπου, αλλά γιατί είναι κατά των πολιτικών της κυβέρνησης. «Όχι» στον Κακλαμάνη και από την Πλεύση Ελευθερίας. Δεν αποκλείεται κάποιοι από τους βουλευτές που δεν θέλουν να τον ψηφίσουν, να απουσιάζουν από την ψηφοφορία. Για να έχουμε ακριβή εικόνα της διαδικασίας: «Όχι» δεν υπάρχει ως ψήφος. Οι βουλευτές ψηφίζουν το όνομα που ακούγεται ή παρών ή απουσιάζουν όταν θέλουν στην ουσία να το καταψηφίσουν.
Αγαπητός
Ο Κώστας Τασούλας την τελευταία φορά είχε εκλεγεί πρόεδρος της βουλής με 249 ψήφους, χωρίς τεταμένο πολιτικό κλίμα. Άρα το γεγονός ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης φτάνει τις δικές του ψήφους ξεπερνώντας τις κομματικές αντιπαραθέσεις που έχουν προκύψει ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι σημαντικό ρόλο – πέρα από τις κομματικές τακτικές – έπαιξε το πρόσωπο του. Δεν έχει μόνο μακρά κοινοβουλευτική πορεία και εμπειρία αλλά διατηρεί στενές σχέσεις και με τους συναδέλφους του όλων των κομμάτων.
«Να το δούμε»
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε στον ανεξάρτητο βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη (προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας) όταν τον ενημέρωσε ότι στις μη ονομαστικές ψηφοφορίες δεν ψηφίζουν οι ανεξάρτητοι αν και φτάνουν τους 23. Δεν μπορεί να ψηφίζουν οι 277 από τους 300 της Βουλής, τόνισε. Πουθενά δεν το απαγορεύει ο κανονισμός της Βουλής. Οι εισηγητές ψηφίζουν για τους βουλευτές του κάθε κόμματος, οπότε οι 23 μένουν εκτός. Ο Νικήτας Κακλαμάνης του απάντησε ότι έχει δίκιο και μόλις εγκατασταθεί στο γραφείο του θα το συζητήσουν για να βρουν μια λύση.
Στο Μαξίμου
Πολλοί βουλευτές της ΝΔ πηγαινοέρχονται στο Μαξίμου. Ο πιο δικός τους άνθρωπος, όπως μου λένε, είναι ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης. Ξέρει όσο κανείς άλλος την ανθρωπογεωγραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και των στελεχών σε όλη τη χώρα. Οι βουλευτές πηγαίνουν στο Μαξίμου να τον συναντήσουν και να συζητήσουν μαζί του ό,τι τους απασχολεί. Τις τελευταίες μέρες πέρασαν την είσοδο της Βασιλέως Γεωργίου οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος (Λαρίσης), Σταύρος Παπασωτηρίου (Φλώρινας), Μακάριος Λαζαρίδης (Καβάλας) Φάνης Παππάς (β’ Θεσσαλονίκης) κ.α.
Πολύ κοντά;
Με τα καλύτερα λόγια μιλάει ο Στέφανος Κασσελάκης με τον προερχόμενο από την Πλεύση Ελευθερίας ανεξάρτητο βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη. Τον εκτιμάει και το επιτελείο του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας. Ζυμώσεις γίνονται. Θα κάνει ο Χουρδάκης το βήμα της προσχώρησης στο Κίνημα Δημοκρατίας; Θα φανεί. Προς το παρόν το Κίνημα πιέζεται. Στην δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha σημείωσε πτώση, κινείται γύρω στο 3%. Σήμερα ο Κασσελάκης βρίσκεται στην Κύπρο για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Δεύτερη ευκαιρία» με συντονιστή τον Τάσο Τρύφωνος. Δεν αρκεί όμως μόνο το βιβλίο. Χρειάζονται και προτάσεις για το μέλλον.