Οι φωνές του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγεται ότι έφτασαν από το Ισραήλ στην Αθήνα όταν έμαθε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας πρότεινε, μετά τις αυξήσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας για στρατό, ναυτικό και αεροπορία «να γίνουν ανάλογες και στους αστυνομικούς, στους πυροσβέστες και στους λιμενικούς διότι «δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας» (ΕΡΤ). Πριν ηρεμήσει ο πρωθυπουργός ήρθε και το δεύτερο χτύπημα από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη. Προεξόφλησε ότι «η Κυβέρνηση του @kmitsotakis σέβεται όλους όσους φέρουν το εθνόσημο. Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».
Πυκνώνουν οι φωνές
Τον χορό άνοιξε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος το Σάββατο το βράδυ. «Το ίδιο (αυξήσεις) επιτάσσεται και για τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής» ανέφερε σε δήλωση του. «Οι υπηρεσίες τους είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της κοινωνίας, και οι υψηλές ευθύνες που αναλαμβάνουν οφείλουν να αντανακλώνται και στις αποδοχές τους». Τάχθηκαν υπέρ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης και Νότης Μηταράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Στέλιος Πέτσας, η Φωτεινή Αραμπατζή κα.
Μαξίμου δείχνει ΔΕΘ
Το Μέγαρο Μαξίμου επαίνεσε εμμέσως πλην σαφώς τον Νίκο Δένδια που με την αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων στην οποία προχώρησε, εξοικονόμησε σημαντικά κονδύλια και επισήμανε την σημασίας της ρήτρας διαφυγής (εξαίρεση αμυντικών δαπανών από το χρέος). Ταυτόχρονα άφησε ανοικτό να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό αυξήσεις για το σύνολο των σωμάτων ασφαλείας στην ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο.
Δελφινομαχία
Το παρασκήνιο, όμως, δείχνει την δελφινομαχία που άρχισε στη ΝΔ, με αφορμή τα χαμηλά της ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Οι βουλευτές που πιέζουν την κυβέρνηση ζητώντας αυξήσεις για όλα τα σώματα ασφαλείας, θεωρούν δίκαιο το αίτημα αλλά αρμετοί έχουν δυσαρέσκεια διότι δεν υπουργοποιήθηκαν στον τελευταίο ανασχηματισμό ή αγωνιούν για την επανεκλογή τους διότι η ΝΔ μπορεί να εκλέξει πιθανόν και 30-40 λιγότερους βουλευτές στις επόμενες εκλογές. Το σκηνικό με τους υπουργούς όμως είναι διαφορετικό. Συνδέεται με την επόμενη μέρα της ΝΔ όπως σχολιάζεται ευρέως στους κόλπους της ΝΔ, αν και ομάδες του ενός ή του άλλου δελφίνου, με την έννοια της αμφισβήτησης και υπονόμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έχουν συγκροτηθεί τουλάχιστον σε δημόσια θέα.
Α’ γύρος
Οι αυξήσεις στις ένοπλες δυνάμεις και μάλιστα με ανακοινώσεις από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας, χωρίς την παρουσία δίπλα του, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη ή του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, είναι μια νίκη που την πιστώνεται ο ίδιος. Μήνυμα ηγετικής πυγμής έστειλε και η τελετή των αποκαλυπτηρίων του έργου του Κώστα Βαρώτσου «Κιβωτός της Εθνικής Μνήμης» στο προαύλιο του υπ. Άμυνας με την παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (που έχει διαγραφεί από τον Μητσοτάκη), του πρώην προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, 62 βουλευτών και μιας επιχειρηματικής ελίτ. Ο Δένδιας θα το πιστωθεί τις αυξήσεις που θα δοθούν και στα σώματα ασφαλείας διότι το πάλεψε, το κέρδισε και άνοιξε το δρόμο, όπως μου έλεγαν χθες βουλευτές της ΝΔ.
Έκπληξη;
Η δυσάρεστη έκπληξη για το Μαξίμου ήταν οι δύο υπουργοί, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και οι δύο έχουν το υπουργείο που ζήτησαν από τον πρωθυπουργό. Δεν είναι δυσαρεστημένοι. Ο υπουργός Ναυτιλίας έχει στην αρμοδιότητα του το λιμενικό αλλά θα μπορούσε να εργαστεί όπως και ο Δένδιας, και να θέσει το θέμα των αυξήσεων στο υπουργικό συμβούλιο, όπως μου έλεγε κορυφαίος υπουργός. Δεν έπρεπε να ανάψει φωτιές. Όταν άνοιξε η κούρσα διαδοχής του Αντώνη Σαμαρά, είχε ακουστεί το όνομα του Κικίλια μέσα στους 5-6 υποψήφιους αν και δεν κατέβηκε στο τέλος. Την ηγεσία της ΝΔ κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξεκίνησε ως αουτσάιντερ. Η χθεσινή κίνηση του υπουργού Ναυτιλίας ερμηνεύτηκε από αρκετούς βουλευτές ως αναγνωριστική πτήση απέναντι στο Νίκο Δένδια που θεωρείται ο Νο 1 δελφίνος σήμερα.
Οργή
Η οργή Μητσοτάκη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός Υγείας είχε υποχρεωθεί σε αφωνία για να αποφεύγονται δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και «μίλησε» με ανάρτηση του στο twitter ζητώντας αυξήσεις για αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. «Δεν άφησε ελεύθερο το πεδίο ούτε στον Δένδια ούτε στον Κικίλια» σχολίαζε υπουργός στο NEWSIT. Το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη συζητείται μεταξύ των δελφίνων ή ακόμη και για δημιουργία δικού του κόμματος όταν φύγει ο Μητσοτάκης. Έχει τα δικά του ακροατήρια. Μετά την ήττα της Ματίνας Παγώνη στην ΕΙΝΑΠ (πρώτο στους γιατρούς Αθήνας- Πειραιά βγήκε το ΚΚΕ) ο υπουργός Υγείας θα δεχθεί μεγαλύτερη πίεση και για αυξήσεις. «Δεν μπορεί να ζητάει για τα σώματα ασφαλείας που δεν είναι στην αρμοδιότητα του και να μην διεκδικεί για μας» έλεγαν νεοδημοκράτες γιατροί.
Χατζηδάκης – Πιερρακάκης
Στην αντίπερα όχθη στην εσωκομματική σκακιέρα της ΝΔ είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την νεότερη γενιά ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Δίνουν αγώνα να υπάρξουν έσοδα για μέτρα – ανάσες και αυξήσεις όπου είναι δυνατόν χωρίς, όμως, να εκτροχιαστεί η κατάσταση. Το μπρα ντε φερ των δύο τάσεων θα είναι σκληρό.
Μήνυμα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε χθες το βράδυ από το Ισραήλ και σήμερα το πρωί θα είναι στο Μαξίμου. Θεωρεί ότι οι δύο υπουργοί ευθύνονται διότι χάλασε ένα θετικό αφήγημα που παρουσίασε η κυβέρνηση με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις μη αναμενόμενες αυξήσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Αύριο Τρίτη, στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για τα εξοπλιστικά θα στείλει ένα πρώτο μήνυμα δείχνοντας το 2027 ώστε να βάλει φρένο ο στα σενάρια που κυκλοφορούν για αλλαγή ηγεσίας ακόμη και εν πτήσει που, πάντως, δεν έχουν σοβαρή βάση. Δεν υπάρχει στέλεχος της ΝΔ που μπορεί να ρίξει τον Μητσοτάκη. Εάν όμως αυτή η δυσαρέσκεια και η σεναριολογία συνεχιστεί, η ΝΔ θα σέρνεται. Ηλεκτροσόκ χρειάζεται για να συνέλθει.
Κρας τεστ
Το κρίσιμο ραντεβού είναι στις 4 Απριλίου που συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ για την εκλογή νέου γενικού γραμματέα μετά την υπουργοποίηση του Σταύρου Καλαφάτη. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έχει πρότεινε τον Απόστολο Βεσυρόπουλο. Κάποιοι δυσαρεστημένοι βουλευτές ζήτησαν να στηθούν κάλπες ενώ συνήθως ο γενικός γραμματέας εκλέγεται διά βοής. Ο Βεσυρόπουλος άρχισε τα τηλεφωνήματα. Φαίνεται ότι οι σκληροπυρηνικοί δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Πολλοί βουλευτές όμως θα ζητήσουν το λόγο. Και μετά το «θα πάμε όλοι μαζί στις εκλογές του 2027» του Μητσοτάκη, θα μιλήσουν και εκείνοι. Και θα φανεί πόσο μεγάλο είναι το «αντάρτικο».
Σε παράκρουση
Και να ήταν μόνο η ΝΔ, τέλος πάντων, έξι χρόνια κυβερνά η φθορά και η εσωκομματική αναταραχή είναι κάπου αναμενόμενες. Τα ίδια και μάλλον χειρότερα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σαν να μην έγιναν εσωκομματικές εκλογές. Χαριλάου Τρικούπη, Δούκας και Γερουλάνος ανταλλάσσουν πυρά με δηλώσεις και ανταπαντήσεις. Η Κατερίνα Μπατζελή παραπέμπεται στο Πειθαρχικό γιατί χαρακτήρισε τοξική την αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Ο Δούκας την υπερασπίστηκε (τον είχε στηρίξει). Τέτοιο φεϊγβολάν δηλώσεων καιρό είχαμε να δούμε μέσα σε ένα κόμμα.
Διαγράψτε με!
Από το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε ο φωτογράφος με διεθνή καριέρα Σπύρος Πώρος. «Επειδή μετά από μια στάση αναμονής που τήρησα καταρχάς, βλέπω ότι η παρουσία μου στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα νόημα και επειδή έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα αυτή τη φορά η εμπιστοσύνη μου στην ηγεσία και σε ένα μεγάλο μέρος των στελεχών, αποχωρώ. Σας παρακαλώ όπως με διαγράψετε» έγραψε. Το χειρότερο είναι ότι, όπως μαθαίνω, πολλά στελέχη έχουν κατεβάσει τα μολύβια, απογοητευμένα που το ΠΑΣΟΚ βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου και ήδη συζητούν και εκεί την επόμενη μέρα.
Πολάκης vs Φάμελλος
Ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Ο Παύλος Πολάκης που ήταν υποψήφιος για την ηγεσία διαφώνησε. «Παλεύω μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύω ότι είναι το μόνο “όχημα” που είναι ικανό να μας φέρει μια μέρα ξανά στην εξουσία» έγραψε ο Πολάκης. «Καθαρά πράγματα!!! Ότι άλλο λέγεται ή γράφεται δεν έχει καμία βάση», ξεκαθάρισε. Δεν βλέπω τον Παύλο να κάνει πίσω..
Με την Ζωή
Δύο πολυσέλιδα κατηγορητήρια για τα Τέμπη κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αίτημα για Προανακριτική, έστειλε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Κασσελάκης σε 80 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Χρειάζονται 30 υπογραφές για να κατατεθεί αίτημα για Προανακριτική. Ο ίδιος έχει έξι βουλευτές που έχουν προσχωρήσει στο Κίνημα συν τον Απόστολο Αποστολάκη. Ποιοι θα δεχτούν να βάλουν την υπογραφή τους δίπλα της Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά την εκτόξευση της στην δεύτερη θέση; Ο Κασσελάκης φαίνεται να είναι ο μόνος που θα ήθελε να συνεργαστεί με την Κωνσταντοπούλου. Λέτε να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες;