Ο νόμος που ορίζει τις προϋποθέσεις για τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας ήταν του Βαγγέλη Βενιζέλου επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου το 1994
Ο δικηγόρος της πρώην βασιλικής οικογένειας Κωνσταντίνος Λιδωρίκης εμφανίστηκε την Πέμπτη το πρωί στην Ληξίαρχο Αθηνών με 10 εξουσιοδοτήσεις με το αίτημα της παραχώρησης της ελληνικής ιθαγένειας. Αφορούν τα πέντε παιδιά του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας, τον Παύλο, 57 χρόνων, τον Νικόλαο 55, την Αλεξία 59, την Θεοδώρα 45 και τον Φίλιππο 38. Τα άλλα πέντε πρόσωπα είναι τα εγγόνια του τέως βασιλιά, τα παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ, η Μαρία Ολυμπία 28, ο Κωνσταντίνος Αλέξιος 26, ο Αχιλλέας Ανδρέας 24, ο Οδυσσέας Κίμωνας 20 και ο Αριστείδης Σταύρος 16. Η τέως βασιλική οικογένεια υπέγραψε ότι σέβεται το Σύνταγμα και το Πολίτευμα και δεν έχει διεκδικήσεις ούτε σε ότι αφορά στο παρελθόν ούτε σε τίτλους ευγενείας που άλλωστε απαγορεύονται στην Ελλάδα από το Σύνταγμα. Απέκτησαν και επίθετο. Θα ονομάζονται Ντε Γκρες (της Ελλάδας). Είναι το επίθετο που πρώτος πήρε ο θείος τους Μιχαήλ Ντε Γκρες, πρώην πρίγκηπας της Ελλάδας και της Δανίας που έκανε την διαδικασία για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας το 2004 μαζί με τις δύο κόρες του. Ο νόμος που ορίζει τις προϋποθέσεις για τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας ήταν του Βαγγέλη Βενιζέλου επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου το 1994.
«Τράβηξε πολύ»
Οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη που πήρε την εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διευθετήσει την εκκρεμότητα της ιθαγένειας των μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας αλλά και τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο που θα δώσει την τελική έγκριση, έγιναν «σε πολύ καλό κλίμα» όπως έγινε γνωστό από το φιλικό περιβάλλον της πρώην βασιλικής οικογένειας. Όποιες ηθικές ενστάσεις είχαν τα παιδιά και τα εγγόνια του Κωνσταντίνου να προχωρήσουν στη διαδικασία νωρίτερα, ήρθησαν μετά τον θάνατο του (Ιανουάριος 2023). Ένας βασικός λόγος ήταν ότι εκείνος είχε αρνηθεί να εκπληρώσει τους όρους που έθετε ο νόμος Βενιζέλου. Θεωρούσε ότι σε όλα ήδη είχε απαντήσει και δικαιούνταν την ιθαγένεια για ιστορικούς λόγους, δεν έθεσε πολιτειακό ζήτημα και αναγνώρισε το δημοψήφισμα που κατήργησε την βασιλεία στην Ελλάδα. Η Αννα Μαρία ακολούθησε το παράδειγμα του. Δεν ζήτησε την ελληνική ιθαγένεια. Κράτησε την δανέζικη (αν και θα μπορούσε να αποκτήσει και τις δύο). Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα πάει στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.
Στο χακί!
Η οικογένεια του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ είναι έτοιμη και για μια σημαντική εμπειρία που θέλουν και οι γιοι τους να την ζήσουν όπως έγινε γνωστό από άτομα του περιβάλλοντος τους. Όταν τελειώσουν τις σπουδές τους θα πάνε στον ελληνικό στρατό (οι τρεις μεγαλύτεροι σε πρώτη φάση). Ο Κωνσταντίνος Αλέξιος, ο Αχιλλέας Ανδρέας, ο Οδυσσέας Κίμωνας και αργότερα ο Αριστείδης Σταύρος. Ως παιδιά πολύτεκνης οικογένειας θα υπηρετήσουν από έξι μήνες.
Έλληνες με δικαιώματα και υποχρεώσεις
Ο Παύλος που συνεχίζει να συστήνεται ως διάδοχος υποστηρίζοντας ότι είναι ένας τίτλος ευγενείας, ζει μεταξύ Νέας Υόρκης, Λονδίνου και Αθήνας. Η Αθηναϊκή Λέσχη και η Μεγάλη Βρετανία είναι το στέκι του ενώ για τον καφέ του επιλέγει το Da capo, στην πλατεία Κολωνακίου. Ο Νικόλαος ζει στην Αθήνα. Με την πρώην σύζυγό του έμεναν στο σπίτι της Σοφίας Παπανδρέου, στο Καστρί, εκεί όπου ζούσε ο Γέρος της Δημοκρατίας. Ένας νέος έρωτας με γόνο πλούσιας ελληνικής οικογένειας πιθανόν να τον οδηγήσει στα σκαλοπάτια της εκκλησίας. Όταν εγγραφούν στα δημοτολόγια των δήμων που θα επιλέξουν, θα ανοίξουν και την οικογενειακή μερίδα τους. Στου Παύλου Ντε Γκρες θα προστεθεί η Μαρί Σαντάλ ως σύζυγος και μητέρα Ελλήνων αλλά δεν θα πάρει την ελληνική ιθαγένεια.
Νέο κόμμα;
Η αντιπολίτευση ήδη αντιδρά μήπως το Ντε Γκρες (της Ελλάδας) υποκρύπτει κάποια νοσταλγία ή πρόθεση για δημιουργία «φιλοβασιλικού» κόμματος. Μέχρι στιγμής δεν εκφράστηκαν τέτοιες επιθυμίες. Κόμμα αν θέλουν να κάνουν μπορούν πάντως όπως όλοι οι Έλληνες. Όσο για το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης περισσότερο αφορά το life style των χλιδάτων μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας παρά τις ιστορικές αναφορές.
Ο Μπους και ο Καραμανλής
Ένα περιστατικό που έχει ιστορικό ενδιαφέρον περιέγραφε πρόσφατα σε πηγαδάκι με βουλευτές ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόδωρος Ρουσόπουλος. Στις 18 Ιουλίου 1991 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε την Αθήνα. Πρωθυπουργός ήταν ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης. Ως είθισται οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση θα έκαναν δηλώσεις και θα δέχονταν ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο Ρουσόπουλος που εργαζόταν τότε στο mega δεν πήρε ερώτηση αλλά και μετά τις ερωτήσεις των συναδέλφων του, άρπαξε το μικρόφωνο και έγινε ο παρακάτω διάλογος με τον Τζορτζ Μπους
Η Κύπρος
Δημοσιογράφος: Αναφερθήκατε στην επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ λόγω της εισβολής στο Κουβέιτ. Κι αλλού έχει συμβεί αυτό αλλά δεν έχετε παρέμβει.
Μπους: Τι εννοείτε;
Δημοσιογράφος: Την Κύπρο. Και εκεί υπάρχει εισβολή και κατοχή.
Μπους: Τι θέλετε να κάνω; Να στείλω τον έκτο στόλο;
Δημοσιογράφος: Δεν είναι ίδια η κατάσταση;
Ο Μπους έδωσε μία γενική απάντηση και η συνομιλία έκλεισε εκεί.
Χωροφύλακας των Εθνών
Μετά την συνέντευξη κάλεσε τον Θόδωρο Ρουσόπουλο η Λένα Τριανταφύλλη, ιδιαίτερα του τότε προέδρου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και τον συνέδεσε μαζί του. «Έκανες την καλύτερη ερώτηση» του είπε ο πρόεδρος και τον κάλεσε να τα πούνε από κοντά. Ο Ρουσόπουλος όταν τον επισκέφθηκε ρώτησε τον Καραμανλή τι είπε στο Μπους. « Του είπα τώρα που η χώρα σου είναι ισχυρή και κέρδισες έναν πόλεμο πρόσεξε μήπως την μετατρέψεις σε χωροφύλακα των εθνών». Εκείνος αρνήθηκε ότι θα γίνει αυτό αλλά αυτός που επιβεβαιώθηκε ήταν ο Καραμανλής…
Lifting στον ΣΥΡΙΖΑ
Focus στην δημοσκόπηση της MRB έκανε χθες το στενό επιτελείο του Σωκράτη Φάμελλου στην Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 8%, το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη 3,5% και η Νέα Αριστερά 1,3 % στην πρόθεση ψήφου. Αυτό που κράτησαν στις αναλύσεις τους είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων της Νέας Αριστεράς δεν αποκλείει την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και θα επιμείνει η Κουμουνδούρου στο προσκλητήριο το οποίο απευθύνεται σε βουλευτές και ψηφοφόρους τους. Θεωρούν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος έδωσε μία σταθερότητα μετά τις αναταράξεις που σημειώθηκαν αλλά αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και θέλει μεγάλη προσπάθεια. Με εισήγηση του εκπροσώπου του κόμματος Γιώργου Καραμέρου θα προχωρήσει το κόμμα και σε ένα επικοινωνιακό λίφτινγκ. Θα υπάρξει ανανέωση προσώπων που θα βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα χωρίς βέβαια να αποκλείονται και τα γνωστά στελέχη. Η τρίτη θέση έχει ρίξει το ηθικό και είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια ανάκαμψης.