Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις προκλήθηκαν από τα τρία νέα βίντεο που δείχνουν ότι στην εμπορική αμαξοστοιχία δεν υπάρχουν δεξαμενές αλλά μόνο λαμαρίνες και παραδόθηκαν στον ανακριτή από τον δικηγόρο της εταιρείας security των σιδηροδρόμων Βασίλη Καπερνάρο. Ο χρόνος που δημοσιοποιήθηκε (δύο χρόνια μετά) και ο τρόπος (από υπάλληλο που υποστηρίζει ότι τα κράτησε από μόνος του αλλά δεν είπε τίποτα μέχρι τώρα) κλιμακώνουν την πολιτική αντιπαράθεση και τις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων και των δικηγόρων τους.

Βίντεο και πορίσματα

Επιτακτική ανάγκη είναι να ελεγχθούν επειγόντως τα βίντεο ως προς την αξιοπιστία τους και αν όντως μπορούν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις ως προς το πως προκλήθηκε η πυρόσφαιρα (μανιτάρι) από την σύγκρουση που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους, 19-25 χρόνων οι περισσότεροι. Εάν αποδειχθεί τεχνολογικά ότι «πειράχτηκαν», η κυβέρνηση θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Αν αποδειχθεί η αυθεντικότητα τους, τότε το πολιτικό παιχνίδι αλλάζει. Εντός και εκτός βουλής.

Θρίλερ

Εκτός και αν προκύψει ένα άλλο θρίλερ. Τα πορίσματα του καθηγητή Καρώνη του ΕΜΠ και του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων που θα έχουν παραδοθεί έως τις 27 Φεβρουαρίου, δεν μπορούν να «κουμπώσουν» με τα βίντεο. Οι θεωρίες συνωμοσίας και συγκάλυψης θα ξαναφουντώσουν.

Δεν θέλουν το Μεταφορών!

Δεν έχω βρει υπουργό ή βουλευτή που στον ανασχηματισμό που έρχεται, θα ήθελε να του ανατεθεί το υπ. Μεταφορών, στις πολλές συνομιλίες που είχα αυτές τις ημέρες. «Δεν έχω καμία σχέση», «δεν είναι του αντικειμένου μου» κλπ είναι οι δικαιολογίες που ακούω. Ξέρουν ότι μετά τα Τέμπη, είναι ηλεκτρική η καρέκλα του υπουργού Μεταφορών. Όλοι θα περιμένουν πολλά σε μικρό διάστημα. Μεγάλο θα είναι το ρίσκο για όποιον δεν θέλει να τσαλακωθεί και από αυτό το είδος η νυν κυβέρνηση ξεχειλίζει.

Κρίνεται η καθημερινότητα

Κακώς παρέμενε ενοποιημένο το υπουργείο Μεταφορών με το Υποδομών. Θα σας μεταφέρω την δική μου εμπειρία από τις δεκαετίες που κάνω πολιτικό ρεπορτάζ. Δεν υπήρξε ποτέ υπουργός ο οποίος να έχει μια πραγματική εικόνα για το πώς λειτουργούν τα ΜΜΜ. Ποιος ανέβηκε στο αστικό λεωφορείο, στον προαστιακό, στο τρένο; Να βιώσει τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν, την δυσοσμία σε βαγόνια, τις ουρές των βιοπαλαιστών που πηγαίνουν στις δουλειές τους τα ξημερώματα; Ουδείς! Θα το πω κυνικά. Τα σνόμπαραν τα ΜΜΜ. Προτιμούσαν να προτάσσουν τις αρμοδιότητες του υπ. Υποδομών που είναι πιο γκλαμουράτο. Έχει κορδέλες μεγάλων έργων, συγχαρητήρια και αυτοθαυμασμό. Ήταν πρώτοι και καλοί μόνο για το φωτογραφικό ενσταντανέ δίπλα στον πρωθυπουργό, σε παραλαβή λεωφορείων κλπ. Και όμως! Στο υπ. Μεταφορών και στα ΜΜΜ παίζεται ένα σημαντικό στοίχημα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες χιλιάδες μετακινούνται καθημερινά σε όλη τη χώρα. Και αισθάνονται πολίτες β κατηγορίας.

Ρουσφέτια!

Για ρουσφέτια τα έβλεπαν πιο πολύ, τα ΜΜΜ. Πώς θα διορίσουν τους δικούς τους. Διότι τα Τέμπη δεν έδειξαν μόνο τυφλά συστήματα ασφαλείας αλλά και ένα ξέφραγο αμπέλι! Με την κάλυψη και των συνδικαλιστών. Οι 70 κάμερες δεν κατέγραψαν τίποτα, φανάρια και μπάρες δεν λειτουργούσαν – τι διάλυση αλήθεια! Δεν μπορεί να υπάρχει υπ. Οικογένειας – και καλώς υπάρχει – και να μην υπάρχει Μεταφορών. Χρειάζεται όμως και ένας υπουργός που δεν θα φοβάται να μην «καεί» αλλά να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Δεν έχει κλειδώσει το όνομα του υπουργού. Κάποια ονόματα κυκλοφορούν. Ανάμεσα τους είναι του Μάκη Βορίδη που ακούγεται και για το Δικαιοσύνης και του Σταύρου Παπασταύρου για τον οποίο παίζει και το υπ. Μετανάστευσης.

Τον Μάρτιο

Μετά τα συλλαλητήρια της 28ης Φεβρουαρίου που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία των Τεμπών, την έναρξη της συζήτησης για την Προανακριτική κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου και την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, όπως φαίνεται θα γίνει ο ανασχηματισμός. Το παιχνίδι των εντυπώσεων θα παιχτεί στο τρίγωνο Υπ. Εξωτερικών – Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Μαξίμου. Γενική είναι η παραδοχή ότι στο Μαξίμου πρέπει να επιστρέψει ο Γιώργος Γεραπετρίτης καθώς η απουσία του είναι αισθητή. Οι συζητήσεις κρατούν καιρό. Εάν δεν ήταν σε εκκρεμότητα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πιθανόν ο πρωθυπουργός να μην είχε καμία δεύτερη σκέψη. Εκτός κι αν πάει πιο μετά τον ανασχηματισμό. Το επιχείρημα ότι μια τέτοια μετακίνηση θα ικανοποιούσε την σαμαρική πλευρά, αποτελεί ένα αντικείμενο προβληματισμού γιατί σε καμία περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να γίνει τέτοια πολιτική εκμετάλλευση. Εάν όμως ο Γεραπετρίτης επιστρέψει στο Μαξίμου με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης όπως συζητείται, όλα αυτά ανακόπτονται.

Ο Χατζηδάκης

Σε περίπτωση μετακόμισης στο Μαξίμου του Γεραπετρίτη, το φαβορί για το υπ. Εξωτερικών είναι ο Κωστής Χατζηδάκης. Πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Μπορεί να κάνει ένα δυνατό δίδυμο με τον Δένδια στο Άμυνας. Το άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα πάει στο Οικονομικών. Κι εδώ ακούγεται έντονα το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται τεχνοκράτης διότι η δημοσιονομική ορθότητα χωρίς ενσυναίσθηση δεν είναι και η καλύτερη πυξίδα σε μια κυβέρνηση με προβλήματα.

Τρεις στους τρεις

Λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η Πολιτική Επιτροπή της Κυριακής θύμισε μία από τα παλιά. Και οι τρεις που συμμετείχαν στην κούρσα, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος- σε διαφορετικούς τόνους – έθεσαν θέμα λειτουργίας του κόμματος. Άφησαν αιχμές για επιστροφή στο κλειστό κόμμα που ήταν μια από τις αιτίες που είχε αμφισβητηθεί ο Ανδρουλάκης. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι παλιοί επικριτές του (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μανώλης Χριστοδουλάκης κα). Σε ένα συμφώνησαν όλοι μαζί με τον Ανδρουλάκη, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να νικήσει στις επόμενες εκλογές. Εν ολίγοις μπήκε ο πήχης για την επόμενη εσωκομματική αναμέτρηση.

Με το βλέμμα έξω!

Η υποψηφιότητα του βουλευτή Χάρη Θεοχάρη για την Θέση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού είναι γνωστή. Την διεκδικεί η χώρα. Τον Μάιο οι 35 χώρες του Εκτελεστικού Συμβουλίου -ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα – θα αποφασίσουν ποιος είναι ο προτεινόμενος Γενικός Γραμματέας. Ο Θεοχάρης έχει πολλές πιθανότητες.

Ο Καιρίδης

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι και το όνομα του βουλευτή Δημήτρη Καιρίδη ακούγεται για μια θέση στο εξωτερικό, του γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μετανάστευσης που εδρεύει στη Βιέννη. Ο πρώην υπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα αποδεχθεί την υποψηφιότητα. Και αυτή κρίνεται γύρω στον Ιούνιο. Είναι σε γνώση του Μαξίμου και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη. Έχει πολλές πιθανότητες να την πάρει την θέση ο Καιρίδης. Εκτός κι αν επιλέξει την εσωτερική πολιτική σκηνή για λόγους οικογενειακούς.

Κοπή πίτας

Στο μπαρ Privee Rest ,στην Λ. Νίκης, στην Θεσσαλονίκη, έκοψαν την πίτα τα μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας. Συγκεντρώθηκαν γύρω στα 200 άτομα. Ήταν εκεί η Θεοδώρα Τζάκρη, η Κυριακή Μάλαμα και ο Μιχάλης Χουρδάκης. Στο σύντομο χαιρετισμό τους το μήνυμα που έστειλαν ήταν «προχωράμε στην οργάνωση μας». Με αργά βήματα όμως…

Με το γάντι
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας