Site icon NewsIT
06:45 | 08.12.24

Το φαβορί, ο αουτσάιντερ, η έκπληξη και ο άγνωστος Χ

Το φαβορί, ο αουτσάιντερ, η έκπληξη και ο άγνωστος Χ

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

Πάνω από 7-8 ονόματα γράφτηκαν συζητήθηκαν, κάηκαν ή απλά δεν ήταν ποτέ σε καμία κομματική ή αρχηγική ατζέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ήταν απόρροια φημολογιών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει και την πρωτοβουλία, εκτός απροόπτου μετά τα Φώτα και αφού ξεκουραστεί στο βουνό, τις γιορτές, θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο αξίωμα της χώρας. Αν έχει πάρει την τελική απόφασή του μπορεί να ρίξει την «βόμβα» και στην ψηφοφορία του προϋπολογισμού, σχολίασε βουλευτής στη ΝΔ.. 

Οδικός χάρτης 

Ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, στην διάρκεια των ζυμώσεων που θα κορυφωθούν, δύο είναι τα σενάρια. Μέσα στο 2ο 10ημερο  του Ιανουαρίου του 2025 να έχουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας εφόσον υπάρξει πλειοψηφία (200 ψήφοι). Ή να γίνουν τέσσερις ψηφοφορίες, με την κάθε μία να απέχει από την άλλη, μία εβδομάδα. Οι δύο πρώτες χρειάζονται 200 ψήφους, η τρίτη 180 και η τέταρτη πλειοψηφία επί των παρόντων που όμως θα οδηγούσε σε έναν πρόεδρο αρκετά ψαλιδισμένο. Το dead line για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι η 28η Φεβρουαρίου. 

Fast track

Το 2020 όλα έγιναν γρήγορα. Το παρασκήνιο που αποκαλύπτει το newsit.gr είναι πραγματικό. Ένα πρωτοσέλιδο της Εστίας με άρθρο του Μανώλη Κοττάκη για υποψηφιότητα της τότε προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, άνοιξε το δρόμο. «Τι ξέρουμε για την Σακελλαροπούλου;» ρώτησε ο πρωθυπουργός τον τότε υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Είχε άριστα διαπιστευτήρια. Ήταν εξαίρετη δικαστικός, προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο και είναι δικαιωματίστρια. Συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, του άρεσε, και συμφώνησαν.

Στις 15 Ιανουαρίου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότεινε για πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. 
Στις 22 Ιανουαρίου, εκλέχτηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους. Ήταν η μοναδική υποψηφιότητα.

Ρεκόρ

Έσπασε ρεκόρ ψήφων. Ψήφισαν την κ. Σακελλαροπούλου η ΝΔ (157) ο ΣΥΡΙΖΑ (82) και το ΚΙΝΑΛ (22) «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ (8).

Ο Προκόπης

Ο προηγούμενος πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος εξελέγη με 233 ψήφους επί 295 παρόντων στις 18/2/2015. Τον στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, και η ΝΔ. Μέχρι την ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια και το πάρτι σε εστιατόριο φίλης της προέδρου Δημοκρατίας που ανήκει στην γκέι κοινότητα, όλες οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ήταν ότι ασκεί άριστα τα καθήκοντα της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα στήριζε την επανεκλογή της. Το κόστος που πλήρωσε η ΝΔ για την ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σε συνδυασμό με την ακρίβεια κλπ στις ευρωεκλογές (από το 41% των εθνικών είχε πτώση στο 28,3%) προκάλεσε γκρίνια της σαμαρικής και ευρύτερα της λαϊκής δεξιάς για τα «πανηγύρια» όπως τα αποκάλεσαν κάποιοι βουλευτές. Αυτός ήταν και ο λόγος που η  κυρία Σακελλαροπούλου για μεγάλο διάστημα βγήκε από το κάδρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τους στενούς συνεργάτες της για την επόμενη μέρα τους.

Η διαγραφή

Η διαγραφή Σαμαρά όμως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με υπονοούμενα περί υπονόμευσης του, μετά τις αλλεπάλληλες κατηγορίες που δέχθηκε περί μυστικής διπλωματίας – ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε την αποπομπή από το υπ. Εξωτερικών του Γιώργου Γεραπετρίτη – και η ελάχιστη αρνητική αποτύπωση που είχε στις δημοσκοπήσεις, επανέφερε στο προσκήνιο το όνομα της κυρίας Σακελλαροπούλου. «Κρατήστε το όνομα της στο τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά στη στήλη ο Νικήτας Κακλαμάνης πριν από περίπου 20 μέρες . Οι συζητήσεις αναθερμάνθηκαν. Και να έχει κάποιες ελάχιστες απώλειες η ΝΔ αν προτείνει Σακελλαροπούλου, θα καλυφθούν από τις ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων που θα την ψηφίσουν όπως και την προηγούμενη φορά,  όπως εκτιμάται.

Φαβορί

Καμία άλλη από τις υποψηφιότητες που ακούστηκαν μέχρι τώρα δεν θα μπορούσε να εκλεγεί με μεγαλύτερη και διακομματική πλειοψηφία. Άλλωστε το να τιμωρηθεί ένα πρόσωπο για ένα «πάρτυ» δεν είναι και πολύ κανονικό.

Πολύ περισσότερο που από το 1995 έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι το κυβερνών κόμμα προτείνει ΠτΔ από το αντίπαλο στρατόπεδο. Η κ. Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να ψηφιστεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μασάζ στους γαλάζιους βουλευτές – ιδιαίτερα μετά τα κατηγορηματικά όχι του Κώστα Καραμανλή και του Νίκου Δένδια, είναι πιθανόν να αναδείξει την κυρία Σακελλαροπούλου στο φαβορί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία στα μέσα Ιανουαρίου του 2025. Ο κ. Καραμανλής θα ήταν μια υποψηφιότητα που θα ένωνε την ΚΟ της ΝΔ αλλά δεν θα τον ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ ούτε τα μικρά δεξιά κόμματα. Έτσι κι αλλοιώς δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται. 

Βελόπουλος και Νατσιός

Το newsit.gr επικοινώνησε με την Ελληνική Λύση και την Νίκη. Ο Κυριάκος Βελόπουλος θα ψήφιζε μόνο έναν πρόσωπο όπως για παράδειγμα τον ελληνοαμερικανό δισεκατομμυριούχο Κατσιματίδη που είναι γνωστός στον κόσμο και μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο να πάρει τον Τραμπ. Κανένα από τα ονόματα που ακούστηκαν δεν τον ικανοποιούν. Ο Δημήτρης Νατσιός δήλωσε ότι η Νίκη δεν θα ψήφιζε κανένα πολιτικό πρόσωπο, αλλά έναν ευπατρίδη, ή δικαστικό, ακαδημαϊκό, μια προσωπικότητα της ομογένειας που να συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Το αουτσάιντερ 

Η Ελληνική Λύση και η Νίκη για όλους αυτούς τους λόγους δεν θα ψήφιζαν ούτε τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του newsit.gr. Αλλά δεν θα είχε καμία διαρροή η ΚΟ της ΝΔ. Η ψήφιση ενός ΠτΔ μόνο από το κυβερνητικό κόμμα είναι αντικείμενο προβληματισμού. Ο Κώστας Τασούλας είναι ένας σοβαρός πολιτικός, με παιδεία και χιούμορ και φαίνεται ότι ήδη έγινε κάποια συζήτηση με τον πρωθυπουργό για ένα τέτοιοι ενδεχόμενο αλλά χωρίς αποφάσεις. Ο πρόεδρος της Βουλής έχει και ένα επιπλέον πρόβλημα. Δεν ταξιδεύει με αεροπλάνο. 

Ο Βενιζέλος 

Μια προσωπικότητα από τον κεντροαριστερό χώρο που συγκεντρώνει διακομματική εκτίμηση και δεν είναι και στην ενεργό πολιτική είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα μπορούσε να είναι μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ όπως σχολιάζουν στελέχη του κόμματος. Θα τον ψήφιζε και η σαμαρική πτέρυγα της ΝΔ λόγω των στενών σχέσεων που έχτισαν Σαμαράς και Βενιζέλος στην συγκυβέρνηση. Η καραμανλική πτέρυγα δύσκολα θα τον αποδεχόταν. Σε κάθε περίπτωση θα αποτελούσε ένα μοντέλο πληθωρικής προεδρικής παρουσίας που θα έκανε διακριτό τον ρόλο. Θα ήταν έκπληξη μια υποψηφιότητα του με την στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως πιθανόν να μην θελήσει να ρισκάρει την συνοχή της ΚΟ σε μια φάση που έχει ανάγκη συσπείρωσης. 

Ράμμος και Σκουρής

Η Νέα Αριστερά πρότεινε για πρόεδρο τον πρώην αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν πρόεδρο της Αρχής για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο. Ούτε το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συναινεί ούτε η ΝΔ αλλά διαφορετικούς λίγους. Αποδέχθηκε την πρόταση Χαρίτση για την υποψηφιότητα του. Δεν φαίνεται όμως να έχει κάποια απήχηση. Επεσε στο τραπέζι και το όνομα του Βασίλειoυ Σκoυρή, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου που διατέλεσε πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο (2003-2015) και δυο φορές υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών το 1989 και το 1996. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά, (Μάιος – Ιούνιος 2023), ήταν υπουργός Επικρατείας. 

Οι τραπεζίτες

Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ακούστηκε και συζητήθηκε μεταξύ των πιθανών υποψηφιοτήτων. Διατηρεί καλές σχέσεις και με τον Μητσοτάκη και με την σαμαρική πτέρυγα. Από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται. Αλλά και μόνο η τελευταία διαφωνία στο θέμα της φορολόγησης των τραπεζών μάλλον ακυρώνει την οποιαδήποτε στήριξη θα μπορούσε να δοθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θέλει να απαντήσει στην λαϊκή δυσαρέσκεια δύσκολα θα ρίσκαρε  προτείνοντας για ΠτΔ έναν τραπεζίτη. 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version