Site icon NewsIT
11:41 | 23.01.25

Bitcoin ή χρυσός; Το δίλλημα που «κρύβει» την αυξανόμενη βεβαιότητα για επιστροφή του πληθωρισμού…

Bitcoin ή χρυσός; Το δίλλημα που «κρύβει» την αυξανόμενη βεβαιότητα για επιστροφή του πληθωρισμού…

Φωτογραφία: iStock

Γιάννης Αγγέλης

Ο χρυσός έχει εκτιναχθεί στα ύψη, λίγο κάτω από τα υψηλότερα ever επίπεδα τιμών σε δολάρια.

Το Bitcoin επίσης στα ύψη, αν και με κάποια σκαμπανευάσματα.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Και γιατί τόσο το παραδοσιακό μέσο εξασφάλισης απέναντι στον πληθωρισμό, ο χρυσός, όσο και το νεόκοπο «κατασκεύασμα» των κρυπτονομισμάτων, Bitcoin, εκτινάσσονται σε πρωτοφανή επίπεδα τιμών, παρά το γεγονός ότι το δολάριο -στο οποίο τιμολογούνται και οι δύο αυτές αξίες- εξακολουθεί να είναι σε πολύ ισχυρή θέση έναντι των άλλων νομισμάτων;

Ο νέος ΥΠΟΙΚ της κυβέρνησης Τράμπ, ο κ. Σκοτ Μπέσσεντ, εξηγώντας πρόσφατα την άνοδο του bitcoin είπε ότι τόσο ο χρυσός όσο και το bitcoin αντιμετωπίζονται από τις αγορές σαν «άμυνα» απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις…

Αυτομάτως τίθεται το ερώτημα, «ποιες πληθωριστικές πιέσεις;».

Οι Κεντρικές Τράπεζες μας διαβεβαιώνουν ότι η τάση του πληθωρισμού είναι αυτή της αποκλιμάκωσης και αυτό καταγράφεται στα στοιχεία που δίνουν κάθε μήνα – εδώ και μήνες – οι στατιστικές υπηρεσίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε. Και στην βάση αυτή μάλιστα προωθείται η μείωση των επιτοκίων.

Με αυτές τις συνθήκες η μοναδική «εξήγηση» γι’ αυτό το παράδοξο, είναι ότι στις διεθνείς χρηματαγορές σιωπηρά διαχέεται η γενικευμένη εκτίμηση ότι το κύμα του πληθωρισμού που έχει υποχωρήσει, μετά την ταχεία άνοδο το 2021 – 2023, πρόκειται να επανεμφανισθεί σύντομα στον οικονομικό ορίζοντα…

Σ’ αυτό βέβαια συντείνει και η διεθνής «φιλολογία» για τον πόλεμο δασμών του Τραμπ που όπως δηλώνει προτίθεται να εξαπολύσει προς κάθε κατεύθυνση, εναντίον φίλων και εχθρών. Προς το παρόν φαίνεται να «ξεκινάει» -ίσως είναι ευκολότερο- από τους «φίλους» σε Καναδά, Μεξικό και την Ευρώπη να ακολουθεί, πριν στραφεί προς Κίνα κ.λ.π.

Αυτή είναι η -ας το πούμε εύκολη εξήγηση- καθώς όλοι οι οικονομικοί αναλυτές εντός και εκτός ΗΠΑ συμφωνούν ότι ένας εμπορικός πόλεμος με όπλο τους δασμούς είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πληθωριστικές πιέσεις σε κάθε κατεύθυνση.

Η άλλη εξήγηση

Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική «εξήγηση» για την διαρκή ανατίμηση χρυσού και Bitcoin. Αν και για το Bitcoin – συνολικά για τα κρυπτονομίσματα – η ανοδική τους τάση, πέραν της προαναφερθείσας εκτίμησης για τον πληθωρισμό, υποστηρίζεται σημαντικά και από την αλλαγή στάσης του Τραμπ υπέρ της «νομιμοποίησής» τους στις χρηματαγορές. Έτσι τουλάχιστον δείχνουν οι δηλώσεις και πράξεις της νέας διακυβέρνησης για την δημιουργία σχετικού νομοθετικού πλαισίου μέσα στο 2025 για τα κρυπτονομίσματα.

Ας επιστρέψουμε όμως στην «δεύτερη» πιθανή εξήγηση για την ανοδική τάση χρυσού – bitcoin. Αυτή η δεύτερη εξήγηση -όπως είχαμε επισημάνει στα Οικονοκλαστικά στο χθεσινό (22.1.2025) σημείωμα- έχει να κάνει με την «τιμολόγηση» και την πραγματική «αξία» του νομίσματος στο οποίο, χρυσός και bitcoin τιμολογούνται, δηλαδή στο δολάριο.

Η διολίσθηση της «πραγματικής» αξίας του δολαρίου – παράλληλα με την ονομαστική του ισχυροποίηση, είναι αυτή που «δουλεύει» πίσω από την διαρκή ανατίμηση του χρυσού και του bitcoin, καθώς ο χρυσός και η αξία του δεν μεταβάλλονται. Αυτό που μεταβάλλεται είναι η «αξία» του νομίσματος με το οποίο αυτός τιμολογείται.

Και εδώ προκύπτει ένα νέο ερώτημα. Τι είναι αυτό που αμφισβητεί την «πραγματική» αξία του δολαρίου σε επίπεδο τέτοιο που να στέλνει την τιμολόγηση του χρυσού στον …θεό;  Αυτό είναι ένα ερώτημα με το οποίο -εκτός απροόπτου- θα ασχοληθούν τα Οικονοκλαστικά στο αυριανό σημείωμα. Στο μεταξύ όμως καλό είναι να σκεφτούμε γιατί ο κ. Μπέσσεντ επιμένει τόσο στην ανάγκη μίας νέας διεθνούς συμφωνίας που να αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του δολαρίου; Και γιατί αυτό είναι κάτι, που μετά τις ανατροπές του 1971 (κατάρρευση της Συμφωνίας του Μπρέτον Γούντς) και τις «διευθετήσεις» του 1985 (Συμφωνία στο Plaza για την συναλλαγματική σταθεροποίηση του δολαρίου), επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο;

Συνακόλουθο ερώτημα βέβαια είναι αν σήμερα οι ΗΠΑ μπορούν, όπως το 1971 και το 1985 να έχουν τον πρώτο λόγο για ένα τέτοιο εγχείρημα. Στο μεταξύ η διετία 2025 – 2026, (ίσως και 2027) θα αρχίσει να αποκτά και πάλι χαρακτηριστικά της δεκαετίας του ’70…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version