Site icon NewsIT
05:41 | 23.05.24

Εκπληκτικό, λίγο πριν τις ευρωεκλογές η Λαγκάρντ «δείχνει» το οικονομικό αδιέξοδο της Ευρώπης

Εκπληκτικό, λίγο πριν τις ευρωεκλογές η Λαγκάρντ «δείχνει» το οικονομικό αδιέξοδο της Ευρώπης
Γιάννης Αγγέλης

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είναι γνωστό ότι είναι δικηγόρος, δεν είναι οικονομολόγος. Ίσως γι’ αυτό τώρα, όπως και κάποιες άλλες φορές στο παρελθόν, έχει μιλήσει, με πρωτοφανή …ειλικρίνεια, χωρίς μάλλον πλήρη συναίσθηση της σημασίας των όσων λέει, σε οικονομικό επίπεδο.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να έκανε χθες μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Οργανισμού Εποπτείας της Κεφαλαιαγοράς, της ESMA, με αφορμή μια μελέτη για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κεφαλαιαγορών της Ε.Ε.

Τι είπε η κα Λαγκάρντ; Υποστήριξε μιλώντας βέβαια σε ένα πολύ εξειδικευμένο κοινό ότι «H Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις που προκύπτουν από τον γεωπολιτικό κατακερματισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας (σ.σ. στην Ε.Ε.) και την κλιματική αλλαγή…». Και προχώρησε πολύ περισσότερο ομολογώντας το δραματικό υπάρχον αδιέξοδο.

Πρόσθεσε λοιπόν σαν συνέχεια της προηγούμενης διαπίστωσης ότι στην Ευρώπη υπό τις παρούσες συνθήκες «Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και προκλήσεων θα απαιτήσουν πρωτοφανείς επενδύσεις και χρηματοδότηση που υπερβαίνει τις δυνατότητες των σημερινών κατακερματισμένων αγορών κεφαλαίου». Με άλλα λόγια η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει τα κεφάλαια που χρειάζονται για να βγει από το τέλμα.

Αν ξεδιαλύνει κανείς μία – μία τις φράσεις της κας Λαγκάρντ κανονικά θα πρέπει να νομίσει ότι βλέπει σε τρείς εικόνες το αδιέξοδο της Ευρωζώνης σε όλα τα επίπεδα.

Τι είπε; Σωστά επισήμανε ότι τα προβλήματα της Ευρώπης σήμερα προκύπτουν από τον γεωπολιτικό κατακερματισμό, την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας και την κλιματική αλλαγή.

Ο διεθνής γεωπολιτικός κατακερματισμός έχει στερήσει την Ευρώπη από τις δύο βασικές πηγές της ευημερίας της, την φθηνή ενέργεια (Ρωσία) και την φθηνή εργασία (Κίνα). Της έχει δηλαδή στερήσει τα δύο βασικά στοιχεία που επέτρεψαν την οικονομική της ανάπτυξη μετά το 1992 και την επιτυχή εισαγωγή της νομισματικής ενοποίησης.

Είπε ότι η Ευρώπη υποφέρει από επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας, δηλαδή φωτογράφησε την οπισθοχώρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των διεθνών ανταγωνιστών της (ΗΠΑ και Κίνα).

Και τέλος μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τους στόχους της  πράσινης μετάβασης λόγω των οποίων έχει υποχρεωθεί σε ένα πολύ πιο επιβαρυμένο κόστος αντιμετώπισης της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης.  

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, ήταν πολύ σαφής και στην συνέχεια.

Είπε ότι για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη αυτά τα δομικά προβλήματα σήμερα χρειάζεται πρωτοφανείς επενδύσεις και χρηματοδότηση που είναι πολύ πάνω από τις δυνατότητες της κατακερματισμένης ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς.

Με άλλα λόγια η Ευρώπη δεν είναι σε θέση υπό τις παρούσες συνθήκες να βγει από την κρίση που συνθέτουν οι τρείς προηγούμενοι παράγοντες…

Θα μπορούσε αυτό να είναι μία «φωτογραφία» του αδιεξόδου στο οποίο έχει ήδη εισέλθει η Ευρώπη και με το οποίο κανείς δεν ασχολείται από τις πολιτικές ηγεσίες που διεκδικούν την ψήφο των 500 εκατομμυρίων ευρωπαίων σε λιγότερο από δύο εβδομάδες…

Θα μπορούσε η τοποθέτηση αυτή της κας Λαγκάρντ να ήταν η πλέον ειλικρινής ομιλία «πολιτικού», που δεν ακούσθηκε και ούτε θα ακουσθεί, μέχρι τις 9 Ιουνίου δημόσια στην Ευρώπη.   

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version