Ακόμα και στα ελληνικά ΜΜΕ ο πρόσφατα εκφρασμένος «έρωτας» του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα έχει κάνει πολύ κόσμο να αρχίσει να «συμπαθεί» τον Αμερικανό υποψήφιο πρόεδρο, τόσο όσο και τα κρυπτονομίσματα στα οποία έχουν στο μεταξύ ενσωματώσει σε κάποιες από τις αποταμιεύσεις/επενδύσεις τους.

Θα μπορούσε να πει κανείς, σε ένα γρήγορο σχόλιο, ότι η εντυπωσιακή δημόσια – σε συνέδριο για το bitcoin – ταύτιση του Τραμπ με την τύχη των κρυπτονομισμάτων και ειδικά του bitcoin, είναι απλά μέρος της προσπάθειάς του να κερδίσει ένα σημαντικό εκλογικό κοινό που κρατάει στην τσέπη του bitcoin.

Iδιαίτερα μάλιστα μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν και την ξαφνική ταχεία άνοδο των ποσοστών της Κάμαλα Χάρις στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο Τραμπ δεν θα είχε πρόβλημα, σ’ αυτό το επίπεδο, να υιοθετήσει κάθε τι που θεωρεί ότι θα μπορούσε να του δώσει ψήφους απέναντι στην νέα αντίπαλό του, η οποία φαίνεται να κρύβει μία δυναμική που δεν περίμεναν ακόμα και εκείνοι που είχαν την πρωτοβουλία να υποχρεώσουν τον Μπάιντεν σε αποχώρηση.

Όμως, η υπόθεση της δημόσιας ταύτισης του Τραμπ με το bitcoin, σε σημείο μάλιστα που να δεσμεύεται επίσης δημόσια ότι μία από τις πρώτες πράξεις του στην προεδρία θα είναι να απολύσει τον επικεφαλής της SEC (!), δηλαδή της αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (της ισχυρότερης θεσμικής οργάνωσης του πλανήτη στο χρηματιστικό κεφάλαιο), επειδή πρόκειται για δηλωμένο «εχθρό» των κρυπτονομισμάτων, αλλάζει… τα πράγματα.

Ο κ. Γκένσλερ (επικεφαλής της SEC) ήταν εκείνος που είχε εμποδίσει – μέχρι να υποχρεωθεί να υποχωρήσει τελικά – την υιοθέτηση των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε bitcoin στο χρηματιστήριο. Σ’ αυτό είχε την υποστήριξη της αμερικανίδας ΥΠΟΙΚ κας Γιέλεν, τέως επικεφαλής της Fed.

Η Κάμαλα Χάρις όταν ρωτήθηκε για την θέση της στο ζήτημα προτίμησε να αρνηθεί παρ’ όλα αυτά να απαντήσει…

Το ερώτημα βέβαια είναι αφ’ ενός γιατί και αφ’ εταίρου ποιες είναι οι δυναμικές των κινδύνων ή των ευκαιριών που κρύβονται πίσω από την στάση των πολιτικών απέναντι στο κρυπτονόμισμα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για το κρυπτονόμισμα καθ’ εαυτό, αλλά για το κατά πόσο η ραγδαία επέκταση αυτού του επενδυτικού προς το παρόν προϊόντος, που δεν υφίσταται κανένα θεσμικό έλεγχο ειδικά στον ρόλο του σαν «χρήμα», μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το χρήμα δηλαδή τον «Βασιλιά Δολάριο».

Μέχρι στιγμής η αποδοχή διαπραγμάτευσης των Α/Κ στο χρηματιστήριο, που εκφράζουν επενδύσεις σε bitcoin, περιορίζεται στην χρήση του σαν επενδυτικό προϊόν.

Η χρήση του σαν χρήμα που είναι και η βασική του «φιλοδοξία» – που εμφανίζεται να υποστηρίζει ο Τραμπ – είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη σαν αξιοσημείωτο μέγεθος.

Όμως το ενδεχόμενο της προσδοκίας αποδοχής των κρυπτονομισμάτων σαν «χρήμα», ανατρέπει την διεθνή νομισματική ισορροπία σε πρωτοφανή βαθμό.

Το «χρήμα», δηλαδή το δολάριο, έχει μία διπλή λειτουργία, σαν μέσο κυκλοφορίας αξιών και επίσης σαν μέτρο αυτών των αξιών. Αυτό μπορεί να το κάνει έχοντας πίσω του τα assets της Fed και της αμερικάνικης οικονομίας, πολύ περισσότερο όμως την ιδιότητά του σαν διεθνές αποθεματικό νόμισμα. Αυτό του επιτρέπει να λειτουργεί σαν διεθνές νόμισμα, παρ’ ότι εκδίδεται από μία χώρα.

Το ένα από το ζητήματα που προκύπτουν από τον ρόλο που υιοθετεί ή θέλει να υιοθετήσει για το bitcoin ο Τραμπ, αμφισβητεί και σε κάθε περίπτωση στο ορίζοντά του «μειώνει» τον σχετικό ρόλο του δολαρίου. Αλλά η διεθνής «εμπιστοσύνη» για τον ρόλο του δολαρίου είναι αυτή που εξασφαλίζει την γιγάντια «ζήτηση» δολαρίου. Ενός νομίσματος με το οποίο συναλλάσσεται για προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και σαν επενδυτικό asset, καθώς το πλέον περιζήτητο επενδυτικό προϊόν του πλανήτη ειδικά μετά το 1981 (κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων από τον Volker για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό) και μέχρι σήμερα, δεν είναι άλλο από τα αμερικανικά ομόλογα. Αυτά που τροφοδοτούνται από το εξωπραγματικό χρέος των 35 τρισ. δολαρίων.

Αυτή η… «ζήτηση» διατηρεί την ισχύ του δολαρίου αλλά και το γεγονός ότι το δολάριο παραμένει υπερτιμημένο και τροφοδοτεί σιωπηρά και έξω από κάθε προσπάθεια ελέγχου το αμερικάνικο εμπορικό έλλειμμα που στην συνέχεια ανακυκλώνεται μέσα από την αέναη διόγκωση του χρέους για την εξυπηρέτησή του.  

Εάν το δολάριο όπως ζητάει ο Τραμπ αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα στην βασική αυτή λειτουργία του και κατά συνέπεια μειωθεί η «ζήτηση» και οι ροές κεφαλαίων που την εξυπηρετούν από την διεθνή αποταμίευση, πολύ δε περισσότερο αν αμφισβητηθεί ο ρόλος του σαν διεθνές αποθεματικό νόμισμα, οι συνέπειες θα είναι γεωμετρικά αυξανόμενα καταστροφικές για τις σε δολάρια υπερτιμημένες αποτιμήσεις των αμερικανικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Τις αποτιμήσεις δηλαδή των assets της αμερικάνικης κεφαλαιαγοράς που μέχρι σήμερα τροφοδοτούνται ακριβώς από την προσέλκυση της αποταμίευσης του… πλανήτη.

Με άλλα λόγια ο ψηφοθηρικός «έρωτας» του Τραμπ για το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα εκπροσωπεί έναν από τους κινδύνους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ή έστω να θέσουν θέμα αποδυνάμωσης του δολαρίου, αυτή που θέλει ο Τραμπ στο όνομα του επαναπατρισμού της παραγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ. Αλλά κάτι τέτοιο αποτελεί και τον μέγιστον των κινδύνων για την καρδιά του αμερικάνικου συστήματος την ισχυρότερη κεφαλαιαγορά του πλανήτη.

Αυτή άλλωστε ήταν και η βασική αιτία της ανησυχία και της αρχικής άρνησης του προέδρου της αμερικάνικης κεφαλαιαγοράς Γκένσλερ – όπως και της Γιέλεν – να αποδεχθεί την διαπραγμάτευση των bitcoins στο χρηματιστήριο και την νομιμοποίησή τους απέναντι στον κυρίαρχο ρόλο του δολαρίου…

Ο κ. Τραμπ πάντως φαίνεται έτοιμος να ανοίξει τους …ασκούς του νομισματικού Αιόλου.

Οικονοκλαστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας