Site icon NewsIT
05:55 | 20.03.24

Η J. P. Morgan «ξέρει» καλύτερα, για τις ελληνικές τράπεζες, ή η κα Μπούχ (ΕΚΤ/SSM);

Η J. P. Morgan «ξέρει» καλύτερα, για τις ελληνικές τράπεζες, ή η κα Μπούχ (ΕΚΤ/SSM);

Europe from space at night with city lights showing European cities in Germany, France, Spain, Italy and United Kingdom (UK), global overview, 3d rendering of planet Earth, elements from NASA. Some elements from NASA (https://eoimages.gsfc.nasa.gov/images/imagerecords/57000/57752/land_shallow_topo_2048.jpg)

Γιάννης Αγγέλης

Όταν η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα στον πλανήτη ασχολείται …μαζί σου, οφείλεις να διαβάσεις προσεκτικά τι λέει για σένα.

Πολύ περισσότερο όταν σου θέτει κρίσιμα διλλήματα, (ειδικά για τις λίγες τράπεζες που μας έχουν απομείνει), όπως για παράδειγμα το αν αξίζει να είναι «πρώτος στο χωριό ή τελευταίος…στην πόλη».

Σε πρόσφατη Έκθεσή της για την ελληνική χρηματαγορά και το ΧΑ, η JP Morgan λέει «χονδρικά» ότι δεν συμφέρει την ελληνική αγορά να περάσει σύντομα στην κατηγορία των Ανεπτυγμένων Αγορών (προφανώς εξ αιτίας της αναβάθμισης του χρέους σε IG).

Αντίθετα «εξηγεί» ότι αν θέλει να έχει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών – όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες αποκρατικοποιήσεις από το ΤΧΣ – πρέπει να μείνει όσο μπορεί εκεί που είναι, δηλαδή στην κατηγορία των Αναπτυσσόμενων Αγορών.

Λέει λοιπόν η JP Morgan ότι είναι λάθος η εκτίμηση πολλών επενδυτών ότι, η Ελλάδα θα επιστρέψει στους δείκτες MSCI DM (αναπτυγμένων αγορών) και ότι κάτι τέτοιο αυτός θα είναι ένας θετικός παράγοντας προσέλκυσης κεφαλαίων.

«Διαφωνούμε και με τις δύο δηλώσεις», υποστηρίζουν οι αναλυτές της διότι:

η μετακίνηση της Ελλάδας στις αναπτυγμένες αγορές είναι εξαιρετικά απίθανη,
μια μετάβαση στις DM αγορές θα είναι «περιοριστικός» παράγοντας για την προσέλκυση επενδυτών.
Η σχετική αναφορά της μάλιστα στο 2001, που η ανάλογη αναβάθμιση μείωσε αντί να αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι διαφωτιστική.

Αλλά δεν μένει μόνο σ’ αυτό.

Εξηγεί ότι την αναβάθμιση αυτή στις Αναπτυγμένες Αγορές, έτσι κι αλλιώς την θεωρεί εξαιρετικά απίθανη. Αλλά παρ’ όλα αυτά τεχνικά όχι αδύνατη.

Το βασικό της επιχείρημα είναι η αναγνωρισμένη πραγματικότητα ότι στην ελληνική χρηματαγορά αγορά δεν υπάρχει, ούτε έκταση, ούτε βάθος, τέτοιο που να μπορεί να αποκτήσει διαστάσεις και χαρακτήρα Ανεπτυγμένης Αγοράς.

Οι πίνακες που παραθέτει είναι ιδιαίτερα πειστικοί από πλευράς αριθμών.

Κάνει μάλιστα ιδιαίτερη μνεία για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες των οποίων καταγράφει τα «καλά», αλλά και τα «κακά» που δεν επιτρέπουν με τα τρέχοντα δεδομένα να στηρίξουν μια αναβάθμιση της εγχώριας αγοράς (τα στοιχεία που παραθέτει είναι εξαιρετικά πειστικά).

Βέβαια, όπως όφειλε, εξηγεί ότι οι θεσμοί μέσα από τους οποίους δρομολογούνται τέτοιες αναβαθμίσεις από τον MSCI EM σε MSCI DM, έχουν την δυνατότητα επίσπευσης των αργών διαδικασιών που κανονικά θα «έβλεπαν» μια τέτοια αναβάθμιση στα μέσα του 2026.

Θα έλεγε κατά συνέπεια κανείς, ότι αν έτσι είναι τα πράγματα καλύτερα … «πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη», που λέει και η παροιμία.

Το δίλλημα και η κα Buch

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο «καιρός» δεν είναι πάντα ο ίδιος και η τρέχουσα συγκυρία δεν φαίνεται να είναι η καλύτερη για να είναι κανείς έξω από το “μαντρί” (με την καλή …έννοια).

Προχθές η νέα επικεφαλής του SSM (ΕΚΤ), η γερμανίδα κα Buch (διαδέχθηκε τον γνωστό μας κ. Andrea Enria) έδωσε μία συνέντευξη στους FT. Σημειώνουμε αυτό που ήταν και το πλέον ισχυρό σημείο των δηλώσεών της.

Είπε λοιπόν η κα Claudia Buch (Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ή αλλιώς SSM), «βλέπουμε ήδη αύξηση των αθετήσεων πληρωμών δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Γι’ αυτό τον λόγο ο SSM και η ίδια που ηγείται σ’ αυτόν, θεωρεί ότι «οι τράπεζες πρέπει να είναι ανθεκτικές και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσουν πιθανές ζημίες».

Γιατί; Γιατί πρέπει να είναι ικανές να τα βγάλουν πέρα μόνες τους πλέον. Και για να γίνει αυτό πρέπει όχι μόνο να δυσκολέψει περαιτέρω η παροχή δανείων, αλλά και – κυρίως – να αυξήσουν οι τράπεζες τα αποθεματικά κεφάλαιά τους.

Αυτό (το γιατί) που δεν είπε η κα Buch, το είχε πει πριν λίγες ημέρες ο κ. Στουρνάρας, δηλώνοντας με περισσή ειλικρίνεια, όπως ανέφερε σχετικό σχόλιο στην στήλη μας, ότι μέσα στο 2024 η ΕΚΤ θα αποσύρει από τις χρηματαγορές περί τα 800 δις ευρώ ρευστότητα.

Που σημαίνει ότι από τις χρηματαγορές της Ευρώπης και από τις τράπεζες, θα λείψουν …μερικά τρισ-εκκατομύρια (μερικές δεκάδες φορές «μόχλευση» των 800 δις της ΕΚΤ) από αυτά που είχαν στην διάθεσή τους μέχρι σήμερα.

Και αυτό θα συμβαίνει σε συνθήκες που όπως είπε η κα Buch, οι τράπεζες θα πρέπει να βάζουν περισσότερα λεφτά στην άκρη (προβλέψεις) για να αντιμετωπίσουν τα νέα «κόκκινα δάνεια».

Αυτά που έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται στον ορίζοντα του 2024 με την αύξηση των επιτοκίων και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε…

Μέσα στις συνθήκες αυτές κατά συνέπεια η εγχώρια χρηματαγορά μάλλον θα πρέπει να επιδιώξει – ειδικά για το τραπεζικό σύστημα – την επίσπευση ένταξης στον MSCI DM, καθώς στο («μαντρί») ευρω-σύστημα, μπορεί να ελπίζει σε πρωτοβουλίες στήριξης αν και όποτε χρειασθούν.

Έξω από αυτό, μάθαμε τα τελευταία 12- 14 χρόνια, τι… συμβαίνει όταν έρχεται μπόρα.

Καλά τα λέει η JP Morgan, αλλά και η κα Buch που ξέρει το μαγαζί …από μέσα, μάλλον ξέρει καλύτερα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version