Όσο η ηχηρή κάθοδος των τρακτέρ στο Σύνταγμα, κάλυπτε κάθε άλλο «θόρυβο», μία εξαιρετικά σημαντική είδηση πέρασε στα «ψιλά» των εξωτερικών ειδήσεων.

Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Μάγια Κάλας, ενημέρωσε τα ΜΜΕ ότι έχει προτείνει – στην πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής για την Ασφάλεια στο Μόναχο – την άμεση έκδοση ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση των εξοπλιστικών δαπανών της Ε.Ε. απέναντι στην Ρωσία και την απειλή επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία.

Το αρχικό ποσό που πρότεινε είναι 100 δις ευρώ κοινού ευρωπαϊκού χρέους για τον εξοπλισμό της Ευρώπης και την συγκρότηση της άμυνάς της απέναντι στην Ρωσία.

Στην ίδια συνάντηση ο Γερμανός Καγκελάριος κ. Σόλτς, επικεφαλής της «ετοιμόρροπης» κυβέρνησής του, ενημέρωσε για την ήδη δρομολογημένη αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της Γερμανίας, προκειμένου να συγκλίνει στον στόχο της χρηματοδότησης των εξοπλιστικών δαπανών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ένα στόχο που ήδη ξεπερνούν στο διπλάσιο (4%) μόνο οι ΗΠΑ και η …Ελλάδα.

Η πρόταση για την έκδοση ευρω-ομολόγων για τον εξοπλισμό της Ευρώπης, σύμφωνα με το κλίμα που επικράτησε στο Μόναχο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Και θα υποστηριχθεί με συγκεκριμένη ήδη «έτοιμη πρόταση» για την επανάληψη του δανειακού σχήματος έκδοσης ευρωομολόγων, με το οποίο χρηματοδοτήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία (NGEU).

Τα 100 δις ευρώ θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το Μόναχο, την «προκαταβολή» αυτού του νέου πακέτου, το οποίο θα πρέπει στην συνέχεια να αυξηθεί, και όπως και το NGEU να καλυφθεί εγγυητικά από τις χώρες μέλη.

Η κα Φον Ντερ Λάινεν μάλιστα στην ίδια συνάντηση δεν παρέλειψε να υποσχεθεί ότι αν μετά τις Ευρωεκλογές παραμείνει επικεφαλής της Κομισιόν θα διορίσει και Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα στην Κομισιόν…

Εν κατακλείδι να σημειώσουμε ότι στην Σύνοδο του Μονάχου, όλη αυτή η «συζήτηση» έγινε μέσα σε ένα κλίμα όπου κυριάρχησε η βεβαιότητα πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν φαίνεται ότι μπορεί να «κερδηθεί» από τον κ. Ζελένσκι… Και η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να ετοιμάζεται για την επόμενη φάση του.

Ποια Ευρώπη; Η Ευρώπη της οποίας οι βασικές οικονομίες, με επικεφαλής της γερμανική, βρίσκονται είτε σε στασιμότητα, είτε σε ύφεση, με μοναδικούς τομείς ανάπτυξης αυτούς που σχετίζονται με την παραγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση (παρά τις εκ των υστέρων θετικές «διορθώσεις» στο ΑΕΠ), αλλά τμήματα της πολεμικής βιομηχανίας της (παραγωγή αρμάτων μάχης) είναι τα μοναδικά που γνωρίζουν εκθετική ανάπτυξη.

Η προς τα πάνω αναθεώρηση των δημόσιων επενδυτικών προγραμμάτων σε επίπεδο εθνικών προϋπολογισμών και – κυρίως – σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανάληψη της ευθύνης χρηματοδότησης των εξοπλισμών με ευρω-ομόλογα, εφ’ όσον τελικά επιβεβαιωθεί σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ουσιαστικά ισοδυναμεί με δημοσιονομική θεσμοθέτηση της προετοιμασίας για πόλεμο στην Ε.Ε.

Αυτό δεν είναι καλό νέο.

Ιδιαίτερα αν γυρίσει κανείς και ρίξει μια ματιά, στο τι ακολούθησε, κάθε φορά που στην Ευρώπη μία τέτοια στροφή στην «δημοσιονομική πολιτική» έχει υιοθετηθεί σαν άξονας της οικονομικής πολιτικής.

Οικονοκλαστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας