Μπορεί το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αντιδρούν ευθέως στην «σύσταση» της Έκθεσης Ντράγκι για την έκδοση ευρω-ομολόγων σαν κεντρικό εργαλείο χρηματοδότησης των επενδύσεων στην ΕΕ, αλλά στις Βρυξέλλες κινούνται… αλλιώς.

Η Κομισιόν υπό την νέα της σύνθεση όχι μόνο κινείται στην κατεύθυνση αυτή, αλλά πολύ περισσότερο «δίνει» για πρώτη φορά, με έμμεσο τρόπο, στον εαυτό της καθεστώς κρατικού εκδότη χρέους (sovereign).

Κάπου στα… ψιλά της ειδησεογραφίας από τις Βρυξέλλες έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν  «εγκαινιάζει» την Ενωσιακή Συμφωνία Επαναγοράς (τα γνωστά Repo) για τα ήδη υπάρχοντα ευρω-ομόλογα, δίνοντας status sovereign εκδότη στον εαυτό της στις αγορές των χωρών της Ένωσης.

Το Repo, όπως είναι γνωστόν, αποτελεί μια μορφή έμμεσης δευτερογενούς «έκδοσης» χρέους με βραχυπρόθεσμες κινητές αξίες που είναι διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος από τους «βασικούς διαπραγματευτές» (primary dealers) για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των ευρω-ομόλογων στις αγορές χρήματος.

Η «εξήγηση» που δίνεται είναι ότι έτσι βελτιώνεται  η αποτελεσματικότητα στην συνολική ρευστότητα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων.

Με άλλα λόγια η Κομισιόν μέσω αυτής της ενωσιακής συμφωνίας repo, δηλαδή της νομιμοποίησης των συμβάσεων Repo ευρωομολόγων, εγκαθιστά αφ’ ενός τα εν λόγω assets σε ένα δεύτερο επίπεδο μόχλευσης της αγοράς, αλλά παράλληλα δίνει στον εαυτό τον ρόλο του sovereign εκδότη, όπως δηλαδή κάθε κυρίαρχος κρατικός εκδότης.  

Μέσω της Συμφωνίας, όπως αναφέρουν οι σχετικές ανακοινώσεις, η Κομισιόν προσφέρει στους βασικούς διαπραγματευτές την δυνατότητα εύρεσης συγκεκριμένων ευρω-ομολόγων, στα οποία μάλιστα ως primary dealers θα μπορούν να δημοσιεύουν τρέχουσες τιμές αγοραπωλησίας στην δευτερογενή αγορά.

Η δομή αυτή έτσι όπως συγκροτείται, δηλαδή με τους primary dealers, την Κομισιόν και τις συμβάσεις για repo ευρω-ομoλόγων,  όπως δείχνουν οι Βρυξέλλες, «επιτρέπει στους επενδυτές να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να διαπραγματεύονται ευρω-ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Οι πρώτες συναλλαγές συμφωνιών επαναγοράς στην ΕΕ εκτελούνται πλέον στο σύστημα συναλλαγών με βάση το web Eurex Repo και εκκαθαρίζονται μέσω του Eurex Clearing.

Η αλήθεια εδώ είναι ότι με αυτή την κίνηση η Κομισιόν, αφ’ ενός προωθεί και διευρύνει την υπάρχουσα βάση ευρω-ομολόγων στην δευτερογενή αγορά μοχλεύοντας περαιτέρω την υπάρχουσα ρευστότητα και αφετέρου δίνει στον εαυτό της ενεργητικό ρόλο σ’ αυτή την αγορά με καθεστώς sovereign εκδότη. Με άλλα λόγια βάζει τις αγορές στο «παιχνίδι» για την προώθηση της γραμμής Ντράγκι ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες θεσμικές και κρατικές αντιρρήσεις του Βερολίνου.

Οικονοκλαστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας