Από το σχόλιο των Οικονοκλαστικών, έχουμε περισσότερες από μία φορά επισημάνει «ομοιότητες» στις κινήσεις της Berkshire Hathaway του Warren Buffet και του δικού μας ΟΔΔΗΧ, από τότε που τα πράγματα άρχισαν να φαίνεται ότι θα γίνουν δύσκολα.
Και ειδικά μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.
Μέχρι την τελευταία φορά που κάναμε αυτή την επισήμανση το «κοινό» στην συμπεριφορά των δύο, ήταν η σταθερή επιμονή τους να διατηρούν ακόμα και με δικό τους κόστος – φαινομενικά τουλάχιστον – μεγάλα μαξιλάρια «ρευστότητας».
Ο Warren Buffet μάλιστα είχε αρχίσει να ξεφορτώνεται ήδη από τα μέσα του 2024 τεράστιους όγκους μετοχών τόσο από τους κολοσσούς της υψηλής τεχνολογίας, όσο και από μεγάλες τράπεζες. Amazon, Nvidia, Tesla, Bank of America (BofA), κολοσσοί στους οποίους η Berkshire Hathaway ήταν μεγαλομέτοχος υποχρεώθηκαν να αποχαιρετίσουν τον WB από τα μετοχολόγιά τους.
Σε όλες όμως τις περιπτώσεις η αποχώρηση έγινε σε συνεννόηση με τις διοικήσεις τους ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα και τριγμοί. Ειδικά με την BofA η αποχώρηση έγινε σε δόσεις και σε συνεργασία με την διοίκηση της τράπεζας ώστε σχεδόν δεν «ταράχθηκε» καν η τιμή της μετοχής στην WS.
Όπως ήδη γνωρίζουμε η αποχώρηση αυτή οδήγησε στην δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου με assets βραχυπρόθεσμης ρευστότητας της τάξης των 380 – 400 δισ. δολάρια. Κάπως έτσι ήταν το χαρτοφυλάκιο της BH στο Α τρίμηνο του 2025.
Μια αντίστοιχη εικόνα όπως ξέρουμε, υπάρχει εδώ και καιρό και στο χαρτοφυλάκιο του ΟΔΔΗΧ, όπου το περιβόητο «μαξιλάρι» ρευστότητας κινείται επίσης σε πολύ υψηλά για τις συνθήκες επίπεδα, μεταξύ 38 και 42 δισ. ευρώ. Τεράστιο ποσό αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 20% περίπου του εγχώριου ΑΕΠ.
Με αυτή την προϋπόθεση άλλωστε μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του χρέους έχει βρεθεί από τα «σκουπίδια», στο ΒΒΒ και ετοιμάζεται για …καλύτερα, βοηθούμενο ουσιαστικά από το «ξεφόρτωμα» (μέσω του θαυματουργού ΗΡΑΚΛΗ Ι και ΙΙ και ΙΙΙ) των Npls και Npes.
Μέχρι εδώ όλα γνωστά και πολλές φορές ειπωμένα.
Τι διαφορετικό συμβαίνει τώρα και επανερχόμαστε στις «ομοιότητες» Warren Buffet και ΟΔΔΗΧ;
Συμβαίνει ότι προχθές η BH του Warren Buffet ανακοίνωσε αποτελέσματα και πέραν των αναμενόμενων κερδών μάθαμε που έχει τοποθετήσει την «ρευστότητα» των εκατοντάδων δισ. δολαρίων. Το Fund λοιπόν του κ. Buffet έχει γίνει μεγαλομέτοχος του αμερικανικού χρέους και ειδικά του βραχυπρόθεσμου χρέους, δηλαδή των εντόκων γραμματίων.
Συνολικά κατέχει το 4,89% του κρατικού βραχυπρόθεσμου χρέους, αυτού δηλαδή που σε επίπεδο χρηματαγοράς ισοδυναμεί με το να έχει στα χέρια του το ποσό αυτό σε «πράσινα δολάρια» έτοιμα να καλύψουν κάθε άμεση ανάγκη αγοράς, κάλυψης margin call ή οτιδήποτε άλλο… και περιμένει. Περιμένει, όπως λένε οι αναλυτές που τον παρακολουθούν, να …πυροβολήσει μόλις αρχίσει η αγορά πανικόβλητη να ζητάει απεγνωσμένα «ρευστότητα».
Γιατί είναι απολύτως βέβαιος εδώ και πάνω από 10 μήνες ότι η επόμενη «στιγμή» Lehman Brothers σε πολλαπλάσια κλίμακα έρχεται από κάποιο σημείο του ορίζοντα των οικονομικών εξελίξεων.
Αλλά το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται τόσο στο σημείο της πρόβλεψης, αλλά στο «εργαλείο» με το οποίο ετοιμάζεται για την πρόβλεψη αυτή, τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια, τα οποία ακριβώς την «στιγμή» της ανάγκης είναι που θα εκτιναχθούν οι τιμές τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία του χαρτοφυλακίου του κ. Buffet. Εξ ου και το γεγονός ότι σήμερα κατέχει περίπου το 5% του κρατικού βραχυπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ.
Ας ξαναγυρίσουμε από την WS στην Αθήνα.
Εδώ μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε ότι και στο «περιβόλι» του ΟΔΔΗΧ, τα έντοκα γραμμάτια δηλαδή οι τίτλοι βραχυπρόθεσμου χρέους σιωπηρά, αλλά σταθερά, φαίνεται να μειώνονται σε ποσότητα. Αυτό συμβαίνει παρά την υπάρχουσα τεράστια ζήτησή τους, η οποία οδηγεί σταθερά – συνδυασμό με την μειούμενη διαθεσιμότητά τους – σε αύξηση της τιμής τους και μείωσης των αποδόσεών τους. Και όλα αυτά πριν εμφανισθεί στον ορίζοντα η «στιγμή» Lehman Brothers που περιμένει ο κ. Buffet…
Ταυτόχρονα, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός αντικαθίστανται κατά κάποιο τρόπο και σε κάποιο βαθμό από μεγαλύτερης διάρκειας τίτλους χρέους οι οποίοι «συντονίζονται», όσο αφορά τις διάρκειες τους, ολοένα και περισσότερο με την καμπύλη του μεσομακροπρόθεσμου «ρυθμισμένου» μέσα από τρία μνημόνια, χρέους. Με άλλα λόγια και ο ΟΔΔΗΧ φαίνεται να προσδοκά «κέρδη» στις μικρές κατά βάση, αλλά και στις μεγάλες διάρκειες, στον ορατό ορίζοντα. Έναν ορίζοντα ο οποίος έτσι κι αλλιώς χρωματίζεται από την συνολική ανάγκη – λόγω διεθνών εξελίξεων – για συνέχιση της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ασφαλώς όλα αυτά είναι υποθέσεις που μπορούμε να κάνουμε στα Οικονοκλαστικά, παρατηρώντας από τις δημοσιευμένες πληροφορίες, τις κινήσεις του κ. Buffet και της διοίκησης του ΟΔΔΗΧ. Με το ενδεχόμενο πάντα, κάποιες άλλες εκπλήξεις να ετοιμάζονται από το επιτελείο του κ. Τσάκωνα.
Σε κάθε περίπτωση όμως καλό και χρήσιμο θα ήταν, το οικονομικό επιτελείο του ΥΠΟΙΚ να αφήσει χωρίς δημόσιες δεσμευτικές δηλώσεις τον ΟΔΔΗΧ, να συνεχίσει να κινείται σιωπηρά και αποτελεσματικά, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.
Γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει υπό τις παρούσες συνθήκες, αν πράγματι θα είναι συμφέρον τα επόμενα ένα – δύο χρόνια, να αποπληρωθεί πρόωρα δημόσιο χρέος, ή να δρομολογηθούν σε συνάρτηση με τις νέες συνθήκες άλλες «πράξεις» ενεργού διαχείρισης του δημόσιου χρέους, που θα ανταποκρίνονται πολύ περισσότερο στις επερχόμενες νέες ανάγκες της οικονομίας…