Μέσα στην κόλαση της φωτιάς που κατακαίει από χθες (11.8.2024) κατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Αθήνας ειδικά, είναι μάλλον …άτοπο να σχολιάζει κανείς στα Οικονοκλαστικά, το οικονομικό κλίμα και τις επικείμενες πιθανές εξελίξεις.

Αλλά είναι ταυτόχρονα και ένας τρόπος να ξεμακρύνει για λίγο έστω, το μυαλό αυτές τις στιγμές, από τον εφιάλτη που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά δίκτυα στις οθόνες των τηλεοράσεων από τους τόπους της καταστροφής και της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Υπάρχει όμως και κάτι «κοινό» στις πυρκαγιές στην Αθήνα με τις «πυρκαγιές» στα οικονομικά γεγονότα. Τι είναι αυτό; Μα όλοι γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί, αλλά κανείς δεν φαίνεται να προετοιμάζεται όπως πρέπει γι’ αυτές.

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι κάτι που κοντεύει να …γεράσει σαν είδηση. Μέχρι και οι κεντρικές τράπεζες οι πλέον δυσκίνητες και μάλλον αναρμόδιες για το θέμα αυτό θεσμικοί φορείς, έχουν κάνει μελέτες για το τι θα συμβεί και τι πρέπει να γίνει.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να «δει» οδηγίες ακόμα και στην σχετική ήδη «παλιά» μελέτη της ΤτΕ.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε τι θα συμβεί ή τι χρειάζεται να γίνει γι’ αυτό. Ιδιαίτερα μετά από συμβάντα όπως αυτά στο Μάτι…

Κι όμως κανείς από τους άμεσα εμπλεκόμενους, δεν θεώρησε αναγκαίο να κάνει ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει ότι επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να συμβεί. Και ακόμα είναι αρχές Αυγούστου, με πολλούς αέρηδες και με προοπτικές βροχής μετά τα μέσα Σεπτέμβρη στην καλύτερη περίπτωση…

Εδώ, σ’ αυτή την αντιμετώπιση ταιριάζει αυτό που λένε και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες για τις δικές τους …πυρκαγιές, θα αποφασίσουμε με βάση «τα δεδομένα».

Ο καθένας όμως γνωρίζει ότι τα «δεδομένα» είναι ήδη παρελθόν, δεν είναι καν παρόν.

Πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι να εκτιμούν σωστά και να πράττουν έτσι με βάση τις προβλέψεις των αναλύσεών τους, περιμένουν να συμβούν τα «δεδομένα» και μετά να αντιδράσουν.

Με άλλα λόγια έχουν εκ των προτέρων αποφασίσει να δράσουν «κατασταλτικά» στα γεγονότα και όχι να τα προλάβουν ή έστω να έχουν τις προϋποθέσεις να προλάβουν να αναχαιτίσουν την ανεξέλεγκτη εξέλιξή τους.

Κάπως έτσι έγινε και με την «πυρκαγιά» του πληθωρισμού που οι Κεντρικοί Τραπεζίτες επέμεναν ότι είναι κάτι προσωρινό μέχρι να αποφασίσουν άρον – άρον να αυξήσουν κατακόρυφα τα επιτόκια για να τον αναχαιτίσουν με δύο χρόνια καθυστέρηση. 

Κάπως έτσι και τώρα με τις οικονομίες έτοιμες να σηκώσουν χειρόφρενο καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση στην οικονομία έχει «φρενάρει» δραματικά, με το κόστος του χρήματος στα ύψη, περιμένουν τα «δεδομένα» για να αποφασίσουν να αρχίσουν την μείωση των επιτοκίων για την χρηματοδότηση της οικονομίας.

Μιας οικονομίας που στις ΗΠΑ συντηρείται με το εκρηκτικό δημόσιο (προεκλογικό) έλλειμμα και στην  Ευρωζώνη της έχουν περάσει τον ζουρλομανδύα του περιβόητου Συμφώνου Σταθερότητας (που την είδαν άραγε) με το σχετικό «πάγωμα» των δημοσίων δαπανών. Και περιμένουν ακόμα τα «δεδομένα»…

Κάπου 6,4 τρισ. δολάρια «δεδομένα» εξαερώθηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα στις 5 του Αυγούστου και καλό είναι να ξέρουμε ότι ήταν μόνο το πρώτο κύμα στο τσουνάμι που έχει ξεσπάσει. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που όλοι ξέρουμε ότι συνέβη τον Σεπτέμβρη του 2008 με την Lehman Brothers είχε ξεκινήσει με Northern Rock στην Αγγλία και την Bear Stearns στις ΗΠΑ ένα χρόνο νωρίτερα τον Ιούλη – Αύγουστο του 2007…  

Έτσι και με τις φωτιές τα τελευταία 24ωρα περιμένουμε τα «δεδομένα»,  παρ’ ότι όλοι ξέρουμε ποια θα είναι αυτά, όταν με το καλό κοπάσει ο αέρας και πάρουμε μια ανάσα -με την ευχή να μην έχουμε θύματα- μέχρι να …ξαναφυσήξει και έχουμε τον επόμενο γύρο των … «δεδομένων».

Ποιων δεδομένων; Αυτών της πυρκαγιάς στον Έβρο, στο Μάτι, στην Εύβοια κ.α. Πολλά «δεδομένα», αλλά πόσα ακόμα θα χρειαστούν για να ακούσουμε τους πυροσβέστες και τους ανθρώπους που κάθε φορά αντιμετωπίζουν αυτά τα εφιαλτικά … «δεδομένα» που ορισμένοι τα βλέπουμε στην τηλεόραση και άλλοι τα ζούμε δίπλα στις φλόγες;

Οικονοκλαστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας