Τα Οικονοκλαστικά, όπως έχουμε υποστηρίξει και πρόσφατα δεν ασχολούνται με το χρηματιστήριο για πολλούς λόγους ένας εκ των οποίων – όχι ο σημαντικότερος – είναι και η ανεπάρκεια γνώσεων επί του αντικειμένου.
Παρ’ όλα αυτά όταν στον χώρο αυτό συμβαίνουν γεγονότα που επηρεάζουν την μάκρο διάσταση της οικονομίας, μια ματιά την ρίχνουμε. Και την … ξαναρίχνουμε.
Ο λόγος αυτή τη φορά είναι η ξεχασμένη περίπτωση της Deep Seek, για την οποία τα Οικονοκλαστικά είχαν επιμείνει όσο αφορά την σημασία της ότι επρόκειτο για ισχυρό παγκόσμιο «συμβάν», λόγω των συνεπειών που αυτό είχε στην αποδοτικότητα των κεφαλαίων και κατά συνέπεια στην παραγωγικότητα.
Να θυμίσουμε ότι η κινεζική αυτή εταιρεία, σχετικά πρόσφατα ανακοίνωσε αποτελέσματα εξαιρετικά θετικά, βασισμένα στο γεγονός ότι με ελάχιστες – σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δυτικές εταιρείες – επενδύσεις, σε μικροτσιπ και χάρη στην δική της τεχνολογία, κατάφερε αποτελέσματα στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης βελτιωμένα σε σχέση με τους δυτικούς ανταγωνιστές της.
Είναι εύκολο να αναζητήσει κανείς στο διαδίκτυο τα όσα αναφέρθηκαν τότε στον διεθνή τύπο, όπως και τις χρηματιστηριακές συνέπειες αυτής της ανακοίνωσης στις τιμές των μετοχών της Nvidia (απώλεια 700 δισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση), όπως και σε άλλες εταιρείες των Magnificent Seven (M7), Tesla, Amazon, κλπ.
Ο λόγος αυτής της αρχικής κατάρρευσης είχε να κάνει με το γεγονός ότι οι Magnificent Seven αποδείχθηκε ότι ξόδευαν πολλαπλάσια επενδυτικά κεφάλαια από όσα πραγματικά χρειάζονταν για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που είχε πετύχει με ασύγκριτα λιγότερα η DeepSeek.
Με άλλα λόγια ένα δολάριο επένδυσης στην DeepSeek και στις ανάλογες κινέζικες εταιρείες, είχε μία απόδοση για την οποία οι M7 απαιτούσαν από τους επενδυτές τους δεκάδες φορές περισσότερα…
Αυτό στην χρηματιστηριακή αγορά σημαίνει ένα πράγμα: μετακίνηση/έξοδος κεφαλαίων από την περιοχή των επενδύσεων που αποδίδουν συγκριτικά πολύ μικρότερο αποτέλεσμα, σε άλλες αποδοτικότερες περιοχές.
Αυτή η «κίνηση» βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από δέκα εβδομάδες και το έχουμε επισημάνει πρόσφατα με σχετικό σχετικό σχόλιο, χωρίς να το συνδέσουμε άμεσα με το «συμβάν» της DeepSeek.
Βέβαια οι M7 που ξεπερνούν σε κεφαλαιοποίηση κάθε άλλο επενδυτικό χώρο στο χρηματιστήριο, διαθέτουν τεράστια κεφάλαια για να κάνουν ότι χρειάζεται προκειμένου να αναχαιτίσουν έστω εν μέρη, αυτή την έξοδο κεφαλαίων. Και κατά πως φαίνεται έχουν καταφέρει ένα μέρος αυτής της απώλειας να το καλύψουν με την μαζική είσοδο σε χαμηλότερες τιμές των μικροεπενδυτών.
Όμως οι διαδικασίες αυτές δεν είναι εφ’ άπαξ. Δεν κλείνουν δηλαδή με τον πρώτο κύκλο προσαρμογής.
Η «έξοδος» αυτή δεν χτυπάει μόνο τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές, αλλά και τον ακόμα μεγαλύτερο κύκλο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures) που αφορά στα παράγωγα/στοιχήματα που έχουν συμβολαιοποιηθεί για τον χώρο της ΑΙ και ο οποίος έχει χρηματοδοτηθεί με «μόχλευση» κεφαλαίων τόσο από τα Hedge Funds και το τραπεζικό σύστημα όσο και την αγορά ομολόγων. Και οι συνέπειες συμπαρασύρουν σταδιακά και τις πρώτες ύλες που εμπλέκονται σ’ αυτό, όπως και τα futures στις τιμές τους.
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι η «ρωγμή» που έγινε στις αρχές του χρόνου με την DeepSeek δεν έχει ακόμα «ξεδιπλωθεί» στον ευρύτερο χώρο που συνδέει τους Μ7 και τον χώρο του ΑΙ με τους φορείς χρηματοδότησης που βρίσκονται «παγιδευμένοι» σε εξαιρετικά «μη αποδοτικές» επενδύσεις, οι οποίες είναι δεσμευμένες με όρια «margin calls» που δεν γνωρίζουμε…
Και τα κεφάλαια για τα οποία γίνεται η αναφορά εδώ είναι τεράστιας κλίμακας ακόμα και για την Wall Street.
Συνήθως στις περιπτώσεις αυτές στο παρελθόν οι μεγάλοι επενδυτικοί φορείς με την συνεργασία της Fed και της WS, επιχειρούν μία σταδιακή «προσαρμογή» σε τέτοια κλίμακα που να μη διαλύσει τις αγορές…
Στα «ψιλά γράμματα» κάποιων δημοσιευμάτων έχει αναφερθεί ότι το ζήτημα είναι τόσο μεγάλο ή ακριβέστερα τόσο «εκρηκτικό» που έχει αρχίσει να συζητείται μεταξύ Fed και ΕΚΤ, γεγονός που έχει συμβάλει στην επιφυλακτικότητα των κινήσεων των δύο κεντρικών τραπεζών.
Το θέμα είναι ότι ακόμα φαίνεται να βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της επιχείρησης «προσαρμογής» με στόχο να αποφευχθούν κρίσεις και λάθη του τύπου του 2008… Όλα όμως είναι ακόμα ανοικτά και η σχετική «δραστηριότητα» προωθείται διακριτικά και σε συνεργασία με το επιτελείο της κυβέρνησης Τραμπ.
Στο μεταξύ όμως αλιεύσαμε ένα απόσπασμα από πρόσφατο σχόλιο στο ειδησεογραφικό Bloomberg και το παραθέτουμε εκτιμώντας ότι δεν είναι άσχετο με τα όσα (τεράστιας κλίμακας μετακινήσεις κεφαλαίων) έχουμε μέχρι στιγμής επισημάνει παραπάνω.
Το σημείωμα αφορά στην κατακόρυφη αύξηση της μετακίνησης χρυσού σε φυσική μορφή από το Λονδίνο και την Ελβετία στους αποθηκευτικούς χώρους του COMMEX στην Νέα Υόρκη τις τελευταίες 10 – 11 εβδομάδες. Ακολουθεί το απόσπασμα:
«Οι ράβδοι χρυσού που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα από το Λονδίνο στην Νέα Υόρκη, με μια στάση στην Ελβετία (σ.σ. στην Ελβετία γίνεται η επαναχύτευση σε ράβδους που αποδέχεται το COMMEX) συνέβαλαν στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ σε ρεκόρ τον Ιανουάριο. Και η «πλημμύρα» των ράβδων χρυσού, δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης από τότε.
Τα στοιχεία των ελβετικών τελωνείων δείχνουν ότι 147,4 μετρικοί τόνοι χρυσού αξίας άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων απεστάλησαν στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Αυτό ήταν η δεύτερο μεγαλύτερη ποσότητα, μόνο μετά το ρεκόρ των 193 τόνων που στάλθηκαν στην αρχή του έτους, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από το 2012 μέχρι σήμερα…».