Εδώ και λίγο καιρό έχει επισημανθεί στον διεθνή οικονομικό τύπο, το ενδεχόμενο ανατίμησης των αποθεμάτων χρυσού στις ΗΠΑ, μετά από σχετικές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Σκοτ Μπέσσεντ και του Έλον Μάσκ.

Η επισήμανση αυτή έχει γίνει θέμα και στα Οικονοκλαστικά την περασμένη Παρασκευή (7.2.2025), «Οι ΗΠΑ «επιστρέφουν» στον χρυσό και ετοιμάζονται να τα κάνουν «κούγκι», ανοίγοντας την πόρτα σε επικίνδυνα νομισματικά «παιχνίδια») καθώς οι αιτίες, αλλά και οι συνέπειες, μιας τέτοιας κίνησης θα πυροδοτήσουν επικίνδυνες εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό και νομισματικό περιβάλλον.

Τι λένε οι σχετικές δηλώσεις; Λένε ότι οι ΗΠΑ για να περιορίσουν άμεσα τις δανειακές ανάγκες λόγω του ανεξέλεγκτου ελλείμματος και του χρέους τους, ενδέχεται να προχωρήσουν σε ανατίμηση, σε τρέχουσες τιμές, των αποθεμάτων χρυσού στην Fed. Μέχρι σήμερα η τελευταία «τιμολόγησή» τους είναι μόλις 42 δολάρια η ουγκιά από το 1974, λίγα χρόνια μετά την ανατροπή (1971) της Συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς που είχε καθορίσει την σχέση δολαρίου χρυσού στα 35 δολάρια η ουγκιά.

Μία ανατίμηση σε τρέχουσες τιμές (πάνω από τα 2900 δολάρια η ουγκιά) του χρυσού θα ισοδυναμούσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί και δεν έχουν διαψευσθεί στην διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, με μία αύξηση της «περιουσίας» του ΥΠΟΙΚ στην Fed κατά περίπου 800 δισ. δολάρια. Ήτοι σχεδόν όσο το ετήσιο κόστος πληρωμής τόκων για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ή το ισόποσο του προϋπολογισμού Άμυνας.

Αυτό από μόνο του θα επέτρεπε στον κ. Μπέσσεντ να καλύψει μέρος του ελλείμματος που θα αγγίξει το 2025 τα 3,5 τρισ. δολάρια χωρίς να χρειασθεί να ζητήσει αύξηση του ορίου δανεισμού από το Κογκρέσο. Αλλά βέβαια αυτό αφορά μόνο το 2025…

Ο Μασκ ελέγχει τα αποθέματα χρυσού

Ο Έλον Μασκ, ενισχύοντας αυτές τις πληροφορίες, πρόσφατα πήγε στο θησαυροφυλάκιο του COMEX στην Νέα Υόρκη και ζήτησε «έλεγχο» για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα αναφερόμενα αποθέματα χρυσού (περισσότερο από 8000 τόνους) υπάρχουν όπως αναφέρονται…

Οι διαστάσεις αυτών των κινήσεων έχουν επεκταθεί ταχύτατα τελευταία, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, με μεταφορές δεκάδων χιλιάδων ουγκιών χρυσού (40.000 ουγκιές) μετά την εκλογή Τράμπ, από τα υπόγεια θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας στα υπόγεια αποθετήρια της JP Morgan και της HSBC στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Αν αυτές οι «μεταφορές» είναι απλώς προειδοποιητικά συμπτώματα μιας επερχόμενης πράξης ανατίμησης (για εσωτερικούς δημοσιονομικούς λόγους) της ουγκιάς χρυσού από τις ΗΠΑ, οι συνέπειες θα ξεπεράσουν τα σύνορα των ΗΠΑ και θα αφορούν κυριολεκτικά το διεθνές νομισματικό σύστημα. Και αυτό γιατί η νέα τιμή του χρυσού που θα ορίσει το αμερικανικό δημόσιο, θα ισοδυναμεί με ένα νέο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης ενάντια στην πολιτική της Fed (η οποία προσπαθεί εδώ και δύο χρόνια να μειώσει με νομισματική σύσφιξη τον Ισολογισμό της), με ότι αυτό σημαίνει για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ένα νέο επίπεδο «βάσης» για την τιμολόγηση του χρυσού διεθνώς με βάση το δολάριο. Κατά συνέπεια και όλων των νομισμάτων των οποίων τα βασικά συναλλαγματικά αποθέματα είναι και εκφράζονται σε δολάρια…

Με άλλα λόγια ένα «κύμα» μη επιλεγμένης (και μη επιθυμητής) από τις Κεντρικές Τράπεζες έμμεσης νομισματικής ποσοτικής χαλάρωσης, που ασφαλώς θα θέσει σε νέο περιβάλλον (αρνητικό) το ενδεχόμενο συνέχισης των μειώσεων στα επιτόκια.

Οι Κεντρικές Τράπεζες σε … αμηχανία

Πολύ περισσότερο μάλιστα που όλα δείχνουν μία ήπιας έντασης επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες μαζί και στην Ευρωζώνη.

Οι μεγάλες οικονομίες παρουσιάζουν ήδη σημάδια στασιμοπληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλά, αντί να συνεχίσουν να μειώνονται, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Σ’ αυτό το περιβάλλον ένα ενδεχόμενο ανατίμησης του χρυσού από τις ΗΠΑ προσθέτει λάδι στην φωτιά των πληθωριστικών πιέσεων σε περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης, κάτι που γνωρίζουμε σαν περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού… Ορισμένοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι και την δεκαετία του ’70, μετά την κατάργηση της σταθερής ισοτιμίας δολαρίου χρυσού, είχαμε δύο κύματα πληθωρισμού πριν από το επιτοκιακό «τσεκούρι» του Πωλ Βόλκερ το 1980 – 81, με τις γνωστές συνέπειες.   

Όμως αυτή είναι η τέλεια «συνταγή» για το σκάσιμο της «φούσκας» στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτής της φούσκας που πρόσφατα ο Ruchir Sharma, πρόεδρος της Rockefeller International αποκάλεσε «μητέρα όλων των φουσκών» στην Wall Street. 

Με άλλα λόγια γίνεται φανερό ότι το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης για την αντιμετώπιση μίας εσωτερικής δημοσιονομικής ανάγκης στις ΗΠΑ (μέσω της ανατίμησης του χρυσού), μπορεί να εξελιχθεί σε ένα τσουνάμι τεράστιων και ανεξέλεγκτων συνεπειών για τις οικονομίες σε Δύση και Ανατολή.

Και αυτό ανεξάρτητα από το αν, πότε και πόσο θα αυξήσει τους δασμούς ο Τραμπ στα εισαγόμενα ηλεκτρικά και μη αυτοκίνητα…

Οικονοκλαστικά
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας