Πολλά άτομα, ακόμη και εάν είναι παχύσαρκα, δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα διατροφής για
απώλεια βάρους.
Υπάρχουν όμως και άτομα που δεν χρειάζονται να προχωρήσουν σε πρόγραμμα διατροφής και δίαιτας, αλλά θέλουν να γνωρίζουν κάποια βασικά βήματα για να κρατήσουν την γραμμή τους.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποια tips για να μπορέσει κάποιος που δεν κάνει δίαιτα να κρατήσει την γραμμή του και να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής:
– Ακολουθείτε συχνά κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας. Φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι κάποιο άθλημα, μαθήματα χορού, περπάτημα, ποδήλατο, γυμναστήριο κλπ.
– Ακολουθείτε την φιλοσοφία των «μικρών συχνών γευμάτων». Βοηθούν πολύ τον οργανισμό σας να δεχθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα την τροφή και να μπορέσει να ρυθμίσει τον μεταβολισμό του, αλλά και την πείνα του!
– Μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες γλυκών, σακχαρούχων τροφών, αναψυκτικών, αλλά βάλτε έναν στόχο και ακολουθήστε τον, π.χ. 1 γλυκό την εβδομάδα κάθε Σάββατο κλπ.
– Μην παρασύρεστε! Ακολουθείτε πάντα ένα πρόγραμμα διατροφής και όταν καταναλώνετε κάποιο γεύμα εκτός σπιτιού, θέστε τα όριά σας και τις επιλογές σας. Επιλέξτε ένα κυρίως πιάτο, όπως ψητό κοτόπουλο και μια σαλάτα και καταναλώστε ένα μικρό πιάτο με ορεκτικά.
– Φροντίστε να έχετε ΠΑΝΤΑ ένα πιάτο με σαλάτα ή λαχανικά βραστά/ ψητά στο μεσημεριανό και στο βραδινό σας γεύμα.
– Προσπαθήστε να ενισχύσετε την διατροφή σας με φρούτα.
– Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης. Έχουν φυτικές ίνες πολύτιμες για το γαστρεντερικό σύστημα.
– Πίνετε πολύ νερό. Αυξήστε την ποσότητα σταδιακά εάν δεν είστε ιδιαίτερος «θαυμαστής» του νερού.
– Μην ξεχνάτε τα όσπρια, τα οποία μπορούν να καταναλώνονται ως σούπα ή ως σαλάτα.
– Προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπία στην διατροφή σας όσον αφορά τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό του οικογενειακού σας menu. Εντάξτε τουλάχιστον 1-2 φορές/ εβδομάδα ψάρι, 1-2 φορές/ εβδομάδα όσπρια ή λαδερά (π.χ. φασολάκια), πουλερικά 1 φορά την εβδομάδα αντί της συχνής κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (1 φορά/ εβδομάδα).
– Μην ξεχνάτε το ελαιόλαδο και κυρίως ωμό.
– Αποφύγετε τα τηγανητά και προσπαθήστε να δώσετε γεύση στα φαγητά χρησιμοποιώντας μπαχαρικά, αποφεύγοντας το τσιγάρισμα.
Xριστιάνα Γ. Παυλίδου D.U., MSc*
Κλινικός Διατροφολόγος- Διαιτολόγος
Μέλος της επιστημονικής ομάδας «Διατροφή» , Επιστημονικός Σύμβουλος του προγράμματος πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE, Καθηγήτρια Διαιτητικής Εκπαιδευτικού Ομίλου LE MONDE , Καθηγήτρια ΙΕΚ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ
info@pavlidispednut.gr