Site icon NewsIT

Διατροφή και τριχόπτωση

13.11.2010 | 15:35
Διατροφή και τριχόπτωση

Η τριχόπτωση παροδική ή μόνιμη αποτελεί έναν εφιάλτη τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Και αυτό γιατί πέραν του ότι προσθέτει χρόνια στην πραγματική ηλικία, ρίχνει και την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Οι κυριότερες αιτίες της τριχόπτωσης είναι:

1. Κληρονομικότητα: Η πτώση των μαλλιών και η φαλάκρα μπορεί να οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες, που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά.

2. Τριχοφυτίαση:
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στην ανάπτυξη ενός μύκητα στο τριχωτό του κεφαλιού, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αδυνατίζουν υπερβολικά και να αραιώνουν
.
3. Κακές συνήθειες: Οι βαφές, η περμανάντ, το συχνό πιστολάκι, η λακ, ο ζελέ, τα ρόλεϊ, η αλογοουρά, τα σαμπουάν εξασθενούν την τρίχα.

4. Το άγχος: Σε περιόδους έντονου στρες και κούρασης η τριχόπτωση εμφανίζεται ξαφνικά και απροειδοποίητα.

5. Η μόλυνση του περιβάλλοντος: Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την υγεία των μαλλιών.

6. Οι ορμονικές αλλαγές:
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα πολλές φορές ενοχοποιούνται για πρόκληση τριχόπτωσης. Στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, όπου έχουμε μείωση των οιστρογόνων, αλλά και στους άνδρες που εχουμε μείωση της τεστοστερόνης παρατηρείτε αραίωση των μαλλιών.
Εγκυμοσύνη & τοκετός: Οι γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση της τριχόπτωσης κατά την εγκυμοσύνη ή τους πρώτους 6 μήνες μετά τον τοκετό, λόγω των ορμονικών μεταβολών που υφίσταται ο οργανισμός τους. Το πρόβλημα εντείνεται με την εκδήλωση της επιλόχειας κατάθλιψης, η οποία έχει και αυτή ορμονικά αίτια.

7. Οι ασθένειες:
Συνήθως το στρες που υφίσταται ο οργανισμός, λόγω ατυχήματος, σοβαρής ασθένειας (π.χ. λοίμωξης με υψηλό πυρετό) ή εγχείρησης εκδηλώνεται πολλές φορές με έντονη – αλλά αναστρέψιμη – τριχόπτωση.

8. Κατάθλιψη:
Η σωματική καταπόνηση μπορεί να προέρχεται και από ένα μετατραυματικό σοκ, το οποίο εκδηλώνεται ύστερα από ένα άσχημο συμβάν (π.χ. η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου).

9. Φάρμακα: Οι χημειοθεραπείες που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου προκαλούν αλωπεκία, η οποία εκδηλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Επίσης, παθολογική τριχόπτωση προκαλούν τα αντιθρομβωτικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα διουρητικά σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, καθώς και οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α (ρετινόλης) ή παραγώγων της, (π.χ. για τη θεραπεία της ακμής). Αλλά και τα αντισυλληπτικά χάπια. Σε πολλες περιπτώσεις η υπερβολική πτώση των μαλλιών στις γυναίκες οφείλεται στη χορήγηση αντισυλληπτικών και κυρίως στο ξεκίνημα ή την ξαφνική διακοπή τους ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα λήψης.

10. Εποχικοί παράγοντες:
Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες ο ρυθμός πτώσης των μαλλιών επιταχύνεται και στα δύο φύλα. Αυτή η εποχική τριχόπτωση δεν πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς είναι αναστρέψιμη.

11. Η κακή διατροφή: Οι εξαντλητικές δίαιτες και η μη ισορροπημένη διατροφή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των μαλλιών.

Τα κύτταρα που σχηματίζουν την τρίχα έχουν ανάγκη από θρεπτικά συστατικά όπως: βιταμίνη Α, κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιοτίνη, βιταμίνη C, μεταλλικά άλατα: χαλκό, σίδηρο, ψευδάργυρο, πρωτεΐνες, και κυρίως τα αμινοξέα από τα οποία αποτελούνται αυτές, (ειδικότερα: κυστίνη και μεθειονίνη), ακόρεστα λιπαρά οξέα και νερό.

Εκτός όμως από τα παραπάνω στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης συμβάλουν και τα εξής: οι φυτικές ίνες, το ασβέστιο, ο φώσφορος και τα καροτενοειδή. Τα συστατικά αυτά επιβάλλεται να τα πάρουν από τη διατροφή , διότι ο βολβός της τρίχας αδυνατεί να τα συνθέσει από μόνος του.


Συμβουλές ειδικά για την τριχόπτωση:

• Προτιμούμε τα φρούτα με φλούδα και τα λαχανικά.
• Προτιμούμε τις τροφές που δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, άρα δεν έχουν χάσει τα θρεπτικά συστατικά τους.
• Πίνουμε πολύ νερό.
• Αποφεύγουμε το αλκοόλ και τσιγάρο.
• Αποφεύγουμε τις τροφές που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία όπως: τσιπς, μπισκότα, γαριδάκια, κονσέρβες κ.τ.λ.

Τροφές που προστατεύουν από την τριχόπτωση (ή την περιορίζουν) λόγο των πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν:

– μοσχαρίσιο κρέας
– συκώτι μοσχαρίσιο
– κόκκινο κρέας
-αυγά
– παϊδάκια
– ψάρια
-στρείδια
– γαρίδες
– κοτόπουλο
– γιαούρτι πρωτεΐνες → αμινοξέα, σύμπλεγμα βιταμινών Β → Β5, Β6, Β9
-σίδηρο
-λιπαρά οξέα
-ψευδάργυρο, φώσφορο,
-βιταμίνη Α, χαλκό

– καρότα
– μαϊδανός
– σκόρδο
– κρεμμύδι
– κολοκυθάκια
– κάρδαμο
– κοκκινογούλια
-πιπεριές
– αγγούρι
– λάχανο
– μαρούλι
– πράσινα σκούρα λαχανικά
– σύκα
– μπρόκολο
– βερίκοκα Καροτενοειδή
Βιταμίνη Α
Σίδηρο
Βιταμίνη Ε
Βιταμίνη C

– ψωμί ολικής αλέσεως
– φρυγανιές ολικής αλέσεως
– βρώμη
– σουσάμι
– φασολάκια ξερά
– φασολάκια
– πατάτες Ψευδάργυρο
Ακόρεστα λιπαρά οξέα
σύμπλεγμα βιταμινών Β → Β5, Β6, Β9
Ασβέστιο
Φώσφορο

o ξηροί καρποί: πασατέμπος, κάσιους, καρύδια, φιστίκια,
o κακάο σκόνη
o βασιλικός πολτός
o ελαιόλαδο
σύμπλεγμα βιταμινών Β
Βιταμίνη Ε
Ακόρεστα λιπαρά οξέα
Ασβέστιο
Φώσφορο
Ψευδάργυρο
χαλκό

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version