Αποτελεί γεγονός πως το γενετικό υλικό που φέρεις και που έχεις κληρονομήσει από τους γονείς σου, παίζει ρόλο στην εμφάνιση νοσημάτων.
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό νόσημα και το αν κάποιος θα το εμφανίσει ή όχι επηρεάζεται και από το γενετικό του υλικό.
Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά από φυσιολογικούς γονείς έχουν μόνο 10% πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνει στο 50% εάν ένας από τους δύο γονείς είναι παχύσαρκος.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί ορισμένα γονίδια (όπως το FTO) τα οποία επηρεάζουν διαφορετικά «στοιχεία» που ορίζουν το βάρος μας (όπως την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την όρεξη, τον κορεσμό, κ.α.).
Έχει παρατηρηθεί λοιπόν, πως υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίζουν βάρος και λίπος σώματος όταν εκτίθενται σε ενεργειακή υπερφόρτιση (αυξημένη πρόσληψη θερμίδων), συγκριτικά με κάποια άλλα άτομα.
Ωστόσο, τα γονίδια ως μοναδικός παράγων δεν μπορούν να αποτελέσουν την απόλυτη αιτία των περιττών σας κιλών.
Το περιβάλλον (οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό) μπορεί και επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και τις συνήθειες άσκησής μας.
Έτσι εάν κάποιος από τους γονείς σας είναι υπέρβαρος αλλά εσείς διατηρείται σωστές διατροφικές συνήθειες και γυμνάζεστε, τότε είναι μάλλον απίθανο να αποκτήσετε υπερβάλλων βάρος.
Έτσι λοιπόν, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι γονείς είναι πολύ πιθανό να έχουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά όχι μόνο γιατί τα παιδιά έχουν αυτή την προδιάθεση αλλά και γιατί τα παιδιά έχουν υιοθετήσει τις κακές διατροφικές συνήθειες των γονέων.
Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος