Site icon NewsIT

Η μάχη της απώλειας βάρους και ο ρόλος της σούπας

04.11.2010 | 13:24
Η μάχη της απώλειας βάρους και ο ρόλος της σούπας

Η σούπα είναι μάλλον από τις πιο παρεξηγημένες επιλογές τροφών αφού πολλοί είναι εκείνοι που τις επιλέγουν μόνο όταν κρυολογήσουν.

Ωστόσο, είναι πολύ θρεπτικές και ιδιαίτερα εύπεπτες, εάν επιλέξετε μάλιστα σωστά τα υλικά σας η γεύση τους θα σας αποζημιώσει. Μάλιστα, τώρα που μπαίνει ο χειμώνας, αποτελούν και μία καλή εναλλακτική για την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας, ιδιαίτερα εάν δεν προσλαμβάνεται επαρκείς ποσότητες νερού.

Υπάρχουν πολλά είδη σούπας και ποικιλία συνταγών, η πιο γνωστή (όσον αφορά την απώλεια βάρους) είναι ίσως εκείνη της λαχανόσουπας.

Η «Δίαιτα της Λαχανόσουπας» δεν αποτελεί τον υγιεινό και ενδεδειγμένο τρόπο για την απώλεια βάρους, ωστόσο οι σούπες γενικότερα μπορεί να βοηθήσουν κάποιον στην προσπάθειά του να χάσει λίγα από τα παραπάνω κιλά που έχει.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, όταν κάποιος αρχίζει το γεύμα του με μία σούπα, τότε η συνολική πρόσληψη θερμίδων που θα έχει θα είναι κατά 20% χαμηλότερη από ότι στην περίπτωση που δεν έχει καταναλώσει τη σούπα ως ορεκτικό. Ο λόγος είναι η αύξηση του όγκου των τροφίμων στο στομάχι.

Όταν το στομάχι γεμίσει, ο εγκέφαλος λαμβάνει το σήμα του κορεσμού και έτσι δίνει την εντολή για να διακόψει ο άνθρωπος το γεύμα.

Αυτή είναι και η λογική της σύστασης να καταναλώνονται 2-3 ποτήρια νερό πριν την έναρξη του κάθε κύριου γεύματος που δίνεται σε εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όσον αφορά τις σούπες θα πρέπει η επιλογή σας να είναι προσεκτική αφού ορισμένες σούπες που περιέχουν κρέμες ή άλλα θερμιδογόνα συστατικά, είναι πολύ πλούσιες σε θερμίδες και δεν ενισχύουν την προσπάθεια κάποιου να χάσει βάρος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας (2007), η σούπα που συστήνεται δεν θα πρέπει να ξεπερνά της 150 θερμίδες ανά μερίδα.

Ωστόσο, αυτό είναι κάτι ενδεικτικό, εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι τα υλικά της σούπας, εάν αποφύγετε τα θερμιδογόνα (κρέμες, λιπαρά τυριά, κρουτόν, κ.α.) τότε να είστε σίγουροι πως η προσπάθειά σας για απώλεια βάρους θα ευδοκιμήσει.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version