Συνοπτικά, οι ημικρανίες είναι μία νευρολογική διαταραχή με εμπλεκόμενους πολλούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς.
Τα αίτια πρόκλησής τους ποικίλουν και μπορεί να είναι είτε οργανικά είτε περιβαλλοντικά είτε συνδυασμός αυτών των δύο. Η διαταραχή αυτή έχει μία ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο φύλο αφού προσβάλει ως επί το πλείστον γυναίκες ηλικίας από 20 έως 50 ετών.
Οι ημικρανίες μπορούν να διάφορα συμπτώματα με κύρια τον έντονο πονοκέφαλο, την ναυτία και την τάση για έμετο.
Η γνώση των παραγόντων πρόκλησής τους μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες στην καλύτερη αντιμετώπιση τους.
Πλήθος επιστημονικών ευρημάτων συνηγορούν πως το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η νηστεία, ορμονικοί παράγοντες (στις γυναίκες) και ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν κρίση ημικρανίας.
Η τυραμίνη αποτελεί το πλέον μελετημένο διατροφικό στοιχείο, όσον αφορά στην πρόκληση της διαταραχής. Φυσιολογικά η τυραμίνη μεταβολίζεται στο πεπτικό σύστημα και έτσι δεν περνά στην κυκλοφορία.
Οι πάσχοντες από ημικρανία έχουν έλλειψη ενός ενζύμου απαραίτητου για τον μεταβολισμό της, με αποτέλεσμα να περνά στην συστημική κυκλοφορία. Η τυραμίνη απαντάται κυρίως στα τυριά.
Συνοπτικά συστήνεται να αποφεύγονται: υψηλής ωρίμανσης ή επεξεργασμένα τυριά, πλήρες γάλα, παγωτό, δημητριακά σιταριού, κονσερβοποιημένα ή επεξεργασμένα κρέατα, λουκάνικα, σαλάμια, τηγανητές τροφές, ντομάτες, αρακάς, ελιές, έτοιμες σούπες, σύκα, εσπεριδοειδή, βατόμουρα, σοκολάτα, πίτσα, φυστίκια, φυστικοβούτυρο, σως σόγια, πατατάκια (και παρόμοια προϊόντα), κόκκινο κρασί, μπύρα, ασπαρτάμη, υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης (πάνω από 4 φλιτζάνια/ημέρα).
Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος