Site icon NewsIT

Λάδι – Το έχουμε άφθονο και κάνει καλό!

29.09.2010 | 12:33
Λάδι – Το έχουμε άφθονο και κάνει καλό!

Το ελαιόλαδο αποτελεί και πρέπει να αποτελεί το κύριο λίπος που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα. Ο λόγος που δίνεται

τόση έμφαση στο έλαιο αυτό είναι γιατί αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, του προτύπου διατροφής που έχει σχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων παθήσεων αλλά και με την μακροζωία.

Η Ελλάδα είναι μία ελαιοπαραγωγός χώρα, επομένως υπάρχει άφθονο ελαιόλαδο και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πόσα γνωρίζεις όμως για αυτόν το υγρό χρυσό;
Είναι ένα φυτικό έλαιο υψηλής θρεπτικής αξίας εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και σε άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Επιπλέον περιέχει ενώσεις με ισχυρή αντιθρομβωτική και αντιβακτηριδιακή δράση.

Πιο πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία που ήρθαν στο φως από μία ομάδα Ιταλών επιστημόνων δείχνουν ότι το ελαιόλαδο εξαιτίας του περιεχομένου του σε ελευρωπαΐνη, βοηθά και στην πέψη των πρωτεϊνών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τροφές όπως είναι το κοτόπουλο, το τυρί, το ψάρι, κ.α. (όλες οι πρωτεϊνούχες τροφές), μεταβολίζονται καλύτερα από τον οργανισμό με την παρουσία ελαιολάδου. Δηλαδή, αν είσαι αθλητής και είναι σημαντικό για τον οργανισμό σου να χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη που προσλαμβάνεις με την τροφή σου τότε δεν πρέπει να παραλείπεις την προσθήκη αυτού του ελαίου.

Τέλος, προκειμένου να αντλήσετε όλα τα οφέλη της κατανάλωσης ελαιολάδου, είναι προτιμότερο να το καταναλώνετε ωμό. Παρόλο που είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, εντούτοις υφίσταται μία μικρή υποβάθμιση αν το χρησιμοποιείτε από την αρχή της διαδικασίας παρασκευής του γεύματός σας. Για αυτό το λόγο να το προσθέτετε πάντα στο τέλος, αφού έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος του φαγητού σας.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.)

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version