Site icon NewsIT

Τροφές και κακοσμία στόματος

02.11.2010 | 16:43
Τροφές και κακοσμία στόματος

Δυστυχώς τα άτομα που έχουν κακοσμία στόματος δεν το κατανοούν με αποτέλεσμα να … δυσαρεστούν τους συνομιλητές τους.

Η κακοσμία στόματος μπορεί να οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή, σε ορισμένα φάρμακα και σε ορισμένες παθήσεις (πχ διαβήτης, ξηροστομία). Στη βάση της οφείλεται στην παρουσία ορισμένων μικροοργανισμών και στα χημικά σύμπλοκα που αυτοί εκκρίνουν.

Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς και έτσι η οσμή του στόματός μας μπορεί είτε να βελτιωθεί είτε να επιδεινωθεί.

Ας δούμε πρώτα ποιες είναι οι τροφές εκείνες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κακοσμία στόματος.
Πρώτα απ’ όλα είναι τροφές οι οποίες περιέχουν τα αμινοξέα κυστεΐνη και κυστίνη, δηλαδή όλα τα είδη κρέατος (λευκό και κόκκινο).

Έπειτα ακολουθούν το σκόρδο και το ωμό κρεμμύδι εξαιτίας του ότι περιέχουν θειούχα σύμπλοκα. Άλλα προϊόντα της διατροφής μας που επηρεάζουν αρνητικά την στοματική οσμή είναι ο παστουρμάς, το αλκοόλ, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν και τα μπαχαρικά, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα.

Στον αντίποδα συναντάμε τροφές και μικροθρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την οσμή του στόματός μας.
Σε όλους μας είναι γνωστό πως η κατανάλωση μαϊντανού και δυόσμου μπορούν αν μη τι άλλο να καλύψουν τυχόν δυσοσμία.
Επιπλέον, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το νάτριο (και τα τρία αυτά στοιχεία υπάρχουν στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή των χημικών συμπλόκων βελτιώνοντας έτσι την οσμή του στόματός μας.
Πρόσφατα, έχει ξεκινήσει και η μελέτη του ρόλου των προβιοτικών στην πρόληψη της κακοσμίας του στόματος αλλά ακόμα τα αποτελέσματα δεν είναι σαφή.

Τέλος, σύμφωνα με αποτελέσματα μελετών τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν κακοσμία στόματος.
Επομένως, και η προσπάθεια διατήρησης φυσιολογικού βάρους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κάποιος κακοσμία στόματος.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version