Site icon NewsIT

Τσιμπολογήστε έξυπνα!

14.10.2010 | 18:15
Τσιμπολογήστε έξυπνα!

Δεν αρκούν 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) ανά ημέρα αλλά είναι απαραίτητο να «τσιμπάτε» κάτι επιπλέον ανάμεσα σε αυτά.

Τα σνακ, ανάλογα με το πώς τα αξιοποιεί κάποιος μπορούν να γίνουν ένας πολύτιμος σύμμαχος για τον οργανισμό του, για το σωματικό του βάρος και για την ίδια την μακροβιότητά του.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, οι θερμίδες που προσλαμβάνει ο υπό εξέταση πληθυσμός μέσω των σνακ είναι 547 θερμίδες. Αυτό από μόνο του δεν έχει αξία αλλά αν το συγκρίνετε με τις 345 θερμίδες που προσλάμβαναν πριν 30 χρόνια σίγουρα μπορείτε να εντοπίσετε τη διαφορά.

Η διατροφή των Ελλήνων δυστυχώς πλέον παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτή των Αμερικανών.
Δουλεύουμε πολλές ώρες ανά ημέρα και αυτό καθιστά δύσκολο τον προγραμματισμό της διατροφής μας. Πολλοί, μη προνοώντας για το σνακ τους, κατευθύνονται προς διατροφικές επιλογές που είναι πλούσιες σε αλάτι, λίπη και θερμίδες. Αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του βάρους σας. Ωστόσο μπορούμε κάνοντας πιο έξυπνες επιλογές να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε την υγεία μας.

Πρώτα από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεται και είναι απαραίτητο να καταναλώνετε κάποιο σνακ μόνο εάν γνωρίζετε πως ανάμεσα σε 2 κύρια γεύματά σας θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον 3-4 ώρες.
Αυτό το χρονικό διάστημα τίθεται γιατί τόσες είναι περίπου οι ώρες που χρειάζονται για να μειωθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και να δημιουργηθεί το αίσθημα της πείνας. Εσείς πρέπει να καταναλώσετε το σνακ πριν νιώσετε το αίσθημα της πείνας.

Μπορείτε επομένως να πράξετε έξυπνα και να επιλέξετε να τσιμπήσετε κάτι που δεν θα σας προσθέσει κενές θερμίδες και που θα σας βοηθήσει να διορθώσετε διατροφικά κενά. Δηλαδή εάν κάποιος δεν προλαβαίνει να καταναλώνει φρούτα μπορεί να τα επιλέξει ως σνακ γεμίζοντας έτσι αυτό το διατροφικό του κενό. Αναγνωρίστε τα κενά σας και κάνετε τις κατάλληλες επιλογές.

Άλλες έξυπνες επιλογές σνακ: ξηροί καρποί, άπαχο γιαούρτι, αποξηραμένα φρούτα, χυμός, κράκερ σίκαλης, κουλούρι Θεσσαλονίκης, τοστ σίκαλης με άπαχο τυρί γαλοπούλα και λαχανικά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα έτοιμα προπαρασκευασμένα προϊόντα, όπως είναι οι πίτες και τα κρουασάν.

Επιμέλεια:
Σπυριδούλα Νταφλάκη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version