Δευτέρα, 22 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Άθλιες συνθήκες στα κρατητήρια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Αποθήκες ψυχών» τα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών. Οι «φυλακισμένοι» ποινικοί κρατούμενοι στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναδεικνύουν το θέμα της παράνομης κράτησης τους.

Οι κρατούμενοι διαβιούν σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά ανθρώπινες και αξιοπρεπείς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, χωρίς δικαίωμα προαυλισμού όπως θα γινόταν στην περίπτωση εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά καταστήματα. Η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για ομαδικές αποδράσεις, αυτοχειρίες και μεταδιδόμενα νοσήματα, επισημαίνουν συνδικαλιστές αστυνομικοί, κάτι που ήδη έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται ακόμη και στο πάτωμα του διαδρόμου των κελιών, σε επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής, με προβλήματα υγείας, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού τους και ζητούν επίμονα να μεταφερθούν στις Δικαστικές Φυλακές, αφού ούτως ή άλλως για εκεί προορίζονται και οι εκεί επικρατούσες συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες.

Παρά τις καταγγελίες πολλών αστυνομικών σε διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας και πρόσφατα αυτών της Ροδόπης, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται με ό,τι κινδύνους αυτό εγκυμονεί για κρατούμενους, αστυνομικούς και δημόσια ασφάλεια. Στα κρατητήρια του Α.Τ. Κομοτηνής, τα οποία είναι χωρητικότητας 15 ατόμων, κρατούνται αυτή τη στιγμή 33 κρατούμενοι. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 66 του Π.Δ. 141/91 (ως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 2 του Π.Δ.38/94) ορίζεται ρητά ότι «Στα αστυνομικά κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό Κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν την μεταγωγή τους χρόνο και εφόσον δεν είναι δυνατή η απευθείας μεταγωγή και παράδοση σ’ αυτό».

Ένας από τους ποινικούς κρατούμενους κρατείται στα κρατητήρια του Α.Τ. Κομοτηνής από τον Ιούλιο 2013, τέσσερις εκ των ποινικών κρατουμένων κρατούνται από τον Αύγουστο 2013, έξι από τον Οκτώβριο 2013, 15 από τον Νοέμβριο 2013 και οι υπόλοιποι επτά παρελήφθησαν κατά το μήνα Δεκέμβριο 2013. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί του νομού καταγγέλουν την άρνηση των υπευθύνων της Δικαστικής Φυλακής να παραλάβουν τους ποινικούς κρατουμένους εξαιτίας «συνωστισμού».

Κάτω από τέτοιες συνθήκες η φύλαξη των κρατουμένων καθίσταται αυτόματα ιδιαίτερα δύσκολη και επισφαλής, με ορατό και ίσως αναπότρεπτο τον κίνδυνο των αποδράσεων και ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμη και για την δημόσια ασφάλεια. Οι αστυνομικοί είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους, που αφορούν στην υγιεινή και ασφάλειά τους κατά την εργασία, δεδομένου ότι πολλές φορές δεν τους χορηγούνται ούτε τα προβλεπόμενα απολυμαντικά, γάντια και μάσκες για την προφύλαξη τους από τυχόν μεταδιδόμενες ασθένειες, αλλά ούτε και η διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 του Π.Δ. 45/2008 και αφορά στον Ιατρικό έλεγχο του αστυνομικού προσωπικού τηρείται από τους οριζόμενους στο ίδιο άρθρο υπεύθυνους για τον καθορισμό και συντονισμό των προβλεπόμενων ενεργειών. Επιπρόσθετα, κινδυνεύουν και να βρεθούν αντιμέτωποι τόσο με ποινικές όσο και με πειθαρχικές κυρώσεις σε περιπτώσεις που ανακύψει οποιοδήποτε σχετικό με την κράτηση των κρατουμένων θέμα.

Η κατάσταση που περιγράφεται από τους αστυνομικούς, αποτελεί σαφή παραβίαση των διατάξεων του Π.Δ. 141/91 και του Π.Δ. 45/2008, και παράλληλα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των κρατουμένων όσο και των αστυνομικών. Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί επισημαίνουν ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, σε περιπτώσεις προσφυγής σ’ αυτό εκ μέρους κρατουμένων, για τις εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης που βίωσαν κατά την επί μακρόν διάστημα (κατά παρέκκλιση της κείμενης Νομοθεσίας) κράτησή τους στα Αστυνομικά κρατητήρια. Υπήρξε δε και απόφαση Ελληνικού Δικαστηρίου που απήλλαξε της ποινικής ευθύνης κρατούμενο που απέδρασε από αστυνομικό κρατητήριο, δικαιολογώντας την πράξη του εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του, που δεν απέχουν από αυτές που έχουν διαμορφωθεί στα συγκεκριμένα κρατητήρια, επί μακρόν χρονικό διάστημα παραμονή του σε συνθήκες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καθίστανται επικίνδυνες για την υγεία του, οι οποίες αναπόφευκτα δημιουργούνται όταν υφίσταται κράτηση, υπεράριθμων της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων, κρατουμένων.

Οι αστυνομικοί, παρακαλούν πολιτική και αστυνομική ηγεσία, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος όσο και για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών των αρμοδίων, για την τήρηση των προβλεπομένων διατάξεων για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ένστολων, της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε