Το κλιμάκιο των ελβετικής εισαγγελίας υπό τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Ουρς Κοέλι εξέτασε σήμερα επί πολλές ώρες τον εξάδελφο και επί σειρά ετών στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού, Νίκο Ζήγρα, καθώς αυτός εμφανίζεται δικαιούχος σε λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες μέσω των οποίων, σύμφωνα με την ελληνική δικαιοσύνη, διακινήθηκαν παράνομα ποσά σχετιζόμενα με εξοπλιστικά προγράμματα.
Η έρευνα των Ελβετών επικεντρώνεται στην εμπλοκή συγκεκριμένου Έλληνα υπαλλήλου της Morgan Stanley Ελβετίας, καθώς και στη διακίνηση μέσω δύο λογαριασμών με εμφανιζόμενο δικαιούχο τον Νίκο Ζήγρα συνολικού ποσού περίπου 30 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Ερευνάται ωστόσο γενικότερα και το ενδεχόμενο να συνδέονται με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, πληρωμές που έγιναν μέσω ελβετικών τραπεζών.
Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας ο κ. Κοέλι, σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας διενεργεί έρευνα από το 2012 έπειτα από αιτήσεις εκ μέρους των ελληνικών αρχών για άνοιγμα λογαριασμών και παροχή στοιχείων ελβετικών λογαριασμών. Ο Ελβετός εισαγγελέας, όταν ρωτήθηκε αν προτίθενται οι αρχές της χώρας του να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο χρηματικά ποσά σχετιζόμενα με παράνομο χρήμα που εντοπίστηκαν σε ελβετικές τράπεζες και που τελούν υπό καθεστώς δέσμευσης, απάντησε ότι «δεν μπορώ να πάρω θέση σε αυτό».
«Η ελβετική Εισαγγελία από το 2012 και μετά ασχολείται σοβαρά και ενδελεχώς με πολλές αιτήσεις από την Ελλάδα για λογαριασμούς και στοιχεία. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εισαγγελία Αθηνών έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η εργασία που έχει κάνει είναι η καλύτερη δυνατή. Από το καλοκαίρι του 2012 η ελβετική εισαγγελία έχει ανοίξει διαδικασία γιατί υπάρχει υποψία για “ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”, αλλά πρέπει να πω ότι το ειδικό βάρος της ελβετικής εισαγγελίας είναι διαφορετικό από αυτό της ελληνικής. Το δικό μας αίτημα (σ.σ.: προς την ελληνική Δικαιοσύνη) βασίζεται στο ότι θέλουμε να διευκρινίσουμε αν, στο πλαίσιο της διαδικασίας και της δικαστικής συνδρομής, θα πρέπει γίνει προσφυγή σε βάρος ατόμων ή εταιριών που ζουν και εδρεύουν στην Ελβετία. Η εισαγγελία της Ελβετίας θα ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν διακυβεύεται η σοβαρότητα και η υπόληψη της Ελβετίας, ως χώρας καταθέσεων, διότι θέλει να αποσοβήσει τον κίνδυνο πληρωμές που έχουν σχέση με “ξέπλυμα”, να γίνονται μέσω του ελβετικού χώρου».
Από την πλευρά του Ν. Ζήγρα φέρεται να προεβλήθη στο κλιμάκιο της ελβετικής δικαιοσύνης αίτημα για την επιστροφή με σκοπό την απόδοση στο ελληνικό Δημόσιο ποσού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ που διατηρεί σε ελβετικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον συνήγορο του Ζήγρα, Στέλιο Γκαρίπη, η απάντηση των Ελβετών ήταν πώς για κάτι τέτοιο θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης προς τον Ελβετό ομόλογό του ώστε να κριθεί αν και πόσα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα.
«Έχω δηλώσει εμπράκτως τη μεταμέλειά μου για τη συμμετοχή μου στην εγκληματική οργάνωση ξεπλύματος χρήματος των πρώην υπουργών και ζήτησα συγνώμη από την ελληνική δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό. Το ελβετικό κράτος που οικοδόμησε την οικονομία του περιθάλποντας τα μεγαλύτερα “λαμόγια” του τραπεζικού κόσμου, πρέπει να ζητήσει με τη σειρά του συγνώμη από την ελληνική δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό γιατί ήταν η χώρα-πλυντήριο των κλεμμένων από τον ελληνικό λαό χρημάτων, γιατί τόσα χρόνια έκλεινε τα μάτια και τώρα κάνει πως δεν ξέρει. Το ελβετικό κράτος πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα χρήματα και να παύσει τις υποκριτικές διώξεις και ανακρίσεις για να έχει δικαιολογία να παρακρατεί τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό χρήματα. Και η αρχή της επιστροφής των χρημάτων, πρέπει να γίνει από τα χρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελβετία στο όνομά μου και τα οποία εδώ και ενάμιση χρόνο ζητώ να επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο, εκεί όπου ανήκουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελβετοί ανακρίνουν τον Ζήγρα για την υπόθεση “ξεπλύματος”