Τον περασμένο Οκτώβριο την είχε… γλιτώσει, αφού με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους, μαζί με τους Νίκο Μίχο και Ηλία Παναγιώταρο. Η κλήση σε συμπληρωματική απολογία όμως, με την κατηγορία (σε βαθμό κακουργήματος), για την κατοχή όπλων με σκοπό την εγκληματικής οργάνωσης δεν είχε την ίδια κατάληξη.
Με κινηματογραφικό τρόπο, ο Ηλίας Κασιδιάρης βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης στον Κορυδαλλό κι έγινε το… νέο μέλος της παροικίας της Χρυσής Αυγής στις φυλακές.
Εκεί, στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, συνάντησε τον αρχηγό του, την ώρα που οργιάζουν οι φήμες πως οι σχέσεις τους είναι στο χειρότερο σημείο, τόσο που ο βουλευτής υποχρεώθηκε να αλλάξει συνήγορο και στην απολογία του να εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Στη φυλακή βρήκε ξανά και τους Χρήστο Παππά, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή.
Μόλις ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στο διάδρομο που οδηγούσε στο κελί όπου θα μείνει, χωρίς συγκάτοικο, οι «παλιοί» Μιχαλολιάκος, Παππάς, Λαγός και Γερμενής τον υποδέχτηκαν… θερμά, φωνάζοντας «κάνε κουράγιο».
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Λαγός άρχισε να φωνάζει συνθήματα.
Λίγη ώρα αφού πέρασε τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού, τον Ηλία Κασιδιάρη επισκέφθηκε συγγενικό του πρόσωπο. Του πήγε κάποια πράγματα και ρούχα. Η πρώτη νύχτα του στη φυλακή πέρασε ήρεμα και χωρίς προβλήματα. Ήταν ήσυχος και το μόνο που έκανε μερικές φορές ήταν να “κόβει” βόλτες πάνω κάτω στο κελί του.
Η πρώτη νύχτα στη φυλακή πέρασε και σήμερα το πρωί, τον Ηλία Κασιδιάρη επισκέφτηκαν οι γονείς του.
Η «βιαιότητα του χαρακτήρα του», η παράνομη μετατροπή των δυο κυνηγετικών όπλων σε πυροβόλα και ο ρόλος του «ως εκπαιδευτή» στη δομημένη στρατιωτικού τύπου οργάνωση, ήταν οι κύριοι λόγοι που βάρυναν στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την προφυλάκιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.
Τόσο οι εφέτες ανακρίτριες τη υπόθεσης Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου όσο και ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισ. Ντογιάκος –που ήταν παρών στην απολογία του βουλευτή- έκριναν ότι, εξαιτίας των παραπάνω τριών συνισταμένων, ο Ηλ. Κασιδιάρης πρέπει να κρατηθεί προσωρινά ως ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κρίση ανακριτριών και εισαγγελέα βάρυνε ιδιαίτερα η ιδιαίτερη σχέση που φαίνεται να έχει ο κατηγορούμενος με τα όπλα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η φράση που αναφέρεται στο κατηγορητήριο για τη συμπληρωματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλκατοχής, που νωρίτερα σήμερα κλήθηκε να αντικρούσει ο Η. Κασιδιάρης: «Κατείχες λειτουργικά πυροβόλα όπλα χωρίς να διαθέτεις την κατά το νόμο απαιτούμενη άδεια».
Οι ανακρίτριες της υπόθεσης, παρά τον ισχυρισμό του ίδιου του βουλευτή πως τα επίμαχα όπλα ήταν δύο νόμιμες καραμπίνες, τού προσάπτουν πως είχε «μετασκευάσει και τροποποιήσει» τα δύο όπλα «κατά τρόπο ώστε να χαρακτηρίζονται πυροβόλα». Θεωρούν δε οι δικαστικοί λειτουργοί, πως ο βουλευτής κατείχε τα όπλα «με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης αποδεχόμενος τους σκοπούς της «ήτοι της εξόντωσης των στοχοποιημένων από αυτήν “πολιτικών και φυλετικών της εχθρών”».
Στο πολυσέλιδο σκεπτικό για την προφυλάκιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, οι δικαστικοί λειτουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται σε βίαια περιστατικά όπου εμπλέκεται ο βουλευτής, με πιο χαρακτηριστική τη σκηνή επίθεσής του, στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που είχε γίνει στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης πρωινής εκπομπής.
Γίνεται επίσης επίκληση στο σκεπτικό της ανάκρισης και σε φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία όπου ο κατηγορούμενος είτε πυροβολεί είτε «ποζάρει» με όπλα. Αναφέρονται επίσης οι δικαστικοί λειτουργοί στη δομή της οργάνωσης και στον ρόλο που αποδίδεται στον Ηλία Κασιδιάρη ως εκπαιδευτή νέων μελών.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα όρια οι σχέσεις Μιχαλολιάκου – Κασιδιάρη; Γιατί άλλαξε δικηγόρο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής λίγο πριν μπει στο Εφετείο;
Η μοναξιά του Κασιδιάρη! Μόνος κι έρημος στο Εφετείο για να απολογηθεί